Hoe vervang je een processor

Hoe vervang je een processor?

Je processor is de centrale verwerkingseenheid van je computer. Het wordt ook wel de CPU genoemd en voert het rekenwerk uit waardoor programma’s draaien en de hardware wordt aangestuurd. Ook is je processor deels verantwoordelijk voor de snelheid van je computer. Je kunt het zien als de motor van je computer. Een belangrijk onderdeel van je computer die mensen soms willen upgraden en vervangen.

In het kort:

  1. Schakel je pc uit, leg hem op een zij en verwijder het zijpaneel.
  2. Aard jezelf.
  3. Verwijder het koellichaam.
  4. Check de manier waarop je processor is aangesloten.
  5. Verwijder de oude koelpasta.
  6. Verwijder je processor en plaats de nieuwe.
  7. Breng nieuwe koelpasta aan.
  8. Plaats het koellichaam weer terug en sluit alle losgekoppelde onderdelen weer aan.

Een nieuwe processor installeren? Dit is de beste:

Kun je je processor vervangen?

Ja, het is mogelijk om de processor van je pc zelf te vervangen. Je processor kan je vrijwel altijd eenvoudig vervangen door middel van een schroevendraaier.

Het word echter een ander verhaal als we het over een laptop hebben. In de meeste gevallen kun je de processor van je laptop niet vervangen. Er bestaan laptops met verwisselbare processors, maar dit zijn dure modellen en die zijn moeilijk te vinden. De meeste processors van laptops zijn rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd. Voor een beginner is dit moeilijk, aangezien je de CPU (processor) moet verwijderen en een nieuwe moet plaatsen. 

Hoe vervang je een processor?

Als je een computeronderdeel zoals een processor gaat vervangen, dan is het altijd verstandig om een back-up te maken. Dit hoeft niet, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Statische lading of een huisdier kan al snel onderdelen beschadigen. Over het algemeen zou het vervangen van je processor je harde schijf niet moeten beïnvloeden. Je kunt je bestanden het beste extern opslaan door bijvoorbeeld een usb-stick of externe harde schijf te gebruiken.

Naast een back-up kan het ook geen kwaad om het gereedschap door te nemen. Het kan handig zijn om een zachte doek, keukenpapier, ontsmettingsalcohol en koelpasta te gebruiken. Ook heb je vrijwel zeker een schroevendraaier nodig. Welke soort je precies gebruikt hangt af van de soort behuizing. Om statische lading zo veel mogelijk tegen te gaan is het een idee om een antistatisch polsbandje te gebruiken. Zo kun je voorkomen dat kleine schokjes de binnenkant van je computer beschadigen. Dan is het nu tijd om te beginnen met het proces.

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een processor vervangt:

Stap 1: schakel je computer uit en koppel hem los van alle aangesloten apparaten. Het is belangrijk dat je je computer loskoppelt van de voeding. Zo kun je op de meest veilige manier te werk gaan.

Stap 2: leg de computer op zijn zij. Zo kan je toegang krijgen tot het zijpaneel van je pc.

Stap 3: verwijder het zijpaneel. Hoe je deze verwijdert hangt af van welke pc je gebruikt. Meestal doe je dit door hem los te schroeven, maar het kan ook voorkomen dat je hem eruit kunt schuiven.

Stap 4: dit is het moment waarop je jezelf kunt gaan aarden. Jezelf aarden kan bijvoorbeeld door een antistatisch polsbandje om te doen. Statische elektriciteit kan gevoelige computercomponenten zoals het moederbord volledig kapotmaken. Hier was ik net ook al even op ingegaan.

Antistatische polsband spanning afleiden videokaart vervangen

Antistatische polsband

Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.

Stap 5: de volgende stap is om het moederbord te lokaliseren. Het lijkt op een printplaat met verschillende draden eraan. Meestal vind je het moederbord op de onderkant van de zogeheten toren. Hij kan ook aan de zijkant van de behuizing zitten.

Stap 6: verwijder het koellichaam. Het koellichaam zit bovenop het moederbord gemonteerd en heeft meestal een grote ventilator erop. Het zit tussen het moederbord en de ventilator in. De functie van de ventilator is het verzamelen en afvoeren van de door de CPU geproduceerde warmte. Het zorgt er dus eigenlijk voor dat er koele lucht in je pc wordt geleverd. Meestal moet je dit onderdeel van je pc verwijderen voordat je toegang krijgt tot de CPU (processor) van je pc.

Om deze warmteafleider te verwijderen moet je hem mogelijk losschroeven of eraf schuiven. Je kunt eventueel de instructiehandleiding van je koellichaam raadplegen om hem te verwijderen. Dit kan per model namelijk weer anders werken. Je zou eventueel ook het internet kunnen raadplegen. Gebruik het modelnummer en zoek online voor tips.

Stap 7: controleer de manier waarop de processor is aangesloten. Zo kun je kijken hoe je de nieuwe processor in je pc kunt stoppen. Het enige wat je dus hoeft te doen is de nieuwe processor op dezelfde manier installeren als de oude.

Stap 8: maak de oude koelpasta schoon. Koelpasta zorgt voor meer geleiding tussen 2 oppervlakten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de koeler (koellichaam) goed contact maakt met de processor. Nu je het koellichaam hebt verwijderd blijft er mogelijk een laagje koelpasta over. Je hebt in dit geval de optie om deze oude koelpasta weg te halen en te vervangen door nieuwe, maar dit is niet noodzakelijk.

