Hoe vervang je een Ziggo mediabox

Hoe sluit je je Ziggo mediabox aan?

Het aansluiten van je Ziggo Mediabox XL en Mediabox Next kan best een gedoe zijn. In dit artikel vind je alle stappen die je moet volgen om je mediabox aan te sluiten. Verder geef ik je tips die handig kunnen zijn tijdens dit proces. sluiten. De onderstaande methodes die worden besproken zijn de beste en meest gebruikte manieren.

In het kort:

 1. Sluit het mannelijke uiteinde van de coaxkabel aan op de mediabox.
 2. Sluit het vrouwelijke uiteinde van de coaxkabel aan op de hoofdaansluiting.
 3. Sluit je mediabox aan op je tv met een hdmi-kabel.
 4. Voorzie je mediabox van stroom met de voedingskabel.
 5. Selecteer de juiste hdmi-bron op je tv.

Ziggo Mediabox XL aansluiten

Er zijn verschillende manieren waarop je je Mediabox XL (vroeger heette het Horzion mediabox) kunt aansluiten. Het installeren van je Ziggo Mediabox XL kan al in een paar stappen. Door de stappen hieronder te volgen is het aansluiten zo gebeurd. Moeilijk is het niet, maar het kan zeker een tijdje duren. In totaal kan de installatie 1 uur duren en het is belangrijk dat je alle stappen goed leest. Het stappenplan hieronder is bedoelt voor mensen met weinig technische kennis en dus voor iedereen goed te volgen.

Het kan zijn dat je een heel installatiepakket van Ziggo gaat gebruiken. Het kan zijn dat je zowel het internet als de tv moet installeren. Zorg er in dit geval voor dat je allereerst je internet hebt geïnstalleerd. Het installeren van internet ga ik in dit artikel niet verder op in.

Stap 1: de allereerste stap is om de hoofdaansluiting te vinden. De hoofdaansluiting is het punt waar de Ziggo kabel het pand ingaat. De hoofdaansluiting herken je aan een witte wandcontactdoos met 1 of 2 aansluitingen. Het bevindt zich meestal in de woonkamer of in de meterkast. Op de afbeelding kun je duidelijk zien hoe dit kastje er precies uitziet. Je hebt de mogelijkheid om deze hoofdaansluiting te verplaatsen, maar hiervoor moet je wel een extern bedrijf inschakelen.

coax-aansluiting-hoofdaansluiting-tv-ontvanger

Bron: ziggo.nl

Stap 2: sluit vervolgens het mannelijke uiteinde van de coaxkabel die je bij je Ziggo Mediabox XL hebt gekregen aan op de mediabox. De aansluitingen wordt soms aangegeven met ‘coax in’.

Stap 3: sluit het vrouwelijke uiteinde van de coaxkabel aan op de hoofdaansluiting in je muur. Je hoofdaansluiting (het witte kastje aan de muur) is geschikt voor alle diensten van Ziggo.

Stap 4: sluit de mediabox vervolgens met een hdmi-kabel aan op de tv. Aan de achterkant van de mediabox vind je een ingang voor je hdmi-kabel. Het andere uiteinde van de hdmi-kabel sluit je aan op 1 van de hdmi-poorten van je computer. Mochten alle hdmi-poorten van je tv bezet zijn, dan is het ook mogelijk om een SCART-kabel te gebruiken.

Stap 5: sluit tot slot de mediabox aan op het stroom met de meegeleverde stroomkabel. Aan de achterkant van de mediabox vind je een aansluiting voor de stroomkabel. De andere kant van de stroomkabel sluit je uiteraard aan op een stopcontact.

Stap 6: nu je alle kabels hebt aangesloten hoef je alleen nog de goede bron op je tv te selecteren. Zet hiervoor eerst zowel de mediabox als de tv aan. Druk op de source-knop van je afstandsbediening. Deze knop vind je meestal helemaal bovenaan je afstandsbediening en wordt aangegeven met ‘source’ of ‘input’. Hier kun je vervolgens de juiste hdmi-ingang kiezen. Heb je je mediabox op de hdmi 1 poort aangesloten, selecteer dan hdmi 1 op je televisie.

hdmi poort input source selecteren mediabox hdmi1

Bron: wikihow.com

Stap 7: aansluiting voltooid! Als het goed is zie je nu NPO 1 op je tv. Je kunt nu controleren of de aansluiting is gelukt, de beeldkwaliteit goed is en of je alle zenders tot je beschikking hebt. Is dit niet het geval, neem dan contact op met Ziggo.

Hieronder nog wat tips..

Het kan ook voorkomen dat je je mediabox met meerdere tv’s wil aansluiten. In dit geval heb je een splitter nodig. Een splitter, ook wel signaalverdeler genoemd, splitst het signaal op. Je creëert dus eigenlijk eerdere aansluitingen. Let erop dat een splitter van invloed kan zijn op het signaal. Gebruik dus alleen een splitter als je deze ook echt nodig hebt.

Maar wat als je hoofdaansluiting verder dan een paart meter van je tv afstaat. Zoals al eerder vermeld kan je je hoofdaansluiting verplaatsen. Het is echter ook mogelijk om een langere coaxkabel te gebruiken. Let er alleen op dat deze niet langer is dan 10 meter, aangezien je dan de kwaliteit van je tv signaal kan verliezen.

