Hoe verbind je 2 computers met elkaar

Hoe verbind je 2 computers met elkaar?

Door 2 computers met elkaar te verbinden is het mogelijk om gegevens tussen 2 computers over te dragen. Het verbinden kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van jouw situatie kies je een methode die het beste voor je uitkomt. Over het algemeen zijn de stappen die je moet volgen vrij eenvoudig.

In het kort:

 1. Gebruik een ethernetkabel. Gebruik een Ethernet adapter als bijvoorbeeld je Macbook geen internetpoort heeft.
 2. Gebruik een bestaand draadloos netwerk.
 3. Gebruik bluetooth.
 4. Gebruik een draagbare wifi router.
 5. Deel de bestanden onderling door de bestandsverkenner te gebruiken.

Niet elke methode werkt zowel op Windows als Mac. Kies dus de methode die bij jouw besturingssysteem hoort.

2 Windows computers verbinden met een kabel

Een van de meest eenvoudige methodes is met behulp van een ethernetkabel. Dit wordt ook wel een internetkabel genoemd. Dit kan een goede oplossing zijn als je geen draadloos netwerk tot je beschikking hebt.

Daar komt bij dat het gebruik van een ethernetkabel voordelen biedt. Zo is de snelheid van een bekabelde ethernetaansluiting vaak hoger dan een draadloos wifi-netwerk. Hierdoor kan je gegevens sneller overdragen. Het nadeel van deze methode is dat je deze kabel mogelijk niet bij de hand hebt. In dit geval kan je de kabel eventueel apart bestellen. Gebruik je 2 Windows laptops van hetzelfde type, zorg dan dat je een crossover ethernetkabel gebruikt. Een crossover ethernetkabel wordt gebruikt voor het verbinden van 2 gelijke apparaten.

Nedis CAT5e-Kabel crossover ethernetkabel

Nedis CAT5e-Kabel crossover ethernetkabel

De wat minder moderne computers hebben een speciale crossover ethernetkabel nodig om verbinding te maken met elkaar.

Tegenwoordig beschikken de moderne laptops over moderne netwerkpoorten die geen crossover, maar een normale kabel nodig hebben. Volg de onderstaande stappen om gebruik te maken van een ethernetkabel op een Windows pc of laptop.

Stap 1: controleer of beide laptops over een ethernetpoort beschikken. Zonder een ethernetpoort kan je de kabel niet aansluiten en heb je een ethernetadapter nodig. In dit geval kan je beter een andere methode in dit artikel kiezen. Bij Macbooks en veel moderne laptops ontbreekt er een ethernetpoort, omdat ze hierdoor het apparaat dunner kunnen maken. Bij de meeste laptops vind je aan de zijkant wel een poort waar je de internetkabel op kunt aansluiten.

Stap 2: sluit het ene uiteinde van de ethernetkabel aan op de ene computer en het andere uiteinde op de andere computer. Zorg dat deze goed vastklikt zodra je hem aansluit.

Stap 3: start beide computers op als je dit nog niet had gedaan. Open vervolgens op allebei de computers het configuratiescherm. Om dit programma van Windows te openen kan je de zoekbalk gebruiken linksonder in je beeldscherm. Typ in de zoekbalk ‘configuratiescherm’.

configuratiescherm openen windows

Stap 4: als je het configuratiescherm hebt geopend selecteer je de optie ‘Netwerk en internet’.

netwerk en internet instellingen wijzigen configuratiescherm

Stap 5: selecteer daarna de optie ‘Netwerkcentrum’. Je ziet vervolgens aan de linkerkant ‘Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen’. Er verschijnt nu een nieuwe menu waarin je de geavanceerde instellingen kunt wijzigen. Onderaan dit menu vind je de optie ‘bestands- en printerindeling wijzigen’. Selecteer deze optie en sla de instellingen op. Zorg dat deze optie op beide computers is ingeschakeld.

netwerkcentrum instellingen openen
geavanceerde instellingen voor delen wijzigen
bestands- en printerindeling wijzigen

Stap 6: beide laptops of pc’s zijn nu in staat om gegevens te delen. Selecteer op 1 van de computers een mapje in de bestandsverkenner. Nadat je een mapje hebt geselecteerd kan je op het tabblad ‘delen’ klikken. In dit tabblad kan je selecteren met wie je dit mapje wil delen.

bestanden delen 2 computers bestandsverkenner
delen bestandsverkenner knop

Stap 7: open op je tweede computer ook de bestandsverkenner en selecteer de computer die het bestand deelt. Voer indien nodig het wachtwoord in om toegang te krijgen. Je hebt nu toegang tot de inhoud van de gedeelde map en je kan deze bewerken.

