Hoe sluit je een toetsenbord aan

Hoe sluit je een toetsenbord aan?         

Een toetsenbord sluit je draadloos of via een usb kabel aan. Vooral met draadloze keyboards kan het lastig zijn om een toetsenbord correct aan te sluiten. Elk toetsenbord werkt weer op een net wat andere manier. Ook de instellingen in Windows en iOS kunnen van elkaar verschillen.

In het kort:

 1. Sluit je toetsenbord met een usb dongle aan op een usb poort van je computer.
 2. Of verbind je toetsenbord draadloos met bluetooth en open de bluetooth instellingen van je computer. Selecteer vervolgens het toetsenbord in de lijst van bluetoothapparaten.

Toen ik onlangs mijn draadloze toetsenbord had aangeschaft was het toch moeilijker om het correct aan te sluiten dan ik had verwacht. De bluetooth instellingen zijn anders per systeem en op sommige apparaten zelfs niet eens mogelijk. Hier een overview van toetsenborden en hoe je ze moet aansluiten.

Van plan om een toetsenbord aan te schaffen? Dit is de beste van dit moment:

Logitech Craft - Draadloos Toetsenbord

Logitech Craft-toetsenbord

De Logitech Craft kan je draadloos verbinden met bluetooth. Het is ook mogelijk om de meegeleverde USB dongel (ook wel unifying-onvanger genoemd) te gebruiken. Deze dongel kan je aansluiten op een USB A poort.

Heb je ook een nieuwe muis? Lees dan hier hoe je een draadloze muis aansluit.

Hoe sluit je een draadloos toetsenbord aan? (met USB dongel)

Een draadloos keyboard wordt vaak aangesloten via een usb dongel. Deze wordt zoals bij een muis in een usb poort aan de zijkant van een laptop of pc geschoven. Zodra de meegeleverde usb dongel in de usb poort zit kan er verbinding worden gemaakt met het draadloze keyboard. Let er wel op dat de batterijen vaak leeg zijn bij levering. Deze zal je dus eerst moeten vervangen.

Een draadloos toetsenbord sluit je aan op de volgende manier:

 1. Zoek de usb poort van het apparaat dat je wil verbinden met je keyboard.
 2. Plug de usb dongel (het kleine usb stickje die erbij is geleverd) in de usb poort.
 3. Zet het toetsenbord aan, verander de batterijen indien nodig en je hebt verbinding.
usb dongel toetsenbord aansluiten

USB dongel

Hoe sluit je een bluetooth Toetsenbord aan?

Een draadloos toetsenbord kan naast een usb dongel ook via bluetooth worden aangesloten. De meeste moderne keyboards gebruiken bluetooth, omdat je daardoor meer ruimte hebt en minder usb poorten gebruikt. Een bluetooth toetsenbord zal je na levering eerst aan moeten zetten en je hebt eventueel nieuwe batterijen nodig. Vanuit daar is het belangrijk om te checken of je apparaat op een Windows systeem draait of op een iOS systeem van Apple.

Bluetooth toetsenbord aansluiten op Windows

Bij een Windows systeem ga je naar de instellingen en dan via ‘Apparaten’ naar ‘Bluetooth’. Ga vervolgens naar het + teken om een bluetooth apparaat toe te voegen. Er zijn dan 3 opties waaruit je kan kiezen. Selecteer de eerste optie en het begint met detecteren naar bluetooth apparaten. Als je je keyboard aan hebt gezet wordt deze gedetecteerd en kan je verbinden door de gegeven code in te vullen op het keyboard.

een bluetooth toetsenbord verbinden in het kort:

 1. Toetsenbord aanzetten en eventueel de batterijen vervangen
 2. Instellingen
 3. Apparaten
 4. Bluetooth
 5. Apparaat toevoegen
 6. Bluetooth optie klikken
 7. Je keyboard selecteren
 8. De gegeven bluetooth code invoeren
instellingen openen windows computer
apparaten instellingen windows openen
bluetoothinstellingen apparaat toevoegen
bluetooth apparaat toevoegen vervolgkeuzemenu

Bluetooth toetsenbord aansluiten op iOS

Bij iOS werkt het iets anders door een verschil in de instellingen. Bij iOS-producten is het mogelijk om een draadloos keyboard van Apple te verbinden door middel van een Lightning-naar-USB-kabel. Deze hoeft slechts eenmalig verbonden te worden. Nadat je dat hebt gedaan kan je bluetooth toetsenbord automatisch verbinding maken.

