Hoe vervang je de batterij van je JBL speaker

Hoe vervang je de batterij van je JBL speaker?

De levensduur van je JBL batterij zal op den duur achteruitgaan. In dit geval heb je de mogelijkheid om de accu van je JBL te vervangen. Je kunt het vergelijken met de batterij van je telefoon. Opgegeven moment gaat de batterij minder lang mee dan in eerste instantie.

In het kort:

 1. Haal de oude batterij eruit: open de voorklep, verwijder de schroeven, maak de radiator los, ontkoppel de batterijconnector en verwijder de binnenste en buitenste batterijdeksel.
 2. Plaats de nieuwe batterij: monteer daarna weer alle onderdelen die je zojuist hebt losgeschroefd.

Welke JBL batterij heb je nodig?

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de oude batterij vervangt door een goede batterij. Let erop dat niet alle modellen dezelfde soort batterij gebruiken. Zoek dus voor jouw JBL op welke accu je nodig hebt. Voor de JBL Charge 3 heb je een 3,7 Volt 6000 mAh lithium-ion batterij nodig met een batterijduur van 20 uur.  

Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met de fabrikant. Zo kan je de originele JBL batterijen gebruiken. Je zou ook een reparatieservice kunnen inschakelen, zodat je de batterij niet zelf hoeft te vervangen. Je kunt de JBL Charge 3 batterij ook vinden bij webshops die zijn gespecialiseerd in accu’s. Neem zo nodig contact op met deze winkels om te kijken welke accu je precies nodig hebt.

Hoe vervang je de batterij van je JBL speaker?

Er zijn best wel veel verschillende schroeven die je moet losschroeven. Zorg dat je het volgende bij de hand hebt:

 1. Een nieuwe JBL batterij.
 2. Een schroevendraaier. Schaf een schroevendraaier set aan om er zeker van te zijn dat je de juiste schroevendraaiers hebt.
 3. Gebruik een dun plastic accessoire, zoals een gitaar plectrum.
Brute Strength Precisie schroevendraaier

Schroevendraaierset

Gebruik deze schroevendraaier/reparatiekit om het vervangen van je JBL batterij een stuk makkelijker te maken. Er zit ook een gitaar plectrum in die erg van pas kan komen. Uiteraard kan je deze set ook voor veel andere elektronische apparaten gebruiken.

Veel mensen vervangen de batterij van de JBL omdat deze kapot is. Denk bijvoorbeeld aan het opladen dat niet meer werkt. Probeer in dit geval eerst andere oplossingen voordat je de hele JBL uit elkaar haalt. Ik heb hier een apart artikel over geschreven. Bij oplaadproblemen is het altijd een goed idee om de speaker te resetten. Het hoeft natuurlijk ook niet per direct aan de batterij te liggen. Probeer daarom eerst een nieuwe oplaadkabel te gebruiken. Werkt dit allemaal niet, overweeg dan de onderstaande stappen te volgen voor het vervangen je JBL batterij.

In principe hoef je geen techneut te zijn of een monteur in te schakelen om je batterij te vervangen. Volg de onderstaande stappen goed en gebruik het juiste gereedschap. Let er wel op dat het proces kan verschillen per soort JBL model.

De oude JBL batterij verwijderen

De allereerste stap is om de oude batterij van je JBL te verwijderen. Het verwijderen is een vrij eenvoudig proces wat ongeveer 15 minuten duurt. Als je niet bekend bent met dit soort dingen zou ik rekening houden met 30 minuten. Tijdens het vervangen zijn er verschillende onderdelen die je moet losschroeven en verwijderen. Zorg dat je de schroeven niet kwijtraakt en bij de bijbehorende onderdelen houdt. Hieronder neem ik als voorbeeld de JBL Charge 3, maar voor andere modellen geldt een soortgelijk proces.

Open de voorklep: de allereerste stap is om het klepje aan de voorkant van de JBL speaker te openen. Om dit klepje te openen zoek je onder de speaker naar de naad. Met een dun plastic accessoire kan je beide kanten openen. Klinkt allemaal een beetje vaag, maar in de video wordt dit op minuut 0:15 duidelijk gedemonstreerd. In de video wordt een gitaar plectrum gebruikt.

Verwijder de schroeven: zorg dat je de cover van de speaker een klein beetje opent totdat je 2 schroeven ziet. Dit zijn 8 mm schroeven die je los moet koppelen om de cover volledig te verwijderen.

