Door verbinding te maken kan je beelden overzetten naar andere apparaten. Ook is het tegenwoordig mogelijk om op afstand draadloos verbinding te maken. Je bestuurt de camera dan via een app op je mobiel. Hoe dit in zijn werking gaat komt uitgebreid in dit artikel aan bod.

In het kort:
- Download de app van je camera.
- Open de app op je telefoon of tablet.
- Zet je camera aan.
- Schakel de wifi van je camera in.
- Ga naar de wifi instellingen van je telefoon/tablet en selecteer de camera.
Hoe verbind je een camera met je telefoon?
Draadloos verbinding maken met je telefoon gaat vrijwel altijd met een camera-app. Dit wordt vaak aangeduid als de Connect App. Zelf beschik ik over een Canon fotocamera en ik gebruik hiervoor de Camera Connect app van Canon. Deze app kan je op je mobiel downloaden in de AppStore of PlayStore. Welke app je precies gebruik hangt af van de soort camera die je gebruikt.
Ook moet de camera zelf wifi of bluetooth ondersteunen. Dit kun je controleren door in de handleiding te kijken of te zoeken naar een wifilogo op de camera. Kijk eventueel naar de specificaties van je specifieke model op internet. De meeste mensen kunnen 1 van de onderstaande smartphone apps gebruiken:
- Canon Camera Connect
- Nikon Snapbridge
- Sony Playmemories Mobile
- Panasonic Image app
- Fujifilm Camera Remote
- Olympus Image Share
Let erop dat het hier gaat om een ingebouwde wifi-verbinding. Je kunt met deze wifi niet op het internet surfen. Je hebt dus geen internet nodig en je hoeft geen data te gebruiken. Altijd en overal is een draadloze verbinding via wifi en bluetooth mogelijk.
Met een wifi-verbinding kun je in principe verbinding maken met alle apparaten die deze verbinding ondersteunen. Als je eenmaal verbinding hebt gemaakt kan je via je telefoon de instellingen van je camera instellen en het beeld van je camera zien. Wat precies mogelijk is hangt uiteraard af van de app die je gebruikt. Dan is het nu tijd om alle stappen voor het verbinden van wifi onder elkaar te zetten.
Let op: de exacte methode om je camera te koppelen verschilt uiteraard per camera. Niet alle camera instellingen zijn hetzelfde en ook niet alle apps zijn identiek ingedeeld.
Stap 1: download allereerst de bijbehorende app van je camera. Hierboven vind je een lijstje van de meest voorkomende camera apps. Afhankelijk van het merk van je camera kies je de bijbehorende app. Typ de naam van de app in de AppStore of PlayStore en download de app.
Stap 2: open de app op je telefoon of een ander apparaat dat wifi ondersteunt. Ik neem de Camera Connect app van de Canon camera als voorbeeld.
Stap 3: zodra je de app hebt geopend zet je je camera aan.

Stap 4: eenmaal in de camera is het belangrijk om te controleren of de wifi-functie is ingeschakeld. Als deze staat uitgeschakeld kan je namelijk geen wifi-verbinding maken. Waar je deze functie kunt vinden verschilt met cameramodel, maar het is in ieder geval in de instellingen.
Ik gebruik zelf een Canon camera, dus ik volg het volgende pad: menuknop > netwerkicoontje > Wi-Fi settings > Wi-Fi > Enable.
Ga vervolgens naar ‘Wi-Fi/Bluetooth connection’ en selecteer met welk apparaat je wil verbinden. Selecteer het telefoonicoontje om met je mobiel verbinding te maken. Voeg een apparaat toe om verbinding mee te maken en volg daarna de stappen die je voor je ziet. Selecteer vervolgens je mobiel en bevestig dat je hiermee verbinding wil maken. Als het goed is zie je nu een menu voor je waarin ook het wachtwoord staat. Dit wachtwoord (password) vul je in zodra je de wifi van de camera selecteert. Dit gaan we doen in stap 5.
In de netwerkinstellingen kun je ook de bluetoothinstellingen veranderen, indien je camera over bluetooth beschikt. Je kan ook instellen of je een wachtwoord moet invoeren zodra je verbinding probeert te maken met het wifi-netwerk.
Let op: het komt bij mij regelmatig voor dat het wifi-netwerk niet in de wifi-instellingen van je telefoon tevoorschijn komt. Ga dan naar de camera app en probeer verbinding te maken zonder dat je met de wifi van je camera bent verbonden. Zo weet de camera dat je graag wil verbinden en zendt hij een wifisignaal uit. Ga vervolgens terug naar de wifi-instellingen van je smartphone en als het goed is staat het netwerk er nu wel bij.
Stap 5: zodra je zeker weet dat de wifi-functie aan staat ga je naar het apparaat waarmee je wil verbinden. Om de camera met je telefoon te koppelen ga je naar de wifi-instellingen van de telefoon. Selecteer hier het wifi-netwerk van de camera. Meestal herken je deze aan de naam van de camera. Het wifi-netwerk van mijn camera heet bijvoorbeeld EOS90D-889_Canon0A.
Als je voor de eerste keer wil verbinden zal je een wachtwoord moeten invullen. Deze kun je vinden op je camera wat we in stap 4 hebben besproken. Waar je het wachtwoord vindt kan verschillen per camera, dus raadpleeg indien nodig de handleiding. Vul het wachtwoord in en bevestig de draadloze verbinding. Ga nu terug naar de camera app op je mobiel en je kunt nu de camera op afstand besturen!