Met een niet-Apple product zet je eerst je toetsenbord aan en ga je vervolgens via ‘Systeemvoorkeuren’ direct naar bluetooth. Vul daarna de gegeven code in en je toetsenbord zal verbinding maken. Om een bluetooth toetsenbord op een MAC iOS systeem aan te sluiten moet je de volgende stappen volgen:

 1. Zet het toetsenbord aan en controleer of je de batterijen moet vervangen.
 2. Checken of je een Apple toetsenbord hebt en of er een kabel is meegeleverd.
 3. Sluit de kabel aan op het toetsenbord en het apparaat. Meestal vind je aan de zijkant of achterkant van het iOS apparaat een usb poort.
 4. Koppel de kabel los en je toetsenbord kan automatisch verbinding maken.

Toetsenbord van een ander merk via bluetooth:

 1. Zet het toetsenbord aan en controleer of je de batterijen moet vervangen.
 2. Druk je rechtermuisknop in en selecteer ‘Systeemvoorkeuren’.
 3. Klik op ‘Bluetooth’.
 4. Klik op het toetsenbord dat je draadloos wil gebruiken.
 5. Vul de gegeven code (indien nodig) in op het keyboard en het toetsenbord is verbonden.

Hoe sluit je een iPad toetsenbord aan?

Voor veel mensen is het lastig om het ingebouwde digitale toetsenbord te gebruiken van de iPad. Vooral tijdens het werk kan het makkelijker zijn om een keyboard te gebruiken. Het is mogelijk om een toetsenbord op je iPad aan te sluiten, maar dat kan echter alleen met een draadloos toetsenbord (door middel van bluetooth). Open de instellingen van je iPad en ga naar ‘Bluetooth’. Check vervolgens of het bluetooth icoontje aanstaat.

Bekijk de lijst van bluetoothapparaten en ga opzoek naar je toetsenbord. Als het goed is staat je toetsenbord in deze lijst. Selecteer het apparaat zodra je deze ziet en maak verbinding.

Toetsenbord aansluiten op je laptop

Een toetsenbord aansluiten op je laptop werkt op dezelfde manier als op een desktop. Met een kabel kan via de usb poort direct verbinding worden gemaakt. Bij een draadloos toetsenbord kan dit met hulp van een usb dongel of via bluetooth.

Toetsenbord aansluiten op je monitor

Een toetsenbord kan je op een monitor gebruiken zolang deze is aangesloten op een ander apparaat. Dit apparaat (zoals een laptop of pc) moet aangesloten zijn op de monitor. Je toetsenbord rechtstreeks op je monitor aansluiten is geen optie.

Toetsenbord aansluiten op je Chromebook

Een toetsenbord met kabel kan je gewoon via een usb poort aan de zijkant inpluggen. Dit geldt ook voor toetsenborden die een USB dongel gebruiken. Een usb dongel is een kleine receiver die je muis vaak ook heeft. Het is iets lastiger om een bluetooth keyboard aan te sluiten, aangezien je hiervoor ook de instellingen moet gebruiken. Om een toetsenbord met bluetooth aan te sluiten op een Chromebook volg je de onderstaande stappen:

 1. Zet het toetsenbord aan en vervang eventueel de batterijen.
 2. Selecteer het menu rechtsonder.
 3. Zet bluetooth aan.
 4. Je Chromebook begint met het zoeken naar bluetoothapparaten.
 5. Klik op de naam van je toetsenbord.
 6. Vul eventueel de code in op het keyboard dat je wil aansluiten.
 7. Het toetsenbord is nu verbonden en kan worden gebruikt.

Toetsenbord aansluiten op je smart TV

Ook een smart tv kan je gebruiken met een toetsenbord. Gebruik hiervoor (indien mogelijk) de usb poort aan de zijkant van de tv of de ingebouwde bluetoothfunctie. De meeste smart tv’s hebben echter geen usb poorten. Als je smart tv geen usb aansluiting heeft is het alleen mogelijk om een toetsenbord met bluetooth te gebruiken. Om een toetsenbord met bluetooth aan de nieuwste smart tv te koppelen doe je het volgende:

 1. Zet het toetsenbord aan en vervang eventueel de batterijen.
 2. Instellingen
 3. Externe apparaten beheer
 4. Toetsenbord beheerder
 5. Bluetooth apparaten lijst
 6. Klik op je keyboard.
 7. Vul eventueel de code in.
 8. Je keyboard is verbonden.

Waarop kun je een toetsenbord aansluiten?

