Hoe verbind je een bluetooth speaker

Hoe verbind je een bluetooth speaker met je telefoon?

Een bluetooth speaker is erg handig. Je kunt ‘m overal neerzetten en mee naar toe nemen, waardoor je jouw muziek op elke plek kunt afspelen. Maar hoe verbind je een bluetooth speaker met je telefoon? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet!

In het kort:

 1. Open de bluetooth instellingen op je telefoon.
 2. Zorg dat je de bluetooth op je telefoon hebt ingeschakeld.
 3. Zet de speaker aan en houd de bluetooth knop ingedrukt.
 4. Selecteer de speaker in de lijst van bluetooth-apparaten op je telefoon en maak verbinding.
waterdichte jbl speaker

JBL Charge 5

Opzoek naar een nieuwe bluetooth speaker? Dit is de beste bluetooth speaker die je eenvoudig verbindt met de bluetooth knop aan de bovenkant. Voeg deze vervolgens toe aan de JBL app.

Hoe verbind je een bluetooth speaker met je iPhone?

Wanneer je jouw iPhone wilt koppelen met een bluetooth speaker moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’.
 2. Klik op ‘Bluetooth’ en zorg dat deze is ingeschakeld.
 3. Zorg ervoor dat de bluetooth speaker aan staat en klik op de ‘Bluetooth knop’ op de speaker om deze verbinding te laten maken met je iPhone.
 4. Wanneer je dit hebt gedaan verschijnt de speaker in het bluetooth-menu op je iPhone. Klik op de naam van jouw bluetooth speaker en wacht totdat er ‘verbonden’ staat.

Je iPhone is nu verbonden met je bluetooth speaker. Speel muziek af via een app, zoals Spotify en zorg ervoor dat het volume van zowel je iPhone als je bluetooth speaker aanstaat. Je zou nu muziek moeten kunnen horen op je bluetooth speaker.

Hoe verbind je een bluetooth speaker met je Android telefoon?

Wil je een Android telefoon via bluetooth aansluiten op je speaker? Dan moet je het volgende doen:

 1. Open de instellingen app op je Android telefoon.
 2. Ga naar ‘Bluetooth’ en zorg dat deze is ingeschakeld.
 3. Zorg ervoor dat de bluetooth speaker aan staat en klik op de ‘Bluetooth knop’ op de speaker om deze verbinding te laten maken met je Android telefoon.
 4. Wanneer je dit hebt gedaan verschijnt de speaker in het bluetooth-menu op je Android telefoon. Klik op de naam van jouw bluetooth speaker en wacht totdat er staat dat deze met elkaar verbonden zijn.

Je Android telefoon is nu verbonden met je bluetooth speaker. Speel muziek af via een app, zoals Spotify en zorg ervoor dat het volume van zowel je Android telefoon als je bluetooth speaker aanstaat. Je muziek zou je nu moeten horen op je bluetooth speaker.

Hoe verbind je een JBL bluetooth speaker?

Het Amerikaanse merk JBL maakt verschillende audioproducten, waaronder bluetooth speakers. Deze zijn erg populair en je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten. Gelukkig is het zo dat het koppelen van een JBL bluetooth speaker met een mobiel apparaat nagenoeg altijd hetzelfde werkt. In dit onderdeel leg ik je uit hoe je dit doet:

 1. Check eerst of de JBL bluetooth speaker is opgeladen. Dit kan je zien door op de aan/uit knop te drukken en te kijken naar de indicatielampjes die aangeven hoe vol de accu van de JBL speaker nog is.
 2. Zorg ervoor dat het mobiele apparaat en de JBL bluetooth speaker in de buurt van elkaar zitten.
 3. Houd de ‘Bluetooth knop’ op de JBL bluetooth speaker voor zo’n 2/3 seconden ingedrukt om de ‘pairing mode’ in te schakelen. Een indicatie dat dit werkt is wanneer de ‘Bluetooth knop’ op de JBL bluetooth speaker knippert.
 4. Open de instellingen app op je mobiele telefoon.
 5. Ga naar ‘Bluetooth’ en zorg dat deze is ingeschakeld.
 6. De JBL bluetooth speaker verschijnt in het bluetooth-menu op je mobiele telefoon. Klik op de naam en wacht totdat er staat dat deze met elkaar verbonden zijn.

Je mobiele telefoon is nu verbonden met de JBL bluetooth speaker. Speel muziek af via een app (zoals Spotify) en zorg ervoor dat het volume van zowel je mobiele telefoon als de JBL bluetooth speaker aanstaat. Je muziek zou je nu moeten horen op je bluetooth speaker.

Bekijk de video hieronder voor een duidelijke demonstratie:

Hoe verbind je een Sonos bluetooth speaker?

