Het vervangen van je SSD is één van de eenvoudigste manieren om je computer een flinke upgrade te geven. De vervanging van een SSD verschilt veel ten opzichte van het vervangen van een HDD. Of je nu wil upgraden van HDD naar SSD of je oude SSD wil vervangen, je kan in beide gevallen dit artikel raadplegen.

In het kort:
- Maak een back-up van je bestanden.
- Installeer software om de inhoud over te zetten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Macrium Reflect gebruiken.
- Schroef de laptop open, haal de accu eruit en verwijder de oude SSD schijf.
- Sluit de nieuwe SSD schijf aan met een SATA-aansluiting.
Voordat we je oude SSD gaan vervangen zijn er wat dingen die we moeten bespreken. Denk aan de soort schijf waarmee je de oude SSD wil vervangen en de aansluiting die je nodig hebt.
De Samsung 870 Qvo is een goede SSD om je oude schijf mee te vervangen. Gebruik de schijf voor een desktop of laptop die een standaard SATA-vormfactor van 2,5 inch ondersteunt.
Hoe vervang je je SSD schijf?
Dan is het nu tijd om verder in te gaan op het vervangingsproces zelf. Uiteraard hangt het proces af van of je je SSD schijf installeert in je pc of laptop. Ook niet elke laptop of pc werkt op dezelfde manier. Zo is het bij sommige laptops überhaupt niet mogelijk om de schijf te vervangen.
Het kan zijn dat je maar 1 schroefje los hoeft te maken of dat je de hele onderkant moet verwijderen. Meestal kan je alle specifieke instructies van jouw model vinden op het internet. Volg de stappen hieronder om je oude SSD schijf van je laptop te vervangen door een nieuwe schijf.
Maak een back-up van je bestanden: als je gaat werken aan onderdelen van je pc, dan is het altijd verstandig om een back-up te maken. Je hoeft er niet vanuit te gaan dat je bestanden gaat verliezen, maar een back-up kan nooit kwaad. Je kunt een externe harde schijf gebruiken voor de back-up. Volg de onderstaande stappen voor het maken van een back-up.
- Sluit een externe harde schijf op een USB-poort van je laptop.
- Typ ‘back-up’ in de zoekbalk van Windows om het te vinden. Klik op ‘instellingen voor back-up’.
- Klik op ‘meer opties’ om de bestanden te selecteren waar je een back-up van wil maken.
- Voeg een station toe door op het + icoontje te klikken.
- Klik na het selecteren van de bestanden en/of mappen op ‘Nu back-up maken’.
Kijk voor meer informatie en een duidelijke demonstratie de video hieronder:
Optie 1: installeer software om de inhoud over te zetten: deze stap is optioneel. Als je het besturingssysteem en alle programma’s van je oude SSD schijf over wil zetten naar de nieuwe schijf, dan kan je hier software voor gebruiken. Deze software wordt ook wel kloonsoftware genoemd, wat betekent dat je de inhoud van de ene schijf naar je andere schijf kopieert.
De meeste schijven worden geleverd met kloonsoftware dat je kunt gebruiken om alle bestanden te migreren. Een voorbeeld van zulk soort software is Macrium Reflect. Download deze software en de gebruiksvriendelijke interface van het programma helpt je verder. Het klonen van je oude SSD naar je nieuwe schijf gaat als volgt:
- Download de Macrium Reflect software.
- Sluit je nieuwe SSD/HDD aan op je laptop of pc via een SATA-naar-USB-adapter.
- Initialiseer je nieuwe aangesloten schijf, zodat Windows deze kan herkennen. Dit doe je als volgt:
- Open schijfbeheer door met je rechtermuisknop op het Windows icoontje linksonder in je beeldscherm te klikken.
- Er verschijnt nu een venster waarin je computer vraagt of je de nieuwe schijf wil initialiseren.
- Controleer of je nieuwe schijf genoeg opslagruimte heeft om de inhoud van je oude schijf op te slaan. Is dit niet het geval? Verwijder dan bestanden van je oude schijf totdat dit wel mogelijk is. Een alternatieve methode is om met je rechtermuisknop op de primaire schijf in schijfbeheer te klikken. Selecteer vervolgens ‘Volume verkleinen’.
- Open daarna de kloonsoftware (bijv. Macrium Reflect) en selecteer de bestanden die je wil overzetten. Het kan zomaar enkele uren duren voordat dit proces is voltooid.

Bron: thefastcode.com
Optie 2: kies voor een schone installatie van Windows: in dit geval besluit je Windows opnieuw te installeren, zoals eerder dit artikel al uitgebreid is besproken. In dit geval heb je de kloonsoftware niet nodig. Let erop dat je in dit geval al je oude programma en bestanden opnieuw handmatig op je schijf moet zetten. Volg de onderstaande stappen voor een nieuwe Windows installatie:
- Zoek aan de achterkant van je laptop naar het serienummer van Windows.
