Hoe verbind je een iPad met je printer

Hoe verbind je een iPad met je printer?

Ben jij in het bezit van een iPad en wil je bestanden of foto’s printen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In dit artikel leg ik je graag uit hoe je een iPad kunt aansluiten op je printer.

In het kort:

 1. Gebruik AirPrint om te verbinden met je printer. Dit is een ingebouwde functie in iOS die printen mogelijk maakt.
 2. Zet je printer aan.
 3. Tik op de deelknop onderaan het scherm.
 4. Scrol naar beneden en selecteer ‘Druk af’.
 5. Selecteer een printer in de buurt die AirPrint ondersteund.

Hoe verbind je een iPad met je printer met AirPrint?

Zoals je weet is de iPad gemaakt door Apple. In 2010 heeft het Amerikaanse bedrijf AirPrint beschikbaar gesteld voor gebruikers. AirPrint maakt het mogelijk om bestanden vanaf een Apple-apparaat te kunnen printen, zonder tussenkomst van kabels. Echter dient je printer wel geschikt te zijn voor AirPrint.

De volledige lijst van AirPrint-apparaten kan je vinden op de website van Apple! Bestanden afdrukken met behulp van AirPrint is bij uitstek de gemakkelijkste manier om al je bestanden te printen vanaf je iPad. Is jouw printer geschikt voor AirPrint? Geweldig! Afdrukken via AirPrint doe je op de volgende manier:

 1. Open de app die je wilt gebruiken om iets af te drukken, zoals ‘Foto’s’, of ‘Bestanden’.
 2. Selecteer de desbetreffende documenten of foto’s die je wilt printen en tik vervolgens op ‘Druk af’.
 3. Zet je printer aan zodat de verbinding mogelijk is.
 4. Selecteer de printer waarvan je wilt afdrukken. Je hebt ook de mogelijkheid om het aantal en het papierformaat aan te passen.
 5. Klik vervolgens op ‘Druk af’.
 6. Je documenten of foto’s worden nu afgedrukt.

Heb je een foutje gemaakt, of ben je van gedachte verandert en wil je de afdruktaak annuleren? Dit kan door de appkiezer te openen, op ‘Afdrukken’ te klikken en vervolgens op ‘Annuleer afdrukken’. Weet je niet hoe je de appkiezer opent? Dit doe je door van de onderkant naar het midden van je scherm te vegen. Vervolgens houd je je vinger stil tot de appkiezer in beeld verschijnt.

De bovenstaande stappen werken overigens exact hetzelfde wanneer je een iPhone met je printer wilt verbinden, erg handig! In de video hieronder wordt kort en duidelijk gedemonstreerd hoe je een iPhone verbindt met je printer. Dezelfde stappen gelden voor je iPad:

Hoe verbind je een iPad met je printer zonder AirPrint?

Ondersteunt je printer AirPrint niet? Niet getreurd! Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om je iPad met een printer te verbinden die niet over AirPrint beschikt.

Printen met een app

De grote printerfabrikanten hebben praktisch allemaal hun eigen app ontwikkeld die het mogelijk maakt om draadloos te printen vanaf je iPad, ook als je printer AirPrint niet ondersteunt. Zoek in de App Store op ‘Epson’, ‘Brother’ of HP’ en je vindt de applicatie die je nodig hebt om te kunnen printen. Neem dus even een kijkje of jouw printerfabrikant een app heeft ontwikkeld die in de App Store staat. Nadat je de app hebt gedownload, is het zaak om de instructies te volgen. Je iPad zou hierna verbonden moeten zijn met je printer, waardoor je helemaal klaar bent om bestanden af te drukken.

De video hieronder begeleidt je stap voor stap hoe je de HP printer app gebruikt. Zoek indien nodig een video waarin de app van jouw printer wordt uitgelegd.

Printen via de mail

Sommige printers hebben de mogelijkheid om bestanden af te drukken door deze te mailen. Klinkt een beetje gek, maar het is echt zo. Modellen van onder andere Epson en HP hebben hun printers unieke e-mailadressen meegegeven. Je kunt je bestanden op deze manier dus mailen naar je printer, op exact dezelfde manier zoals je gewend bent. Het e-mailadres van je printer is te vinden in het menu. Gebruik dit e-mailadres om een mailtje naar je printer te sturen, met de bestanden die je wilt laten afdrukken als bijlagen.

Printen met een oudere printer 

Er zijn oudere printers die de bovenstaande opties van AirPrint, het gebruik van een app en printen via de mail niet ondersteunen. Echter is er ook voor deze printers een mogelijkheid om bestanden vanaf je iPad af te laten drukken. In tegenstelling tot de eerdergenoemde opties, is de tussenkomst van een pc of Mac in dit geval vereist. Om je iPad met een oudere printer te verbinden moet je het volgende doen:

 1. Zorg ervoor dat je pc of Mac met de printer is verbonden met een usb-kabel.
 2. De pc of Mac dient aan te staan.
 3. Installeer een app op je pc of Mac die ervoor zorgt dat bestanden vanaf je iPad draadloos naar je printer worden verstuurd. Voorbeelden van deze apps zijn: handyPrint, O’Print en AirPrint Enabler. Kijk zelf welke van deze (of andere) opties het beste zijn voor jou.

Nadat je deze stappen hebt voltooid, werkt het afdrukken vanaf je iPad op dezelfde manier als hoe het via AirPrint zou werken. Dit stappenplan is bovenaan te vinden, onder het kopje “Hoe verbind je een iPad met je printer?”

Waarom vindt mijn iPad mijn printer niet?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je iPad niet in staat is om verbinding te maken met je printer. Dit is uiteraard erg vervelend, maar er zijn verschillende redenen waardoor dit het geval kan zijn. Ik neem deze graag met je door.

De printer is uitgeschakeld

Oeps! Het kan iedereen overkomen, maar het is natuurlijk wel noodzakelijk dat je printer is ingeschakeld om bestanden vanaf je iPad te kunnen afdrukken. Zorg ervoor dat je printer aanstaat en probeer het opnieuw.

Wifi-netwerk

Het is essentieel dat zowel je iPad als de printer met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Op deze manier communiceren beide apparaten namelijk met elkaar. In het menu van je printer kan je zien met welk netwerk deze is verbonden. Op je iPad controleer je dit door naar ‘Instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Wifi’ te klikken. Zijn beide apparaten met hetzelfde netwerk verbonden? Probeer dan eens om je wifi-router te resetten. Dit doe je door je wifi-router uit het stopcontact te halen en deze na ongeveer een minuut er weer in te doen.

Nog steeds geen succes? Schakel dan je iPad en printer helemaal uit om deze vervolgens weer in te schakelen. Hopelijk heeft deze reset een positief effect op de verbinding tussen beide apparaten.

Software-update

Een andere mogelijkheid waardoor je iPad niet in staat is om je printer te vinden, is dat de meest recente software niet is geïnstalleerd. In het menu van je printer krijg je de mogelijkheid om software te updaten. Zorg dat deze is bijgewerkt naar de meest recente versie. Op de iPad werk je de software bij door naar ‘Instellingen’ te gaan. Klik vervolgens op ‘Algemeen’ en daarna ‘Software-update’. Werk je iPad bij naar de meest recente software.

Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen met het verbinden van je iPad met je printer. Hopelijk ben je nu in staat om al jouw documenten en foto’s snel en gemakkelijk af te drukken!

Scroll naar boven