Hoe sluit je HEOS aan

Hoe sluit je HEOS aan? – HEOS apparaten installeren

Het installeren van een HEOS soundbar gaat ongeveer op dezelfde manier als alle andere soundbars. Niet alleen het aansluiten, maar ook het plaatsen en verbinden van je soundbar is van belang. Hieronder leg ik uitgebreid uit hoe je je HEOS stap voor stap kunt installeren. 

In het kort:

 1. Plaats het HEOS apparaat.
 2. Sluit je HEOS aan op het stroom.
 3. Download de HEOS app.
 4. Open de HEOS app en selecteer ‘Nu installeren’.
 5. Volg de stappen die in de HEOS app verschijnen.

Heos staat voor Home Entertainment Operating System. Hiermee maakt Denon het mogelijk om een draadloos multiroom muzieksysteem te installeren. Zowel speakers als soundbars kunnen met elkaar verbonden worden:

Hoe sluit je een HEOS soundbar aan?

Stap 1: de allereerste stap is om je HEOS soundbar ergens te plaatsen. Er zijn verschillende opties, zoals het ophangen of neerzetten van het systeem. De meest eenvoudige methode is om je HEOS soundbar voor je tv op een tv-meubel neer te zetten. HEOS zelf adviseert je om de soundbar zo dicht mogelijk bij de tv te plaatsen. Uiteraard beschikken de soundbars van HEOS ook over de benodigde montagestukken om hem aan de muur te hangen.

Stap 2: als je de soundbar eenmaal een plekje hebt gegeven sluit je het netsnoer aan. Zorg dat je het netsnoer gebruikt dat is meegeleverd met de soundbar. Aan de achterkant zie je een aansluitingspoort met het label ‘AC IN’ waar je het ene uiteinde van de voedingskabel in stopt. Het andere uiteinde van de kabel steek je in het stopcontact. Nadat hij is aangesloten is je soundbar ingeschakeld.

Stap 3: zorg er vervolgens voor dat de bijbehorende afstandsbediening ook werkt. Aan de onderkant van de HEOS afstandsbediening vind je een klepje waar je de batterij kunt vervangen. Hij maakt gebruik van een lithiumbatterij. De afstandsbediening kun je gebruiken voor later in het installatieproces.

Stap 4: dan is het nu tijd om de HEOS app te installeren. Vanuit de app kan je je soundbar instellen en bedienen. De HEOS app kan je gewoon downloaden op je telefoon in de AppStore of PlayStore.

Stap 5: nu we de app hebben gedownload kunnen we HEOS soundbar gaan instellen. Om je soundbar te configureren heb je je telefoon nodig met hierop de HEOS app. Zorg dat het mobiele apparaat waarop de app staat is verbonden met een wifi netwerk.

Open vervolgens de HEOS app op je telefoon en tik bovenaan het scherm op ‘nu instellen’. Er verschijnen nu instructies waarmee je je HEOS soundbar kunt toevoegen aan je draadloze netwerk. Als het goed is wordt er een 1/8 inch (3,5 mm) kabel meegeleverd. Deze heb je nodig voor het overzetten van de wifi-instellingen.

Stap 6: je HEOS soundbar is nu toegevoegd aan je draadloze netwerk en hij is aangesloten op het stroom. Dan is het nu tijd om hem aan te sluiten op je tv. Dit kan je doen met een HDMI of een HDMI ARC kabel. Als je de mogelijkheid hebt kan je het beste HDMI ARC gebruiken, aangezien de geluidskwaliteit dan iets beter is. Hiervoor heb je echter wel een tv nodig met een beschikbare HDMI ARC poort en een HDMI ARC kabel. Het aansluiten van je HEOS soundbar op je tv gaat als volgt:

 1. Sluit de meegeleverde HDMI-kabel aan op 1 van de HDMI-poorten van je tv. Ga eventueel opzoek naar de HDMI-poort die is gelabeld als ‘HDMI ARC’. Gebruik je HDMI ARC, sluit het andere uiteinde van de kabel dan aan op de poort (ARC)TO TV HDMI OUT van je soundbar.
 2. Selecteer ‘TV’ op het muziektabblad.
 3. Selecteer de naam van de HEOS soundbar.

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is de installatie voltooid! Het geluid van je tv zal nu via de soundbar lopen. Meer weten over het installeren van een Heos Home Cinema installatie? Bekijk dan eventueel de video hieronder:

Hoe sluit je een HEOS speaker aan?

Uiteraard biedt HEOS ook erg populaire speakers aan. Deze installeer je op een net wat andere manier dan de HEOS soundbars. HEOS speakers sluit je niet alleen aan, maar verbind je ook met je netwerk. Houd van tevoren dus je telefoon/tablet, audiokabel en wifiwachtwoord in de buurt. Hieronder leg ik uitgebreid stap voor stap uit hoe je een HEOS speaker installeert:

Stap 1: de allereerste stap is om je speaker ergens neer te zetten. In principe maakt het niet heel erg uit waar je de speaker plaatst zolang je rekening houdt met de benodigde kabels.

Stap 2: als je je speaker ergens hebt gepositioneerd sluit je hem aan op het stroom. Hiervoor kan je de meegeleverde stroomkabel gebruiken. Sluit het ene uiteinde van de kabel aan op de HEOS speaker. Naast de bluetoothknop vind je een aansluitingspunt voor de voedingskabel. Het andere uiteinde stop je in het dichtstbijzijnde stopcontact.

