Subwoofers worden over het algemeen aangesloten op een ontvanger of versterker dat onderdeel uitmaakt van een groter geluidssysteem. Op je ontvanger of versterker sluit je naast je subwoofer ook je speaker en audiobron aan. Je subwoofer is dus slechts een onderdeel van je gehele geluidsinstallatie. Toch zijn er verschillende manieren waarop je ze kunt aansluiten. In deze blog bespreek ik hoe je een subwoofer aansluit op verschillende manieren.

In het kort:
- Zoek de uitgang van de voorversterker van de subwoofer.
- Sluit een mono RCA-kabel aan op de uitgang van je subwoofer. De aansluiting wordt vaak aangeduid met ‘LFE’, ‘Line In’ of ‘Low Level In’.
- Sluit de voedingskabel van de subwoofer aan op een stopcontact.
Een nieuwe subwoofer aansluiten? Dit zijn de beste:
Hoe sluit je een actieve subwoofer aan?
Een actieve subwoofer maakt gebruik van een ingebouwde versterker. Hieronder geef ik je alle stappen die je moet volgen om een actieve subwoofer aan te sluiten:
- Zoek de uitgang van de voorversterker van de subwoofer. De meeste apparaten in je thuisbioscoop ondersteunen een aansluiting van actieve subwoofers. Ze hebben vaak een uitgang in de vorm van 2 RCA-aansluitingen. Dit staat aangeduid als ‘Sub’, ‘Pre-Out’, ‘Subwoofer’, ‘SW Out’, ‘LFE’ of een combinatie hiervan.
- Sluit vervolgens een mono RCA-kabel aan op de uitgang van je subwoofer. De zogeheten subwooferkabel krijg je altijd meegeleverd bij de subwoofer zelf. Je zult de kabel moeten aansluiten op de laagfrequentie effectaansluiting. Deze aansluiting wordt vaak aangeduid als ‘LFE’, ‘Line In’ of ‘Low Level In’.
Je hebt ook de mogelijkheid om een LFE kabel te gebruiken. Dit is een speciale soort aansluiting voor subwoofers, waardoor de lage tonen er een stuk beter uitkomen. De meeste subwoofers beschikken over deze aansluiting. - Sluit de voedingskabel van de subwoofer aan op een stopcontact en schakel het apparaat in.

Bron: lifewire.com
Er is ook een mogelijkheid dat je je actieve subwoofer draadloos verbindt. Dit gaat dan via bluetooth/wifi. Zodra je subwoofer draadloos wordt aangesloten krijg je hiervan een duidelijke handleiding meegeleverd.
Hoe sluit je een passieve subwoofer aan?
Een passieve subwoofer daarentegen beschikt niet over een ingebouwde versterker. Een grote kans dus dat je deze wil aansluiten op een losse versterker. Bij het aansluiten van een passieve subwoofer heb je 2 opties. Laten we ervan uitgaan dat je de passieve subwoofer wil aansluiten op een versterker.
Mocht je een receiver hebben die bedoelt is voor actieve subwoofers, dan raad ik je niet aan om de subwoofer direct aan te sluiten op de receiver. Het hangt er dus vanaf wat voor versterker je wil gebruiken. Hieronder vind je de 2 stappen van je eerste optie:
- Verbind de passieve subwoofer met een externe versterker. Gebruik hiervoor de pre-out slot van je subwoofer.
- Sluit de ontvanger aan op de input van de versterker.
Als alternatief zou je de passieve subwoofer op de slots van je receiver kunnen aansluiten. Hier stop je normaal gesproken je luidsprekers in. Open het menu van je receiver en selecteer de grote frontspeakers.

Tussen deze 2 opties zul je dus moeten kiezen. Let erop dat een subwoofer veel stroom nodig heeft om de lage frequenties af te laten spelen. Het kan zijn dat je receiver/versterker niet genoeg stroom levert. Dit komt omdat je de subwoofer rechtstreeks op je luidsprekeraansluitingen van je receiver aansluit. Een externe versterker kan dit probleem verhelpen en ervoor zorgen dat er genoeg stroom is.
