Hoe sluit je een Ziggo modem aan

Hoe sluit je een Ziggo modem aan?

Het aansluiten van je Ziggo modem is niet al te ingewikkeld en zal niet langer dan 30 minuten in beslag nemen. Natuurlijk verschilt de aansluiting per model, maar over het algemeen werkt de aansluiting op dezelfde manier. Aan de hand van een uitgebreid stappenplan kan je je modem aansluiten.

In het kort:

 1. Zoek de hoofdaansluiting en plaats je modem daar dicht naast.
 2. Zet je modem rechtop neer op 1 a 2 meter hoog zonder anderen apparaten er omheen.
 3. Sluit je modem aan op de hoofdaansluiting met een coaxkabel en gebruik een stroomkabel.
 4. Zet je modem aan door hem draadloos of met een internetkabel aan te sluiten op je PC/laptop, smartphone of tablet.

Wat heb je nodig? Als het goed is heb je de onderstaande items bij de hand:

 1. De modem van Ziggo
 2. De stroomkabel en voedingsadapter
 3. De coaxkabel
 4. De internetkabel

Hoe sluit je een Ziggo modem aan?

Hieronder zet ik alle stappen duidelijk en gedetailleerd voor je op een rijtje. Het richt zich voornamelijk op mensen die een nieuw installatiepakket gaan installeren. Voor het opnieuw installeren of omwisselen van je modem gelden vergelijkbare stappen, maar kan net iets afwijken. Allereerst moet je de hoofdaansluiting controleren, vervolgens sluiten we de modem aan en tot slot gaan we hem verbinden.

Voor en tijdens het installeren van je modem is het belangrijk om er de tijd voor te nemen en alle stappen goed te volgen. Het aansluiten van je Ziggo modem gaat als volgt:

Stap 1: allereerst is het belangrijk om te kijken waar de hoofdaansluiting zit. Vrijwel altijd zit je hoofdaansluiting in de woonkamer of in de meterkast. De hoofdaansluiting is het punt waar de Ziggo kabel het pand binnenkomt. Vanuit hier wordt het signaal verspreid door je huis. De hoofdaansluiting kun je herkennen aan een witte wandcontactdoos met 1 of 2 aansluitingen. Het lijkt dus vrij veel op een stopcontact die iedereen wel herkent. Twijfel je tussen 2 hoofdaansluitingen in je woonkamer en in je meterkast, kies dan altijd voor degene in je meterkast.

Stap 2: naast internet is het natuurlijk ook mogelijk om televisie aan te sluiten. Wil je beide installeren, gebruik dan de meegeleverde splitter. Deze verdeelt het signaal voor internet en televisie. Gebruik je je modem alleen voor internet, dan heb je geen splitter nodig. Onnodig de splitter gebruiken raad ik je niet aan, aangezien dit het signaal kan verzwakken.

Stap 3: nadat je hebt besloten om de splitter wel of niet te gebruiken is het tijd om de modem te plaatsen. Ziggo raadt je aan om de modem binnen 1 meter van je hoofdaansluiting en je stopcontact te zetten.

Stap 4: verder is het belangrijk om je modem goed te plaatsen, aangezien dit van invloed is op het bereik van je wifisignaal. Het kan zijn dat de signalen van de modem sneller worden verstoort zodra je deze op een ongunstige plek plaatst. Bij het plaatsen moet je op meerdere verschillende dingen letten:

 1. Vermijd metalen voorwerpen zoals radiatoren.
 2. Plaats hem ongeveer 1 tot 2 meter hoog indien mogelijk.
 3. Zet de modem stevig neer of hang hem op aan de muur.
 4. Zorg dat je de modem niet achter een ander apparaat of kast zet. Zet hem ook niet in een kast.
 5. Plaats de modem niet tussen allerlei andere apparaten.
 6. Plaats je modem rechtop en niet op zijn zij. Zo heeft de modem meer bereik.

Stap 5: dan is het nu tijd om de modem aan te sluiten met de meegeleverde kabels. Zorg dat je de modem bij de hand hebt met de coaxkabel en de voedingsadapter.

coaxkabel voor ziggo modem aansluiting

Stap 6: verbind nu de modem met de hoofdaansluiting door de coaxkabel te gebruiken. De coaxkabel draai je op de aansluiting die aan de achterkant van de modem zit.lus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

hoofdaansluiting coaxkabel moden aansluiten

Stap 8: als je modem automatisch opstart gaan er als het goed is lampjes branden. Welke dat zijn en in welke kleur ze branden verschilt per model. Mocht dit niet het geval zijn, dan is je Ziggo modem niet online. Het kan maximaal 15 minuten duren voordat je modem helemaal is opgestart.

Stap 9: nu de coaxkabel en de voedingskabel beide zijn aangesloten is het tijd om de modem te verbinden met je PC/laptop, smartphone of tablet. Je modem verbinden kan draadloos via wifi of via een internetkabel. Als je kan verbinden met wifi is de modem aangesloten en de installatie voltooid.