Er gaat nu een lampje branden op je HEOS speaker. Als dit niet het geval is, controleer dan of de stroomkabel wel goed is aangesloten.

Stap 3: vervolgens gaan we de HEOS app downloaden. Met deze app kan je je speaker bedienen en instellen. Vanuit hier wordt het installatieproces vervolgt en ga je onder andere verbinding maken met je wifinetwerk. De app kan je gratis downloaden in zowel de AppStore als de PlayStore.

Stap 4: nadat je de app hebt geïnstalleerd kan je hem openen. Klik op de optie ‘nu installeren’ dat in beeld staat. Tik op toestaan als de app toestemming vraagt om audio op te nemen.

Stap 5: de volgende stap is om je HEOS speaker aan te sluiten met behulp van een audiokabel. Deze kabel krijg je meegeleverd zodra je de HEOS speaker hebt aangeschaft. Aan de achterkant van je speaker vind je een aansluitingspoort genaamd ‘AUX IN’. Dit is waar je het ene uiteinde van de audiokabel op aansluit. Het andere uiteinde van de kabel stop je in de koptelefoonaansluiting van je telefoon of tablet. Zodra de audiokabel is aangesloten selecteer je ‘Volgende’. 

Als je telefoon of tablet geen koptelefoonaansluiting heeft, dan kan je dit ook aangegeven in de app. Er volgen dan instructies wat je in deze situatie het beste kunt doen.

Stap 6: je HEOS speaker gaat nu opzoek naar het apparaat waarmee hij verbinding kan maken. Dit kan even duren. Wacht totdat het lampje van de speaker geel wordt. Dit betekent dat je verbinding kan maken met het gevonden apparaat. Gebruik hiervoor de ‘CONNECT’ knop achteraan de HEOS speaker. Nadat je deze knop hebt ingedrukt zal het knopje groen knipperen. Op de app kan je vervolgens weer op ‘volgende’ tikken.

Stap 7: opgegeven moment zal het lampje continu groen gaan branden. Tik in dit geval op de knop ‘lampje brandt continu groen’. Direct hierna voer je het wachtwoord van je wifi netwerk in. Dit maakt het mogelijk om je HEOS speaker met wifi te verbinden. Tik op ‘verbinden’ zodra je het wifi wachtwoord hebt ingevoerd. Het kan een minuutje duren voordat de verbinding is gemaakt. Kies direct hierna welke naam je de speaker wil geven. Je kan ook de locatie waar de speaker staat als naam instellen.

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kan je de audiokabel weer loskoppelen. Je kan nu je HEOS speaker draadloos vanaf je telefoon bedienen.

Heb je meer hulp nodig met het verbinden van je Heos apparaat met bijvoorbeeld je telefoon? Bekijk dan eventueel de video hieronder die je hier verder mee kan helpen:

Je kan geen verbinding maken met HEOS?

Ook als je alle stappen zorgvuldig hebt doorlopen kunnen er verbindingsproblemen ontstaan.

Oplossing 1: volgens HEOS zelf wordt dit vaak veroorzaak door een zwak wifi-signaal. In dit geval heb je 2 opties:

 1. Versterker het wifi-signaal in de desbetreffende ruimte door er een wifi-versterker te installeren.
 2. Verplaats de speaker naar een gedeelte in je huis waar de wifi sterker is.

Oplossing 2: in sommige gevallen wil de audiokabel niet helemaal meewerken en is het daarom niet mogelijk om een draadloze verbinding te maken. In dit geval kan je een alternatieve methode gebruiken zonder AUX-kabel. Het is wel belangrijk dat het mobiele apparaat met hetzelfde wifi netwerk is verbonden als je HEOS speaker.

Open de HEOS app en ga naar: muziek > instellingen > mijn apparaten > netwerk. Kies vervolgens welk netwerk je wil gebruiken.

Oplossing 3: tot slot kan ook een fabrieksreset het probleem oplossen. Zorg er allereerst voor dat je speaker geen stroom meer krijgt door de stroomkabel los te koppelen. Trek ook andere kabels eruit indien hier sprake van is. Aan de achterkant zie je een klein gaatje om de speaker te resetten. Je kunt een pinnetje of tandestoker gebruiken om deze resetknop in te drukken.

Terwijl je de knop ingedrukt houdt sluit je de stroomkabel weer aan. Houd de resetknop ingedrukt totdat het led-lampje aan de voorkant van je apparaat oranje knippert.

Hoe koppel je 2 HEOS speakers aan elkaar?

Het is ook mogelijk om je HEOS speakers aan elkaar te koppelen. Hierdoor kan je muziek afspelen op meerdere HEOS speakers tegelijk. Dit doe je door een groep te maken in de app. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Open de HEOS app op je smartphone of tablet.
 2. Ga in de app naar het tabblad ‘ruimtes’. Deze vind je linksonder in je scherm. Hier zie je een overzicht van alle HEOS speakers.
 3. Om de speakers met elkaar te koppelen sleep je 1 van de 2 speakers naar de ander. Hierdoor creëer je een groep waar je ook andere speakers naartoe kunt slepen. Je kan ook een speaker uit de groep verwijderen door hem eruit te slepen.
 4. Rechtsboven zie je een icoontje in de vorm van een potlood. Hier kan je de eigenschappen van het stereopaar aanpassen.  

Scroll naar boven