pc videokaart licht vervangen inbouwen

Hoe vervang je een videokaart?

Wil je upgraden van videokaart of is je videokaart kapot, dan is het tijd om hem te vervangen. Het vervangen van je videokaart is niet erg moeilijk, maar het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen. In dit artikel laat ik je precies weten hoe je een videokaart veilig kunt verwijderen en installeren.

In het kort:

  1. Zet je pc uit, ontkoppel randapparatuur en aard jezelf.
  2. Gebruik een kruiskopschroevendraaier en schroef de videokaart los.
  3. Plaats de nieuwe videokaart.
  4. Sluit de voeding aan die meestal een 6- of 8-pins connector heeft.

Videokaart vervangen? Vervang hem door een nieuwe:

Weet je niet zeker of je videokaart kapot is? Lees dan dit artikel: videokaart is kapot en werkt niet.

Kan je je videokaart vervangen?

Ja, het is mogelijk om de videokaart van je pc te vervangen. Je kunt dit zelf doen of uitbesteden en laten vervangen door professionals. Een videokaart vervangen van een laptop is echter een ander verhaal.

De meeste videokaarten voor laptops kunnen niet worden verwisseld. Om ruimte te besparen worden veel laptops geleverd met aangesloten grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Deze zitten vast aan je moederbord en processor. In dit geval moet je een nieuwe videokaart en processor tegelijkertijd vervangen. Een nieuwe processor is zo duur, dat je net zo goed een nieuwe laptop kunt kopen. Om je videokaart te vervangen en te upgraden heb je PCI- of MAXM-slots nodig.

Hoe vervang je een videokaart?

Videokaarten zorgen ervoor dat jij zware games en programma’s kunt gebruiken. Game-enthousiastelingen moeten verwachten dat ze hun grafische kaart elke 2 tot 3 jaar moeten upgraden, alhoewel je dit ook kunt verlengen. Door de loop van de jaren is het vervangen van je videokaart een stuk eenvoudiger geworden.

Verder is het installeren van de stuurprogramma’s ook kinderlijk eenvoudig. Zodra je je computer hebt geopend en de videokaart bij de hand hebt kun je de installatie in een paar minuten voltooien.

Stap 1: schakel je computer uit. Voordat je aan de binnenkant van je pc kunt werken is het verstandig om alle stroom eraf te halen. Haal daarom eerst de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: koppel je pc los van je monitor. Je monitor is zeer waarschijnlijk aangesloten op je videokaart. Zorg dus dat je deze loskoppelt voordat je de oude kaart verwijdert.

Stap 3: aard jezelf. Statische lading kan schadelijk zijn voor de componenten binnenin je computer. Ook al zijn het hele kleine schokjes, dan kan dit alsnog fataal zijn voor bepaalde onderdelen. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te aarden voordat je aan de binnenkant van je computer te werk gaat. Om alle stroom weg te leiden kun je antistatische polsbandjes gebruiken. Zo’n polsbandje kan je omdoen terwijl je met de onderdelen in je computer bezig bent. In principe zou je jezelf ook kunnen aarden door tijdens het werken de metalen waterkraan aan te zetten.

Antistatische polsband spanning afleiden videokaart vervangen

Antistatische polsband

Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.

Stap 4: verwijder de oude videokaart. Om een nieuwe videokaart te plaatsen moeten we allereerst de oude videokaart verwijderen. Mocht er nog geen videokaart in je pc zitten, dan kun je deze stap overslaan. Als je een ingebouwde grafische kaart van je moederbord gebruikt, heb je mogelijk geen kaart om te verwijderen.

Eerst gaan we de videokaart lokaliseren, mocht je er al eentje hebben. Meestal vind je hem links onderin op het moederbord van je pc. Je zou de aansluitingen van je monitor kunnen volgen om de grafische kaart te vinden. Je kunt hem herkennen aan het een langwerpig slot dat eruit steekt.

De videokaart zit met schroeven vast aan de behuizing. Om de videokaart te verwijderen moet je hem losmaken van de behuizing met behulp van een kruiskopschroevendraaier. Ook moet je alle kabels loskoppelen die zijn aangesloten op de oude grafische kaart. Maak ook de vergrendeling aan de onderkant los (PCIe). Deze vergrendeling zorgt ervoor dat de videokaart kan worden vastgezet.

msi videokaart verwijderen pc

Trek hierna de oude videokaart voorzichtig uit de gleuf. Je zult misschien een beetje kracht moeten zetten, maar forceer het niet. Zit de videokaart nog vast, controleer dan of de vergrendeling is ontgrendeld en dat de schroeven uit de beugel van de kaart is verwijderd.

Stap 5: verwijder eventuele afdekplaten. De nieuwere grafische kaarten hebben 2 sleuven aan de achterkant nodig. Het kan zijn dat je het beschermpaneel moet verwijderen als je die nog niet eerder hebt gebruikt.

Stap 6: plaats de nieuwe videokaart. Zorg bij het plaatsen ervoor dat er geen kabels in de sleuf zitten. Ook mogen er geen kabels onder de achterkant van de kaart komen te liggen. Duw de videokaart stevig recht naar beneden in de PCIe-gleuf totdat je deze hoort vastklikken en goed zit. Bevestig de videokaart vervolgens aan de behuizing met kruiskopschroeven. De meeste videokaarten worden geleverd met de schroeven die je nodig hebt.