Ziggo Mediabox Next aansluiten

De compacte mediabox Next kan je op een andere manier aansluiten dan de mediabox XL. Ziggo raad je aan om de Ziggo Mediabox Next aan te sluiten op je internetkabel. Een internetkabel voor de Ziggo mediabox XL gebruiken is niet mogelijk.

Door een internetkabel te gebruiken heb je altijd de snelste en meest stabiele verbinding. De internetkabel sluit je aan op de mediabox en de modem. Zo worden de mediabox en de modem rechtstreeks via een kabel op elkaar aangesloten. Aan de achterkant van de mediabox Next zit een ingang die wordt aangegeven met ‘INTERNET’. Hier kan je de internetkabel/utp-kabel op aansluiten. Let erop dat het aansluiten van je mediabox via een internetkabel een stuk moeilijker is. Je modem staat namelijk lang niet altijd dicht bij je mediabox. Gelukkig bestaan er internetkabels van wel 10 meter.

De volgende uitdaging is om de internetkabel weg te werken. Je wil deze immers niet door de hele woonkamer zien liggen. Vanuit de meterkast (waar je modem staat) lopen er naar allerlei ruimtes leidingen. Via deze ruimtes lopen alle stroomkabels en coaxkabels. Deze ruimtes zou je kunnen gebruiken om de internetkabel in weg te werken. Je zult in dit geval moeten kabel trekken, wat wordt gedemonstreerd in de video. Het kan zijn dat je gaten moet boren voor als er geen loze leidingen beschikbaar zijn.

Is dit geen optie, overweeg dan om de kabel weg te werken zoals je in deze video kunt zien:

Verder is het mogelijk om je media Next aan te sluiten via wifi. Ook bij gebruik van wifi kan het signaal constant zijn, maar dit is niet altijd het geval. Via wifi gaat het signaal door de lucht, waardoor je te maken krijgt met andere signalen. Denk aan het 4G netwerk, radiofrequenties en andere wifi signalen.

Volg de onderstaande stappen om je Ziggo Mediabox Next aan te sluiten:

 1. Zorg er allereerst voor dat je je mediabox installeert terwijl je internetverbinding hebt.
 2. Zorg ervoor dat je alle onderdelen hebt:
  1. De mediabox
  2. Voeding
  3. Afstandsbediening incl. batterijen
  4. HDMI-kabel
  5. Internetkabel
  6. Coaxkabel
 3. Plaats de mediabox in de buurt van je tv. 
 4. Sluit de coaxkabel aan op de hoofdaansluiting in de muur. Sluit het ene uiteinde van je coaxkabel aan op de mediabox en het andere uiteinde op de hoofdaansluiting.
 5. Gebruik de hdmi-kabel om je mediabox met je tv te verbinden.
 6. Sluit de stroomkabel aan op je mediabox.
 7. Steek de internetkabel in de ingang op de mediabox die staat aangegeven met ‘INTERNET’. Sluit de andere kant van de internetkabel aan op je modem.
 8. Zet je mediabox en tv aan.
 9. Als het goed is krijg je nu een menu waarin je je mediabox kan instellen. Start hierna de mediabox opnieuw op en als het goed is zie je NPO 1.

Mediabox aansluiten zonder coax

Is dit überhaupt mogelijk? Nee, het is niet mogelijk om de Ziggo Mediabox XL aan te sluiten zonder coax kabel. Dit geldt overigens ook voor de ander Ziggo mediaboxen, zoals de Mediabox Next.

Mediabox aansluiten op versterker

Een mediabox op je versterker aansluiten is echter wel nodig. Een mediabox op je versterker  gebruiken kan met behulp van een coaxkabel. Je sluit de mediabox en de versterker rechtstreeks op elkaar aan, zonder dat hier apparaten tussen zitten. Het is echter wel belangrijk dat de versterker ook daadwerkelijk een optische aansluiting heeft.

De manier waarop je je mediabox aansluit op je versterker is hetzelfde als de manier waarop je hem aansluit op veel andere geluidsinstallatie. Volg de onderstaande stappen om je mediabox op je audioset te installeren.

Sluit de geluidsset rechtstreeks aan, zoals net al besproken voor de versterker. Of je nu een receiver, soundbar of versterker gebruikt, het is altijd de beste optie.

Het geluid gaat via je mediabox > TV > audioset. Hierbij gaat dolby geluid verloren. Ook is de Toslink-aansluiting op de tv vaak Dolby Digital 2.0 in plaats van 5.1. Dolby Digital 5.1 gaat via de HDMI-ARC. Aangezien dit alleen voor de ingebouwde digitale tuner is gaat Dolby helaas verloren.

Je kunt ook de mediabox op een andere manier aansluiten: mediabox > audioset > TV. In dit geval kun je de mediabox aansluiten met behulp van een hdmi-kabel. Je sluit de mediabox dan aan op je audioset. De meeste audioapparaten, zoals cd-spelers en dvd-spelers, hebben een hdmi-poort. Sluit nu met hdmi je tv aan op de audioset.

Zorg er tot slot voor dat je audioset goed staat ingesteld. Je dient namelijk bij de juiste bron/source het juiste audioformaat te selecteren. Denk aan opties zoals analoog, optisch of Dolby Digital. Kies in dit geval voor Dolby Digital. Maak je gebruik van SPDIF/toslink, kies dan voor optisch.

Scroll naar boven