Hoe verbind je een laptop met je mobiele hotspot

Hoe verbind je een laptop met je mobiele hotspot?

Het verbinden van je laptop met een mobiele hotspot kan op meerdere manieren. Zo kan je je laptop met een mobiele hotspot verbinden via wifi, Bluetooth en USB. Een laptop kan je via hotspot zowel verbinden met iPhone of Android. In dit blog lees je hoe je jouw laptop kan verbinden met een persoonlijke hotspot.

In het kort:

 1. Open de instellingen van je telefoon.
 2. Ga op iPhone naar je mobiele netwerk en selecteer “Persoonlijke hotspot”. Ga op Android naar de netwerkinstellingen en selecteer “Hotspot en tethering”.
 3. Voer een wachtwoord in en geef je hotspot een naam.
 4. Open de wifi-instellingen van je laptop en maak verbinding met je mobiele hotspot.

Laptop verbinden met je iPhone hotspot

Wanneer je je laptop op mobiel internet wil laten lopen, kan je je laptop verbinden met een hotspot. Dit is handig wanneer je geen beschikking hebt over goed werkende wifi. Voor de meeste aanbieders is hotspot beschikbaar, maar helaas niet voor allemaal. Bij sommige aanbieders zijn er extra kosten verbonden aan het verbinden met hotspot. Het aantal apparaten dat je kan verbinden met je hotspot hangt ook af van je aanbieder en van het type iPhone dat je hebt.

Als je voor het eerst gebruik gaat maken van jouw persoonlijke iPhone hotspot, zul je allereerst je persoonlijke hotspot moeten configureren op je iPhone. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Open “Instellingen” op je iPhone.
 2. Klik op “Mobiel netwerk”, klik vervolgens op “Persoonlijke hotspot”.
 3. Hier kan je toestaan of andere gebruikers of apparaten verbinding mogen maken met je hotspot.
 4. Wijzig het wifiwachtwoord van je persoonlijke hotspot. Dit doe je door te gaan naar “Instellingen” vervolgens “persoonlijke hotspot” en als laatste klik je op “Wachtwoord (wifi)”. Hier kan je jouw wachtwoord voor je hotspot wijzigen. Dit zorgt ervoor dat niet zomaar iedereen jouw persoonlijke hotspot kan gebruiken.   
mobiel netwerk iphone instellingen
persoonlijke hotspot instellingen iphone
hotspot aanzetten wachtwoord aanpassen

Na het configureren van je persoonlijke hotspot kan je je laptop gaan verbinden met de hotspot. Je laptop verbinden met jouw persoonlijke iPhone hotspot kan op drie verschillende manieren. Dit kan via wifi, bluetooth of USB. Hieronder leggen we deze 3 manieren voor je uit.

Laptop op iPhone hotspot via wifi (vanaf een Mac)

Je Mac verbinden met je iPhone hotspot via wifi gaat erg gemakkelijk. Je hoeft enkel de volgende stappen te volgen:

 1. Zet de hotspot van jouw iPhone aan. Dit doe je door naar “Instellingen” à “Persoonlijke hotspot” te gaan. Vervolgens verschuif je het balkje bij “Anderen mogen verbinden” naar rechts, zodat deze groen wordt. Dit betekent dat jouw hotspot aanstaat.
 2. Klik op het wifistatusmenu in de menubalk op jouw laptop.
 3. Voer het wachtwoord in. Deze vind je in jouw iPhone via “Instellingen” à “Persoonlijke hotspot”.
 4. Wanneer de Mac verbonden is met jouw persoonlijke hotspot verandert het wifiteken in een ander symbool. Wanneer een ander symbool zichtbaar is, weet je dat de persoonlijke hotspot verbonden is met jouw Mac.
hotspot aanzetten wachtwoord aanpassen
wifi icoon macbook verbinden met hotspot

Bron: machow2.com

Heb je een Mac die ingelogd is met dezelfde Apple ID als jouw IPhone? Dan hoef je geen wachtwoord in te vullen en kan je met één klik jouw laptop verbinden met de hotspot van jouw IPhone. Controleer wel of de hotspot op jouw iPhone aanstaat.

