Hoe zet je muziek op een SD-kaart

Hoe zet je muziek op een SD-kaart?

Muziek op je sd-kaart zetten is niet heel ingewikkeld. Het proces verschilt afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt. Zowel Mac als Windows wordt hieronder uitgebreid besproken.

In het kort:

  1. Stop de sd-kaart in de sd-kaart poort van je computer.
  2. Gebruik een sd adapter als je een micro sd-kaart gebruikt of als je computer geen sd-kaart poort heeft.
  3. Open de bestandsverkenner en ga naar het mapje waar je muziek staat opgeslagen.
  4. Selecteer de muziekbestanden en kopieer ze naar je sd-kaart.

Heb je muziek op je cd’s of dvd’s staan? Lees dan hoe je een cd of dvd afspeelt op je Windows laptop.

Muziek op je SD-kaart zetten met Windows                

Windows maakt het vrij eenvoudig om muziek op je sd-kaart te zetten. De meeste mensen zijn namelijk bekend met de Windows bestandsverkenner. Volg de onderstaande stappen om muziek met behulp van een Windows computer naar je geheugenkaart te kopiëren.

Stap 1: stop het sd-kaartje in je computer. Dit kan een normale sd-kaart zijn of een micro sd-kaart. De meeste Windows computers hebben aan de zijkant een poort zitten waarin je je sd-kaart kunt stoppen. Dit is waarschijnlijk een gleuf voor normale sd-kaarten en niet voor micro sd-kaartjes.

sd kaart micro sd kaart en sd-poort

Mocht dit het geval zijn, dan kan je je sd-kaart eenvoudig in je laptop of pc stoppen. Wil je muziek op een micro sd-kaart zetten, dan heb je een klein adaptertje nodig. Deze krijg je meestal meegeleverd bij de micro sd-kaart zelf. Je stop in dit geval de micro sd-kaart in de adapter ter grootte van een normale sd-kaart. Dit kan je vervolgens in je Windows computer schuiven.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je laptop helemaal geen poort heeft voor sd-kaarten. In dit geval kan je een USB-adapter gebruiken. Dit maakt het mogelijk om je geheugenkaart op een USB-poort van je computer aan te sluiten. Er zijn USB-adapters voor normale sd-kaartjes en micro sd-kaartjes.

Micro SD Adapter

Gebruik deze adapter om je micro SD-kaart aan te sluiten op een SD-kaart poort.

SD Kaartlezer USB

Gebruik deze adapter om je SD-kaart of micro SD-kaart op een USB-poort van je computer aan te sluiten.

Stap 2: zodra je je computer hebt opgestart detecteert hij als het goed is de sd-kaart. Mogelijk verschijnt hiervan een melding op je computer. Als je computer is opgestart open je de bestandsverkenner van Windows. De bestandsverkenner kan je openen door de Windowstoets + E in te drukken. Je kan ook op het map-icoontje onderaan je beeldscherm klikken. Tot slot kan je ook nog de Windows zoekbalk gebruiken linksonder in je beeldscherm. Typ vervolgens ‘bestandsverkenner’ in.

bestandsverkenner openen windows toolbar usb

Stap 3: als het goed is heb je de bestandsverkenner nu geopend. Ga vervolgens opzoek naar de folder waar je je muziek hebt opgeslagen. Zeer waarschijnlijk kan je de muziek vinden in de folder ‘muziek’. Je kan eventueel ook naar ‘downloads’ gaan om je net gedownloade muziek te vinden.

muziekmap openen bestandsverkenner windows

Stap 4: nu je de muziekbestanden voor je hebt staan kunnen we ze gaan kopiëren. Hiervoor moeten we allereerst alle gewenste muziekbestanden selecteren. Dit kan je op veel verschillende manieren doen. Allereerst kan je de ctrl-toetsen ingedrukt houden en tegelijkertijd 1 voor 1 op de muziekbestanden klikken.

muziekbestanden selecteren (2)

Een andere manier is om shift ingedrukt te houden om meerdere muziekbestanden in 1 keer te selecteren. Tot slot heb je de mogelijk om met je muis te slepen over de desbetreffende muziekbestanden. Om alle bestanden in de folder in 1 keer te selecteren gebruik je Ctrl + A.

Stap 5: het is tijd om de geselecteerde bestanden te kopiëren naar de SD-kaart. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde muziekbestanden en selecteer ‘kopiëren’.

muziekbestanden kopieren

Alternatieve methode: Er zijn echter meerdere manieren waarop je je bestanden kunt verplaatsen. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde bestanden en selecteer ‘kopiëren naar’. Er verschijnt nu een vervolgkeuzemenu waarin je de sd-kaart kunt selecteren. Wacht vervolgens totdat alle muziek is verplaatst.