- Ga naar de website van Microsoft.
- Sluit een USB-stick aan op je laptop en installeer het besturingssysteem Windows hierop. Zorg dat de USB-stick minimaal 4 GB aan opslagruimte heeft.
Schakel je computer uit: het is belangrijk dat je tijdens het werken aan computeronderdelen je computer uitzet. Ontkoppel alles van je laptop of pc, zodat je zeker weet dat je computer geen stroom krijgt. Voorkom ten alle tijden dat je statisch bent en dat stroomschokjes computeronderdelen raken. Ik raad je aan om tijdens het installeren een antistatisch schokbandje om te doen.
Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt tijdens het vervangen van je SSD schijf.
Verwijder de oude SSD schijf: we hebben nu de inhoud gekloond of je hebt ervoor gekozen om Windows opnieuw te installeren. In dit geval heb je Windows op een USB-stick staan.
- Leg je laptop ondersteboven neer op een schoon oppervlak.
- Schroef de laptop open en haal de accu eruit.
- Ga opzoek naar de oude SSD schijf die in je laptop zit. Hoe je deze verwijdert verschilt per laptop, maar meestal moet je hier een aantal schroefjes voor losschroeven.
Plaats je nieuwe schijf: nu je de oude SSD schijf hebt verwijderd is het tijd om de nieuwe harde schijf of SSD schijf te plaatsen. Sluit hem voorzichtig aan op de SATA-aansluiting. Er is maar 1 manier waarop hij erin past. Schroef hierna je nieuwe schijf vast en plaats de accu weer terug. Schroef vervolgens de behuizing van je laptop weer vast en sluit je laptop weer aan op het stroom.
Als je je oude schijf hebt gekloond dan kan je na het opstarten meteen aan de slag met je nieuwe geüpgradede computer. Heb je voor optie 2 gekozen waarbij je voor een nieuwe Windows-installatie gaat, sluit de USB-stick dan aan op je computer. Installeer vanaf de USB-stick Windows op je nieuwe schijf. Dit gaat als volgt:
- Stop de USB-stick met een Windows-installatie in je laptop.
- Na het opstarten van je laptop druk je op F12, doorloop de stappen en selecteer ‘Alleen Windows installeren’.
- Kies de nieuwe schijf waarop je Windows wil installeren. Dit kan een HDD zijn of SSD.
Nu zit je met een oude SSD schijf opgescheept. Bekijk wat je kan doen met je oude computerschijven.
Door welke schijf vervang je je oude SSD schijf?
Je gaat je oude SSD schijf vervangen door een nieuwe, maar door wat voor soort schijf? Er zijn 2 keuzes die je hebt, namelijk een harde schijf (HDD) of een Solid State Drive (SSD). Om hier een afwegingen tussen te maken moeten we uiteraard het verschil weten. Je zult een afweging moeten maken tussen de snelheid en de totale opslag. Hieronder ga ik verder in op de eigenschappen van een HDD en SSD.
SSD: SSD is over het algemeen een snellere schijf. Dit betekent dat je pc sneller opstart, apps en grote bestanden worden sneller geladen en de laadtijd van games is lager. Het nadeel van SSD schijven is de maximale opslagruimte die je krijgt. Er zijn wel SSD schijven op de markt met veel opslag, maar vanaf 1 TB loopt het aardig op in de prijs. Alhoewel ze in de afgelopen jaren een flink stuk goedkoper zijn geworden, is de prijs alsnog vrij hoog.
Om een voorbeeld te geven: een HDD met 2TB kost meestal niet meer dan 100 euro, terwijl een SSD van 2TB ongeveer 300 euro kost. Een groot prijsverschil dus. Een SSD met 4TB kom je een stuk minder vaak tegen en zijn nog een heel stuk duurder.
HDD: een traditionele harde schijf is minder snel dan een SSD, maar kan wel voor een relatief lage prijs veel opslag bieden. Heb je dus veel opslag nodig en wil je niet teveel geld uitgeven, kies dan voor een harde schijf.
Je hebt echter nog een optie. Je kan er namelijk ook voor kiezen om de 2 opties hierboven te combineren. Zo kan je profiteren van de snelheid van een SSD en de goedkope opslag van een harde schijf. De meeste computers kunnen namelijk meer dan 1 schijf tegelijk aan. In dit geval is het slim om je besturingssysteem op de hoofd SSD de installeren. Zo heb je snel toegang tot de programma’s en essentiële bestanden. Je sluit vervolgens een externe harde schijf via USB aan op je PC of laptop. Hier sla je vervolgens aan bestanden op die niet meer op je SSD passen, iets wat ik zelf ook doe.
Door welk formaat schijf kan je je SSD vervangen?
