Schrijfbeveiliging op je harde schijf, USB-stick of sd-kaart voorkomt dat andere mensen zomaar bij je bestanden kunnen komen. Maar wat als je helemaal niet zit te wachten op een versleutelde schijf? Je kunt de schrijfbeveiliging op verschillende manieren verwijderen.

In het kort:
- Schijf staat op alleen-lezen uitschakelen.
- Schrijfbeveiliging verwijderen met Diskpart.
- Schrijfbeveiliging verwijderen door BitLocker uit te zetten.
- Wis de schrijfbeveiliging met Windows Register-editor.
- Gebruik een hulpprogramma voor het verwijderen van de USB-schrijfbeveiliging.
- Stel de schijfmachtiging in.
- Zorg ervoor dat de USB-schijf niet vol is.
Wat betekent ‘de schijf is tegen schrijven beveiligd’?
Als je op deze pagina bent heb je zeer waarschijnlijk de volgende melding gekregen: ‘de schijf is tegen schrijven beveiligd’. Als het apparaat (zoals een USB-stick) tegen schrijven is beveiligd voorkom je dat er aanpassingen worden gedaan. Het hardware apparaat of softwareprogramma voorkomt dat nieuwe informatie wordt geschreven of oude informatie wordt gewijzigd.
De schijf kan wel worden gelezen, maar er kan niets worden toegevoegd of gewijzigd. Zodra je gegevens naar een schijf probeert te schrijven krijg je de onderstaande error.

Bron: diskgenius.com
Het kan erg vervelend worden zodra je de beveiligingsfunctie verkeerd gebruikt of als de USB schijf is beschadigd. Het formatteren van zo’n beveiligde schijf is ook geen optie. Kortom, hoe haal je deze error weg en hoe verwijder je de beveiliging?
Hoe verwijder je de schrijfbeveiliging?
Zoals al eerder aangegeven zijn er verschillende manieren waarop je een beveiligde schijf kunt ontgrendelen. Nadat je de beveiliging hebt verwijderd kun je weer bestanden aanpassen, kopiëren en toevoegen.
Methode 1: schijf staat op alleen-lezen uitschakelen
Voordat je begint is het verstandig om te controleren of je USB-stick/SD-kaart niet in alleen-lezen modus staat. Er zijn SD-kaarten en USB-sticks die een schakelaar hebben zitten aan de zijkant. Als je deze schakelaar per ongeluk verkeerd instelt staat hij in de verkeerde modus. Stel daarom de schakelaar in op schrijven en niet op alleen-lezen. Heeft je SD-kaart of USB-apparaat geen schakelaar, ga dan verder naar methode 2.
In methode 6 bespreek ik een andere methode waarop je de alleen-lezen functie kunt uitschakelen. Hierbij ga ik verder in op hoe je de modus uit kunt zetten voor 1 bestand.
Kijk je liever een video? In de video wordt net zoals in dit artikel verschillende methodes besproken. Veel van de besproken methodes worden in deze video duidelijk gedemonstreerd.
Methode 2: schrijfbeveiliging verwijderen met Diskpart
Diskpart kun je gebruiken om de schrijfbeveiliging van je USB-schijf te verwijderen. Dit kun je doen met behulp van de programma’s in Windows. Een populaire methode is om de registersleutel te wijzigen, maar dit kan best intimiderend overkomen. Met diskpart kun je op een iets gebruiksvriendelijkere manier te werk gaan. Om dit voor elkaar te krijgen kun je de onderstaande stappen volgen:
- Steek de USB-schijf of USB-stick in 1 van de USB-poorten van je computer.
- Druk op de Windowstoets en tegelijk op X. In plaats daarvan kun je ook met je rechtermuisknop op het Windowsteken rechtsonder klikken.
- Selecteer ‘uitvoeren’.
- Voer vervolgens ‘diskpart’ in en selecteer ‘OK’. Er kan nu worden gevraagd of je toestemming wil geven om wijzigingen aan te brengen op je apparaat. Selecteer ‘Ja’ om door te gaan.
- Naast ‘DISKPART’ voer je ‘list disk’ in en druk je op enter.
