Hoe start je een router opnieuw op

Hoe start je een router opnieuw op?

Het opstarten van een router is niet erg moeilijk, maar in veel gevallen wel nodig. Hoe je een router uitzet en weer opstart is bij elke modem ongeveer hetzelfde. Het is belangrijk dat je lang genoeg wacht voordat je hem weer aansluit op het stroom. In dit artikel lees je alles over het opnieuw opstarten van je router.

In het kort:

  1. Haal de voedingskabel uit de router.
  2. Wacht 30 seconden.
  3. Sluit je router weer aan op het stroom.
  4. Start je router weer op en wacht ongeveer 5 minuten.

Let op: het opnieuw opstarten van je router/modem is niet hetzelfde als het resetten. Bij het opnieuw opstarten verlies je geen gegevens en hoef je je router niet opnieuw in te stellen.

Voordat je je router gaat herstarten is het de moeite waard om te controleren of er storingen zijn. Deze storingen kunnen landelijk, maar ook regionaal voorkomen. Bekijk of er storingen zijn bij jouw internetprovider.

Hoe start je een router opnieuw op?

Om je router op starten hoef je geen knopje in te drukken. Er zit waarschijnlijk wel een reset knop of een herstartknop aan de zijkant van je router, maar druk deze niet in. Deze knop zit op je router om het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Je gebruikt het dus om je router te resetten en niet om hem opnieuw op te starten. Hieronder lees je hoe je je router en modem opnieuw opstart:

Stap 1: sommige mensen gebruiken een aparte router en modem. De meeste mensen hebben tegenwoordig een modem en een router in één. Gebruik je je router en modem apart, ontkoppel deze dan van elkaar. Het kan ook voorkomen dat je nog andere hardware op je router of modem hebt aangesloten. Ontkoppel ook deze apparaten indien nodig.

Stap 2: haal vervolgens de voedingskabel uit de router en de modem, zodat hij geen stroom meer krijgt. Nadat je dit hebt gedaan wacht je voor ongeveer 30 seconden. Het is belangrijk dat je router en modem helemaal wordt uitgeschakeld. In deze 30 seconden koelt je modem af en geef je aan je ISP, computers en andere apparaten aan dat je router en modem offline zijn. Als het langer dan 30 seconden duurt om de router uit te schakelen, neem hier dan de tijd voor.

Stap 3: sluit vervolgens je modem weer aan op je modem en het stroom. Als je modem niet automatisch aan gaat, gebruik dan de powerknop. Het kan nu best een tijdje duren voordat je modem helemaal is ingeschakeld. Wacht minimaal 60 seconden. Tijdens het opstarten verifieert je modem zich bij je ISP en wordt het IP-adres opgehaald.

Kijk goed naar welke lampjes er branden om er zeker van te zijn dat je modem is ingeschakeld. De meeste routers beschikken over een lampje voor de power en het internet. Het is belangrijk dat deze 2 lampjes groen branden. Informeer je indien nodig over de betekenis van de router lampjes.

Stap 4: de volgende stap is om je router weer aan te sluiten. Deze stap en stap 5 kan je overslaan als je een modem + router in één hebt. Nadat je je router hebt aangesloten moet je misschien op de powerknop drukken om hem in te schakelen.

Stap 5: nadat je je router hebt ingeschakeld moet je enkele minuten wachten. Bij sommige routers duurt het ongeveer 5 minuten voordat hij weer helemaal is opgestart. In de meeste gevallen moet je minimaal 2 minuten wachten. Zo heeft je router genoeg tijd om het IP-adres op te halen. Schakel vervolgens de stroom in voor andere aangesloten netwerk hardware.

Het is ook mogelijk om je router op afstand te herstarten. Mogelijk gebruikt je internetprovider een app waarin je je modem kunt beheren. De meest gebruikelijke manier is om in te loggen op je router. Hier kan je je routerinstellingen aanpassen en heb je de optie om je systeem te herstarten. Dit doe je door het IP-adres van je router in het webadres van je router te typen.

Hebben de bovenstaande stappen niet geholpen of zijn ze onduidelijk? Bekijk dan de video hieronder: 

Hoelang duurt het opstarten van je modem en router?

Hoelang een herstart duurt is afhankelijk van hoe snel je router/modem in- en uitschakelt. Meestal duurt het niet langer dan 5 minuten. Vooral het opstarten kan enkele minuten duren. Het is dan ook niet gek dat je na het aansluiten nog geen internetverbinding hebt. Mogelijk is je internetverbinding na het opstarten nog niet zichtbaar op je draadloze apparaten.

Waarom start je een router opnieuw op?

Het opnieuw opstarten van je router of modem kan internetproblemen verhelpen. De oorzaak van een niet werkende router is soms moeilijk te achterhalen. Het opnieuw opstarten van je router of modem kan een hoop algemene problemen oplossen. Je geeft met een herstart je router de kans om af te koelen en het geheugen te wissen.

Het kan ook voorkomen dat je alleen internetproblemen hebt met bepaalde apparaten in je huis, zoals je computer. In dit geval kan je ook proberen het desbetreffende apparaten te herstarten. Dit is dus iets anders dan een reset, aangezien je alle instellingen behoudt en je de software niet wijzigt. Het geldt dus lang niet alleen voor routers en modems, maar verhelpt ook veel problemen met andere apparaten.

Als je je router heel vaak moet opstarten om hem werkende te houden, dan is er mogelijk wel iets goed mis met het apparaat. 1 keer per week/maand is niet zo’n probleem, maar elke dag is teveel. In dit geval kan je een hard reset proberen of contact opnemen met je internetprovider. Neem de KPN Experia Box als voorbeeld die geen internet heeft. In dit artikel worden probleemoplossingen besproken die ook voor veel andere routers gebruikt kunnen worden.

router herstarten problemen

Hoe reset je een router?

Resetten doe je pas nadat je je router opnieuw hebt opgestart. Het is namelijk slim om eerst met de meest simpele en onschuldige oplossingen te beginnen. Door je router te resetten verlies je alle gegevens en zet je je router terug naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat je je router opnieuw moet installeren en instellen nadat je een reset hebt gedaan.

Het resetten van je router wordt je makkelijk gemaakt, aangezien elke modem/router een reset knop aan de zijkant heeft. Het kan zijn dat deze knop een beetje verstopt zit. Een grote kans dat je een pinnetje of iets van een punaise nodig hebt om de knop in te drukken. Hoelang je deze knop moet indrukken is afhankelijk van welke router je gebruikt.

Bij een TP-Link router houd je de knop voor ongeveer 5 seconden ingedrukt totdat de power led gaat branden. Bij andere routers houd je de reset knop voor ongeveer 30 seconden in. Hiervoor zou je de handleiding kunnen raadplegen. Ook het resetten kan je op afstand doen door in te loggen op je router.

Scroll naar boven