Hoe sluit je een Sonos Playbar aan op je tv

Hoe sluit je een Sonos Playbar aan op je TV?

Je kan je Sonos Playbar op bijna alle soorten tv’s aansluiten. Welke kabels je gebruikt en hoe dit in zijn werking gaat vind je uitgebreid in dit artikel. Zorg voor dat je begint dat je alles bij de hand hebt. Alles wat je nodig hebt wordt meegeleverd in de doos waarin de Playbar wordt bezorgd.

In het kort:

 1. Sluit de Sonos Playbar aan op stroom met de meegeleverde stroomkabel.
 2. Sluit de soundbar aan op je tv met de meegeleverde optische kabel.
 3. Download de Sonos S2 app op je telefoon of tablet.
 4. Open de app, log in of maak een Sonos account. Selecteer ‘Standard setup’.
 5. Doorloop alle stappen die in de app verschijnen.
Sonos Playbar aansluiten installeren

Sonos Playbar

Zit je eraan te denken om de Sonos Playbar aan te schaffen? Bekijk de huidige prijs op Bol.com.

Aansluitingen van de Sonos Playbar

Allereerst ga ik bespreken over welke aansluitingen de Sonos soundbar beschikt. Over het algemeen zijn de aansluitingen vrij beperkt, maar wel erg overzichtelijk. Je hebt in ieder geval alles wat je nodig hebt om de Sonos Playbar op je tv aan te sluiten. Alle aansluitingen die hieronder worden besproken vind je aan de achterkant van het apparaat.

Voedingspoort: deze aansluiting spreekt natuurlijk voor zich. De Sonos Playbar heeft stroom nodig en dat kan door middel van deze voedingsaansluiting. De afbeelding hieronder laat duidelijk zien welke aansluitingen waar zitten. Uiteraard krijg je de bijbehorende voedingskabel meegeleverd. Sluit het ene uiteinde aan op de soundbar en het andere uiteinde aan op een stopcontact.

Digitale audio-ingang: voor deze aansluiting gebruik je een meegeleverde optische kabel. Deze digitale audio (ook wel optische aansluiting genoemd) gebruik je om het geluid mee te verzenden. Het is een aansluiting die voornamelijk soundbars gebruiken. Deze kabel zorgt ervoor dat je geluid kunt versturen van de hoogste kwaliteit. Tegenwoordig worden er ook steeds vaker HDMI-kabels gebruikt.

Sluit het ene uiteinde van de optische kabel aan op de digitale audio-ingang van je Sonos soundbar. Sluit het andere uiteinde van de optische kabel aan op de digitale audio-uitgang van je tv. Sluit beide uiteindes goed aan en zorg dat je de kabel niet teveel buigt en draait.

2 Ethernetpoorten: je kunt je Sonos Playbar draadloos aansluiten op je soundbar. Hiermee bestuur je vanuit de Sonos app op je telefoon of tablet de soundbar. Mocht dit niet draadloos kunnen, dan zou je ook een ethernetkabel (netwerkkabel) kunnen gebruiken. Hiervoor zijn de 2 ethernetpoorten op de Sonos Playbar. Sluit het ene uiteinde van de netwerkkabel aan op de router en het andere uiteinde op de Sonos soundbar. Later dit artikel laat ik zien hoe je de Playbar draadloos kunt verbinden met wifi.

Tot slot hebben we aan de achterkant ook nog een zogeheten infrarood verlenger. Hiermee wordt het signaal van de afstandsbediening ontvangen zodra je de Playbar voor de tv plaatst. Deze optie staat standaard ingesteld, maar kan je in de Sonos app ook uitschakelen.  

aansluitingspoorten sonos playbar

Hoe sluit je een Sonos Playbar aan op je TV?

Nu we alle aansluitingen uitgebreid hebben besproken, kunnen we beginnen met de installatie. Hieronder zet ik stap voor stap onder elkaar hoe je een Sonos Playbar verbindt, aansluit en installeert.

 1. Zorg er allereerst voor dat je weet waar je je Sonos Playbar neer gaat zetten. Je hebt ook de keuze om je Sonos soundbar op te hangen. Over de perfecte plek voor je soundbar ga ik later dit artikel uitgebreid op in.
 2. Pak de optische kabel erbij en haal de beschermingsdopjes van beide uiteindes af.
 3. Sluit vervolgens de optische kabel aan op de digitale audio-uitgang van je tv en de digitale audio-ingang van je soundbar. Voorkom dat je de optische kabel verkeerd bevestigt en forceer het niet.
 4. Sluit daarna het netsnoer aan op de soundbar en het stopcontact. Als het goed is knippert de statusindicator wit.
 5. Nadat je alle kabels hebt aangesloten zal je de soundbar nog moeten verbinden met je netwerk. Dit kan draadloos, maar ook met behulp van een netwerkkabel. Straks laat ik zien hoe je je Sonos Playbar aan je Sonos systeem toevoegt. Ook het verbinden met wifi komt hierbij aan bod.

Het kan zijn dat je je Sonos Playbar met andere Sonos apparaten wil gebruiken. Zo kan de Sonos Playbar gecombineerd worden met een SUB en twee PLAY:3’s. Hiermee creëer je een echt homecinema geluid. Voeg deze componenten pas toe als je de Playbar al hebt toegevoegd aan het Sonos systeem. 

Hoe voeg je de Sonos Playbar toe aan je Sonos systeem?

Vaak gebruiken mensen de Sonos Playbar met andere Sonos apparatuur. Denk aan Sonos speakers of ander componenten. Het is belangrijk om deze Sonos apparaten in de juiste volgorde toe te voegen aan je Sonos systeem. Hiermee kun je alle apparaten van de Sonos app besturen en beheren.

