Hoe sluit je een webcam aan op je PC

Hoe sluit je een webcam aan op je PC?

Door een externe webcam te gebruiken hoef je niet meer de ingebouwde camera van je laptop te gebruiken. Alhoewel dit niet altijd een slechte optie is, kan een losse webcam veel voordelen bieden. Niet alleen is de camerakwaliteit beter, maar ook het geluid dat de webcam opneemt is vaak van hogere kwaliteit.

In het kort:

 1. Sluit je webcam met een USB kabel aan op één van de USB poorten van je computer.
 2. Of verbind je webcam draadloos door deze eerst met een internetkabel aan te sluiten.
 3. Download de bijbehorende software van de webcam.
 4. Stel met behulp van de software je webcam in.

Wil je ook goed geluid opnemen tijdens het videobellen, lees dan hoe je een microfoon aansluit. Opzoek naar een webcam? Dit is de beste webcam van dit moment:

Logitech C920 beste webcam

Logitech C920 Webcam

De Logitech C920 is de beste webcam van dit moment die je eenvoudig kunt aansluiten met de meegeleverde kabel. Ook beschik hij over een goede software.

Hoe sluit je een webcam aan op je PC?

Het aansluiten van je webcam kan op verschillende manieren. Meestal sluit je een webcam aan met een meegeleverde USB-kabel, maar dit kan eventueel ook draadloos. Niet alle webcams ondersteunen echter een draadloze aansluiting.

De meeste webcams worden aangesloten met een USB-kabel op een USB-poort van je laptop of computer. Zodra je de webcam middels een kabel aansluit opent Windows automatisch de geïnstalleerde software.

Naast het aansluiten zal je je webcam ook nog goed moeten plaatsen. Zet de webcam altijd neer op een vlakke ondergrond. Hier zou je bijvoorbeeld een stapel boeken voor kunnen gebruiken. Het kan ook zijn dat je webcam over een verstelbare clip beschikt. Met deze clip kun je de webcam op bijvoorbeeld een monitor bevestigen.

Je hebt nu de webcam aangesloten en de bijbehorende software geïnstalleerd. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de software van je webcam. Ga naar het startmenu van Windows en ga opzoek naar de software. Meestal herken je de software aan het merk en het model van de software. Wil je de software van je webcam niet gebruiken, dan heb je ook nog de optie om de camera app van Windows 10 te gebruiken. Dit programma van Windows werkt prima voor de meeste webcam modellen.

videobellen webcam gebruiken laptop

Hoe verbind je een webcam draadloos?

Naast een USB-kabel gebruiken kan je je webcam ook draadloos verbinden. Let erop dat niet alle webcams over deze functie beschikken. Het is van belang dat je webcam een ingebouwd wifi-signaal heeft. Om een webcam draadloos te kunnen koppelen zal je hem eerst met behulp van een ethernetkabel op je computer moeten aansluiten. Het kan zijn dat je deze ethernetkabel (netwerkkabel) er los bij moet kopen. Het ene uiteinde sluit je aan op een ethernetpoort van je webcam en het andere uiteinde op een ethernetpoort van je router.

Deze stap is nodig om je apparaat te configureren. Je hoeft de camera niet meer te laten zitten zodra je hem hebt ingesteld. Je hoeft dit proces dus maar 1 keer te doorlopen. Later kan je via de instellingen van je computer (of zelfs telefoon) draadloos verbinding maken.

De tweede stap is om de webcam te configureren. Stel de draadloze functie van de webcam in met behulp van de wifi-netwerkinstellingen. Dit omvat de SSID en de beveiligingssleutels die je nodig hebt om verbinding te maken.

Na de configuratie kun je de laptop eenvoudig met je computer verbinden door de wifi-instellingen te gebruiken. Als het goed is vind je het draadloze wifinetwerk in de wifi-instellingen van je computer.

Hoe installeer je de software van je webcam?

Voordat je je webcam gaat installeren zal je eerst de bijbehorende software moeten downloaden. Dit is het stuurprogramma van de webcam. Dit stuurprogramma kan je aan de hand van een meegeleverde schijf downloaden of online vinden. Dit is afhankelijk van de webcam die je gebruikt en kan je vinden in de gebruikershandleiding. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je laptop/pc geen cd-speler heeft. Ook dan zal je de software online moeten downloaden. Ik ga verder in op beide methodes.

Stuurprogramma installeren zonder schijf

In veel gevallen komt het voor dat je geen schijf krijgt meegeleverd. Doordat steeds minder computers ze ondersteunen, worden er ook steeds minder webcams met schijven op de markt gebracht. Het is ook niet altijd mogelijk, aangezien niet alle laptops over een ingebouwde cd-speler beschikken. Hoe dan ook, het is ook mogelijk om de software online te downloaden.

In dit geval hoef je niet veel meer te doen dan de webcam aan te sluiten. Zet je computer aan en kijk wat er vervolgens gebeurt. In de meeste gevallen herkent Windows het als nieuwe hardware en kan je het gebruiken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je de onderstaande stappen volgen om de stuurprogramma’s alsnog te vinden.

