Er zijn genoeg redenen om een harde schijf te verwijderen. Misschien dat je hem wil vervangen met een andere schijf of wil repareren. Is je computer gecrasht, dan kan je de harde schijf ook eventueel als externe harde schijf gebruiken. Kortom, er zijn genoeg redenen te verzinnen. In dit artikel ga ik ook verder in op het omzetten, overzetten en vervangen van je harde schijf.

In het kort:
- Ontkoppel alle kabels van je laptop.
- Verwijder het hoofdtoegangspaneel en zoek naar de harde schijf.
- Trek de harde schijf uit de connectoren.
- Haal de schijf uit de beugel.
- Verwijder tot slot de stroomconnector.
Tijd voor een nieuwe harde schijf? Dit zijn beste interne harde schijven:
Wil je je harde schijf volledig vernietigen, vergeet dan niet eerst de harde schijf te formatteren.
Hoe verwijder je harde schijf?
Is het überhaupt veilig om een harde schijf uit je laptop te halen? Over het algemeen is het verwijderen van je harde schijf is in de meeste gevallen veilig. Het verwijderen van je harde schijf heeft weinig te maken met software. Je werkt voornamelijk aan hardware en je zal vooral moeten schroeven en losschroeven.
Om het verwijderen veilig te laten verlopen is het belangrijk dat je het systeem uitschakelt en nog werkt. Als je een schijf wil verwijderen terwijl de stroom nog aan staat, dan stel je de schijf bloot aan de statische elektriciteit.

Hoe veilig het ook is, als je een harde schijf verwijdert heb je altijd een kans dat je je bestanden/gegevens verliest. Het kan dus geen kwaad om de harde schijf van je gegevens over te zetten. Hier ga ik later dit artikel verder op in. Mocht je een backup van je bestanden hebben gemaakt of de harde schijf hebben gekloond, dan is het tijd om de schijf te verwijderen.
Houd er ook rekening mee dat de manier waarop je hem uit de laptop haalt verschilt per soort computer. Over het algemeen kun je de stappen in dit artikel gebruiken voor elke computer. Voor het verwijderen van de schijf volg je de onderstaande stappen:
- Allereerst moet je over de juiste gereedschappen beschikken voordat je de harde schijf verwijderd. Om de harde schijf te verwijderen heb je een schroevendraaier nodig die je kunt gebruiken om schroeven op je laptop los te schroeven.
- Koppel vervolgens alle kabels los die zijn aangesloten op de laptop. Deze kunnen alleen maar in de weg zitten. Denk aan de stroomkabel, USB-kabels, netwerkkabels of andere aangesloten apparatuur.
- Zelfs als je je laptop helemaal hebt afgesloten is het mogelijk dat de stroom weer wordt ingeschakeld. De meest veilige oplossing is daarom om ook de batterij van je laptop te verwijderen. Het kan zijn dat de stroom weer wordt ingeschakeld door een schok. Het verwijderen van je batterij vermijdt dit risico.
In de meeste gevallen heeft een batterij 2 vergrendelingen die je kunt indrukken. Je moet dus op de ontgrendelingshendels drukken en de batterij uit het compartiment halen. Hierna kun je controleren of er geen elektriciteit meer in de laptop zit door de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt te houden. - De volgende stap is om het hoofdtoegangspaneel te verwijderen. Dit toegangspaneel bevindt zich meestal aan de onderkant van de laptop, maar kan ook aan de zijkant zitten. Dit verschilt weer per laptopmerk. Meestal kan je de computerkast openen met een schroevendraaier of een knop waarop je moet drukken. Hiervoor zou je eventueel ook nog de gebruikershandleiding kunnen raadplegen.
- Nadat je het toegangspaneel hebt verwijderd kan je de montage van de harde schijf zien zitten. Het is een rechthoekige metalen doos ter grootte van een klein boekje. Meestal zit de harde schijf in de buurt van andere schijven, oftewel aan de voorkant van de computer. Zorg dat je zeker weet dat het de harde schijf is voordat je per ongeluk een ander onderdeel verwijderd. Deze montage zal je moeten verwijderen die wordt gebruikt om de harde schijf op zijn plaats te houden.
- In deze stap moet je de harde schijf uit de connectoren trekken. Wees hierbij voorzicht en beschadig de connectoren niet. Als de connectoren beschadigd zijn kan er geen interne schijf meer geplaats worden. Iets wat je uiteraard wil voorkomen, tenzij je de laptop/pc helemaal niet meer gaat gebruiken. We hebben het over de IDE/SATA-lintkabel. Dit is een breed, dun, grijs lint dat van je moederbord naar je harde schijf loopt.
- Nu je de schijf hebt losgekoppeld van de connectoren beginnen we met de schijf uit de beugel te halen. Meestal woorden de beugels vastgehouden door schroeven aan de zijkant van de harde schijf. Schroef de beugel daarom los en haal deze uit de computer. Je harde schijf kan ook in een zogenaamde kooi zitten die je soms kan verwijderen en soms niet. De moderne laptops en pc’s gebruiken vaak een systeem waarbij je geen gereedschap hoeft te gebruiken. Dit betekent dat je enkel op een eenvoudige hendel of schakelaar hoeft te drukken.
- Verwijder tot slot de stroomconnector. Dit is een plastic-rechthoekige connector met 1 of 2 vergrendelingen. Deze connector zal meestal een stuk nauwer zijn dan de IDE-lintkabel. Zorg ervoor dat je de vergrendelingen losmaakt.
