Hoe sluit je een Wii aan op je HDMI TV

Hoe sluit je een Wii aan op je HDMI TV?

Alhoewel het console vaak nog goed werkt, heb je mogelijk een andere tv of beeldscherm dan vroeger. Dit kan ertoe leiden dat je tv andere aansluitingen ondersteunt dan de Wii. Wii consoles maken gebruik van een composiet-aansluiting, terwijl de meeste tv’s en beeldschermen hdmi gebruiken.

In het kort:

 1. Schaf een Wii naar HDMI converter aan.
 2. Sluit met behulp van de adapter je Wii aan op je tv.
 3. Sluit de RCA-kabel van je Wii aan op de converter. Sluit de converter met een hdmi-kabel aan op je tv.
 4. Schakel je tv en Wii in.
 5. Selecteer de juiste tv bron op je tv.

Heb je je Wii console net weer van zolder gehaald? Mogelijk wil je je Wii modden om er meer plezier uit te halen.

Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe Nintendo console? Bekijk de Nintendo Switch op Bol.com.

Hoe sluit je een Wii aan op je HDMI TV?

Het aansluiten van een Wii op hdmi is niet erg moeilijk. Je hebt hier wel een converter voor nodig die het signaal van de AV-kabel omzet naar hdmi. Zo is het mogelijk om een hdmi-kabel aan te sluiten op je Wii. Er zijn meerdere converters op de markt die je kunt gebruiken. Ik bespreek de beste en benoem de voor- en nadelen van elk product.

Wii naar HDMI converter

Als je de adapter hieronder gebruikt kan je de oorspronkelijke scart kabel (die wordt meegeleverd bij je Wii) verwaarlozen. Dit is een voordeel, omdat deze scart kabel vrij dik is en niet makkelijk opgeborgen kan worden. Het wegwerken van de kabels wordt dan een stuk eenvoudiger. Bekijk de adapter hieronder op Bol.com.

Voordelen

 • Makkelijk aan te sluiten
 • Weinig kabels
 • Goedkoop

Nadelen

 • Alleen voor de Wii

Het gebruik van deze adapter is erg eenvoudig. Stop de adapter in de aansluitingspoort van je Wii waar je normaal gesproken de scart kabel op aansluit. Aan de andere kant van de adapter zie je een hdmi-poort waarop je een hdmi-kabel kunt aansluiten. Hieronder zie je de stappen voor het aansluiten van je Wii op hdmi nog eens op een rijtje:

 1. Koop een Wii naar hdmi converter + hdmi-kabel.
 2. Stop de Wii converter in de Wii.
 3. Sluit de hdmi-kabel aan op de Wii naar hdmi converter.
 4. Sluit het andere uiteinde van de Wii aan op 1 van de hdmi-poorten van je tv.
 5. Schakel je tv en Wii in.
 6. Schakel met de tv-afstandsbediening over naar de juiste tv-bron. Als je de hdmi-kabel hebt aangesloten op HDMI 2, zorg dan dat je HDMI 3 selecteert als bron. Op je afstandsbediening kun je dit doen met de knop die meestal rechtsboven zit. Vaak wordt de knop aangegeven met het label ‘source’ of ‘input’.

Dat is alles. Je Wii is nu verbonden met je moderne hdmi tv. Uiteraard kan je deze adapter ook gebruiken op andere hdmi-apparaten, zoals een monitor. Let er wel op dat deze adapter niet geschikt is voor de Wii Mini. Het composietsignaal van de Wii Mini kan niet worden omgezet naar hdmi.

Bekijk eventueel de video hieronder waarin de stappen duidelijk worden gedemonstreerd.

RCA naar HDMI converter

Er zijn echter ook nog andere converters op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de converter die je hieronder ziet. Elke soort converter heeft zo weer zijn voordelen en nadelen. Het nadeel van deze converter is dat je de oude scart kabel van de Wii nog moet gebruiken. Dit zorgt voor veel meer bekabeling wat je minder makkelijk kunt wegwerken. Je zult net zoals bij de vorige converter ook bij deze een hdmi-kabel moeten gebruiken.