Een toetsenbord kan je in principe op vrijwel alle werkende apparaten met een menu systeem aansluiten. Toch is het erg lastig om een toetsenbord te koppelen aan bijvoorbeeld een Nintendo Switch. Daarom raad ik je aan om je toetsenbord alleen aan te sluiten op je monitor, laptop, pc en eventueel je PlayStation of iPad.  

Toetsenbord aansluiten op je ps4

Ja, een toetsenbord kan je net zoals een muis aansluiten op een PlayStation 4. Een toetsenbord kan je aansluiten op 1 van de usb poorten vooraan de PlayStation. Gebruik de bijbehorende usb kabel of de usb dongel van het toetsenbord. Een usb dongel is een kleine receiver die de signalen van het gekoppelde toetsenbord oppakt en verwerkt. Een usb dongel ken je waarschijnlijk wel van een muis. Ook muizen maken op deze manier draadloos verbinding met je computer.

Draadloze toetsenborden die via bluetooth verbinden kunnen ook aangesloten worden op een PlayStation. Ga via de instellingen naar ‘Bluetooth’ en vervolgens naar ‘bluetooth apparaat detecteren’. Meestal wordt er gevraagd om het draadloze keyboard aan te zetten en een code in te typen. Daarna verbindt de keyboard automatisch.

Let wel op dat de spellen die je hiermee kan spelen vrij gelimiteerd zijn. De spellen die je met een keyboard en mouse kan spelen op een PlayStation 4 zijn:

 • Fortnite
 • Final Fantasy XIV
 • DayZ
 • Overwatch
 • Elder Scrolls Online
 • Neverwinter
 • DC universe Online
 • Call of Duty; Modern Warfare
 • War Thunder
 • Paragon
 • They are Billions

Toetsenbord aansluiten op je Nintendo Switch

Ja, het is mogelijk om een toetsenbord te verbinden met een Nintendo switch. Je keyboard daadwerkelijk gebruiken voor gamen is helaas een lastiger verhaal. Normale keyboards kunnen alleen worden gebruikt voor het invoeren van wachtwoorden en het typen. In dit geval is het aansluiten vrij eenvoudig, zoals ik eerder dit artikel uitgebreid heb besproken.

Wil je een keyboard als gaming setup op je Switch gebruiken, dan heb je eigenlijk maar 1 optie. Dat is de Gamesir VX AimSwitch: een converter voor tussen je toetsenbord en Switch. Deze converter maakt het mogelijk om te gamen op je Nintendo Switch en spellen te spelen, zoals Fortnite of Animal crossing.

Gamesir VX2 AimBox voor nintendo switch

Gamesir VX2 AimBox 

Gebruik deze converter om je toetsenbord te gebruiken op je Nintendo Switch. Je kunt hem ook gebruiken voor andere gameconsoles, zoals de Xbox en PlayStation.

Verder zijn er eigenlijk geen mogelijkheden om te gamen met een normaal keyboard. Er zijn tech fanaten die het gelukt is om via adapters een keyboard te laten werken. Daar zit echter teveel tijd en geld in en is daarom niet interessant voor de gemiddelde consument.

Toetsenbord aansluiten op je laptop

Ja, een toetsenbord kan je eenvoudig aansluiten op een laptop via een usb poort. Nadat de usb kabel op het toetsenbord en je laptop is aangesloten kan je hem gebruiken. gebruik hiervoor 1 van de usb poorten aan de zijkant van je laptop. Let erop dat Macbooks mogelijk geen usb a aansluiting ondersteunen. In dit geval heb je een adapter nodig die het usb a signaal omzet naar een usb c signaal.

Toetsenbord aansluiten op je Xbox One

Ja, een toetsenbord kan je met draad eenvoudig aansluiten op een Xbox One. De aansluiting is vergelijkbaar met die van een PlayStation 4. Sluit het toetsenbord via een kabel aan op één van de usb poorten van je console. In plaats van een kabel kan je ook een toetsenbord met usb dongel gebruiken. Dit is een kleine signaalreceiver die ook computermuizen gebruiken.

De toetsenborden met bluetooth werken helaas niet, met uitzondering van de The Razer Turret en Corsair K63. Helaas zijn beide toetsenborden erg prijzig. De hoeveelheid games die je met keyboard en muis kan spelen is echter enorm. In vergelijking met de ps4 is het aantal vele malen groter.

Corsair K63 Compact toetsenbord voor xbox one

Corsair K63

De Corsair K63 is naast de The Razer Turret de enige de enige toetsenbord die je met bluetooth kan verbinden met je Xbox One.

Scroll naar boven