Je weet nu of je je oude SSD schijf wil vervangen door een SSD of HDD. Maar wel formaat moet deze schijf zijn? Het is zonde als je erachter komt dat je schijf helemaal niet in je computer past. Gelukkig zijn er niet heel veel formaten en zijn er eigenlijk maar 2 standaardformaten beschikbaar. Er bestaan 2.5 inch en 3.5 inch schijven. Schijven van 3.5 inch zijn voornamelijk bedoelt voor pc’s. De meeste pc’s hebben ruimte voor minstens 1 SSD van 3.5 inch, maar soms kun je er ook meerdere in kwijt.
In laptops passen deze 3.5 inch schijven niet. Voor laptops zijn juist de 2.5 inch schijven bedoeld. Er zijn echter ook pc’s met bevestigingspoorten waar 2.5 inch schijven in passen. Als je een nieuwe SSD schijf hebt besteld zal deze zeer waarschijnlijk 2.5 inch zijn. Ook je laptop zal zeer waarschijnlijk een 2.5 inch harde schijf of SSD schijf gebruiken. Sommige laptops, zoals Macbooks, gebruiken een M.2 opslagschijf. Het vervangen van dit soort schijven is iets ingewikkelder en kan modelspecifieke instructies vereisen.
Welke aansluiting gebruik je bij het vervangen van je SSD schijf?
We hebben het net over het formaat gehad, maar ook de soort aansluiting is iets waar we op moeten letten. In de meeste gevallen hoef je je hier echter niet druk om te maken. Vrijwel alle pc’s en laptops maken gebruik van een SATA-aansluiting. Een SATA-voedingskabel is een 15-pins kabel die wordt aangesloten op de voeding van je pc. Oudere pc’s kunnen ook gebruik maken van een 4-pins SATA-kabel. In dit geval kan je hiervoor een adapter aanschaffen.
Als je een SSD schijf met SATA-kabel aanschaft (wat zeer waarschijnlijk het geval is), dan is het belangrijk dat het moederbord van je computer dit ook ondersteunt. Voor de moderne pc’s is dit echter niet het geval. Mogelijk moet je nog apart een SATA-kabel erbij kopen. Je kan waarschijnlijk gewoon de SATA-kabel gebruiken van de oude schijf in je computer. Het liefst wil je een SATA-kabel gebruiken die minstens even snel is als je moederbord. De meeste SATA-aansluitingen van moederborden gebruiken minimaal 3.0.
Besturingssysteem overzetten of opnieuw installeren
Zoals je merkt zijn er aardig wat dingen waarop je moet letten voordat je gaat beginnen met het daadwerkelijk installeren van je nieuwe schijf. We hebben nu besproken door welke schijf je de oude SSD vervangt, welk formaat je nodig hebt en welke soort aansluiting je gebruikt. De volgende stap is om te bepalen hoe we het besturingsprogramma (bijv. Windows) op de nieuwe schijf gaan krijgen. Je hebt 2 keuzes:
- Zet je besturingssysteem van je SSD schijf over naar je nieuwe schijf. Dit kan een HDD of SSD zijn.
- Kies voor een schone installatie en installeer het besturingssysteem opnieuw.
Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen ga ik nu met je bespreken. Het voordeel van het overzetten is dat je alle oude gegevens behoudt. Je hoeft namelijk Windows niet weer helemaal opnieuw te installeren. Dit geldt ook voor alle data en geïnstalleerde apps op je oude schijf. Het nadeel is echter dat dit een vrij tijdrovende methode is. Het goede nieuws is dat het proces niet heel erg ingewikkeld is. De meeste schijven van tegenwoordig worden meegeleverd met tools om dit eenvoudig over te zetten. Denk bijvoorbeeld aan zogenaamde kloonsoftware, waarbij je de inhoud van de ene schijf volledig kunt overzetten naar de andere schijf.
Bij een laptop moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat zowel de oude als de nieuwe schijf is aangesloten. 1 schijf zit in je laptop en de andere sluit je extern aan met behulp van een SATA-naar-USB-adapter. Zo is het mogelijk om je schijf aan te sluiten op 1 van de USB-poorten van je computer. Bij een pc is dit eenvoudiger, omdat er vaak ruimte is voor meerdere schijven. In dit geval kan je ervoor kiezen om de oude SSD erin te laten zitten (bijvoorbeeld voor meer opslag).
Sluit met deze SATA adapter een 2.5 inch SATA HDD of SSD aan op de USB-poort van je computer/laptop.
Een compleet nieuwe installatie van Windows heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt het installeren zoals je wil. Je hebt voor de rest ook geen last van oude installaties. Het duurt minder lang dat het overzetten van je oude besturingssysteem, maar het kan best een gedoe zijn om alle gewenste programma’s weer te installeren.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.