- Je ziet nu een lijst van USB-stations voor je. Zoek in de lijst van de gekoppelde schijven jouw USB-station en noteer het schijfnummer. Om het juiste USB-station te kiezen kun je eventueel kijken naar de grootte van de schijven.
- Voer daarna de opdracht ‘select disk’ in met daarachter het schijfnummer. Is je schijfnummer bijvoorbeeld 1, voer dan ‘select disk 1’ in en druk op enter.
- Zodra je de schijf hebt geselecteerd geeft diskpart aan dat de schijf nu de geselecteerde schijf is.
- We gaan nu nog een command invoeren. Typ onder ‘Disk .. is now the selected disk’ het volgende: ‘attributes disk clear readonly’ en druk op enter.
- Wanneer de schrijfbeveiliging is verwijderd geeft diskpart een bericht weer waarin staat dat de kenmerken met succes zijn gewist. De schijf zal niet langer tegen schrijven beveiligd zijn. Je ziet als het goed is het volgende bericht: disk attributes cleared succesfully.
- Je kunt het diskpartvenster sluiten door ‘exit’ in te typen. Druk tot slot op enter.
Methode 3: schrijfbeveiliging verwijderen door BitLocker uit te zetten
Veel Windowsgebruikers maken gebruik van BitLocker om een wachtwoord op hun schijf te zetten. Om deze wachtwoordbeveiliging uit te zetten zal je BitLock uit moeten schakelen. Het uitzetten van de beveiliging gaat als volgt:
- Open de bestandsverkenner van Windows en ga opzoek naar de schijf die is beveiligd. Klik met je rechtermuisknop op het USB-station en selecteer ‘BitLocker beheren’.
- In het menu wat je nu voor je ziet kan je de desbetreffende schijf selecteren. Zodra je het juiste station hebt geselecteerd klik je op ‘BitLocker uitschakelen’.
- Wacht totdat de BitLocker is ontgrendeld. Nu je BitLocker hebt uitgeschakeld kun je gegevens op je USB-partitie beheren en bestanden opnieuw opslaan.
Methode 4: wis de schrijfbeveiliging met Windows Register-editor
Je kunt de Windows Register-editor gebruiken om de schrijfbeveiliging van je USB, SD-kaart, interne/externe harde schijf en SSD verwijderen. Het is dus op allerlei verschillende stations toepasbaar. Het is niet een erg eenvoudige methode, dus houd er rekening mee dat het best geavanceerd kan worden.
Als je niet handig bent met computers raad ik je aan om deze methode over te slaan. Een verkeerde aanpassing in het register kan problemen vooroorzaken op je computer. Het is dus belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Volg de onderstaande stappen om een beveiligde schijf te ontgrendelen:
- Stop het apparaat met USB-aansluiting aan op 1 van de USB-poorten van je computer. Indien je een SD-kaart gebruik stop je deze in je computer.
- Druk op de Windowstoets + X. Je kunt ook met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder klikken.
- Selecteer ‘uitvoeren’ in het menu wat je nu voor je ziet.
- Voer ‘regedit’ in en druk op ‘OK’. Mogelijk krijg je het bericht: wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt? Selecteer in dit geval ‘Ja’.
- Je bent nu in de register-editor en je ziet aan de linkerkant allemaal mapjes staan. Ga naar: HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > StorageDevicePolicies. Als je ‘StorageDevicePolicies’ er niet bij ziet staan moet je een StorageDevicePolicies-sleutel en WriteProtect DWORD-waarde maken*.
- Dan is het nu tijd om de DWOD-waarde aan te passen. Dit doe je door dubbel te klikken op ‘Write Protect’. Je krijgt nu een klein menu te zien waarin je de Value Data op 0 kunt zetten.
- Selecteer vervolgens ‘OK’ en sluit de register-editor af.
- Start tot slot je computer opnieuw op.
*een DWOD-waarde kan je maken door naar HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control te gaan. Klik met je rechtermuisknop op ‘Control’ en ga vervolgens naar Nieuw > Sleutel. Je ziet nu aan de linkerkant ‘Nieuwe sleutel nr. 1’. Geef dit de naam StorageDevicePolicies.