Hij wordt verder meegeleverd met een micro USB-kabel waarmee je de adapter kunt voorzien van stroom. Ook dit is niet ideaal, aangezien je dan altijd een stopcontact in de buurt moet hebben. De meegeleverde USB-kabel is meestal ook niet erg lang.

Het voordeel van deze adapter is dat hij compatibel is op meerdere apparaten. Zelf gebruik ik de converter bijvoorbeeld voor het aansluiten van mijn Gamecube op hdmi. Mocht je nog meer oude consoles willen spelen op je moderne beeldscherm/tv, dan is dit accessoire zeker handig. Als je echt alleen de Wii wil gebruiken op hdmi, kies dan voor de eerder besproken converter.

RCA naar HDMI converter wii op moderne hdmi tv

RCA naar HDMI converter

Gebruik deze converter om het RCA-signaal van je Wii om te zetten naar een hdmi-signaal voor je moderne tv.

Voordelen

 • Compatibel met veel consoles

Nadelen

 • Veel kabels nodig
 • Stroom nodig
 • Duurder
 • Extra voedingsadapter nodig

Het aansluiten van deze converter gaat als volgt:

 1. Koop een rca naar hdmi converter + hdmi-kabel.
 2. Sluit de oorspronkelijke kabel van de Wii aan op de SCART-aansluiting van het console.
 3. Sluit het RCA-uiteinde van de kabel (de rode, witte en gele kabel) aan op de RCA-aansluitingspoorten van de converter.
 4. Sluit de hdmi-kabel aan op de hdmi-poort van de converter.
 5. Sluit het andere uiteinde van de hdmi-kabel aan op een hdmi-poort van je tv.
 6. Gebruik de meegeleverde USB-kabel en sluit het micro USB-uiteinde aan op de converter. Het andere uiteinde van de kabel is USB-A en sluit je aan op het stopcontact. Hiervoor kan je de voedingsadapter van je telefoonoplader gebruiken.
 7. Schakel je tv en Wii in.
 8. Schakel met de tv-afstandsbediening over naar de juiste tv-bron. Als je de hdmi-kabel hebt aangesloten op HDMI 2, zorg dan dat je HDMI 3 selecteert als bron. Op je afstandsbediening kun je dit doen met de knop die meestal rechtsboven zit. Vaak wordt de knop aangegeven met het label ‘source’ of ‘input’.

Wordt de beeldkwaliteit van de Wii op HDMI hoger?

Nu speel je niet op je Wii voor de allerhoogste graphics en haarscherp beeld, maar wordt de beeldkwaliteit hoger na het aansluiten? Het antwoord hierop is helaas nee, de beeldkwaliteit van je Wii zal niet beter worden zodra je deze afspeelt op een moderne tv. De Wii zendt slechts een 480i-signaal uit. Via de composietkabel is dit 480p, maar ook dit is erg onscherp op moderne tv’s. Er is simpelweg niet voldoende signaal aanwezig om van de betere tv specificaties te profiteren.

Sterker nog, een converter kan zelfs de beeldprestaties van je Wii omlaag halen. Zo kan het voorkomen dat je een heel klein beetje vertraging hebt in het beeld.

Naast hdmi zijn er ook genoeg andere soorten aansluitingen waar je Wii op werkt. Mogelijk heb je hier een converter voor nodig, maar dat is niet altijd het geval. Dit zijn alle aansluitingen waarop je je Wii kunt gebruiken:

 1. RGB
 2. S-Video
 3. SCART
 4. VGA
 5. Component
 6. HDMI

Welke aansluiting je ook gebruikt, de output van je Wii is maximaal 480p. Een hogere resolutie dan dit ga je dus helaas niet krijgen. Kies de aansluiting die je tv gebruikt en bepaald of je hiervoor een converter moet gebruiken.