 1. Modem draadloos aansluiten: ga naar de wifi-instellingen van je pc/laptop, smartphone of tablet. Kijk of het wifi-signaal van Ziggo ertussen staat en selecteer deze als je modem aan staat. De naam van het wifi-signaal begint bijna altijd met het woord ‘Ziggo’. Om verbinding te maken moet je de beveiligingssleutel gebruiken, oftewel de WPA2-sleutel. Deze vind je op de witte sticker onderop je wifi-modem. Klik vervolgens op ‘Ja’ om de verbinding met andere apparaten mogelijk te maken.  
 2. Modem via een internetkabel aansluiten: dit betekent dat je je modem rechtstreeks met behulp van een internetkabel op je PC/laptop aansluit. Het ene uiteinde van de internetkabel sluit je aan op 1 van de gele poorten op je modem en het andere uiteinde op de internetaansluiting van je PC/laptop.
ethernet kabel modem wifi aansluiten

Je Ziggo modem is nu goed aangesloten en geïnstalleerd. Dit kun je controleren door je wifi-netwerk te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Google om iets op te zoeken en te kijken of je verbinding hebt met het internet. Mocht dit niet lukken, controleer dan of je wel verbonden bent met het (goede) Ziggo netwerk.

Is het niet gelukt en heb je geen verbinding met het wifi-netwerk, doorloop dan het stappenplan nogmaals. Mocht je alle stappen hebben gevolgd en nog steeds geen succes hebben, lees dan eventueel dit artikel: Ziggo mediabox werkt niet.

Het herstarten van je modem kan vaak helpen. Dit doe je door kort (15 seconden) de stroom eraf te halen. Werkt dit niet, probeer dan de modem aan te sluiten op een andere apparaat. Je kan in plaats van een internetkabel gebruiken ook draadloos verbinding maken. Probeer je draadloos te verbinden maar werkt dat niet, ga dan over op een verbinding met een internetkabel.

Mocht je het stappenplan niet duidelijk genoeg vinden, bekijk dan de video van Ziggo. In de video hieronder laten ze je duidelijk zien hoe je de wifi-modem van Ziggo moet aansluiten.

Hoe vervang je je modem?

Het kan zijn dat je al een modem gebruikt en die wil vervangen met een modem van Ziggo. Het aansluitingsproces werkt eigenlijk op dezelfde manier, alleen moet je eerst de oude modem verwijderen/loskoppelen. Het vervangen van je modem doe je als volgt:

 1. Haal de voedingsadapter uit de modem.
 2. Haal de coaxkabel uit de modem, maar laat hem wel zitten in de hoofdaansluiting.
 3. Gebruik je een telefoonkabel of internetkabel, maak deze dan los.
 4. Haal de modem en voedingskabel/voedingsadapter weg en maak plaats voor de nieuwe modem.

Je kunt nu de nieuwe modem aansluiten door het uitgebreide stappenplan hierboven te volgen. Let erop dat dit stappenplan zich alleen richt op Ziggo modems, alhoewel dit met veel andere modems overeenkomt.

Tips voor het aansluiten van je Ziggo modem

In het stappenplan hierboven zijn al een hoop tips gegeven, maar er zijn nog wat andere dingen waarop je kunt letten. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Gebruik eventueel de meegeleverde ophangbeugel: het kan zij dat je een ophangbeugel kunt gebruiken. Hiermee kun je je modem eenvoudig aan de muur plaatsen, zodat hij niet aan de kabels hangt. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt in je meterkast of als je hem 1 a 2 meter hoog wil plaatsen.

Bewaar de doos en verpakking: berg voor de zekerheid de doos en de verpakking op. Mocht er dan iets mis zijn met de Ziggo modem, dan kan je deze nog eenvoudig terugsturen.

Lees de handleiding door: in dit artikel wordt de aansluiting stap voor stap beschreven. Desondanks kan het geen kwaad om de handleiding rustig door te nemen. Hier staan veel handige tips in wat betreft het installeren. Zo haal je het meeste uit je apparaat. 

Ziggo modem aansluiten op glasvezel

Hoe zit het dan met Ziggo op glasvezel? Ziggo stuurt het internetsignaal grotendeels via glasvezel van A naar B. Het stuk van de wijkcentrale naar je huis wordt verbonden met een coaxkabel. Er wordt dus geen glasvezel internet geleverd, maar het Ziggo netwerk bestaat wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt door het laatste gedeelte van het netwerk dat wordt verbonden door een coaxkabel.

Het blijkt echter dat Ziggo van gedeeltelijk coax overgaat op volledig glasvezel. Het is slechts een kwestie van tijd voordat alle coaxkabels worden vervangen door glasvezel. Hoe je het ook wendt of keert, glasvezel is kwalitatief beter dan coaxkabel. En om te kunnen concurreren tegen KPN zal Ziggo zich moeten aanpassen.

Scroll naar boven