2 Windows computers draadloos via WiFi verbinden

De meeste mensen hebben echter toegang tot een draadloos wifinetwerk. Dit draadloze netwerk kan je ook gebruiken om verbinding te maken tussen 2 computers. Het is belangrijk dat beide computers zijn aangesloten op hetzelfde wifi-netwerk. Als ze eenmaal hetzelfde wifi-netwerk gebruiken is het vrij eenvoudig om bestanden te delen.

Open de bestandsverkenner van Windows en selecteer aan de linkerkant van het venster ‘Netwerk’. Mogelijk moet je hiervoor iets naar onderen scrollen. Vanuit hier kan je de computer selecteren waarmee je bestanden wil delen. Nadat je de computer hebt geselecteerd kan je bestanden bekijken en bewerken die op de andere computer staan. Het kan zijn dat je een wachtwoord en gebruikersnaam moet invullen om verbinding te kunnen maken met de andere computer.

Je kunt dit uitschakelen door het configuratiescherm te openen > Netwerk en internet > Netwerkcentrum > Geavanceerde instellingen voor delen. Onder ‘Alle netwerken’ zie je de optie ‘met wachtwoord beveiligd delen’. Zorg dat je dit uitschakelt als je dit niet wil.

Controleer ook of het delen wel is toegestaan. In hetzelfde venster onder ‘Netwerkdetectie’ kan je dit instellen. Selecteer ‘Netwerkdetectie inschakelen’.

met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen

Wachtwoord beveiligd delen uitschakelen

netwerkdetectie inschakelennetwerkdetectie instellingen

Netwerkdetectie inschakelen

2 Windows computers draadloos via bluetooth verbinden

Kan je geen verbinding maken met een wifinetwerk en heb je geen ethernetkabel bij de hand, maak dan gebruik van bluetooth. Vrijwel alle computers kunnen tegenwoordig via bluetooth verbinding maken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je een bluetooth adapter gebruiken. In dit geval kan je echter beter een van de andere methodes gebruiken. Volg de onderstaande stappen om via bluetooth te verbinden:

Stap 1: controleer allereerst of bluetooth is ingeschakeld op beide computers. Ga rechtsonder op je scherm naar nieuwe meldingen. Controleer hier of de bluetoothfunctie is ingeschakeld. Schakel je bluetooth aan als deze nog niet was ingeschakeld.

Stap 2: open de instellingen van je Windows computer en ga naar Apparaten > Bluetooth en andere apparaten.

Stap 3: Klik vervolgens op het plusteken om een bluetoothapparaat toe te voegen. Selecteer in het nieuwe venster ‘Bluetooth’. Nu verschijnt je andere computer als bluetoothapparaat in de lijst. Selecteer deze en maak verbinding.

Stap 4: als je eenmaal een bluetoothverbinding hebt gemaakt kan je bestanden verzenden en ontvangen. Op de Windowstoolbar zie je een pijltje naar boven. Klik hierop en selecteer het bluetoothicoontje. Er verschijnen nu verschillende opties, waaronder bestanden verzenden en ontvangen naar andere bluetoothapparaten.

2 Mac computers verbinden met een kabel

Natuurlijk houden we ook rekening met Mac-gebruikers. Zij kunnen 2 Macbooks met elkaar verbinden door een ethernetkabel te gebruiken. Gebruik je 2 Macbooks van hetzelfde type, zorg dan dat je een crossover ethernetkabel gebruikt. Een crossover ethernetkabel wordt gebruik voor het verbinden van 2 gelijke apparaten.

Nedis CAT5e-Kabel crossover ethernetkabel

Nedis CAT5e-Kabel crossover ethernetkabel

De wat minder moderne computers hebben een speciale crossover ethernetkabel nodig om verbinding te maken met elkaar.