Ook Sonos maakt een aantal uitstekende bluetooth speakers. In dit onderdeel focussen we op de Sonos Move en Sonos Roam. Beide zijn bluetooth speakers die beschikken over een accu. Deze hoeven niet altijd aan het stopcontact te zitten om te werken en kunnen dus wel overal worden neergezet. Je verbindt jouw mobiele telefoon op de volgende manier met een Sonos bluetooth speaker:

 1. Check eerst of de Sonos speaker is opgeladen. Dit kan je zien door op de aan/uit knop te drukken en te kijken naar de indicatielampjes die aangeven hoe vol de accu van de Sonos speaker nog is.
 2. Zorg ervoor dat het mobiele apparaat en de Sonos speaker in de buurt van elkaar zijn
 3. Houd de ‘Bluetooth knop’ op de Sonos speaker voor 2 seconden ingedrukt om de ‘pairing mode’ in te schakelen. Een indicatie dat dit werkt is wanneer de ‘Bluetooth knop’ op de Sonos speaker blauw begint te knipperen en je een bijbehorend geluidje hoort.
 4. Open de instellingen app op je mobiele telefoon.
 5. Ga naar ‘Bluetooth’ en zorg dat deze is ingeschakeld.
 6. De Sonos speaker verschijnt in het bluetooth-menu op je mobiele telefoon. Klik op de naam en wacht totdat er staat dat deze met elkaar verbonden zijn. Wanneer dit het geval is, stopt de blauwe ‘Bluetooth knop’ op de Sonos speaker met knipperen en blijft deze blauw. Ook hoor je een nieuw bijbehorend geluidje dat aangeeft dat de koppeling succesvol is.

Je mobiele telefoon is nu verbonden met de Sonos bluetooth speaker. Speel muziek af via een app, zoals Spotify en zorg ervoor dat het volume van zowel je mobiele telefoon als de Sonos speaker aanstaat. Je muziek zou nu te horen moeten zijn op de Sonos speaker.

Bekijk de video hieronder voor een duidelijke demonstratie:

Bluetooth speaker maakt geen verbinding

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw mobiele apparaat geen verbinding kan maken met je bluetooth speaker. Dit is uiteraard erg vervelend. Gelukkig zijn er enkele veelvoorkomende oplossingen om dit probleem te fixen. Ik neem ze graag met je door!

Bluetooth speaker is niet opgeladen

Zoals eerder aangegeven, dient een bluetooth speaker opgeladen te zijn om deze te gebruiken. In tegenstelling tot speakers die altijd aan het stopcontact moeten zitten, beschikken de bluetooth speakers die we in dit artikel hebben besproken over een accu. Het voordeel: je kunt je bluetooth speaker overal mee naartoe nemen om je muziek af te spelen. Het nadeel: de accu gaat op den duur leeg.

Gelukkig is het heel eenvoudig om te controleren hoeveel stroom je accu nog heeft. Dit doe je door op de aan/uit knop te drukken en te kijken naar de indicatielampjes die aangeven hoe vol de accu van de bluetooth speaker nog is. Geven de indicatielampjes aan dat de accu niet is opgeladen? Sluit de bluetooth speaker dan aan op het stopcontact en wacht tot deze weer is opgeladen.

Bluetooth op mobiele apparaat is uitgeschakeld

Het kan de beste overkomen, maar het is natuurlijk wel noodzakelijk dat bluetooth is ingeschakeld op je mobiele apparaat. Bluetooth is namelijk nodig om de verbinding tussen jouw mobiele telefoon en de speaker tot stand te brengen. Je kunt bluetooth op je mobiele apparaat aanzetten door naar ‘Instellingen’ te gaan. Klik vervolgens op ‘Bluetooth’ en schakel deze in met behulp van het knopje.

Mobiele apparaat is reeds met ander bluetooth apparaat verbonden

Een andere mogelijkheid voor het niet kunnen aansluiten van jouw mobiele apparaat op de bluetooth speaker is dat deze al verbonden is met een ander bluetooth apparaat. Dit kun je controleren door:

 1. Ga naar de instellingen op je mobiele telefoon.
 2. Klik vervolgens op ‘Bluetooth’.
 3. Er verschijnt nu een lijst met apparaten waar je mobiele telefoon al eens verbinding mee heeft gemaakt.

Is je mobiel verbonden met een van deze apparaten? Klik dan op het desbetreffende apparaat om de verbinding te verbreken. Probeer hierna opnieuw de verbinding tussen de mobiele telefoon en de bluetooth speaker te herstellen door de eerder beschreven stappen in dit artikel uit te voeren.

Ik kan me goed voorstellen dat het erg frustrerend is als het niet lukt om je telefoon op je bluetooth speaker te installeren. Er is natuurlijk niks leuker dan het luisteren naar muziek met vrienden of familie tijdens een avondje samen zijn of buiten bij de BBQ. Ik hoop dan ook dat de bovenstaande oplossingen jou hebben geholpen om je bluetooth speaker met je telefoon te kunnen verbinden.

Scroll naar boven