Hoe zet je foto’s op je USB-stick

Hoe zet je foto’s op je USB-stick?

In dit artikel laat ik stap voor stap zien hoe je foto’s naar je USB-stick kopieert. Ik ga er vanuit dat de foto’s als bestanden zijn opgeslagen op je computer. Moet je de foto’s nog van je telefoon halen, lees dan verder in dit artikel.

In het kort:

 1. Sluit je USB-stick aan op je computer.
 2. Open de bestandsverkenner van je computer.
 3. Ga in de bestandsverkenner naar ‘Deze pc’.
 4. Ga naar het mapje waar je je foto’s hebt opgeslagen en selecteer de fotobestanden.
 5. Kopieer de bestanden naar je USB-stick.

Lees hier hoe je muziek op een USB-stick zet.

Hoe zet je foto’s van je Windows computer op je USB-stick?

Aangezien foto’s niet zoveel ruimte in beslag nemen heb je geen USB-stick nodig met veel opslagruimte. Voorkom in ieder geval dat je en USB-stick gebruikt die (bijna) vol zit. Zorg voor de rest dat je computer genoeg vrije USB-poorten tot zijn beschikking heeft. Volg de stappen hieronder om foto’s op je Windows computer over te zetten naar je USB-stick:

Stap 1: start je computer op en sluit de USB-stick allereerst aan op een USB-poort van je computer. Als het goed is herkend je computer het USB apparaat en verschijnt er hiervan een melding op je scherm. Sluit je je USB-stick voor de eerste keer aan, dan moet je mogelijk eerst wat stuurprogramma’s installeren.

Stap 2: open de bestandsverkenner van Windows. Je kunt dit op verschillende manieren openen. Allereerst kan je op het icoontje van het mapje klikken in de menubalk onderaan je scherm. Een andere manier is om de Windowstoets + E ingedrukt te houden. De letter ‘E’ staat in dit geval voor ‘Explorer’. Tot slot is er nog een snelle methode door ‘deze pc’ in de zoekbalk van Windows te typen.

bestandsverkenner openen windows toolbar usb

Stap 3: als je de bestandsverkenner hebt geopend ga je naar ‘deze pc’ indien je hier nog niet was. Je ziet nu alle schijfstations van je computer. Ga opzoek naar het station van de USB-stick die je net hebt aangesloten. Deze kun je herkennen aan de naam of aan de stationsletter die hier aan zit gekoppeld.

deze pc bestandsverkenner openen

Stap 4: niet alle USB-sticks gebruiken hetzelfde bestandssysteem. Het bestandstype bepaalt je maximale opslagruimte van je USB en op welke apparaten de USB compatibel is. Als je je foto’s op een USB-stick gaat zetten wil je ze mogelijk in de toekomst op zowel Windows als MacOS X gebruiken. Om ze op beide besturingssystemen te kunnen gebruiken moet je mogelijk het bestandssysteem van je USB-stick wijzigen.

Controleer allereerst welk bestandssysteem je momentele gebruikt. Klik met je rechtermuisknop op het station van je USB-stick en ga naar ‘eigenschappen’. Kijk vervolgens bij ‘Bestandssysteem’. Systemen die vaak voorkomen zijn FAT, FAT32, NTFS en exFAT. Om je USB-stick op Windows en MacOS X te gebruiken kan je het beste FAT of FAT32 gebruiken.

eigenschappen USB apparaat openen
bestandssysteem zoeken NTFS

Moet je van bestandssysteem wisselen, dan zal je de USB-stick daar naar moeten formatteren. Dit betekent dus dat je alle gegevens van je USB-stick verwijderd. Je doet dit als volgt: klik met je rechtermuisknop op het USB-station en selecteer ‘formatteren’. Onder ‘Bestandssysteem’ kan je een nieuw systeem selecteren.

USB formatteren bestandssysteem veranderen
Bestandssysteem instellen formatteren USB

Stap 5: ga nu naar het mapje op je computer waar je je foto’s hebt opgeslagen. In vrijwel alle gevallen vind je je foto’s in het mapje ‘Afbeeldingen’. Als je in de bestandsverkenner bent ga je naar ‘deze pc’. Hier vind je het mapje ‘Afbeeldingen’ waar je je foto’s kunt vinden.

afbeeldingen mapje openen bestandsverkenner

Stap 6: selecteer vervolgens de foto’s die je naar je USB-stick wil kopiëren. Selecteer foto’s 1 voor 1 door ctrl ingedrukt te houden en met je muis op de foto’s te klikken. Een andere manier is om shift ingedrukt te houden om meerdere foto’s in 1 keer te selecteren.

afbeeldingen selecteren bestandsverkenner kopieren

Stap 7: dan is het nu tijd om de foto’s naar je USB-stick te kopiëren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Ze staan hieronder onder elkaar.

 1. Een eenvoudige methode is om met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde foto’s te klikken Selecteer vervolgens ‘Kopiëren’. Open daarna de inhoud van de USB-stick en klik met je rechtermuisknop op een wit leeg gebied. Er verschijnt nu opnieuw een vervolgekeuzemenu waarin je ‘Plakken’ kunt selecteren.
  Het kan nu een tijdje duren voordat de foto’s allemaal zijn gekopieerd. Hoelang dit duurt hangt af van de grootte van je foto’s, de snelheid van je computer en de snelheid van je USB-stick. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte vrij hebt op je USB-stick voordat je je foto’s overzet. Hoeveel foto’s je ongeveer kwijt kunt wordt later dit artikel uitgebreid besproken.
 2. Een andere methode is om op ctrl + C te drukken terwijl je je gewenste fotobestanden hebt geselecteerd. Open daarna je USB-stick en houd ctrl + V ingedrukt.
 3. Tot slot is een snelle methode om met je rechtermuisknop op de geselecteerde foto’s te klikken. Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘Kopiëren naar’ en selecteer de USB-stick.
foto bestanden kopieren op usb zetten
foto bestanden plakken in usb stick

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd zijn je fotobestanden gekopieerd naar je USB-stick.

