Hoe verwijder je een CD

Hoe verwijder je een CD? – CD zit vast

Het kan best een gedoe zijn om een cd uit je laptop te halen. Zeker bij Mac computers kan dit probleem ontstaan. Ook al zit de cd vast, er is altijd een methode om hem te verwijderen. In dit artikel komen veel verschillende methodes aan bod.

In het kort:

 1. Gebruik de externe uitwerpknop naast de cd-lade.
 2. Zoek naar een uitwerptoets op je toetsenbord.
 3. Open de bestandsverkenner en ga naar ‘Deze pc’. Klik met je rechtermuisknop op het station van je cd en selecteer ‘uitwerpen’.

Voordat je je cd verwijdert raad ik je aan om alle programma’s van je cd af te sluiten. Als geopende apps toegang hebben tot de inhoud van je cd/dvd, dan kan je de cd soms niet verwijderen. 

Hoe verwijder je een CD uit Windows laptop?

Methode 1: zoals al eerder in dit artikel vermeld heeft Windows soms wel een externe knop waarop je kunt drukken. Deze knop bevindt zich aan de zijkant waar ook de cd-lade zit (waar je de cd in stopt). Indien je laptop een externe uitwerpknop gebruikt kun je deze indrukken.

Methode 2: Sommige pc’s hebben ook uitwerptoetsen op het toetsenbord zitten. Deze zitten meestal in de buurt van de volumeregelaars. Zoek naar een sleutel met een naar boven wijzende driehoek met een horizontale lijn eronder. Heeft je cd-rom-station een lange horizontale plastic balk aan de voorkant, druk dan stevig op de rechterkant van de balk om de lade te openen.

Methode 3: net zoals bij Mac kan je de lade ook vanuit de computer zelf openen. Ga hiervoor naar de bestandsverkenner van Windows. Open de bestandsverkenner door je Windowstoets + E tegelijkertijd in te drukken. Vanuit hier kan je alle bestanden op je computer beheren.

Ga naar ‘Deze pc’ en bekijk alle stations op je computer. Klik met je rechtermuisknop op het station van je cd. Meestal herken je dit station aan het pictogram wat erbij staat. Als er geen schijf in zit wordt het station mogelijk aangegeven als ‘DVD’ of ‘optisch’. Je krijgt nu een vervolgkeuzemenu voor je waarin je op ‘uitwerpen’ kunt klikken. Zolang de schijf juist werkt en er geen apps toegang hebben tot je cd zou de lade moeten openen.

cd verwijderen uit windows laptop

Hoe verwijder je een CD uit een Mac laptop?

De oudere Macbook modellen beschikken nog over een ingebouwde cd-speler. De nieuwe modellen echter niet, maar hierbij worden vaak externe cd-spelers gebruikt. Desalniettemin zal je in beide gevallen de cd een keer moeten verwijderen. De verschillende methodes hiervoor zal ik nu met je bespreken.

Veel Windows-computers beschikken over een externe uitwerpknop waarop je kunt drukken. Mac heeft hier nooit gebruik van gemaakt. In plaats daarvan gebruiken ze optische drives (cd’s of dvd’s) die reageren op een open- of sluitcommando. Deze wordt via de elektrische interface van de schijf verzonden. Door de commando’s openen en sluiten te gebruiken biedt Mac opties voor het uitwerpen van je cd/dvd. Dan nu de meest voorkomende methodes:

Methode 1: sommige Mac-toetsenborden hebben een speciale toets waar je op kunt drukken. Deze bevindt zich meestal rechtsboven op je toetsenbord. Druk op de uitwerptoets die staat aangegeven met ‘Eject’ om de cd of dvd te verwijderen.

Methode 2: op de meeste toetsenborden kan je ook de F12-toets gebruiken. Houd de F12-toets ingedrukt totdat de cd of dvd uit je laptop kan. Dit geldt overigens ook voor toetsenborden die oorspronkelijk zijn bedoelt voor Windows-computers.

Methode 3: een andere manier is om een optie op het scherm aan te klikken. Hier komt dus geen toetsenbord aan te pas. Klik met je rechtermuisknop op het bureaubladpictogram van de cd en klik op ‘uitwerpen’ in het pop-up menu wat nu verschijnt.

Methode 4: je kan ook het pictogram van je cd of dvd slepen naar de prullenbak. Het prullenbakpictogram verandert in een uitwerpsymbool als het cd-pictogram boven de prullenbak wordt geplaatst.

Methode 5: start het schijfhulpprogramma en selecteer de schijf met het probleem in de zijbalk. Druk vervolgens op de knop ‘uitwerpen’ bovenaan het venster. Mocht dit nog steeds niet werken, ga dan naar de Terminal-app. Dit kun je vinden in de map hulpprogramma’s in programma’s. Voer tot slot de volgende opdracht in: drutil eject

In vrijwel alle gevallen moeten 1 van de bovenstaande methodes werken. De methodes hierboven zouden moeten helpen tegen software-gerelateerde problemen. Mochten ook deze methodes niet werken, lees dan verder in dit artikel.  