Sommige Macbooks beschikken niet over een ethernetpoort. In dit geval heb je een adapter nodig die het mogelijk maakt om een ethernetkabel aan te sluiten op een USB-C poort. Sluit de adapter aan op een USB-C poort van je Macbook. Sluit vervolgens de ethernetkabel aan op de adapter.

USB-C naar Ethernet adapter

USB-C naar Ethernet adapter

Gebruik deze adapter om een ethernetkabel aan te sluiten op een Macbook zonder ethernetpoort.

Stap 1: sluit de ethernetkabel aan op beide Mac computers met behulp van een adapter indien nodig. Als het goed is hoor je een klikgeluid als je de kabels goed aansluit.

Stap 2: start beide Mac laptops op en klik op het Apple logo linksboven in het scherm. Selecteer in het vervolgkeuzemenu systeemvoorkeuren > delen > Internet sharing-box. Zorg dat je deze box aan vinkt.

Stap 3: er verschijnt nu weer een nieuw menu. Selecteer de wifi-optie in het drop-down menu genaamd ‘deel je verbinding in de vervolgekeuzemenu’. Daaronder zie je nog een drop-down menu waarin je ‘Ethernet’ aan vinkt. Als je deze optie selecteert deel je de internetverbinding van je Mac met de computer waarmee deze momenteel verbonden is. Als je deze instellingen hebt aangepast kun je de vensters weer sluiten.

Stap 4: je Mac computers zijn nu met elkaar verbonden en klaar om gegevens over te dragen. De vraag is echter hoe je dit doet. Ga allereerst naar ‘Ga’ bovenaan je scherm. Selecteer vervolgens verbinden met server > bladeren. Dubbelklik daarna op de naam van de tweede Mac.

Stap 5: er verschijnt nu een nieuw venster. Voer het wachtwoord van de tweede Mac in om verbinding te kunnen maken met de computer. Klik om te bevestigen op ‘verbinden’ rechtsonder in het venster. 

Stap 6: open de Finder. Het is nu mogelijk om bestanden van de ene Mac te verplaatsen naar de andere.

Mogelijk zijn deze stappen nog ietwat te onduidelijk. De video hieronder laat ongeveer hetzelfde zien. Mogelijk verschillen de stappen een beetje, maar het komt op hetzelfde neer. Er zijn immers meerdere wegen naar Rome.

Hoe deel je bestanden op 2 Windows computers?

Een logische vervolgvraag zou zijn: hoe kan ik nu de bestanden verplaatsen en ontvangen van de ene naar de andere computer? Na het verbinden van beide computers kan je de bestanden delen en bewerken. Je kunt dit doen via de bestandsverkenner van Windows als je gebruik maakt van een bedrade of draadloze netwerkverbinding. Volg de onderstaande stappen om bestanden te kunnen delen via de bestandsverkenner:

 1. Verbind je computers met elkaar door 1 van de bovengenoemde methodes te gebruiken.
 2. Ga naar het configuratiescherm. Deze kan je openen door de zoekbalk van Windows te gebruiken linksonder in je beeldscherm. Ga daarna naar Netwerk en Internet > Netwerkcentrum.
 3. Eenmaal hier aangekomen selecteer je links van het venster ‘Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen’.
 4. Selecteer ‘bestands- en printerindeling inschakelen’.
 5. Nu je het delen hebt ingeschakeld kunnen we naar de volgende stap. Ga naar de folder die je wil delen met je andere computer in de bestandsverkenner. Selecteer deze door er op te klikken en ga bovenaan naar het tabblad ‘delen’. Selecteer ‘specifieke personen’.
 6. Selecteer iedereen in het drop-down menu. Klik ‘delen’ rechtsonder in het venster en bevestig het.
 7. Open de bestandsverkenner op de andere computer. Aan de linkerkant van het venster zie je ‘Netwerk’ staan. Kopieer de gedeelde map naar je tweede computer waarmee je bent verbonden.
configuratiescherm openen windows
netwerkcentrum instellingen openen
geavanceerde instellingen voor delen wijzigen
bestands--en-printerindeling-wijzigen
personen selecteren bestanden delen computer
netwerk openen bestandsverkenner windows

Scroll naar boven