Hoe zet je foto’s van je Macbook op je USB-stick?

De stappen die je op Mac volgt zijn echter net weer wat anders dan op Windows. Volg de onderstaande stappen om je foto’s van je Macbook over te zetten naar je USB-stick. Let erop dat de moderne Macbooks van tegenwoordig geen USB-aansluiting hebben die de meeste USB-sticks wel gebruiken. In dit geval heb je zeer waarschijnlijk een converter nodig. Lees meer over het gebruik van USB-apparaten op je Macbook.

Stap 1: zet allereerst je computer aan en ga opzoek naar de foto’s die je op je Macbook hebt opgeslagen. Ga opzoek naar de map ‘Afbeeldingen’ en in je iPhoto bibliotheek.

Stap 2: klik op de map ‘Afbeeldingen’ of ga naar het programma iPhoto. Zo krijg toegang tot al je foto’s. Als je foto’s hier niet staan opgeslagen kan je ook de Finder gebruiken om je fotobestanden te vinden.

Stap 3: sluit je USB-stick aan op je Macbook. Mogelijk moet je hier een converter voor gebruiken. Wacht totdat de USB-stick is herkend door het systeem. Als er niet automatisch een nieuw venster opent kan je ook zelf een nieuw venster van Finder openen. In de rechterkolom kan je de desbetreffende USB-stick selecteren.

Stap 4: ga terug naar de locatie van je afbeeldingen. Dit kan de map ‘Afbeeldingen’ zijn of de applicatie iPhoto. Selecteer vervolgens de afbeeldingen die je wil kopiëren naar de USB-stick. Selecteermeerdere foto’s door SHIFT ingedrukt te houden terwijl je op de foto’s klikt.

Stap 5: als je de foto’s hebt geselecteerd klik je bovenaan op ‘bewerk’. Hier kan je ‘kopiëren’ selecteren om je foto’s te verplaatsen.

Stap 6: open de USB-stick in de Finder. Ga vervolgens wederom naar het menu ‘bewerk’ en selecteer ‘plakken’. Naast deze methode zijn er uiteraard ook andere wegen naar Rome. Je kan in plaats van de bovenstaande methode ook een map met afbeeldingen verslepen naar de inhoud van de USB-stick.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan eventueel de video hieronder. In de video wordt gedemonstreerd hoe je foto’s op een USB-stick zet. 

Je foto’s zijn nu succesvol gekopieerd naar de inhoud van de USB-stick. Je kan nu de USB-stick uit je computer halen en op andere computers aansluiten.

Hoeveel foto’s kan je op een USB-stick zetten?

Een USB-stick heeft niet en onbeperkte opslag, dus je moet rekening houden met het maximaal aantal foto’s die je erop kunt zetten. 1 foto neemt meestal niet zoveel ruimte in, maar we hebben het al snel over grote aantallen. Natuurlijk zijn niet alle foto’s even groot en hier kan dan ook veel verschil in zitten. Over het algemeen kunnen we er vanuit gaan dat een foto gemiddeld 3 of 2 MB is.

USB-sticks hebben natuurlijk ook niet allemaal de zelfde opslagruimte. Hieronder zie je een tabel met veel verschillende situaties. Als je foto 3 MB is en je hebt een USB-stick met 6 GB, dan kan je maximaal 2048 foto’s opslaan. Hier ga ik er uiteraard vanuit dat je geen andere bestanden op de stick hebt opgeslagen. 

USB-stick opslagruimte

3 MB Foto

2 MB Foto

10 MB Raw Foto

512 MB

170

256

51

1 GB

340

512

102

2 GB

682

1,024

204

3 GB

1,024

1,536

307

4 GB

1,364

2,048

409

5 GB

1,706

2,560

512

6 GB

2,048

3,072

614

8 GB

2,730

4,096

819

16 GB

5,460

8,192

1,638

32 GB

10,922

16,384

3,276

64 GB

21,844

32,768

6,553

128 GB

43,690

65,536

13,107

256 GB

87,380

131,072

26,214

Je hebt ook nog de keuze om je foto’s eventueel te comprimeren. Dit betekent dat je de bestandsgrootte van je afbeelding kunt verkleinen. Hierbij treedt er nauwelijks tot geen kwaliteitsverlies op. Deze tools zijn gewoon gratis op het internet te vinden. 

Foto’s van je telefoon op je USB-stick zetten

De meest eenvoudige manier is om je foto’s eerst op je computer te zetten. Vanaf je computer zet je ze vervolgens op de USB-stick, zoals eerder dit artikel uitgebreid is uitgelegd. Volg de onderstaande stappen om je foto’s van je telefoon op je USB te zetten:

 1. Sluit allereerst je telefoon aan op je computer. Dit kan je doen door de oplaadkabel te gebruiken. Sluit het ene uiteinde aan op telefoon en het andere uiteinde op een USB-poort van je computer. Je computer zal je telefoon herkennen en je krijgt de optie om je foto’s of video’s te importeren. Sla ze daarna op in een map op je computer.
 2. Zet de fotobestanden vanuit de map op je computer vervolgens op je USB-stick. Hiervoor kan je de stappen volgen die eerder dit artikel zijn gegeven.

Scroll naar boven