Een router is een netwerk dat al je apparaten kan verbinden met het internet. Dit gebeurd met behulp van een modem die de verbinding met het internet maakt. Voor een stabiel netwerk moet je de router niet alleen op een tactische plek zetten, maar ook op de juiste manier instellen. In dit artikel meer over hoe je een router instelt.

In het kort:
- Plaats je router in de meterkast en sluit deze aan op het stroom.
- Sluit met de ethernetkabel je router aan op je modem.
- Zet de router aan en log in door het IP-adres in je browser op te zoeken.
- Log in met ‘admin’, ‘password’ of ‘1234’.
- Stel de naam en het wachtwoord van je netwerk in.
Van plan om een nieuwe router aan te schaffen? Dit is de beste van dit moment.
Wat is de beste plek voor je router?
De meeste mensen kunnen hun router het beste in de meterkast plaatsen. Als je een vaste plek nodig hebt voor je ruimte moet je rekening houden met de onderstaande factoren. Het doel is uiteraard om zo een sterk mogelijk signaal te creëren met een groot bereik. Door je router midden in de kamer te zetten kan je het wifi signaal het beste verspreiden. Toch kan je een router niet midden in de ruimte plaatsen.
Daarnaast maken de meeste wifi netwerken tegenwoordig gebruik van glasvezel. Dit is een snelle kabel die je netwerk verbindt met een wijkcentrale waardoor je een sneller signaal hebt. Een bekabelde internetconnectie is namelijk een stuk sneller dan draadloze connectie. De glasvezel kabel wordt meestal doorverbonden naar de meterkast en aangesloten op je modem. Hierdoor word je vaak genoodzaakt om je router in de meterkast te zetten.
Ik zou persoonlijk kiezen voor een plek op een boekenplank of kast waar de router redelijk uit het zicht is. Zodra je je router hebt geïnstalleerd kan je in je huis testen of het signaal overal sterk genoeg is. Dit kan je doen door een apparaat zoals je telefoon te pakken en naar speedtest.nl te gaan. Hier kan je de internetsnelheid meten en het verschil meten tussen kamers in je huis.
Dit zijn de punten waar je rekening mee moet houden als je je router gaat plaatsen.
Bereik: de beste plek voor je router is op een centrale plek in je huis of omgeving. Het wifi signaal wordt namelijk verspreid over een bepaalde radius. Alle apparaten binnen deze radius hebben een stabiel signaal. Als je apparaat buiten het wifi signaal ligt kan je een minder sterk signaal krijgen of zelfs helemaal geen bereik. Door je router op een tactische plek neer te zetten krijg je een betere verdeling van het signaal.

Bron: centurylink.com
Afstand tot apparaten: bepaalde apparaten kunnen het signaal van je router verstoren. Een voorbeeld hiervan is een magnetron. Een magnetron kan op hetzelfde signaal zitten als je router en daardoor het signaal in de weg zitten. Ook kunnen metalen oppervlakken het signaal verstoren. Let er dus goed op welke apparaten je bij je router hebt staan. Meerdere radiosignalen kunnen elkaar verzwakken en ten koste gaan van de sterkte van de verbinding.
Geen muren: dikke muren kunnen het signaal van je router verzwakken, omdat het signaal moeilijker kan verspreiden als er obstakels in de weg zitten. Let er dus goed op dat een buitenmuur van je huis het signaal kan verminderen. Dit lijkt weinig uit te maken, maar als je signaal door meerdere muren moet gaan kan dat toch een effect hebben.
Vochtvrij: vochtigheid is voor de meeste apparaten gevaarlijk en kan leiden tot schade. Dit geldt ook voor je router. Zet je router dus niet in je badkamer of keuken waar vaak veel vocht vrijkomt. Daarnaast kan je in de keuken een stuk sneller iets morsen. Kies dus altijd een plek die beschermd is tegen vocht en waar de temperatuur vrij stabiel is. Een te warme of koude plek kan op lange termijn tot problemen leiden.
Meterkast: de meeste huishoudens hebben een router in de meterkast, omdat het een plek is waar veel kabels en huisvoorzieningen zitten. Toch is een meterkast meestal niet de ideale plek voor een router. Het is namelijk een afgesloten ruimte waar het signaal moeilijker kan verspreiden en waar het vaak ook warm kan worden. Als je gebruik maakt van een ethernetkabel verbinding die door je muur gaat, dan kan een meterkast echter wel handig zijn. Je kan de kabels dan makkelijker wegwerken. De verbinding van je wifi signaal verzwakt hier meestal wel een beetje.