Het gebruik van een externe versterker is dus verstandig, maar hoe gaat dit precies in zijn werking? Hieronder vind je de stappen in het kort:
- Controleer of je de juiste kabel gebruikt. De meeste subwoofers gebruiken RCA-kabels. De soort verbinding hangt vooral af van wat voor soort subwoofer je gebruikt. Hij kan gebruik maken van mono of stereo. Heb je een mono-verbinding, dan heb je maar 1 RCA-kabel nodig. Heb je een stereo, dan gebruik je 2 RCA-kabels.
- Verbind de versterker. Zet hem allereerst uit. Stop het ene uiteinde van de RCA-kabel in de subwoofer. Kijk naar de inputs met de label ‘subwoofer output’ of ‘LFE’.
- Verbind de versterker met de speakers. Kijk aan de achterkant van je versterker voor de output jacks ‘Front’ en ‘Main’.
Hoe sluit je een subwoofer aan in je auto?
- Stap 1 is om de draad van de batterij naar je versterker te leiden. Gebruik vervolgens de RCA-kabels die zijn meegeleverd bij je subwoofer. Je zou deze kabels onder je dashboard of vloerbedekking kunnen stoppen. Je draad maakt ook gebruik van een in line zekering, die je het beste zo dicht mogelijk bij de accu kunt plaatsen. Op de foto is te zien waar deze precies is. Wacht tot de laatste stap met het aansluiten van de versterker op de batterij.
- Zodra je de bekabeling hebt neergelegd en een plek hebt gekozen voor je versterker kun je beginnen met het bedraden. Haal de oude stereo uit de console van je auto. Aan de achterkant zou je de RCA-kabeluitgangen moeten zien. Sluit hier de RCA-kabels op aan. Je zult ook een draad moeten aansluiten op de uitgang van de stereo met het label ‘Remote’ of ‘Amp’. Hierdoor weet de versterker dat de stereo is ingeschakeld.
- Plaats je subwoofer. De meest voorkomende plek voor een subwoofer in een auto is de kofferbak. Dit komt omdat een subwoofer vrij groot is en niet overal in de auto past.
- Nu moet je de versterker nog aansluiten. Zodra alle draden zijn aangesloten en de subwoofer is geïnstalleerd, kun je de bedrading van de versterker voltooien. Sluit de kabel die van de batterij loopt aan op de aansluiting van de versterker. Kijk voor een input gemarkeerd met ‘Power’ of ‘Batt’. Verbind vervolgens het draad van de ‘Remote’ of ‘Amp’-aansluiting op de stereo met de versterker. Sluit vervolgens de RCA-kabels aan op de RCA-ingangen van de versterker. Sluit tot slot de draden op de – en + luidsprekeruitgangen van de versterker. Deze draden lopen naar de achterkant van je auto waar de subwoofer is gemonteerd. Sluit het draad ook hier op de – en + aan.
- De laatste stap is om de voedingskabel aan te sluiten. Zodra alles is aangesloten kun je de stroom vanaf de batterij aansluiten op je versterker.

Bron: images.crutchfieldonline.com
Hoe sluit je een subwoofer aan op je versterker?
Het aansluiten van je subwoofer op een versterker is niet heel erg moeilijk, zolang je de juiste bedrading gebruikt. Allereerst ga ik in op de RCA-aansluiting, aangezien die het meeste voorkomt.
Welke aansluiting je precies gebruikt hangt af van de soort aansluiting die je versterker en subwoofer ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld RCA connectoren gebruiken. Het kan echter zo zijn dat je subwoofer geen LFE-uitgang heeft. In dat geval heb je stereo RCA connectoren nodig. Verbinding met ontvangers of versterkers gaat via een RCA-kabel die is aangesloten op de ‘Line-in’ subwoofer.
Bij sommige subwoofers heb je een input voor het linker en rechter kanaal. Gebruik in dit geval beide aansluiting van de RCA-kabel. Als het goed is heb je bij je subwoofer een kabel meegekregen die je kunt gebruiken.
Hoe sluit je een subwoofer aan op een tv?
Ook het aansluiten van een subwoofer op je tv kan op verschillende manieren. Eerder dit artikel ben ik voornamelijk ingegaan op aansluitingen via een versterker, maar dit kan ook anders.