Stap 6: we gaan nu de muziek verplaatsen naar de sd-kaart. Open via de bestandsverkenner de sd-kaart die je waarschijnlijk aan de linkerkant kunt vinden. Je kan ook eerst naar ‘deze pc’ gaan om alle stations op je computer te vinden. Hier staat als het goed is ook de sd-kaart bij. Deze staat ook waarschijnlijk aangegeven als ‘SD’.

muziekbestanden verplaatsen sd kaart openen

Als je de sd-kaart hebt geopend klik je met je rechtermuisknop op een leeg wit valk en selecteer je ‘Plakken’. Het kan even duren voordat alle muziekbestanden zijn gekopieerd. Er verschijnt een laadbalkje in beeld om aan te geven hoe ver je bent met het kopieerproces. Hoelang dit precies duurt hangt af van:

  1. De grootte van je muziekbestanden
  2. De snelheid van je computer
  3. De snelheid van je sd-kaart

Je hebt nu je muziek overgezet naar je sd-kaart! Je kan de sd-kaart nu weer uit je computer halen en gebruiken op andere apparaten.

muziekbestanden plakken in sd kaart

Muziek op je SD-kaart zetten met Mac

Op Macbook gaat het proces weer net wat anders. Volg de onderstaande stappen om muziek op je sd-kaart te zetten via Mac.

Stap 1: stop je sd-kaart in je Macbook. Dit gaat bij Macbooks echter minder makkelijk dan bij Windows computers. Macbooks hebben namelijk geen poort voor sd-kaarten aan de zijkant zitten. Je zult in dit geval zeer waarschijnlijk een adapter moeten gebruiken.

Houd er echter ook rekening mee dat de Macbooks van tegenwoordig geen USB-A poorten meer hebben. In plaats daarvan gebruiken ze USB-C poorten die aan de zijkanten zitten. Je hebt dus een adapter nodig die ervoor zorgt dat je sd-kaart op een USB-C poort kan worden aangesloten. Gelukkig zijn erg genoeg hiervan op de markt, waaronder degene hieronder.

USB-C adapter Macbook Pro

USB-C adapter Macbook Pro

Gebruik deze adapter om je SD-kaart in je Macbook te stoppen.

USB-C adapter Macbook Pro

Gebruik deze adapter om je SD-kaart, micro SD-kaart en USB-apparaat aan te sluiten op je Macbook.

Let erop dat deze adapter alleen geschikt is voor normale sd-kaarten. Om micro sd-kaarten te gebruiken kan je de rechter adapter hierboven gebruiken. Hier kunnen overigens ook USB-apparaten op worden aangesloten.

Stap 2: als je je sd-kaart eenmaal hebt aangesloten kunnen we naar stap 2. Als het goed is wordt je sd-kaart herkend door je Macbook. Open daarna de Finder op je computer. Deze kun je openen door op het icoontje onderaan te klikken. Het is een blauw/wit picotgram wat lijkt op een gezicht. Hier vind je alle bestanden die staan opgeslagen op je computer.

Stap 3: open vervolgens de folder waar je je muziek hebt opgeslagen. Je kunt de muziekbestanden herkennen aan het ITunes-icoontje. Als je de muziekbestanden niet kunt vinden, selecteer dan ‘al mijn bestanden’.

Stap 4: als je de bestanden eenmaal hebt gevonden moet je ze eerst selecteren. Je kan de muziekbestanden selecteren door met je muis over de bestanden te slepen. Zo kan je meerdere bestanden tegelijk selecteren. Een andere manier is om de command-knop op je toetsenbord ingedrukt te houden. Terwijl je de knop ingedrukt houdt klik je op de muziek die je graag wil kopiëren.

Stap 5: nu je de bestanden hebt geselecteerd klik je linksboven op ‘bewerk’. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu waarin je ‘kopiëren’ kunt selecteren. Open nu de sd-kaart zelf in de Finder. Aan de linkerkant onder ‘apparaten’ vind je als het goed is de geheugenkaart. Open deze zodra je hem ziet.

Stap 6: zodra je de sd-kaart hebt geopend klik je wederom op ‘bewerk’ linksboven in je beeldscherm. In het vervolgkeuzemenu kan je nu ‘plakken’ selecteren. Door hierop te klikken kopieer je de muziek naar je sd-kaart. Het kan even duren voordat alle muziekbestanden zijn verplaatst. Hoelang dit precies duurt hangt af van:

  1. De grootte van alle geselecteerde muziekbestanden
  2. De snelheid van je computer
  3. De snelheid van je sd-kaart

Je hebt je bestanden nu succesvol overgezet naar je sd-kaart! Je kunt de sd-kaart nu weer uit je Macbook halen en gebruiken op andere apparaten.

Welke SD-kaart gebruik je voor muziek?

Welke sd-kaart je het beste kunt gebruiken hangt voornamelijk af van hoeveel muziek je op de sd-kaart wil zetten. Muziekbestanden op zich gebruiken niet zoveel opslag. Het wordt echter een ander verhaal als je duizenden nummers op 1 geheugenkaart wil zetten.

De tabel laat duidelijk zien hoeveel nummers je kan opslaan bij een bepaalde hoeveelheid GB’s. We gaan hierbij uit van muziekbestanden in een mp3-formaat. Een sd-kaart van 32 GB kan in totaal 4096 muziekbestanden van 8 MB opslaan.

SD-kaart grootte

8 MB MP3

6 MB MP3

512 MB

64

85

1 GB

128

170

2 GB

256

341

3 GB

384

512

4 GB

512

682

5 GB

640

853

6 GB

768

1,024

8 GB

1,024

1,365

16 GB

2,048

2,730

32 GB

4,096

5,461

64 GB

8,192

10,922

128 GB

16,384

21,845

256 GB

32,768

43,690

Hieronder vind je een paar goede sd-kaartjes die momenteel op de markt zijn. SanDisk, Samung en Kingston zijn goede merken, maar hier betaal je wel extra voor.

Scroll naar boven