Hoe vervang je een Ziggo mediabox

Hoe vervang je een Ziggo mediabox?

Je hebt een verouderde tv-ontvanger van Ziggo en het wordt hoog tijd om een nieuwe te gebruiken. Kan je je mediabox kosteloos bestellen of valt dit niet binnen je abonnement? En als je je nieuwe mediabox eenmaal binnen hebt, hoe vervang je deze dan met je andere apparaat? In dit artikel lees je alles over het vervangen en omruilen van je Ziggo mediabox.

In het kort:

 1. Koppel alle kabels van je oude Ziggo mediabox los.
 2. Sluit je mediabox met een coaxkabel aan op je hoofdaansluiting.
 3. Sluit hem op je tv aan met een HDMI-kabel.
 4. Sluit je mediabox met een netwerkkabel aan op een internetpoort.

Hoe vervang je een Ziggo mediabox?

Voor het vervangen van je mediabox hoef je meestal geen monteur in te schakelen. Heel ingewikkeld is het niet en binnen een korte tijd is je oude mediabox vervangen door een nieuwe. Hieronder zet ik alle stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: de eerste stap is het zoeken naar de hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting herken je aan de witte contactdoos die aan de muur hangt. Het ziet er ongeveer uit als een stopcontact, maar dan met een net wat andere aansluiting. Er kan 1 aansluiting op zitten of 2. De hoofdaansluiting zit meestal in de woonkamer of in de meterkast.

Stap 2: nu is het verstandig om de huidige aansluiting te controleren. Afhankelijk van je situatie moet je mogelijk de hoofdaansluiting opnieuw aansluiten. Ik ga nu uit van een situatie waarbij je je hoofdaansluiting opnieuw gaat aansluiten.

Stap 3: mocht je meerdere aansluiting op je hoofdaansluiting hebben, kies dan degene waarboven ‘TV’ staat. Dit is de aansluiting die geschikt is voor alle Ziggo diensten.

coax-aansluiting-hoofdaansluiting-tv-ontvanger

Bron: ziggo.nl

Stap 4: het kan voorkomen dat je te weinig aansluitingsmogelijkheden hebt, bijvoorbeeld als je meer dan 1 tv gaat gebruiken of als je TV-aansluiting al gebruikt wordt. In dit geval heb je een zogenoemde splitter nodig. Dit is een soort adapter waardoor je meerdere aansluitingspunten creëert. Aangezien je nu je oude Ziggo mediabox gaat vervangen ga ik ervan uit dat je nog een aansluiting vrij hebt. Daarom ga ik hier verder niet verder op in.

Stap 5: gebruik je naast televisie ook internet van Ziggo, dan heb je ook een splitter nodig. Zo kan je zowel je modem als je mediabox aansluiten op dezelfde hoofdaansluiting.

Stap 6: als je genoeg aansluitingen hebt kun je de coaxkabel van je oude mediabox uit de hoofdaansluiting halen en de coaxkabel van je nieuwe mediabox erop aansluiten. Je kunt ook de coaxkabel van je oude mediabox gebruiken voor je nieuwe installatie. Dit is uiteraard de meest eenvoudige methode, maar dan moet de coaxkabel nog wel van goede kwaliteit zijn. Een slechte kabel kan leiden tot slecht beeld en wil je dus voorkomen. Heb je het idee dat je kabel niet meer goed werkt, dan kun je altijd nog een nieuwe gebruiken. Let in dit geval op het volgende:

 1. Let op fysieke beschadigingen aan de kabel. Let hierbij op knikjes en scheurtjes in de kabel.
 2. Zorg dat de kabel nergens in de knoop zit of ergens aan vast zit. Controleer ook het uiteinde van de kabel (de connector). Verder is het belangrijk dat de kabel niet in hele scherpe bochten buigt.
 3. Controleer of de kabel minimaal 7 millimeter dik is.

Stap 7: net hadden we het er al even over, maar ook de connectoren zijn de moeite waard om te controleren. Let hierbij op het volgende:

 • Kijk of de connector wel goed vastzit aan de kabel.
 • Controleer of de connector volledig rondom de kabel is bevestigd.

Stap 8: nu we alles hebben voorbereid kunnen we kijken naar wat je nodig hebt om de mediabox aan te sluiten:

 • De mediabox
 • Voeding
 • Afstandsbediening
 • HDMI-kabel
 • Internetkabel
 • Coaxkabel

Stap 9: sluit vervolgens de coaxkabel van je oude mediabox aan op je nieuwe mediabox.

Stap 10: verbind vervolgens de mediabox met je tv middels een HDMI-kabel.

Stap 11: sluit de voedingskabel aan op de mediabox en stop het andere uiteinde in het stopcontact.

Stap 12: sluit nu de mediabox aan op je modem met behulp van de internetkabel.

Stap 13: zet de mediabox aan door de aan/uitschakelaar te gebruiken.

Gelukt! Na het volgen van de bovenstaande stappen heb je je mediabox vervangen door een nieuwe. Nu je de nieuwe mediabox hebt aangesloten kan je de nieuwe mediabox instellen en gebruiken.

Kan je de Ziggo mediabox omruilen?

Kan je je oude mediabox zomaar omruilen voor een nieuw model? Of je gratis je oude mediabox kan vervangen door een nieuwe hangt af van het abonnement dat je hebt. Wil je bijvoorbeeld de mediabox XL omruilen met de mediabox Next, dan heb je 1 van de onderstaande abonnementen nodig:

 1. Internet Complete en TV Max
 2. Internet Max en TV Max

De kans is groot dat je van abonnement moet wisselen en dat er eventueel extra kosten worden gerekend. In ieder geval betaal je de activatiekosten van 19,95 euro. Of je maandelijkse abonnement duurder wordt is niet altijd het geval. Bij het verwisselen van de mediabox XL door de mediabox Next verleng je je abonnement direct met 12 maanden.

ziggo-logo-afbeelding

Schakel je over naar een abonnement zodat je je mediabox kunt omruilen voor een mediabox Next, let dan op het volgende:

 1. Je betaalt als klant eenmalig 19,95 euro om over te stappen naar een abonnement met Next.
 2. Abonnementen met Next zijn 0,50 euro per maand duurder dan soortgelijke abonnementen met de mediabox XL.
 3. Je verliest mogelijk tijdelijke kortingen op de hoofddiensten.
 4. Je verliest je opnames.
 5. Door over te stappen naar een abonnement met Ziggo Next bespaar je echter wel stroomkosten. In de normale stand verbruikt hij namelijk minder stroom.

Hoe krijg je een nieuwe mediabox van Ziggo?

Een nieuwe mediabox krijg je niet vanzelf. Hiervoor zal je zelf in actie moeten komen. Een nieuwe mediabox krijg je als volgt:

 1. Bestel je Ziggo pakket hier.
 2. Selecteer het pakket dat je wil gebruiken.
 3. Controleer je pakket.
 4. Ga akkoord met de algemene voorwaarden en de eventuele activatiekosten (19,95 euro).
 5. Volg de rest van de stappen.

Een tweede Ziggo mediabox Next is op dit moment nog niet mogelijk. Mensen die 2 mediaboxen XL gebruiken en overstappen naar de mediabox Next dienen hier dus rekening mee te houden. Later is het misschien wel mogelijk om een extra mediabox aan te sluiten.

Scroll naar boven