Klik vervolgens met je rechtermuisknop op dit mapje genaamd StorageDevicePolicies en selecteer nieuw > DWORD (32 bits)-waarde. Geef deze naam ‘WriteProtect’. Dubbelklik op ‘WriteProtect’ en wijzig in het popumenu de waardes naar 0. Klik tenslotte op ‘ok’ om de wijzigingen door te voeren.
Methode 5: gebruik een hulpprogramma voor het verwijderen van de USB-schrijfbeveiliging
De bovenstaande methodes die ik tot nu toe heb besproken zijn niet altijd even makkelijk uit te voeren. Ik heb het dan met name over methode 3 en 4. Als je het niet ziet zitten om de Windows hulpprogramma’s te gebruiken, dan kan je ook nog software van derden inschakelen. Deze software kan je op een gebruiksvriendelijke manier verder helpen.
Een voorbeeld van zulke software is de EaseUS CleanGenius. Je zult dus wel een extra programma op je computer moeten downloaden. De onderstaande stappen laten zien hoe je met behulp van deze software de schrijfbeveiliging kunt verwijderen:
- Download en installeer de EaseUS CleanGenius gratis op je computer.
- Voer de EaseUS CleanGenius uit op je pc, selecteer optimalisatie en kies de schrijfbeveiligingsmodus.
- Selecteer het apparaat dat tegen schrijven is beveiligd en klik op uitschakelen om de beveiliging te verwijderen.
Bron: easeus.com
Methode 6: schijfmachtiging instellen
Een schrijfbeveiligingsfout kan ook worden veroorzaakt door de schijfmachtiging. Het kan voorkomen dat je geen toestemming hebt gegeven voor toegang tot een bepaalt opslagapparaat. Je zult in de geval de schrijfrechten voor het gebruikersaccount goed moeten instellen.
- Open het computerbeheer. Hier kun je komen door ‘computerbeheer in te voeren in de zoekbalk van Windows linksonder in je scherm.
- Ga naar ‘schijfbeheer’ en zoek naar de schijf of SD-kaart.
- Klik met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf en ga naar ‘eigenschappen’.
- Er verschijnt nu een menu. Ga naar het tabblad ‘beveiliging’. Controleer in het gedeelte ‘Machtigingen voor iedereen’’ of de functie ‘schrijven’ is gemarkeerd met een vinkje.
- Staat er geen functie naast ‘schrijven’, klik dan op de knop ‘bewerken’. Hier kun je vervolgens bepaalde machtigingen toestaan of weigeren.
Methode 7: zorg ervoor dat de USB-schijf niet vol is
Als je USB-station bijna geen ruimte meer heeft kun je ook een schrijfbeveiligingsfout melding krijgen. Je kunt dit vrij eenvoudig controleren door naar de schijfeigenschappen te gaan.
- Open de Windowsverkenner van Windows.
- Zoek naar je USB-station en klik met je rechtermuisknop om eigenschappen te selecteren. Je ziet vervolgens een cirkeldiagram met gebruikte ruimte en vrije ruimte.
Schrijfbeveiliging verwijderen van 1 bestand
Het kan ook voorkomen dat er maar 1 bestand beveiligd is. In dit geval kan je alles met de schijf doen, behalve met 1 bestand. In dit geval moeten we de beveiliging van 1 bestand gaan verwijderen. Dit kan op de volgende manier:
- Open de bestandsverkenner van Windows en sluit het opslagmedium aan waarop het beveiligde bestand is opgeslagen.
- Ga naar het mapje waarin het bestand zit.
- Selecteer het bestand en ga naar het tabblad ‘Start’ in de bestandsverkenner.
- Vervolgens zie je bovenaan aan de rechterkant de optie ‘eigenschappen’. Klik hierop en je ziet een klein menu voor je.
- Onderaan dit menu kun je de optie ‘alleen-lezen’ selecteren of deselecteren. Zorg dat dit vakje niet is aangevinkt en dat de alleen-lezen modus uitstaat.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.