Maak de radiator los: de JBL speaker heeft 2 radiatoren aan beide kanten. De rechter radiator moet je losmaken om bij de batterij te komen. De radiator aan de rechterkant heeft 2 zwarte lipjes. Deze lipjes moet je beide tegelijk naar boven duwen om de radiator te verwijderen. Stop bijvoorbeeld het gitaar plectrum onder 1 van de lipjes, houd met je ene hand het andere lipje omhoog en draai met je andere hand de radiator eraf. Wederom een best wel vaag verhaal, maar vanaf minuut 1:09 wordt dit duidelijk in de video gedemonstreerd.

Ontkoppel de batterijconnector: nu je de rechter radiator hebt losgemaakt zie je dat de batterij is aangesloten op een batterijconnector. Ontkoppel deze connector van de batterij door er aan te trekken. Zorg dat je dit voorzichtig doet. Door deze te ontkoppelen kun je de batterij straks uit de speaker halen.  

Verwijder de binnenste en buitenste batterijdeksel: er zijn 2 deksels die je moet openen om bij de batterij te komen. Verwijder allereerst de cover aan de onderkant van de speaker. Dit is het onderste gedeelte van de speaker waardoor je hem neer kunt zetten. Je kunt deze verwijderen door de 2 schroeven los te draaien. Nadat je dit hebt gedaan kom je bij de binnenste batterijdeksel. Deze kan je openen door 7 schroeven los te koppelen.

Haal de batterij uit de speaker: je hebt nu als het goed is het volgende gedaan:

 1. De buitenste hoes losgeschroefd.
 2. De rechterradiator losgemaakt.
 3. De batterijconnector ontkoppeld.
 4. De buitenste batterijcover losgeschroefd
 5. De binnenste batterijcover losgeschroefd

Je ziet nu de JBL batterij liggen. Deze kun je er gewoon uit pakken. Je hebt nu de oude batterij succesvol verwijderd uit je JBL speaker. Mogelijk valt het je op dat de nieuwe batterij een stuk kleiner is dan de oude. Het kan voorkomen dat je oude batterij is opgezwollen en daardoor een stik dikker is.

De nieuwe batterij plaatsen

Nu je de oude batterij hebt verwijderd is er plaats voor de nieuwe. Je kan controleren of de nieuwe batterij goed werkt door hem aan te sluiten op de batterijconnector in de radiator. Op minuut 4:20 in de video wordt dit laten zien. Zet de JBL kort aan om te controleren of hij stroom krijgt. Zodra alles goed lijkt te werken is het tijd om de nieuwe batterij op de juiste manier in je speaker te installeren. Vervolgens is het belangrijk dat je alles weer op de juiste manier vastschroeft.

Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Plaats de nieuwe batterij op dezelfde manier terug als de oude batterij.
 2. Sluit de batterij aan op de batterijconnector.
 3. Schroef de binnenste batterijcover met de 7 schroeven vast.
 4. Schroef de buitenste batterijcover vast met de 2 schroeven.
 5. Draai de rechter radiator weer vast aan de speaker. Het kan zijn dat je best wat kracht moet zetten om hem weer vast te draaien.
 6. Tot slot plaats je de buitenste hoes weer om de speaker heen. Deze schroef je vast met 2 schroeven. Nadat je dat hebt gedaan zorg je dat de hoes goed aansluit op de speaker.

Je hebt nu alles weer vastgeschroefd en geplaatst. Je JBL batterij is nu vervangen en klaar voor gebruik. Als de bovenstaande stappen niet duidelijk genoeg zijn, overweeg dan om de video te bekijken. Hier worden alle stappen duidelijke gedemonstreerd.

Wanneer moet je je JBL batterij vervangen?

Wanneer is het nu echt noodzakelijk om de oude JBL batterij te vervangen? Het kan een goede optie zijn als je alle mogelijke oplossingen hebt geprobeerd en een nieuwe oplader ook niet de oplossing is. Niet alleen oplaadproblemen hoeven een oorzaak te zijn. Op den duur is de batterij aan het eind van zijn levensduur. In dit geval kan hij nog wel opladen, maar gaat hij heel snel leeg. Zoals ik al eerder dit artikel zei is het te vergelijken met de batterij van je telefoon.

Scroll naar boven