Hoe vervang je een moederbord

Hoe vervang je een moederbord?

Je wil graag het moederbord van je pc vervangen, maar hoe gaat dat in zijn werk? Misschien werkt je moederbord niet meer of ga je upgraden naar een CPU die niet meer compatibel is met je oude moederbord. Hoe dan ook, er moet een nieuw moederbord in om je pc een upgrade te geven.

In het kort:

 1. Verwijder en ontkoppel de onderdelen van je pc in deze volgorde: grafische kaart > CPU-koeler > voedingskabels > Opslag- en schijfstations > Behuizingsaansluiting en ventilatoren > Moederbord > RAM-DIMM’s van het moederbord.
 2. Sluit nu je moederbord aan met de stroomconnectoren.
 3. Installeer tot slot weer alle computeronderdelen.
Moederbord MSI MAG B550 TOMAHAWK

MSI MAG B550 TOMAHAWK

Opzoek naar een moederbord waarmee je de oude kan vervangen? Dit is de beste van dit moment.

Heb je het idee dat je moederbord niet meer werkt? Het vervangen van een oud moederbord kan de volgende voordelen hebben:

 1. Snellere CPU’s
 2. Een snellere RAM
 3. Betere grafische kaarten
 4. Snellere gegevensoverdracht
 5. Het vervangen van beschadigde onderdelen
 6. Nieuwe functies

Kan je je moederbord vervangen?

Is het überhaupt mogelijk om zomaar je moederbord te vervangen door een nieuwe? Het antwoord daarop is ja en nee. Het hangt er voornamelijk vanaf welke hardware op je oude moederbord was aangesloten. PCIe-uitbreidingskaarten en harde schijven zijn universeel en op veel verschillende onderdelen te gebruiken. Er zijn echter verschillende soorten RAM, CPU’s en voedingen.

Het is dus maar de vraag of je oude hardware (zoals je processor) je nieuwe moederbord ondersteunt. Als dit niet het geval is zou je ook de desbetreffende hardware moeten vervangen.

Voordat je je moederbord gaat vervangen

Het proces hieronder kan een paar uur duren als je bekend bent met het sleutelen aan je pc. Het kan langer duren als je niet bekend bent met computer hardware. Als je een moederbord vervangt is het vaak vereist dat je je besturingssysteem opnieuw installeert. Voordat je begint wil je mogelijk een backup maken van al je gegevens en instellingen. De onderstaande onderdelen heb je nodig voor het vervangen van je moederbord:

 1. Een kruiskopschroevendraaier
 2. Een schone werkplek
 3. Een antistatisch armbandje
 4. Kommen of kopjes om schroeven te bewaren
 5. Een klein beetje koelpasta
Antistatische polsband spanning afleiden videokaart vervangen

Antistatische polsband

Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.

Er zijn een paar dingen waarop je moet letten voordat je gaat beginnen met het installeren van je moederbord. Hieronder zet ik alle punten waarop je moet letten voor je onder elkaar:

 1. Zet de pc allereerst uit. Haal vervolgens de voedingskabel uit de pc.
 2. Ontkoppel daarna alle randapparatuur van je pc. Denk aan je muis, het toetsenbord, externe harde schijven of usb-sticks. Ook eventuele kabels zoals ethernetkabels kun je het beste loskoppelen. Hierdoor weet je zeker dat de pc geen stroom krijgt wat de veiligheid tijdens het vervangen garandeert.
 3. Leg de behuizing van de pc voorzichtig op zijn zij. Je wil dat de rechterkant van de behuizing naar boven staat gericht. Het is de rechter kant als je van achteren kijkt en de linkerkant als je van voren kijkt.
 4. Verwijder de duimschroeven aan de achterkant van de behuizing en verwijder ze. Schuif het zijpaneel eraf en leg hem voorzichtig ergens neer.
 5. Voordat je je moederbord gaat vervangen is het handig om te weten dat je eerst meerdere interne hardware onderdelen moet verwijderen. Ik heb het dan over de grafische kaart, interne harde schijven, RAM, systeemventilatoren, CPU-ventilator en CPU. Zorg ervoor dat je deze computeronderdelen ergens veilig kunt neerleggen zonder statische lading. Als je deze onderdelen niet uit je pc haalt kun je moeilijk bij het moederbord komen.
 6. Het is belangrijk dat je alles van je moederbord loskoppelt om het uit de behuizing te krijgen. Als er andere onderdelen zijn die de toegang tot je moederbord blokkeren, verwijder die dan ook. Het kan slim zijn om foto’s te maken voordat je een onderdeel verwijdert. Zo kan je later terugkijken hoe het ook alweer zat aangesloten.

