Hoe vervang je de batterij van je muis

Hoe vervang je de batterij van je muis?

Op den duur zal je de batterijen van je muis moeten vervangen. Computermuizen zijn immers vrijwel nooit oplaadbare batterijen. Gelukkig is het vervangen niet heel ingewikkeld en is het zo gepiept. In dit artikel lees je hoe je de batterij van de meeste muizen kunt vervangen.

In het kort:

  1. Open het klepje aan de onderkant van je muis. Meestal kan je het klepje open pulken.
  2. Of open het klepje aan de bovenkant van je muis.
  3. Vervang je oude batterij door een AA of AAA batterij.
  4. Let op: sommige muizen kan je opladen en hebben oplaadbare batterijen nodig.

Hoe vervang je de batterij van je muis?

Uiteraard verschilt de manier waarop je de batterij vervangt per muis. Zo hebben sommige muizen het batterijklepje aan de onderkant zitten en andere aan de bovenkant. Dit geldt niet alleen voor Logitech muizen, maar ook voor andere soorten muizen. Mocht je een muis hebben met een ander design, raadpleeg dan eventueel de bijbehorende handleiding. In dit artikel worden verschillende muizen besproken, waaronder Apple muizen.

Het is niet alleen verstandig om je batterij te vervangen als deze leeg is. Veel algemene muisproblemen worden opgelost door simpelweg een nieuwe batterij te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je cursor die niet zichtbaar is of het klikken dat niet werkt. Om bij de batterij van je muis te komen zal je zeer waarschijnlijk een klepje moeten openen. Bij een oplaadbare muis is dit echter niet het geval. Hierbij kan het vervangen iets lastiger zijn, maar daar ga ik nu niet verder op in.

Batterij vervangen met het klepje aan de onderkant

Veel computermuizen hebben aan de onderkant een klepje zitten. Het vervangen van de batterij is in dit geval niet zo ingewikkeld. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

Stap 1: draai je muis om en zorg dat je hem uitzet. De meeste muizen hebben een aan/uit-switch die je hiervoor kunt gebruiken. Switch deze naar ‘Off’. De switchknop bevindt zich meestal aan de onderkant van je muis, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Stap 2: de manier waarop je het klepje opendoet verschilt per soort muis. Meestal kan je het klepje open pulken. Sommige muizen gebruiken een soort schuifmechanisme waarmee ze het klepje open kunt krijgen. Soms zie je een klein inhammetje waar je je vinger moet leggen. Tot slot kan de plek worden aangegeven met het label ‘open’. Kijk op de 2 afbeeldingen hieronder om te zien wat ik bedoel:

muis batterij gleuf openen
batterij onderaan muis vervangen

Stap 3: open vervolgens het klepje zonder al teveel kracht te zetten. Als je het klepje hebt geopend leg je deze weg.

Stap 4: als het goed is zie je nu de batterij(en) liggen. Sommige muizen gebruiken 1 batterij, anderen meer dan 1. Plaats de nieuwe batterij(en) in de muis en let op het + en – teken. In de batterijhouder van de muis staat een + en – teken die aangeven hoe je de batterij moet plaatsen.

Stap 5: nadat je batterij vastzit kan je het klepje weer terugzetten. Het kan best even lastig zijn om deze weer goed vast te klikken, maar heel ingewikkeld is het meestal niet. Zet daarna je muis weer aan en hij is meteen klaar voor gebruik. Je hoeft verder niet opnieuw verbinding te maken tussen je muis en de computer, dat gaat vanzelf.

Batterij vervangen met het klepje aan de bovenkant

Er zijn ook muizen waarbij je het klepje aan de bovenkant moet losmaken. Muizen die op deze manier werken kunnen ietwat verwarrend zijn. Kijk of je aan de onderkant van je muis een klepje ziet die je kunt openen. Zoek eventueel naar een naad. Zie je geen klepje of naald, dan zit de openen waarschijnlijk aan de bovenkant. Volg de onderstaande stappen om de batterij hiervan te vervangen.

Stap 1: zet je muis uit door de aan/uit-switch te gebruiken. Deze vind je onderaan de muis. Zorg dat de lampjes van je muis zijn uitgeschakeld.

Stap 2: je zult allereerst het batterijklepje moeten ontgrendelen om het klepje aan de bovenkant te kunnen openen. Een grote kans dat je onderaan de muis iets moet verschuiven. Soms staat er het label ‘open’ bij. Het kan ook een knopje zijn dat je moet indrukken of een ander soort mechanisme.

schakelaar muis batterij openen
muis batterij openen bovenkant

Stap 3: als je het klepje hebt ontgrendeld kan je de bovenkant van je muis eraf halen. Volg de naad van de bovenkant van je muis en pulk deze los. Haal het plastic onderdeel dat de batterij bedekt er voorzichtig af. Hier hoef je als het goed is geen kracht voor te zetten.

Stap 4: als je het plastic onderdeel hebt verwijderd zie je als het goed is de batterij(en) liggen. Verwijder vervolgens de oude batterij en plaats de nieuwe batterij erin. Let hierbij op het + en – teken bij het plaatsen van de batterij.