Indien je van plan was nieuwe koelpasta aan te brengen, raad ik je wel aan om het oude laagje te verwijderen. Een nieuwe laagje koelpasta op een oud laagje koelpasta kan de geleidbaarheid verminderen. Mocht je de oude laag willen verwijderen,  dan kan dit eenvoudig met ontsmettingsalcohol en een papieren handdoek.

Stap 9: dan is het nu tijd om de oude processor te verwijderen. Onder het koellichaam of de ventilator zie je de processor als het goed is liggen. Meestal zit er ergens een kleine metalen hendel waarmee je de behuizing op kunt tillen. Als je kracht moet zetten zie je zeer waarschijnlijk een heel gemakkelijke en voorzichtige manier van verwijderen over het hoofd. Til de processor op (die lijkt op een vierkante chip) en verwijder hem voorzichtig uit de ruimte van het moederbord.

Mocht je ook van plan zijn om het moederbord te verwijderen, dan is dit het juiste moment. Je verwijdert het huidige moederbord uit de behuizing en vervangt hem door de nieuwe. Sluit vervolgens de verschillende componenten aan op het moederbord. 

Stap 10: we gaan nu de nieuwe processor plaatsen. Je processor zou maar op 1 manier in de gleuf moeten passen. Forceer dit dus niet. Bedenk indien nodig op welke manier de oude processor zat aangesloten. Plaats de processor vervolgens voorzichtig op zijn plek en controleer of deze waterpas staat. Is de processor gekanteld of kan hij niet goed worden geplaatst, probeer hem dan 90 graden te draaien totdat hij wel past.

Probeer de connectoren aan de onderkant van de processor niet aan te raken, aangezien dit tot beschadigingen kan leiden. Er zijn 2 inkepingen aan de zijkant van de processor, dus zorg ervoor dat ze overeenkomen met de inkepingen in de behuizing.

Stap 11: gebruik koelpasta. Dit is niet essentieel, maar het bestaat niet voor niets. Gebruik koelpasta om de geleiding tussen de processor en het koellichaam te verhogen. Hoe je de koelpasta aanbrengt ga ik verder niet op in en kan je grotendeels zelf bepalen. Een methode die je zou kunnen gebruiken is 1 stipje op de processor en op het koellichaam. De koelpasta bovenop de processor moet de opening tussen je processor en koellichaam overbruggen. 

Stap 12: plaats het koellichaam terug nadat je de koelpasta hebt aangebracht. Bevestig het koellichaam weer aan de houder op het moederbord. Schroef alles weer stevig vast, maar niet te strak. Je wil niet dat de koeleenheid buigt of breekt.

Stap 13: sluit alle losgekoppelde onderdelen weer aan. Tijdens het installatieproces heb je mogelijk onderdelen losgekoppeld. Als dit het geval is, zorg dan dat je ze opnieuw op je moederbord aansluit. Dit geldt voornamelijk als je een nieuw moederbord hebt geïnstalleerd. Sluit je pc opnieuw aan op de stroombron, start hem op en controleer of alles goed functioneert.

Je BIOS zou de aanwezigheid van de nieuwe processor moeten herkennen en een kort installatieproces moeten doorlopen. Aangezien Windows nieuwe stuurprogramma’s voor je processor moet downloaden en installeren, wordt je pc waarschijnlijk opnieuw opgestart. Volg de aanwijzingen en laat de pc opnieuw opstarten.

Heb je koelpasta gebruikt, laat je computer dan een paar uur draaien. Zorg dat je een zwaar programma of een zware game speelt. Hierdoor wordt je computer heet en daardoor verspreidt de koelpasta.

Welke processor heb je nodig voor je laptop?

Om je processor te vervangen heb je natuurlijk wel de juiste onderdelen nodig. De onderdelen moeten elkaar namelijk wel ondersteunen. Als je een nieuwe processor koopt is het dus wel van belang dat deze compatibel is met het moederbord van je computer.

Niets zal je upgrade sneller stopzetten dan erachter komen dat je processor niet werkt. Het kan best een tijdje duren voordat je weet welke processor op je computer werkt. Gelukkig heb je programma’s online die dit eenvoudig voor je kunnen controleren.

processor voor laptop vervangen

Een van de websites die je hiervoor kunt gebruiken is cpu-upgrade.com. Op deze website kun je je moederbord opzoeken en kijken welke Intel- en AMD-chips hiermee werken. Let erop dat de website niet helemaal compleet is, maar je komt er een heel eind mee.

Er zijn ongeveer 1000 variabelen die betrekking hebben op de compatibiliteit van moederborden en CPU’s. Je kunt je echter het beste focussen op de belangrijkste punten. Zijn ze compatibel met elkaar, dan hoef je niet te letten op de verdere details. Om de website te kunnen gebruiken moet je natuurlijk eerst weten welk moederbord je gebruikt. Hier kun je achter komen door ‘msinfo32’ in te typen in de zoekbalk van Windows. Je ziet nu een systeeminformatiesysteem voor je waar je allerlei informatie over je computer kan vinden. Je ziet vervolgens de basisbordfabrikant en het basisbordproduct staan.

Scroll naar boven