Hoe verwijder je het oude moederbord?

Voordat we het moederbord aan kunnen sluiten zullen we dus eerst een aantal onderdelen uit de pc moeten halen. Hieronder ga ik ze stap voor stap langs.

Grafische kaart verwijderen: verwijder allereerst de grafische kaart (videokaart) mocht je er 1 gebruiken. Verwijder eerst de voedingsrail van de bovenkant of zijkant van de CPU. Verwijder vervolgens de schroef die hem op zijn plaats houdt aan de zijkant.

Ga nu opzoek naar het plastic lipje op het PCI-Express-slot op het moederbord. Trek deze weg van de grafische kaart en druk het naar beneden. Als het goed is hoor je dan een klikgeluid. Als je dit geluid hoort kan je de grafische kaart voorzichtig naar buiten trekken en opzij leggen.

CPU-koeler verwijderen: hoe je de koeler verwijdert hangt af van de soort koeler die je pc gebruikt. Intel- en AMD-koelers kunnen eenvoudig worden verwijderd. Bij de wat grotere koelers moet je mogelijk toegang krijgen tot de andere kant van het moederbord om een achterplaat te verwijderen. Het komt ook voor dat je de koeler gewoon kunt laten zitten. Dit kan alleen als de koeler klein genoeg is zodat hij geen andere kabels blokkeert.

Koppel voedingskabels los: Als je de CPU-koeler hebt verwijderd kun je de hoofdvoedingskabel van het moederbord loskoppelen. Dit is de lange kabel met 20 of 24 pinnen. Doe hetzelfde met de 4- of 8- pins voedingskabel in de buurt van de CPU-aansluiting.

Opslag- en schijfstations loskoppelen: in de meeste gevallen moet je een SATA-kabel loskoppelen. Trek deze kabels uit de aansluiting van je moederbord en laat ze hangen.

Behuizingsaansluiting en ventilatoren loskoppelen: in de meeste gevallen gaat het hierbij om één of meerdere kabels die naar de poort met de markering ‘USB’ op je moederbord gaan. Het kan ook een aansluiting zijn dat wordt aangeduid met ‘AUDIO’ of ‘HD AUDIO’. Het is belangrijk om te onthouden hoe deze kabels zijn aangesloten. Je moet ze namelijk ook weer aansluiten nadat je het nieuwe moederbord hebt geplaatst. Maak indien nodig een foto zodat je er later nog eens naar kan kijken.

Je kunt ervoor kiezen om je RAM op zijn plek te laten. Deze is makkelijker te verwijderen als het moederbord vrij is. Je bent nu bijna klaar met het verwijderingsproces. Na dit proces kun je het moederbord installeren en aansluiten. Hier zal ik in het tweede deel van dit artikel op ingaan.

Zorg ervoor dat er geen componenten of kabels zijn die blijven haken als je de grote printplaat verwijdert. Als er stroom- of datakabels in de weg zitten moet je deze zeer waarschijnlijk ook loskoppelen.

Moederbord verwijderen: zoek nu de schroeven die het moederbord op zijn plaats houden. Er zijn meestal 4 of 8 schroeven, afhankelijk van hoe groot je moederbord is. De schroeven kunnen best lastig te vinden zijn. Je zou hiervoor eventueel de handleiding kunnen raadplegen. Als je de bevestigingsschroeven hebt verwijderd pak je het moederbord met beide handen op en til je het uit de behuizing.