Gebruik een directe verbinding
Dit is waarschijnlijk de meest eenvoudige methode van de 3 die ik ga bespreken. Er zijn geen andere kabels of kabels nodig bij een directe verbinding. Kijk allereerst voor de output-poort van je tv. Sluit hier een HDMI-kabel op aan en sluit het andere uiteinde aan op de subwoofer.
Een converter gebruiken
Een converter gebruik je als de aansluitingen tussen de tv en de subwoofer niet met elkaar overeenkomen. Een converter zet het ene signaal om in het andere signaal. Stel dat je tv gebruik maakt van een digitale coaxiale aansluiting (ook wel RCA genoemd) en je subwoofer een HDMI-aansluiting. In dit geval kun je een converter gebruiken. De coax kabel sluit je aan op de tv en de converter. Vervolgens sluit je een HDMI-kabel aan op de converter en de subwoofer.
Een A/V ontvanger gebruiken
Natuurlijk kan je ook gewoon een ontvanger gebruiken, maar deze methode is het meest complex. Het grote voordeel van deze opstellingen is dat je ook andere apparaten, zoals speakers kunt aansluiten op de ontvanger. Bij deze aansluiting moet je er eerst voor zorgen dat de ontvanger is aangesloten op je tv. De input poort van je ontvanger sluit je aan op de output poort van je tv. Gebruik je nog andere speakers, sluit deze dan aan op je ontvanger.
Tot slot moet je kijken naar een input poort van je ontvanger die is bedoelt voor je subwoofer. Gebruik indien mogelijk een HDMI kabel. Kan dit niet, gebruik dan een RCA kabel of een componentkabel die wel wordt ondersteunt door de subwoofer en ontvanger.
Denk aan de AV receiver hiernaast die je eenvoudig kunt aansluiten op je subwoofer.
Hoe sluit je een subwoofer aan op een soundbar?
Het aansluiten van een subwoofer en een losse soundbar is niet mogelijk. Het is alleen mogelijk om ze aan te sluiten als de soundbar en de subwoofer samen verkocht worden. Je kunt een subwoofer vaak met een soundbar aansluiten als je hetzelfde merk gebruikt. De fabrikanten geven je dan de mogelijkheid om te upgraden als extra optie, zolang je de aanbevolen producten aanschaft. Hieronder vind je een soundbar waarbij een draadloze subwoofer kan worden aangesloten.
Subwoofer instellen/afstellen
Nadat je je subwoofer hebt aangesloten kun je hem ook nog instellen. Het instellen hoort natuurlijk ook bij het aansluitproces, vandaar dat ik dit hier bespreek. Ik ga verder in op het instellen van de subwoofer crossover frequentie.
De crossover frequentie van je subwoofer is de frequentie waarop je luidsprekers beginnen af te rollen en de subwoofer begint met bastonen en LFE’s. De meeste AV-receivers hebben een automatisch EQ-programma dat de juiste crossover frequentie instelt op basis van de luidsprekers die je gebruikt. In dit geval kun je het beter zo laten.
Gebruik je een AV-processor, voorversterker of een DSP-subwoofer om een crossover frequentie in te stellen, lees dan de onderstaande tips.
- Stel het crossover-punt in op ongeveer 10 Hz boven de laagste frequentie die je luidsprekers aankunnen.
- Zet de crossover in op een frequentie waarbij de hoofdluidsprekers de audio makkelijk aankunnen. Over het algemeen is een crossover frequentie van 80 Hz aanbevolen.
- Hoe groter de ruimte / het bereik van het geluid, hoe lager de Hz moet worden ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande situaties:
- Aan de muur: 150-200 Hz
- Klein ruimte: 100-120 Hz
- Midden grote ruimte: 80-100 Hz
- Grote ruimte: 60-80 Hz
- Erg grote ruimte: 40-60 Hz
- Het kan zijn dat je een geluidssysteem hebt waarbij niet alle speakers dezelfde frequentie aankunnen. In dit geval raad ik je aan om de crossover in te stellen op de frequentie die nodig is voor de kleinste luidspreker in het systeem. Hier zit echter een limiet aan. Ik raad je niet aan om de crossover in te stellen boven de 100-120 Hz, ongeacht welke luidsprekers je gebruikt.
Meer over het instellen en afstellen van je subwoofer.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.