Stap 7: sluit de voeding aan. De meeste videokaarten hebben op zijn minst een 6- of 8-pins connector van je voeding nodig. Deze loopt meestal aan de bovenkant van de videokaart. Zorg ervoor dat je deze aansluit, aangezien een videokaart zonder stroom natuurlijk niet zoveel waard is. Met een videokaart zonder stroom zal je pc zeer waarschijnlijk niet opstarten. De stekker kan maar op 1 manier worden aangesloten, vanwege het design van de pinnen. Forceer de pinnen tijdens het aansluiten niet.

Stap 8: doe de behuizing dicht. Nu is de videokaart aangesloten en in je pc ingebouwd. De installatie is echter nog niet voltooid. We moeten namelijk ook nog met software gaan werken.

Stap 9: sluit je monitor aan op je nieuwe grafische kaart. Heb je de kabels van je computer weer aangesloten, zorg dan dat je monitor is aangesloten op 1 van de poorten op de nieuwe kaart. Het kan voorkomen dat je een hele oude monitor wil gebruiken met een gloednieuwe videokaart. In dit geval is het mogelijk om een adapter te gebruiken, waardoor je je monitor alsnog kunt aansluiten. Meestal worden deze adapters meegeleverd met de videokaart.

Videokaart instellen en installeren

Aan de hand van het stappenplan hierboven kan je je videokaart aansluiten en plaatsen in je computer. Naast het aansluiten moet we ook nog de stuurprogramma’s op de grafische kaart installeren. Dit gaat als volgt:

Stap 1: start op in Windows. Voordat je iets met de stuurprogramma’s doet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de computer correct opstart. Kan je computer niet opstarten of krijg je meteen fouten, dan kan dit betekenen dat de videokaart niet goed is aangesloten. Ook kan het voorkomen dat de kaart in dit geval van onvoldoende stroom is voorzien.

Stap 2: de volgende stap is om je oude stuurprogramma’s te verwijderen. Stel dat je van AMD/ATI naar NVIDIA gaat, dan moet je eerst AMD/ATI verwijderen. Hierdoor kun je eventuele conflicten in de toekomst voorkomen. Ook als je de videokaart vervangt door een kaart van dezelfde fabrikant. Zo kun je een frisse start maken. De stuurprogramma’s kun je verwijderen door:

  1. Ga naar het configuratiescherm. Gebruik de zoekbalk van Windows linksonder om het configuratiescherm te openen.
  2. Ga naar ‘programma’s en onderdelen’.
  3. Zoek je grafische stuurprogramma’s in de lijst met geïnstalleerde programma’s. Voor NVIDIA is dit meestal NIVDIA Graphics Driver XXX.XX. Verwijder je AMD/ATI-stuurprogramma’s, zoek dan naar ‘AMD Catalyst Install Manager’. Volg daarna de aanwijzingen om de stuurprogramma’s te verwijderen. Start na het verwijderen van de programma’s je computer opnieuw op. Hiermee wordt het verwijderen definitief voltooid.  
configuratiescherm-opstarten
configuratiescherm-programma-verwijderen
programma-starten-configuratiescherm

Stap 3: download de nieuwste stuurprogramma’s van de site van de fabrikant. Nu je de oude stuurprogramma’s hebt verwijderd kunnen we de nieuwe programma’s gaan installeren. Op die manier kun je je videokaart als het ware updaten. De stuurprogramma’s die op je schijf bij de kaart zijn geleverd kun je negeren. Deze zijn namelijk al weer verouderd. Afhankelijk van welke kaart je gebruikt kun je naar de NVDIA- of AMD-website gaan.

Voer je nieuwe grafische kaartmodel in de zoekbalk in. Vervolgens krijg je de nieuwste stuurprogramma’s die bij je videokaart werken. De driverbestanden zijn vrij groot, waardoor het een tijdje kan duren voordat ze zijn gedownload. Houd hier dus rekening mee.

Stap 4: voer het installatieprogramma uit voor nieuwe stuurprogramma’s. Volg de aanwijzingen om de stuurprogramma’s op je computer te installeren. De meeste mensen kunnen de optie ‘Express’ selecteren. Er wordt je zeer waarschijnlijk gevraagd om je computer opnieuw op te starten.

Stap 5: begin met het gebruiken van de nieuwe kaart. Nu je de stuurprogramma’s hebt geïnstalleerd kun je beginnen met het aan het werk zetten van de videokaart.

Let erop dat nieuwere grafische kaarten meer stroom nodig hebben dan oudere versies. Voordat je een nieuwe videokaart koopt is het van belang om te controleren of je voeding (PSU) voldoende output heeft om dit te ondersteunen. Je moet er rekening mee houden dat alle andere onderdelen in je computer ook stroom krijgen van je PSU.

De krachtigere videokaarten van tegenwoordig kunnen ook meer ruimte in beslag nemen. Er moet dus voldoende ruimte vrij zijn in de behuizing van je pc. Gebruik je een vrij oude pc, dan is het de moeite waard om te controleren of deze nog voldoende verwerkingskracht en Ram heeft om de nieuwe videokaart te verwerken.

Ook al zijn de prestaties van de videokaarten tegenwoordig hoog, ze hebben alsnog een CPU nodig die snel genoeg is om te vertellen wat ze moeten renderen. Als het RAM-geheugen en de CPU te oud zijn kan dit een probleem vormen en de prestaties naar beneden halen.

Heb je nog geen duidelijk beeld gekregen van het vervangingsproces, bekijk dan eventueel de video hieronder. In de video hieronder wordt gedemonstreerd hoe je een videokaart kunt vervangen:

Scroll naar boven