Stap 5: zodra je de nieuwe batterij(en) hebt geplaatst bevestig je het plastic onderdeel weer op je muis. Zorg er hierbij voor dat de bovenkant goed is bevestigd en goed aansluit op de naad. Vergrendel de bovenkant van je muis door wederom het knopje of de switch onderaan je muis te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het vervangen van je batterij?

Geef niet teveel kracht: het is vrijwel nooit nodig om veel kracht te zetten. Als je teveel kracht moet zetten kan dit een teken zijn dat je het op de verkeerde manier gebruikt. Pas ook op dat je iets niet te hard los probeert te wrikken. Sommige onderdelen moet je aan trekken of duwen.

Gebruik altijd een nieuwe batterij: het gebruik van een oude batterij kan ertoe leiden dat je muis niet goed werkt. Dit is waarom het vervangen van je batterij veel algemene problemen met je muis kan oplossen, mits dit een goede batterij is.

Raadpleeg de handleiding: zoals eerder dit artikel al is vermeld zijn er een hoop verschillende muizen op de markt. Er zijn dan ook een hoop verschillende manieren waarop je de batterij kunt vervangen. De meest gebruikte methodes staan in dit artikel beschreven, maar er zijn ook andere gevallen. In dit geval kan het geen kwaad om de handleiding van je muis erbij te pakken. Deze kan je eventueel ook op het internet vinden door het specifieke model van je muis op te zoeken.  

Welke batterij heb je nodig voor je muis?

De meeste draadloze muizen maken gebruik van AA of AAA batterijen. De maat en het aantal batterijen waarover een muis beschikt is afhankelijk van het model. Over het algemeen zijn AA-batterijen populairder, omdat ze een grotere stroomcapaciteit hebben dan AAA-batterijen.

Zorg er in ieder geval voor dat je batterijen gebruikt van goede kwaliteit. Batterijen van slechte kwaliteit kunnen van invloed zijn op de werking van je muis. Om problemen te voorkomen kan je het beste batterijen gebruiken van Duracell-kwaliteit. Je kan er ook nog voor kiezen om oplaadbare batterijen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een 2800 mAh voor AA en 1100 mAh voor AAA.

Duracell Plus Alkaline AA batterijen

Duracell Plus Alkaline AA batterijen

Een voorbeeld van goede batterijen zijn deze Duracell Plus 2700 mAh AA. Voor de meeste muizen is dit een geschikte keus. Controleer van tevoren voor de zekerheid welk formaat batterij je muis nodig heeft.

Maar hoelang gaat een muis dan ongeveer mee? Uiteraard hangt dit er voornamelijk vanaf hoe intensief je je muis gebruikt. Een muis verbruikt erg weinig stroom, maar als je hem niet uitzet blijft hij een heel klein beetje stroom verbruiken. Gebruik je je muis enkele uren per dag, dan moet je denken aan een levensduur van enkele maanden. 

Hoe vervang je de batterij van een Apple muis?

Apple muizen werken weer op een net wat andere manier dan Logitech muizen. Desalniettemin komt het in grote lijnen met elkaar overeen. De Apple muis die hieronder wordt besproken is de Magic Mouse. Volg de onderstaande stappen om de batterij van je Magic Mouse muis te vervangen.

Stap 1: draai je muis om en schakel hem uit door de aan/uitschakelaar te gebruiken. Deze bevindt zich aan de voorkant van de muis.

Stap 2: aan de achterkant van de muis zie je een ander switch waarmee je de batterijklep kunt openen. Schuif de schakelaar naar de achterkant van de muis om de deksel te openen. Deze deksel zit ook aan de onderkant van de muis. Het kan zijn dat de deksel niet opengaat zodra je de switch hebt gebruikt. Pak in dit geval iets duns zoals een pinnetje om de deksel te verwijderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gitaar plectrum waarmee je het los kunt wrikken. Let erop dat je niet teveel kracht gebruikt, want dat is niet de bedoeling.

Stap 3: haal de deksel eraf en leg het weg. Je ziet nu de 2 batterijen zitten. Verwijder beide AA-batterijen en stop de nieuwe erin. Zorg ervoor dat je let op het + en – teken van de batterij. De + kant richt je naar de voorkant van de muis en de – kant naar de achterkant. Controleer tot slot of de batterijen er goed in zitten.

Stap 4: plaats de deksel weer aan de onderkant van de muis en zorg dat deze goed vastklikt. Gebruik de switch om hem weer op de juiste manier vast te zetten.

Zijn de stappen niet duidelijk genoeg? Overweeg dan de video hieronder te kijken. Hier wordt stap voor stap gedemonstreerd hoe je een batterij van je Apple muis vervangt.

Nu je je batterijen hebt vervangen kan je de muis weer inschakelen. Gebruik hiervoor de aan/uitknop die ook aan de onderkant van de muis zit. Draai vervolgens je muis om en hij is klaar voor gebruik. Je muis zal nu automatisch verbinding maken met je computer.

Scroll naar boven