 1. Sluit allereerst de Sonos componenten aan die zijn aangesloten op je router, zoals de Sonos Boost of Bridge.
 2. Voeg de Playbar toe aan het Sonos systeem.
 3. Voeg andere apparaten, zoals speakers, toe aan de Sonos app.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je allang een Sonos systeem hebt toegevoegd. In dit geval is het belangrijk om te controleren of je de Sonos-softwareversie 4.0 of hoger gebruikt.

Dan is het nu tijd om je nieuwe Sonos Playbar aan je Sonos systeem toe te voegen. Bekijk hiervoor de onderstaande stappen. Doe dit als de Sonos Playbar is geplaatst en is aangesloten. Door je soundbar toe te voegen kan je hem vanuit de app beheren en verbind je hem met wifi. Verder koppel je de Sonos Playbar aan je tv en zet je de speakers van je tv uit.

 1. De allereerste stap is om de Sonos app te downloaden als je dit nog niet hebt gedaan. Kijk indien nodig of je de S1 of S2 app moet downloaden voor de Playbar. Voor de Sonos Playbar kun je zowel de S1 als de S2 app gebruiken.
 2. Selecteer ‘set up a new Sonos system’. Selecteer de optie ‘connect to an existing system’ als je al een Sonos systeem hebt gecreëerd.
 3. Maak een nieuw Sonos account aan of log in op een bestaand Sonos account. Als je klaar bent klik je op ‘continue’.
 4. Selecteer vervolgens ‘standard setup’.
 5. Selecteer ‘Next’ om verder te gaan met de standard setup.
 6. Als het goed is heb je je Sonos Playbar al ingeschakeld. Controleer indien nodig of de soundbar goed is aangesloten op het stopcontact en klik daarna op ‘next’.
 7. Uiteindelijk zie je als het goed is een knipperend groen lampje op je Sonos Playbar. Selecteer ‘continue’ om door te gaan. Het kan een paar minuten duren voordat het lampje groen knippert.
 8. De Sonos app begint nu met het zoeken naar de Sonos Playbar.
 9. De Sonos app moet vervolgens vaststellen dat je de soundbar probeert in te stellen. Selecteer in het menu dat je nu voor je hebt de Sonos speaker die je wil instellen, oftewel de Playbar. Klik daarna op ‘set up this player’.
 10. De app vraagt je nu om de play/pauzeknop tegelijk in te drukken met de volume + knop. Hiermee zet je de soundbar in de pairing modus en kun je hem verbinden met je draadloze netwerk. Selecteer ‘next’ als je dit hebt gedaan.
 11. Als het goed is zie je vervolgens een knipperend oranje lampje op je Playbar. Zodra je deze ziet selecteer je ‘I see an orange light’. De app begint nu met het configureren van je Playbar.
 12. De Playbar is nu klaar om te verbinden met het draadloze netwerk. Klik op ‘next’.
 13. Er wordt nu van je gevraagd om met je telefoon verbinding te maken met een tijdelijk Sonos netwerk. Ga naar de wifi-instellingen van je telefoon/tablet en selecteer het wifi-netwerk genaamd SONOS.
 14. Ga terug naar de Sonos app en je Playbar is succesvol verbonden met het thuisnetwerk. Selecteer ‘next’.
 15. Selecteer de ruimte waarin je Playbar staat en klik weer op ‘Next’.
 16. Schakel je tv uit en selecteer ‘next’.
 17. Er wordt nu gevraagd of je een SUB wil toevoegen. Als je deze niet gebruikt klik je op ‘not now’. Daarna wordt er gevraagd of je surround sound speakers wil toevoegen. Als je deze niet gebruikt klik je op ‘not now’. Je kunt deze producten eventueel ook nog later toevoegen.
 18. Selecteer ‘next’ als je dit wil bevestigen.
 19. Als het goed is heb je de optische kabel al op de tv aangesloten. Selecteer ‘next’ om door te gaan.
 20. Zet je tv aan en klik op ‘next’.
 21. Zodra je soundbar het geluid van de tv via de optische kabel hoort, krijg je dit te horen. Selecteer daarna ‘next’.
 22. De app adviseert je nu om de speakers die in je tv zitten ingebouwd uit te schakelen. Hoe je dit precies uitzet verschilt uiteraard per tv-model. Zoek in de geluidsinstellingen van je tv naar de tv-speakers. Zodra je dit hebt gedaan klik je weer op ‘next’. Als het is gelukt klik je op ‘successfully disabled’.
 23. Selecteer ‘next’.
 24. De volgende stap is om de volumeregeling in te stellen vanaf de afstandsbediening van je tv. Selecteer ‘next’ als je de instructies hebt gelezen.
 25. Richt de afstandsbediening van je tv naar je soundbar en druk de volume + knop in van de afstandsbediening.
 26. De app laat weten of dit goed is gegaan. Klik op ‘next’.
 27. De app laat je afstandsbediening testen om er zeker van te zijn dat deze goed geconfigureerd is. Volg de instructies op het scherm en selecteer de geschikte optie.
 28. Selecteer ‘not now’ als de app vraagt of je nog een andere speaker wil toevoegen.
 29. Selecteer ‘done’ als je klaar bent met het instellen van de Sonos Playbar.

Ik kan me voorstellen dat je de Sonos Playbar onder je tv aan de muur wil hangen. Zorg dat je hiervoor de juiste ophangbeugel gebruikt.

Scroll naar boven