Het is namelijk mogelijk om handmatig naar schijven te zoeken met de Windows Update.

 1. Ga naar de zoekbalk van Windows linksonder en typ in ‘apparaatbeheer’.
 2. In apparaatbeheer vind je een lijst van apparaten die op de computer staan. Ga in dit venster naar camera’s. Klik met je rechtermuisknop op de webcam en selecteer stuurprogramma bijwerken. Volg vervolgens alle stappen die verschijnen en kijk of Windows de stuurprogramma’s kan vinden.
 3. Kan je de stuurprogramma’s nog steeds niet vinden, raadpleeg dan de handleiding. Bezoek eventueel de website van de fabrikant om de stuurprogramma’s van je webcam te vinden.
apparaatbeheer openen windows laptop
camera openen aparaatbeheer
stuurprogramma's bijwerken camera apparaatbeheer

Stuurprogramma installeren met schijf

Sommige webcams worden meegeleverd met een schijf. Deze stop je in je laptop en hiermee kun je vervolgens de benodigde software downloaden. Stop de schijf in je laptop of pc en start je computer op. Als het goed is herkent Windows de software die je wil installeren. Er start nu een zogenaamde wizard op die je door het proces gaat leiden. Je hoeft enkel de stappen te volgen die je nu voor je ziet staan.

Soms komt het voor dat de wizard niet vanzelf opstart. Hierdoor krijg je de stappen voor het installatieproces niet voor je. In dit geval kan je naar de bestandsverkenner van Windows gaan. Klik in de verkenner vervolgens op het desbetreffende schijfstation om de bestanden op je schijf te installeren. 

Hoe stel je een webcam in?

De meeste webcams worden geleverd met hun eigen software. In de software (stuurprogramma’s) kan je je webcam instellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Logitech Capture die wordt gebruikt voor veel Logitech webcams. Je kunt dingen veranderen, zoals de tint, helderheid en het contrast van je webcambeelden. Door deze instellingen goed aan te passen optimaliseer je je webcam zodat hij helemaal bij jouw situatie past.

In het Logitech Capture menu vind je een apart gedeelte waar je alles kunt instellen. Je kunt ook verschillende ‘profiles’ aanmaken. Hierdoor kun je meerdere instellingen opslaan. Zo gebruik je bijvoorbeeld de ene instellingen voor het streamen en het andere voor het opnemen. Afhankelijk van wat je gaat doen kies je vervolgens een profiel die je hebt aangemaakt.

In de video hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je aan de hand van Logitech Capture je webcam kunt instellen. Let erop dat deze software lang niet voor alle webcams wordt gebruikt. Zorg dus dat je het juiste programma gebruikt om de instellingen van je webcam te veranderen.

Wat als je geen externe webcam gebruikt, maar de ingebouwde webcam van je laptop? In dit geval kun je de Windows instellingen raadplegen. Volg de onderstaande stappen om de instellingen van je ingebouwde webcam aan te passen:

 1. Typ in de zoekbalk van Windows linksonder ‘camera’ in. Selecteer vervolgens het camera-pictogram wat in de resultaten verschijnt.
 2. Selecteer het tandwielpictogram ‘instellingen’ in de linkerbovenhoek van de camera-app. Je ziet nu een nieuw menu voor je waarin je allerlei instellingen kunt aanpassen.
 3. Als je de helderheid wil aanpassen moet je eerst de pro-modus inschakelen. Deze modus kun je inschakelen bovenaan het menu aan de linkerkant. Nadat je de modus hebt ingeschakeld sluit je het linker menu en zie je het pictogram voor de helderheid en witbalans (WB).
camera app openen windows computer
instellingen webcam camera app windows computer
camera pro modus inschakelen laptop webcam

Hoe test je je webcam?

Nu je je webcam hebt aangesloten kan het geen kwaad om deze te testen. Zo weet je zeker of alles naar behoren werkt. Of je nu een Windows of Mac computer gebruikt, in beide gevallen is het vrij eenvoudig om te testen. Een eenvoudige optie is om 1 van de vele gratis webcamtest websites te gebruiken. Als voorbeeld neem ik webcammictest.com. Over het algemeen zijn alle webcamtests hetzelfde. Volg de onderstaande stappen om je webcam te testen:

 1. Open een webbrowser.
 2. Typ webcammictest.com in de adresbalk van je browser. Dit kunnen ook andere websites zijn waarop je je webcam kunt testen.
 3. Als je op de website bent zie je een grote blauwe knop met ‘Test webcam’. Klik hierop.
 4. De website vraagt nu toestemming. Klik op ‘toestaan’ of in het Engels ‘allow’.
 5. Als het goed is zie je na het geven van toestemming het beeld van de webcam voor je. Aan de rechterkant zie je nog een klein menu waarin je de instellingen kunt aanpassen.

Een andere website die je kunt gebruiken is: webcamtests.com. Uiteindelijk komen deze websites allemaal met elkaar overeen. Bekijk meerdere methodes van het testen van je webcam.

webcam tester website gratis

Scroll naar boven