Vloer: net zoals dikke muren kan een vloer er ook voor zorgen dat je wifi netwerk minder effectief is. Het signaal gaat anders namelijk direct weer in de grond. Kies in plaats daarvan juist een hogere plek, zoals een kast of een tafel waar je de router op kan zetten.
Hoe sluit je een router aan?
Als je eenmaal een plek hebt gevonden waar je de router kan neerzetten kan je de router aansluiten. Hierbij moet je rekening houden met het type router dat je hebt. Zo kan je een aparte modem en router hebben of een Modem Router die de twee combineert. In dit geval zit een modem en een router in 1 apparaat.
Een Modem Router wordt meestal geleverd door je internet provider en heeft vaak vooraf al de juiste instellingen. Deze hoef je simpelweg met stroom te verbinden om aan te sluiten. Om een aparte router aan te sluiten op een modem volg je de onderstaande stappen.
- Steek de bijgeleverde voedingskabel in de router en stop het andere uiteinde in het stopcontact.
- Zorg ervoor dat je modem naast je router uitstaat zodat de router na het verbinden wordt gedetecteerd.
- Zet de router aan via de powerknop die je meestal aan de zijkant vindt.
- Koppel de router aan je modem via een ethernetkabel of USB aansluiting.
- Zet de modem nu ook aan en check of deze eventueel is verbonden met een glasvezel kabel.
Voor glasvezel gebruikers is er een rode WAN kabel die je vanaf je modem op je router kan aansluiten. Hierdoor heb je een directe verbinding met het connectie punt in je straat waar je normaal draadloos mee verbindt. Dit is een stuk sneller en verbetert meestal je wifi connectie.
Ethernet: als je router is verbonden en ingesteld kan je via ethernetkabels direct verbinding maken met het netwerk. Dit is meestal de snelste manier van signaal ontvangen en is ideaal voor tijdens het gamen of downloaden. De ethernetkabels worden meestal in de muur weggewerkt en zijn verbonden aan een UTP contactdoos die dient als stopcontact voor ethernetkabels. Door de directe verbinding vanaf je apparaat naar je router wordt het signaal niet verstoort.
DSL: meestal zie je op je router naast de ethernetpoorten ook een DSL poort. Dit is een poort die ook wel vaak een landlijn wordt genoemd. Deze lijn is bedoeld voor je huistelefoon. Veel huishoudens hebben een telefoon die direct is verbonden met de router via een DSL poort. Dit is dus een andere soort verbinding dan je WAN poort voor glasvezel. Deze lijn gaat net zoals glasvezel naar de centrale plek in je wijk.

Bron: serverkast.com
Lampjes: de lampjes op je router of modem geven aan of je netwerk stabiel is. Meestal zie je Power, Wifi, etc.. De meeste lampjes van je router moeten groen branden als alles naar behoren werkt. Het lampje knippert zodra het signaal hapert of helemaal uitstaat. Meestal ligt het probleem dan bij een losse kabel die uit de router is gevallen.

