Hoe sluit je een videorecorder aan op je tv

Hoe sluit je een videorecorder aan op je TV?

Er kunnen van allerlei beelden op staan die je vroeger hebt opgenomen. Denk aan familiefilms, cultklassiekers of opgenomen soapseries. Veel mensen willen deze oude beelden terugkijken door de videorecorder aan te sluiten op hun tv. Het probleem is echter dat het aansluiten van je oude videorecorder op je moderne tv niet altijd even makkelijk is.

In het kort:

 1. Gebruik een composiet naar hdmi converter. Deze converter zet het analoge signaal om in een digitaal signaal.
 2. Sluit je videorecorder rechtstreeks aan met een composiet of component videokabel. Een optie voor als je tv een composietaansluiting ondersteund.

Het is een stuk minder makkelijk om je viderecorder aan te sluiten dan bijvoorbeeld een blu-ray speler. Dit komt door het type signaal wat ze gebruiken. De video hardware zendt over het algemeen een analoog signaal uit, terwijl de moderne tv’s van tegenwoordig alleen een digitaal signaal ondersteunen. Ook de resolutie gooit roet in het eten. De oude VHS tapes hebben een stuk minder pixels dan de moderne tv’s. De tv’s van tegenwoordig gebruiken ongeveer 100 keer meer pixels dan de videorecorders van vroeger.

Om een aansluiting mogelijk te maken zal je dus zeer waarschijnlijk het analoge signaal om moeten zetten naar een digitaal signaal. Dit kan soms in de tv zelf, maar kan ook met een aparte externe converter. Het probleem is dat de moderne tv’s tegenwoordig niet altijd RCA-aansluitingen hebben.

Hoe sluit je een videorecorder aan op je TV?

Het aansluiten van je videorecorder kan op 2 verschillende manieren:

 1. Gebruik een converter om de verbinding tussen een videorecorder en tv mogelijk te maken.
 2. Gebruik de benodigde kabels om je tv rechtstreeks aan te sluiten op je videorecorder.

Welke converter en wel kabels je exact nodig hebt hangt af van de aansluitingen van zowel je viderecorder als tv. De meest voorkomende aansluitingen van deze 2 apparaten wordt later in dit artikel besproken. Hier komen ook andere soorten aansluitingen bij kijken, zoals component en 3,5 mm.

Videorecorder aansluiten op je TV met een HDMI-converter

In de meeste gevallen gebruiken de videorecorders een composietaansluiting en de moderne tv’s een hdmi-aansluiting. Om de verbinding hiertussen mogelijk te maken gebruik je een RCA-kabel, hdmi-kabel en een composiet-naar-hdmi-converter. Het stappenplan hieronder gaat uit van de situatie waarbij je videorecorder composiet gebruikt en je tv HDMI.

 1. Zoek of koop een composiet- of component-RCA-kabel. Dit hangt uiteraard af van wat voor soort videorecorder je gebruikt. Heb je geen hdmi-kabel over, koop deze er dan ook apart bij.
 2. Schaf vervolgens een composiet-naar-hdmi- of component-naar-hdmi-adapter aan.
 3. Dan is het nu tijd om de converter te gebruiken. Sluit allereerst de RCA-kabels aan op de rode, witte en gele poorten van de videorecorder. Gebruik je een componentaansluiting, sluit de componentkabel dan aan op de witte, groene, blauwe en 2 rode poorten. 
 4. Sluit de gekleurde aansluitingen van de kabel aan op de bijbehorende poorten op de adapter.
 5. Pak vervolgens de hdmi-kabel erbij en sluit deze aan op je tv. Sluit het andere uiteinde van je hdmi-kabel aan op de converter.  
 6. De meeste converters hebben ook stroom nodig om het signaal om te zetten. Hiervoor krijg je altijd een voedingskabel meegeleverd. Sluit deze voedingskabel aan op de adapter (waarschijnlijk een mini USB-poort) en stop hem in het stopcontact.
TULP naar HDMI adapter AV

Composiet naar HDMI adapter

Gebruik deze adapter om je videorecorder (met composiet) aan te sluiten op je tv met hdmi.

Nu je alles hebt aangesloten kun je beginnen met het gebruik van je videorecorder op je tv. Je zult eerst de juiste bron moeten selecteren op je tv. Klik op de ‘source-knop’ van je tv-afstandsbediening en selecteer de hdmi-poort waarop je de videorecorder hebt aangesloten.

Videorecorder rechtstreeks aansluiten op je TV

Het kan ook voorkomen dat je tv en je videorecorder dezelfde aansluitingen ondersteunen. Hieronder ga ik van een situatie uit waarbij je viderecorder een composiet/component aansluiting heeft en je tv een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. In dit geval heb je geen aparte converter nodig.

 1. Pak een composiet of component videokabel bij de hand of schaf 1 van deze aan. Kies de juiste kabel die door je videorecorder wordt ondersteund.
 2. Sluit het uiteinde van de kabel aan op de gekleurde aansluitingspunten van je videorecorder.
 3. Sluit het 3,5 mm uiteinde aan op de analoge video-ingang van je tv. Deze aansluiting kan je alleen gebruiken als je tv een 3,5 mm poort heeft.
 4. Sluit de andere kant van de kabel aan op de bijbehorende poorten aan de achterkant van je tv of op de analoge videoadapter.