Let erop dat het draadloos koppelen van je camera aan je mobiel meer energie verbruikt. Je camera zal dus een stuk sneller leeg zijn als je hem via je telefoon bedient. Zolang je hier rekening mee houdt is het geen probleem, maar je moet het wel weten. Uiteraard verschillende de exacte stappen per cameramodel en telefoon. Over het algemeen komen echter veel met elkaar overeen. Bekijk eventueel de video hieronder voor een duidelijke demonstratie:
Hoe verbind je een camera met je laptop?
Voor het verbinden van je camera met je telefoon zijn meerdere methodes bruikbaar. Een camera kan je verbinden met je laptop of pc, maar ook aansluiten. Als je alleen foto’s en video’s wil overzetten kan je eventueel ook een SD-kaart gebruiken. In totaal zijn er dus 3 verschillende manieren:
- Gebruik een USB-kabel
- Gebruik een SD-kaartje
- Gebruik de ingebouwde wifi van je camera
Methode 1: de meest voor de hand liggende methode is het gebruik van een USB-kabel. Het aansluiten van je camera op je laptop via een USB-kabel gaat als volgt:
- Schakel allereerst je pc in.
- Schakel vervolgens de camera in.
- Gebruik vervolgens de meegeleverde USB-kabel die je hebt meegekregen bij je camera. Vaak is het ene uiteinde van de kabel een USB-C en het andere uiteinde van de kabel een USB-A. Dit hangt uiteraard af van de soort camera en de soort kabel die je gebruikt.
- Sluit het ene uiteinde van de USB-kabel aan op je camera. De Canon camera die ik gebruik ondersteunt een USB-C aansluiting. Het andere uiteinde van de kabel sluit je aan op een USB-A poort van je computer (USB-A).
- Wacht totdat je computer de USB-aansluiting heeft herkend. Je camera verschijnt vervolgens in de bestandsverkenner van je Windows of Mac. Vanuit hier kun je de foto’s en video’s van je camera halen. Nadat je alle gewenste beelden hebt gekopieerd naar een andere map kun je het geheugen op je camera verwijderen. Hierdoor voorkom je dat je camera tijdens het gebruiken ineens vol is.
Heeft je computer geen USB-A aansluiting? Dan moet je een adapter gebruiken. Vooral veel moderne Macbooks gebruiken alleen USB-C poorten.
Gebruik deze USB A naar USB C adapter om de kabel van je camera aan te sluiten op je
Methode 2: een andere manier om je camera aan te sluiten is via een SD-kaartje. Dit is naast de USB-kabel ook een erg vaak gebruikte methode. Om je camera aan te sluiten via een SD-kaartje kun je de onderstaande stappen volgen:
- Start je computer op.
- Zet de camera uit.
- Haal het SD-kaartje uit je camera. Meestal vind je aan de zijkant een klepje waar je de SD-kaart uit kunt halen. Het gaat hierbij om een micro SD-kaart of een normale SD-kaart.
- Stop het SD-kaartje in je laptop of pc. De meeste laptops hebben aan de zijkant een mogelijkheid om de SD-kaart in te stoppen.
- Wacht even totdat je SD-kaart wordt gedetecteerd door je laptop en open deze in de bestandsverkenner. Vanuit hier kun je foto’s en video’s kopiëren en verplaatsen naar een andere map op je computer.
Beide methodes worden nog eens duidelijk gedemonstreerd in de video hieronder:
Tot slot zou je in theorie je foto’s en video’s ook draadloos op je computer kunnen zetten. Dit is niet een veelgebruikte methode, maar het kan werken. Via de camera app kan je de beelden vanaf je computer naar je pc verzenden. Dit kun je doen via de mail of via speciale foto-apps.
Je camera kan niet verbinden
Er kunnen met elektronische apparaten van allerlei dingen verkeerd gaan. Zo kan het voorkomen dat je camera geen verbinding kan maken. Denk hierbij aan een camera die niet wordt gedetecteerd door je laptop. In dit geval kan je geen toegang krijgen tot de bestanden op je camera. De vraag is dan: wat moet je doen?
Oplossing 1: controleer de USB-kabel of de SD-kaart, afhankelijk van welke methode je gebruikt. Er wordt altijd aangeraden om de meegeleverde onderdelen te gebruiken. Gebruik als het kan dus de meegeleverde USB-kabel.
Kan je draadloos geen toegang krijgen tot de camera, controleer dan allereerst of je wel bent verbonden met het wifi-signaal. Let goed op mogelijke storende signalen in je omgeving.
Oplossing 2: Dit is een hele eenvoudige oplossing, maar voor mij werkt het bijna altijd: start de camera app opnieuw op of start de camera zelf opnieuw op. Dit heeft altijd voor mij gewerkt in het verleden. Sluit je USB-kabel of de SD-kaart opnieuw aan als je hiermee problemen ervaart.
Oplossing 3: kan je geen wifi-verbinding maken, controleer dan de camera-instellingen. De meeste camera’s hebben een optie om de wifi aan of uit te zetten. Waar je deze instelling kunt vinden verschilt per cameramodel. Zorg ervoor (als je draadloos verbinding wil maken) dat je de wifi-functie van je camera aanzet. Anders zal het wifi-netwerk van je camera niet op je telefoon verschijnen.
Oplossing 4: wordt je camera niet herkend op je computer, probeer deze dan te gebruiken op een andere computer. Het gaat hierbij om een USB-kabel of SD-kaartje van je camera die niet zichtbaar is op je computer. Op deze manier kan je erachter komen of het aan de computer of aan de USB-kabel / het SD-kaartje ligt. Ligt het aan de kabel of het kaartje, vervang deze dan.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.