Wifi versterker: als je een zwak wifi signaal hebt kan dat leiden tot een slechter bereik. Een manier om het bereik van je wifi te vergroten is door een wifi versterker te gebruiken. Deze slimme versterkers pakken het wifi signaal op en zorgen ervoor dat je netwerk verder wordt verspreid.
Ik zou zelf de TP-Link RE200 wifi versterker aanraden. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je een wifi versterker installeert.
Na het installeren van een router kan je overwegen om een wifi versterker aan te schaffen, zoals de TP-Link. Met deze versterker vergroot je het bereik van de router.
Hoe benader ik mijn router?
Nu je de router hebt aangesloten is het tijd om de router te benaderen. Dit betekent dat je inlogt op je router en toegang krijgt tot de instellingen van je netwerk. Dit kan met behulp van een computer.
- Zorg ervoor dat je router is ingeschakeld en pak je computer. Via de computer kan je naar je netwerkinstellingen gaan.
- Zet de computer aan en koppel de computer aan de router via een ethernetkabel of USB kabel.
- Open een browser op je computer en ga naar de zoekbalk.
- Vul hier je IP adres in, wat afhankelijk is van het merk van je router. Hierna wordt je doorverbonden naar de instellingen van je wifi netwerk.
- In de handleiding of op het etiket van je router kan je meestal je IP adres vinden.
- Vaak kun je niet direct inloggen en moet je eerst een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.
- Deze zijn te vinden in de meegeleverde documentatie van je router. Het kan slim zijn om het wachtwoord achteraf te veranderen. Check het kopje ‘routerwachtwoord veranderen’ voor meer informatie over hoe je een router wachtwoord kan wijzigen.
- Je bent nu ingelogd op je router en zit in het menu van je netwerk.
Vaak is de gebruikersnaam of het wachtwoord van je router iets simpels, zoals ‘admin’ of ‘1234’. Daarnaast kan het veld ook vaak leeg worden gelaten of is de gebruikersnaam ‘admin’ en het wachtwoord ‘password’. Als het niet lukt om in te loggen kan je ook aan de onderkant van je router kijken of de meegeleverde handleiding erbij pakken.
Hoe stel je een router in?
Wifi netwerk naam en wachtwoord veranderen. Door je wifi netwerk te veranderen kan je je netwerk herkenbaar maken en een sterker wachtwoord kiezen. Dit is de meest simpele stap die je kan ondernemen om je wifi netwerk te beveiligen. Om bij je wifi netwerk instellingen te komen ga je naar het configuratiemenu via je router. In de stappen hierboven is uitgelegd hoe je dat doet.
Het menu verschilt per merk router, maar ze bieden vrijwel dezelfde opties. De eerste stap die je kan nemen is het veranderen van je wifi netwerk via de stappen hieronder.
- TP-Link: Wireless > Wireless Network name > Wireless security. Hier kan je bij ‘Wireless’ de naam van je netwerk aanpassen en bij ‘Wireless security’ het wachtwoord van je wifi netwerk.
- ASUS: General > Wireless > Network name > WPA Pre-Shared Key. Bij ‘Network name’ kan je de naam van je Netwerk aanpassen en bij ‘WPA Pre-Shared Key’ het wachtwoord van je ASUS router.
- Netgear: Wireless > Name (SSID) > Password (Network Key). Vul zelf een gebruikersnaam en wachtwoord in.
- Linksys: Wireless > Wireless Security. Bij ‘Wireless’ kan de naam worden veranderd en bij ‘Wireless security’ het wachtwoord van je wifi netwerk.
- AVM (Fritzbox): Wifi > Draadloos netwerk > Veiligheid > WPA Versleuteling > Wifi Netwerksleutel. Hier kan je het wachtwoord veranderen van je wifi netwerk, maar ook de veiligheid van je netwerk beheren.
Routerwachtwoord en naam veranderen
Je kan een het wachtwoord en gebruikersnaam van je router veranderen via het configuratiemenu. Dit is niet hetzelfde als je wifi netwerk naam en wachtwoord. In de kopjes hieronder wordt uitgelegd hoe je dat aanpast. Door je inloggegevens te veranderen kan iemand niet zomaar je netwerk instellingen beheren via je router.
Hieronder een lijst met stappen die je moet volgen om je gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen:
- TP-Link: Advanced > System Tools >Administration. Typ hier je oude en nieuwe wachtwoord in en gebruik deze wanneer je opnieuw inlogt op de router.
- ASUS: Administration > System > Router Account. Kies daar ‘change’ bij ‘Router Login name’ en je krijgt de optie om je gebruikersnaam en wachtwoord te veranderen.
- Netgear: Advanced > Administration > Set Password. Hier kan je het wachtwoord en de gebruikersnaam van je router veranderen.
- Linksys: Administration > Management > Router Password. Hier kan je het wachtwoord van je router invullen.
- AVM: Systeem > FRITZ!Box Users > Bewerken. Je kan nu het wachtwoord van je router aanpassen.
Wifi netwerk beveiliging instellen
In het configuratiemenu van je router kan je ook de beveiliging van je netwerk aanpassen. Meestal maken moderne routers gebruik van de standaard WPA2 versleuteling . Deze versleuteling zorgt ervoor dat je een wachtwoord moet invullen om toegang te krijgen tot het wifi netwerk. Ook bestaat er tegenwoordig een WPA 3 versleuteling die ervoor zorgt dat je wifi netwerk nog beter is beschermd. Hierbij worden sterke wachtwoorden gebruikt met een 128 bit encryptie.
Toch is zo’n encryptie niet de enige optie die je hebt. Veel bedrijven maken namelijk gebruik van een wifi netwerk die voor iedereen toegankelijk is. Dit is een open netwerk. Je kan zelf ook kiezen om je netwerk als open netwerk in te stellen die je zonder wachtwoord kan gebruiken. Dit is voor huishoudens meestal een slecht idee, omdat je meer risico loopt op privacy inbreuk.
Router instellen met KPN internetpakket
Als je KPN als internetprovider hebt krijg je meestal een bruikleen Modem router, oftewel een router en modem in één. Meestal is deze vooraf al ingesteld waardoor je weinig moeite hoeft te doen om de router te installeren. Toch kan je via de KPN app de naam van je netwerk en je wachtwoord aanpassen.
Router instellen met Ziggo internetpakket
Ook Ziggo maakt bij het aangeboden internetabonnement gebruik van bruikleen routers. Zij gebruiken verschillende merken afhankelijk van het soort abonnement. Als je het wachtwoord of de naam van je Ziggo wifi netwerk wilt aanpassen kan dat via het configuratiemenu van je router. Maar Ziggo zelf biedt een stappenplan aan waar de stappen nog gedetailleerder worden uitgelegd.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.