Laptop op iPhone hotspot via wifi (vanaf een pc)

Hoewel het verbinden van je iPhone via wifi op een Mac gemakkelijk gaat, is het ook niet moeilijk om jouw iPhone te koppelen met een Windows pc. Om de persoonlijke hotspot van jouw iPhone via wifi te koppelen met een pc volg je de volgende stappen.

 1. Controleer of de hotspot van jouw iPhone aanstaat. Dit doe je door naar “Instellingen” à “Persoonlijke hotspot” te gaan. Hier zie je de optie “Anderen mogen verbinden”. Is het balkje groen? Dan staat jouw hotspot aan. Is deze grijs? Dan dien je het balkje te verschuiven zodat deze groen wordt.
 2. Kies jouw iPhone bij de wifi-instellingen van jouw pc.
 3. Voer het wachtwoord van jouw persoonlijke hotspot in. Deze vind je door naar “Instellingen” à “Persoonlijke hotspot” te gaan op jouw iPhone.
 4. De pc is nu verbonden met de persoonlijke hotspot van jouw iPhone.
hotspot aanzetten wachtwoord aanpassen
wifi netwerken windows laptop
wachtwoord iphone hotspot invoeren

Laptop op iPhone hotspot via Bluetooth

Het is ook mogelijk om jouw laptop met een iPhone hotspot te laten verbinden via Bluetooth. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Zorg dat jouw iPhone gevonden kan worden via Bluetooth. Dit doe je door naar “Instellingen” à “Bluetooth” op jouw iPhone te gaan. Laat vervolgens het scherm open.
 2. Ga op een Mac naar “Apple-menu” à “Systeemvoorkeuren” à “Bluetooth”. Selecteer vervolgens jouw iPhone en klik op “Verbind”.
 3. Klik op je iPhone op de naam van je Mac.
 4. Volg de instructies op het scherm van je Mac.
 5. Je bent nu verbonden met de hotspot van jouw iPhone.
bluetooth aanzetten iphone instellingen
bluetooth instellingen iphone instellingen

Heb je geen Mac maar een andere pc? Dan volg je na stap 1 de instructies van de desbetreffende pc.

Laptop op iPhone hotspot via USB

De laatste optie om de laptop te verbinden met je iPhone hotspot is via USB. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om de laptop te verbinden met jouw iPhone hotspot. Om de laptop via USB te verbinden met jouw iPhone hotspot volg je de volgende stappen:

 1. Sluit de iPhone via een kabel aan op jouw laptop. Onder het stappenplan wordt uitgelegd welke kabel je hiervoor nodig hebt.
 2. Als je de melding “Vertrouw je deze computer” krijgt op je iPhone klik je op “Vertrouw”.
 3. Ga naar “Systeemvoorkeuren” op je laptop.
 4. Klik vervolgens op “Netwerk”.
 5. Kies “iPhone”.
 6. De laptop is nu verbonden met jouw persoonlijke iPhone hotspot.

Afhankelijk van het type laptop dat je hebt, heb je een specifieke kabel nodig om jouw iPhone via USB met een laptop te verbinden. Past jouw iPhone oplader niet in jouw laptop? Dan heb je een extra kabel nodig. Hieronder leggen we uit welke kabel je nodig hebt.

Heeft jouw laptop een USB-C poort, maar heb jij een iPhone kabel die naar USB leidt? Dan heb je een extra USB-C-naar-USB-A-adapter nodig. Je kunt deze eenvoudig bestellen via Bol.com.

USB-C naar USB-A adapter

Gebruik deze USB-C naar USB-A adapter om het USB-A uiteinde van je iPhone kabel aan te sluiten op een USB-C poort van je computer. Vooral Mac-gebruikers zouden hier iets aan kunnen hebben.

Laptop verbinden met je Android hotspot

Wanneer je voor het eerst gebruik gaat maken van een hotspot via Android, zal je allereerst je hotspot moeten aanmaken. Volg hiervoor de volgende stappen.