Hoe verwijder je een CD uit een autoradio?

Het komt ook regelmatig voor dat mensen niet weten hoe je een cd uit je autoradio haalt. Het verwijderen van een cd uit je autoradio is zo gepiept. Gebruik allereerst de uitwerpknop van de autoradio zelf. Als je niet weet waar hij zit kan je altijd nog de gebruikershandleiding raadplegen. De knop staat vaak aangegeven met het woord ‘Eject’. Werkt deze knop niet, volg dan de onderstaande stappen:

 1. Zet allereerst de auto uit.
 2. Er zijn autoradio’s die een cd-speler hebben met een force eject-functie. Om deze functie te gebruiken houd je de aan/uitknop van de radio en de uitwerpknop tegelijkertijd ingedrukt. Doe dit voor ongeveer 10 seconden en kijk of de cd-lade nu wel opengaat. Hij zal alleen open springen als hij een force eject-functie heeft.
 3. Als dit niet werkt, probeer dit dan nog een keer met de auto. Sommige cd-spelers werken niet zodra de auto is uitgeschakeld.

De functie waar ik het nu over heb gehad werkt voor veel cd’s in je autoradio. Dat wil niet zeggen dat alle cd-spelers dit commando gebruiken. Er kan ook een andere combinatie nodig zijn om de cd-lade te openen. Hiervoor zal je de gebruikershandleiding moeten gebruiken. Zoek deze online op als je het fysieke exemplaar kwijt bent.

cd zit vast in autoradio

Wat moet je doen als je CD vast zit?

Maar wat nou als alle bovenstaande methodes niet hebben gewerkt? In dit geval zit je cd zeer waarschijnlijk vast. Niet fijn, maar dat kunnen we oplossen.

CD zit vast in Mac: start je Mac opnieuw terwijl je je trackpad-knop ingedrukt houdt (of je linkermuisknop als je een muis gebruikt). Blijf de knop ingedrukt houden totdat het bureaublad verschijnt. Dit zorgt ervoor dat het systeem je schijf uitwerpt voordat OS X begint te laden.

Een andere methode is om je Mac opnieuw op te starten en hem voor 10 minuten aan te laten staan. Log nog niet in op je Mac. Na een paar minuten kan de schijf zichzelf uitwerpen, omdat dat zo is ingesteld als standaardinstelling.

Mocht dit allemaal nog steeds niet werken, dan weet je zeker dat je geen softwareprobleem hebt. In dit geval hebben we het zeer waarschijnlijk over een mechanisch probleem. Neem dan contact op met een reparatiebedrijf die dit verder voor je kan onderzoeken.

CD zit vast in je cd-speler: we hebben het net specifiek gehad over Mac, maar er is ook een algemene oplossing. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Druk op de stopknop zodat de cd-speler niet continu de cd probeert te lezen. Probeer allereerst het apparaat opnieuw op te starten. Als dit niet werkt kan je proberen om de uitwerpknop en de aanknop tegelijkertijd in te drukken. Hetzelfde dus wat je doet bij een cd-speler van een autoradio.
 2. Gebruik zo nodig een rechtgebogen paperclip door hem in de ontgrendeling van het mechanisme te steken. Ga hiervoor opzoek naar een klein gaatje waarmee je de cd-speler handmatig kunt openen.
 3. Een andere methode is om op de uitwerpknop (Eject) te drukken en tegelijkertijd de cd-speler ondersteboven te houden. Als dit niet werkt zal je de cd moeten verwijderen met een beetje geweld.
 4. Om je cd te forceren kun je een pincet of iets van een pasje gebruiken. Pas op dat je voorzichtig te werk gaat. Je kan al snel het mechanisme beschadigen.

Hoe verwijder je een DVD uit je laptop?

Het verwijderen van je dvd gaat eigenlijk op dezelfde manier als een cd. Je kunt hiervoor dus de methodes gebruiken die eerder dit artikel uitgebreid zijn besproken. Om een dvd uit je laptop te verwijderen doe je het volgende:

 1. Gebruik de ‘Eject’ toets op je toetsenbord.
 2. Gebruik de F12-toets op je toetsenbord.
 3. Klik met je rechtermuisknop op het cd-pictogram en selecteer ‘uitwerpen’.
 4. Sleep het pictogram van je cd naar de prullenbak (Mac).
 5. Gebruik het schijfhulpprogramma.
 6. Gebruik de externe fysieke knop aan de zijkant van je laptop.
 7. Gebruik de bestandsverkenner.

Scroll naar boven