Hoe sluit je een Wii aan op een TV met RCA?

Als je tv een RCA-aansluiting heeft kan je je Wii rechtstreeks aansluiten. Je hebt in dit geval geen converter of een extra kabel nodig. Je kunt deze aansluiting herkennen aan de rode, witte en gele uiteindes. Er zijn tegenwoordig nog steeds genoeg tv’s die deze aansluitingspoorten nog hebben. Het enige wat je nodig hebt is de aansluitingskabel die je bij je Wii hebt meegekregen.

 1. Sluit het ene uiteinde aan op de Wii en het andere uiteinde op de RCA-aansluiting van je tv.
 2. Schakel je tv in en schakel over naar de juiste tv-bron. In dit geval selecteer je niet 1 van de HDMI-bronnen, maar RCA. De aansluiting staat mogelijk aangegeven met EXT, AUX of AV. Op je afstandsbediening kun je dit doen met de knop die meestal rechtsboven zit. Vaak wordt de knop aangegeven met het label ‘source’ of ‘input’.

Hoe sluit je een Wii aan op een TV met Scart?

Een andere veelgebruikte aansluiting is scart, aangezien veel tv’s hierover beschikken. Ook in dit geval is het mogelijk om je Wii aan te sluiten. Dit kan een goede oplossing zijn als de rest van de aansluitingspoorten al worden gebruikt. De Wii kan echter niet rechtstreeks aangesloten worden op de scart-aansluiting. Je zult hier dus een tussenstuk voor moeten gebruiken.

wii op scart AV Adapter

Scart AV Adapter

Gebruik deze converter om het RCA-signaal van je Wii om te zetten naar een scart-signaal voor je moderne tv.

De converter die je hierboven ziet kan je gebruiken om de RCA-kabels van de Wii aan te sluiten op de scart-aansluiting. Je hebt voor de rest geen extra kabels of onderdelen nodig, behalve de kabel die je oorspronkelijk gebruikt voor de Wii. De stappen die je hiervoor moet volgen zijn vrij eenvoudig:

 1. Koop een RCA naar scart converter.
 2. Sluit de oorspronkelijke kabel van de Wii aan op de SCART-aansluiting van de Wii.
 3. Sluit het RCA-uiteinde van de kabel (de rode, witte en gele kabel) aan op de RCA-aansluitingspoorten van de converter.
 4. Sluit het scart-gedeelte van de converter aan op de scart-ingang van je tv.
 5. Schakel je tv en Wii in.
 6. Schakel je tv in en schakel over naar de juiste tv-bron. In dit geval selecteer je niet 1 van de HDMI-bronnen, maar SCART. Op je afstandsbediening kun je dit doen met de knop die meestal rechtsboven zit. Vaak wordt de knop aangegeven met het label ‘source’ of ‘input’.

Hoe sluit je een Wii aan op een TV met VGA?

Dan hebben we het ook nog niet gehad over een VGA-aansluiting. En ook in dit geval heb je een converter nodig. Om dit te laten werken heb je een RCA naar VGA converter nodig. Volg de onderstaande stappen om deze converter te gebruiken.

 1. Koop een RCA naar VGA converter.
 2. Sluit de oorspronkelijke kabel van de Wii aan op de SCART-aansluiting van de Wii.
 3. Sluit het RCA-uiteinde van de kabel (de rode, witte en gele kabel) aan op de RCA-aansluitingspoorten van de converter.
 4. Sluit het VGA-uiteinde van de kabel aan op de VGA-ingang van je tv en de VGA-output van je converter.
 5. Schakel je tv en Wii in.
 6. Schakel je tv in en schakel over naar de juiste tv-bron. In dit geval selecteer je niet 1 van de HDMI-bronnen, maar VGA. Op je afstandsbediening kun je dit doen met de knop die meestal rechtsboven zit. Vaak wordt de knop aangegeven met het label ‘source’ of ‘input’.

Scroll naar boven