 1. Open het instellingenmenu.
 2. Klik op “Netwerk en Internet”.
 3. Klik op “Hotspot en tethering”.
 4. Selecteer “Wifi-hotspot instellen”.
 5. Geef de hotspot een naam en wachtwoord.
 6. Je kunt nu verbinding maken met jouw hotspot.

Niet bij alle Android telefoons zijn de stappen exact hetzelfde, maar het komt om hetzelfde neer. Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan eventueel de video hieronder. Hier wordt het verbinden van je Android telefoon met je laptop stap voor stap gedemonstreerd.

Laptop op Android hotspot via wifi

Je laptop verbinden met een Android hotspot via wifi gaat eenvoudig. Hieronder vind je het stappenplan om jouw laptop met een Android hotspot via wifi te verbinden.

 1. Zet de hotspot op je Android mobiel aan.
 2. Ga op je laptop naar het wifi-icoon.
 3. Klik op de Android hotspot in de lijst met beschikbare netwerken.
 4. Voer het wachtwoord van de hotspot in. Weet je het wachtwoord niet meer? Deze vind je in jouw mobiel via “Instellingen” à “Hotspot en tethering” “Wifi-hotspot”.
 5. De laptop is nu verbonden met jouw Android hotspot.

Laptop op Android hotspot via Bluetooth

Ook is het mogelijk om jouw laptop met een Android hotspot te verbinden via Bluetooth. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Koppel de Android met jouw laptop. Dit doe je door op beide apparaten Bluetooth aan te zetten. Hierna kan je jouw mobiel met de laptop koppelen.
 2. Na het koppelen verbind je de laptop met de Android.
 3. Stel de netwerkverbinding van de laptop in met Bluetooth.
 4. Veeg omlaag op jouw telefoon vanaf de bovenkant van het scherm.
 5. Klik op “Hotspot” en houd dit vast.
 6. Schakel vervolgens “Bluetooth-tethering” in.
 7. Jouw laptop is nu met de Android hotspot verbonden.

Laptop op Android hotspot via USB

De laatste optie om jouw laptop met jouw Android hotspot te verbinden is via USB. Je kan jouw laptop met een Android hotspot verbinden via USB door de volgende stappen te volgen:

 1. Verbind jouw Android mobiel met jouw laptop middels een USB-kabel.
 2. Er verschijnt nu een melding boven in het scherm.
 3. Veeg het Androidscherm vanaf de bovenkant omlaag.
 4. Klik op “Hotspot” en houd vast.
 5. Schakel “USB-tethering” in.

Waarom verbindt mijn laptop niet met hotspot?

Het is super vervelend als het verbinden van je hotspot met je laptop niet werkt. Het kan verschillende redenen hebben waarom jouw laptop niet met jouw hotspot verbindt. Hieronder leggen wij verschillende redenen uit waarom jouw hotspot niet werkt en hoe jij dit kan oplossen.

 1. De provider ondersteunt tethering niet.
  In Nederland ondersteunen de meeste providers tethering. In het buitenland kan het zijn dat jouw provider tethering blokkeert. Een oplossing hiervoor is het vinden van een nieuwe provider.
 2. Jouw persoonlijke hotspot staat niet aan.
  Kijk even na of jouw persoonlijke hotspot wel aanstaat. Hoe je jouw hotspot aanzet staat eerder in dit blog beschreven.
 3. De 4G-verbinding is slecht.
  Een van de redenen waarom hotspot niet werkt, is dat de 3G of 4G-verbinding slecht is. Dit kan liggen aan de locatie of aan de mobiele internetprovider die je gebruikt. Probeer een andere internetprovider of verplaats naar een gebied waar het 4G-signaal beter is.

Werken de bovengenoemde punten naar behoren? Dan kan het helpen om al je apparaten uit en aan te zetten. Ook kan het helpen om te wisselen tussen de manieren (Wifi, Bluetooth, USB) om te verbinden met de hotspot. Als laatste kan je proberen om jouw mobiele data te herstarten. Veel succes met het gebruiken van jouw persoonlijke hotspot op jouw laptop!

Scroll naar boven