Schakel tot slot over naar de juiste bron op je tv. Doe dit door de ‘source-knop’ van je tv-afstandsbediening te gebruiken. de video-ingang wordt aangeduid met A/V, RCA of Analoog.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan eventueel de video hieronder. Hier wordt duidelijk gedemonstreerd hoe je een videorecorder direct aansluit op je tv.

Controleer de aansluitingen van je videorecorder en TV

Je zult dus in sommige gevallen een converter moeten gebruiken. Of dit het geval is kunnen we achterhalen. Hiervoor moeten we eerst kijken welke aansluitingen de videorecorder en de tv heeft. Als de tv en de videorecorder dezelfde aansluitingen hebben, dan kan je ze rechtstreeks op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, dan heb je zeer waarschijnlijk een analoog naar digitaal converter nodig.

Aansluitingen van de videorecorder

Videorecorders maken over het algemeen gebruik van:

 1. Een composietaansluiting
 2. Een componentaansluiting

De overgrote meerderheid van de videorecorders maakt gebruikt van een composiet aansluiting. Deze worden ook wel analoog of RCA-aansluitingen genoemd. De RCA-kabels herkend iedereen wel. De kabel is te herkennen aan de rode, witte en gele draden aan het uiteinde van de kabel. 1 van de kabels zendt video uit en de andere 2 kabels worden gebruikt voor het verzenden van geluid. 1 voor het linker audiokanaal en de ander voor het rechter audiokanaal.

Kijk aan de achterkant van de videorecorder en zoek naar de rode, witte of gele poorten. Als je ze kunt vinden beschikt je videorecorder over een composietaansluiting. Bekijk eventueel de afbeelding hieronder om de aansluiting te herkennen.

rca aansluitingspoorten
Composiet/RCA

Het kan ook zijn dat je 5 gekleurde aansluitingspoorten ziet. Als het goed is gaat het om een witte, groene, blauwe en 2 rode aansluitingspoorten. In dit geval gaat het om een componentvideo-uitgang. Het is een hogere kwaliteit dan composiet, maar komt een stuk minder voor bij videorecorders.

Aansluitingen van de TV

Tv’s maken over het algemeen gebruik van:

 1. Een hdmi-poort
 2. Een koptelefoonaansluiting
 3. Een composietaansluiting
 4. Een componentaansluiting

Je tv heeft mogelijk een analoge video-ingang die met je videorecorder kan werken. De meeste tv’s hebben een composietaansluiting of een componentaansluiting. Controleer net zoals bij de videorecorder over welke aansluiting het precies gaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.

Sommige tv’s bouwen analoge video-ingangen in 3,5 mm poorten. Hiervoor kun je een 3,5 mm jack naar composiet 3 RCA-kabel gebruiken. Zo’n kabel zie je hieronder. Je hebt dit soort kabels ook voor een componentaansluiting. Aan het ene uiteinde heb je een hoofdtelefoonstekker en dat vertakt zich in 3 composiet of 3 component kabels. Raadpleeg de handleiding van je tv en zoek naar een poort ter grootte van een hoofdaansluiting. Zoek naar het label, analoog, composiet of component.

Composiet adapter

Composiet adapter

Gebruik deze adapter om je videorecorder aan te sluiten op een 3,5mm jack aansluiting van je tv.

Het kan zijn dat je één van de adapters hebt meegekregen met je tv. In dit geval vind je de adapter in de doos van je tv. Is dit niet het geval, overweeg dan om 1 van de bovenstaande converters te gebruiken.

De bovenstaande converters hebben natuurlijk niet altijd zin. Zo kan het voorkomen dat je helemaal geen 3,5 mm aansluiting tot je beschikking hebt. De moderne tv’s hebben in ieder geval altijd een hdmi-poort. Mocht dit het geval zijn, dan kun je altijd nog een zogenaamde composiet- of component-naar-hdmi-converter gebruiken. Dit zijn kleine kastjes die je analoge videosignaal omzetten naar een digitaal signaal. De meeste zijn vrij goedkoop verkrijgbaar en erg eenvoudig te gebruiken.

TULP naar HDMI adapter AV

Composiet naar HDMI adapter

Gebruik deze adapter om je videorecorder (met composiet) aan te sluiten op je tv met hdmi.

Verder zetten deze converters een lagere resolutie van 720p om in een 1080p resolutie. Verwacht niet een drastische kwaliteitsverhoging, omdat de converters vrij goedkoop zijn. Zelfs dure videoconverters kunnen weinig fijne details uit zulke kleine videogegevens halen. 

Opnemen met je viderecorder

Zoals ik eerder dit artikel al zei zijn er veel mensen die de opnames van hun oude videorecorder weer terug willen zien. Maar wat als je je oude videorecorder wil gebruiken om programma’s op te nemen van je moderne tv? Het kan zijn dat het helemaal niet mogelijk is om je tv-programma op te nemen met een videorecorder. Je zou in dit geval eventueel een digitale tv-tuner moeten gebruiken.

Heb je een videorecorder van meer dan 10 jaar oud, dan heb je zeer waarschijnlijk een DTV-converter nodig om lokale tv-signalen te ontvangen. Het opnemen van je tv met een videorecorder is overigens totaal niet meer nodig. Er zijn tegenwoordig veel meer manieren waarop je dit kunt doen. Zeker de moderne tv’s van tegenwoordig maken het erg eenvoudig. Bekijk eventueel alternatieven voor het opnemen van je tv.

Scroll naar boven