Nadat je je harde schijf hebt verwijderd moet je hem goed bewaren. Hiervoor bestaan antistatische zakjes. Harde schijven zijn erg gevoelig voor stof, vocht en stof.
Wanneer alle bovenstaande stappen zijn voltooid is je harde schijf uit je computer verwijderd. Mocht je van plan zijn deze schijf te vervangen door een nieuwe, dan kan je deze er nu in plaatsen.
Harde schijf gegevens overzetten
Voordat je je harde schijf gaat verwijderen kan het geen kwaad om de gegevens hiervan eerst over te zetten. Dit proces wordt ook wel klonen genoemd. Je kloont als het ware de ene schijf naar de andere schijf. Om je gegevens over te zetten wordt vaak software gebruikt. Een kloontool die ik hier ga bespreken is MiniTool ShadowMaker. Het is een stukje Windows-back-upsoftware waarmee je een back-up kunt maken van het besturingssysteem, schijven, partities, bestanden en mappen.
De software is ook een USB-kloontool en kan helpen om het besturingssysteem naar SSD te klonen zonder gegevensverlies. Hieronder zet ik de stappen voor het klonen van je harde schijven onder elkaar.
- Sluit een externe harde schijf aan op de laptop. Dit is de externe harde schijf waarnaar je wil klonen. De interne schijf op de laptop wordt overgezet naar de externe harde schijf.
- Download MiniTool ShadowMaker en installeer het op je laptop.
- Start de software op.
- Klik op ‘proefperiode behouden’ om door te gaan.
- Klik op de knop ‘Connect’ om de hoofdinterface te openen.
- Nadat je het hoofdinterface hebt geopend ga je naar de pagina Tools om verder te gaan.
- Klik daarna op ‘schijf klonen’.
- Klik in het pop-upvenster op bronmodule om de schijfkloonbron te selecteren. Hier kun je de harde schijf selecteren waarvan je de gegevens wil overzetten. De originele harde schijf kun je hier als kloonbron kiezen.
- Klik op de bestemmingsmodule om de doelschijf te kiezen. Hier kun je de nieuwe harde schijf als doelschijf kiezen en klik tot slot op ‘Voltooien’ of in het Engels op ‘Finish’.
- Klik op ‘OK’ om door te gaan, maar let op: tijdens het kloonproces worden alle gegevens op de schijf vernietigd.
- Het klonen van de schijf zal beginnen en hoelang het duurt is afhankelijk van het aantal bestanden op de schijf.
- Zodra het kloonproces is voltooid krijg je een waarschuwingsbericht die aangeeft dat de originele harde schijf en de doelschijf dezelfde kenmerken hebben.
Harde schijf omzetten
Het is mogelijk om van de interne harde schijf een externe harde schijf te maken. Mocht je computer niet meer functioneren en je interne harde schijf wel, dan kan je deze dus blijven gebruiken. Om een harde schijf om te zetten naar een externe zal je hem via USB moeten kunnen verbinden. Hoe je dit voor elkaar krijgt hangt af van de soort aansluiting die je harde schijf ondersteunt. Dit zijn alle mogelijk aansluitingen:
- IDE/ATA/APA
- SATA
- eSATA
- FireWire
- USB
Als je een harde schijf hebt met 1 van de bovenstaande aansluitingen, dan kan je adapters gebruiken. De meeste harde schijven van tegenwoordig gebruiken bijvoorbeeld SATA. Hiervoor zou je een SATA-naar-USB-adapter kunnen gebruiken. Een andere methode is om een dockingstation te gebruiken. Vaak zitten er in deze dockingstations SATA-connectoren waarop je de harde schijf kunt aansluiten. Het dockingstation zelf sluit je vervolgens middels USB aan op je laptop.
Sluit het USB-uiteinde van de kabel aan op de computer. Je interne harde schijf met SATA-connectoren kan je aansluiten op de adapter.
Wil je meer weten over een interne schijf als externe gebruiken, lees dan dit artikel: hoe kan een ik oude harde schijf uitlezen?
Hoe vervang je een harde schijf?
We hebben in dit artikel uitgebreid besproken hoe je een harde schijf kunt verwijderen. Een grote kans dat je er een nieuwe (betere) harde schijf in wil plaatsen. Dit betekent dat je je harde schijf wil vervangen en je computer een upgrade wil geven.
Ben je van plan om je harde schijf van je laptop te vervangen, lees dan hierboven hoe je een harde schijf verwijderd. Als je eenmaal weet hoe je de harde schijf uit je laptop kunt halen, is het niet heel erg moeilijk meer om hem terug te plaatsen. Bij het plaatsen en inbouwen van je harde schijf moet je net zoals bij het verwijderen zorgen dat er geen stroom op staat.
Voor de rest volg je gewoon de stappen die eerder dit artikel uitgebreid zijn gegeven, maar dan volg je ze andersom. Het vervangen van je harde schijf gaat in het kort als volgt:
- Nadat je je oude harde schijf al hebt verwijderd hoef je alleen de nieuwe schijf nog in de beugel te stoppen.
- Sluit de harde schijf vervolgens aan op de SATA-kabel waarmee de harde schijf en het moederbord worden verbonden.
- Bevestig vervolgens de juiste schroeven, zodat de schijf stevig vast zit.
- Bevestig tot slot het hoofdtoegangspaneel weer.
Nu je je harde schijf hebt verwijderd kun je er veel verschillende dingen mee doen. Of je schijf nu functioneert of niet, er zijn een hoop dingen die je kunt doen met oude harde schijven.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.