Je houdt nu de zogeheten I/O-plaat over. Dit is een kleine en dunne plaat van metaal. Vervang je het oude moederbord door een nieuwe, haal de plaat dan uit de behuizing. Vervang je je oude moederbord door een identiek model, laat het dan zitten.

Verwijder de RAM-DIMM’s van het moederbord: druk op de lipjes aan de weerszijden van het RAM-geheugen en trek ze uit de sleuf. Installeer nu je RAM-geheugen op het nieuwe moederbord. Oftewel de DIMM’s die je zojuist hebt verwijderd of de DIMM’s die je hebt gekocht voor het nieuwe moederbord.

Let er dus op dat je bij het vervangen van je moederbord niet alleen het moederbord zelf moet verwijderen en installeren. Om bij dit computeronderdeel te komen zal je meerdere delen moeten loskoppelen.   

Hoe sluit je het nieuwe moederbord aan?

Ik ga er vanuit dat je nu een lege pc hebt en de onderdelen waar ik het net over had hebt verwijderd. Zorg dus ook dat je het oude moederbord uit je computer hebt gehaald. In dit geval is het tijd om het nieuwe moederbord in de behuizing van de pc te installeren.

 1. Zorg dat de behuizing open is. Dit kun je doen door de duimschroeven van het zijpaneel los te maken en te verwijderen. Vervolgens kun je het zijpaneel verwijderen.
 2. Verwijder daarna alle onderdelen die in de behuizing zitten. Bij een nieuwe behuizing moet je misschien losse kabels of plastic verwijderen. Bij een oude behuizing moet je misschien oude snoeren of voedingskabels weghalen.
 3. Let op de grootte van het moederbord en zorg dat je de afstandshouders op alle 4 de hoeken installeert. Plaats er voldoende om het moederbord op te hangen en te voorkomen dat het de zijkanten van de behuizing raakt.
 4. Installeer vervolgens de processor door deze vast te zetten in het socket en hem te vergrendelen.
 5. Vervolgens kun je de CPU-ventilator en RAM-geheugen weer terugplaatsen. Welke je als eerste doet is afhankelijk van de grootte van de ventilator. Volg de aanwijzingen voor het installeren van de ventilator/koeler en monteer dit met behulp van de meegeleverde beugels. Controleer nogmaals of je al het plastic van de componenten hebt verwijderd. Zo ook de onderkant van de CPU-ventilator. Je wil eventueel ook nog nieuwe koelpasta aanbrengen tussen de CPU en ventilator. Meer over koelpasta bij je processor vind je hier: hoe vervang je een processor?
 6. Installeer nu de RAM-modules door stevig aan beide uiteinden te drukken. Doe dit totdat de klemmen op hun plaats klikken.
 7. Plaats het I/O-schild van je moederbord op zijn plaats aan de achterkant van de behuizing. Het I/O-schild is een dun verwijderbaar metalen plaatje wat achteraan je computer zit.
 8. Schuif daarna het moederbord voorzichtig op zijn plaats. Hierbij moet je ervoor zorgen dat het achterpaneel correct is uitgelijnd en dat de schroefgaten zijn uitgelijnd met de afstandshouders eronder.
 9. Gebruik nu de schroevendraaier die je bij de hand hebt. Hiermee kun je het moederbord met de juiste schroeven aan de afstandshouders bevestigen.
 10. Installeer de voeding aan de boven- of onderkant van de behuizing en zorg dat je de kabels op een goede plek legt. Zorg dat je de kabels zo legt dat je alsnog het moederbord en andere hardware componenten kunt bereiken. Vergeet overigens niet om de voeding met schroeven vast te zetten.
 11. Sluit nu de stroomconnectoren aan, inclusief de 24-pins en de 8-pins connectoren.
 12. Installeer eventuele extra hardware die je gebruikt, zoals harde schijven, grafische kaarten en uitbreidingskaarten.
 13. Installeer de casefans en leidt de kabels naar een ventilatorheader die hierbij hoort.
 14. Sluit de behuizing, stop je pc in het stopcontact en start hem op.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg, bekijk kan eventueel de video hieronder:

Scroll naar boven