Hoe zet je muziek op een USB-stick

Hoe zet je muziek op een USB-stick?

In dit artikel wordt de meest eenvoudige manier van muziek kopiëren besproken. Zorg dat je van te voren muziek hebt gedownload en op je computer hebt gezet. Verder heb je een USB-stick en een computer nodig om de muziek over te zetten.

In het kort:

 1. Stop de USB-stick in je computer.
 2. Open de bestandsverkenner van Windows.
 3. Ga naar de muziekbestanden en selecteer ze.
 4. Selecteer met je rechtermuisknop de bestanden en kies ‘kopiëren’.
 5. Zoek naar de USB-stick en open deze.
 6. Plak de muziekbestanden in dit mapje.

Lees hier hoe je foto’s op een USB-stick zet.

Hoe zet je muziek op je USB-stick?

Voordat je muziek op je USB-stick zet is het van belang dat je een digitaal bestand op je computer hebt staan. Als je muziek hebt gedownload bevindt het muziekbestand zich zeer waarschijnlijk in het mapje ‘muziek’. Deze map vind je in de bestandsverkenner van Windows of van je Mac. Muziekbestanden op Windows zijn meestal in het formaat mp3 of AAC. Op Mac worden er weer andere muziekformaten gebruikt, maar hier kom ik later dit artikel nog op terug.

Stap 1: start je computer op en stop de USB-stick in je computer. Dit lijkt me niet een hele ingewikkelde stap, maar zorg dat hij goed is aangesloten. Soms kan het namelijk voorkomen dat je USB-apparaat niet herkend wordt door je computer. Zorg ervoor dat er genoeg USB-poorten vrij zijn op je laptop of pc. Als het goed is krijg je een melding op je computer dat er een USB-stick is aangesloten. Als je een USB stick voor het eerst aansluit moet je mogelijk eerst wat stuurprogramma’s installeren.

Stap 2: open de bestandsverkenner van Windows. Je kan de bestandsverkenner op verschillende manieren openen. Open de verkenner door op het mapje te klikken in de menubalk onderaan je scherm. Je kan ook in de zoekbalk linksonder in je scherm ‘deze pc’ opzoeken. Een andere manier is om de Windowstoets + E in te drukken. De E staat in dit geval voor ‘explorer’.

Stap 3: zoek de USB-stick in de verkenner. Klik op ‘deze pc’ aan de linkerkant als je hier nog niet bent. Elk station staat aangegeven met een stationsletter. Ga opzoek naar de stationsletter van je USB-stick. Geef de USB eventueel een naam als je dit nog niet hebt gedaan.

stationsletter achterhalen windows bestandsverkenner

Stap 4: je hebt nu de keuze om je USB te formatteren naar een ander formaat. Deze stap is niet essentieel, maar wel handig als je je USB-stick op Windows en Mac wil gebruiken. Een USB-station heeft verschillende formaten, zoals FAT, FAT32 en NTFS. Het formaat dat je hebt ingesteld is van invloed op de maximale opslag van je USB-stick en de compatibiliteit. FAT en FAT32 kunnen gebruikt worden op alle besturingssystemen. Denk hierbij aan Windows en Mac. Voor NTFS en exFAT geldt dat niet, vandaar dat ik dit in deze situatie niet aanraadt.

Als je de USB-stick ziet staan klik je er met je rechtermuisknop op. Selecteer in het vervolgkeuzemenu vervolgens ‘formatteren’. Let op: om het bestandssysteem van je USB-stick te veranderen zal je hem moeten formatteren. Dit betekent dat alle gegevens van de USB worden gewist. Nadat je formatteren hebt geselecteerd kan je een nieuw bestandssysteem kiezen.

USB stick formatteren bestandsverkenner windows
bestandssysteem aanpassen formatteren USB

Om te controleren welk bestandssysteem je momenteel gebruikt klik je wederom met je rechtermuisknop op het station. Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘eigenschappen’. Onder het tabblad ‘algemeen’ zie je naast ‘bestandssysteem’ je huidige systeem staan. Meer informatie over het formatteren naar andere bestandssystemen.

eigenschappen station openen windows
algemeen bestandssysteem eigenschappen usb

Stap 5: controleer de beschikbare ruimte van je USB-stick. Als je je USB-stick hebt geformatteerd in stap 4, dan heb je alle ruimte nog over. Hoeveel ruimte je nog over hebt bepaalt hoeveel muziek je op de stick kunt zetten. Om de beschikbare ruimte te zien open je de verkenner en ga je naar ‘deze pc’. Hier zie je alle stations staan met de bijbehorende gebruikte GB’s. Hoeveel muziek je op je USB-stick kunt zetten ga ik straks uitgebreid op in. Dit is afhankelijk van de maximale opslag van je USB-stick en de opslagruimte die de muziek in beslag neemt.

Stap 6: ga naar de locatie op je computer waar je de muziek hebt opgeslagen. Meestal vind je de muziekbestanden in de map ‘muziek’. Dit mapje kan je vinden in de bestandsverkenner. Heb je zojuist muziek gedownload, dan vind je de muziekbestanden ook in de map ‘downloads’. Zorg dat als je muziek opslaat op je computer, je goed onthoudt waar je de bestanden hebt opgeslagen.

muziek map openen bestandsverkenner

Stap 7: als je de bestanden eenmaal hebt gevonden kan je ze kopiëren naar je USB. Om de bestanden te kopiëren selecteer je eerst de bestanden die je wil overzetten. Het selecteren van bestanden kan op verschillende manieren. Je kunt items 1 voor 1 selecteren door Ctrl ingedrukt te houden en op de gewenste bestanden te klikken.

Met Ctrl + A kan je meteen alle bestanden in de map selecteren. Je kunt ook shift ingedrukt houden en een hele rij aan bestanden in één keer selecteren. De meest eenvoudige manier is om je muis te slepen en op die manier bestanden te selecteren.

Als je de bestanden eenmaal hebt geselecteerd kan je de grootte van al deze bestanden samen controleren. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde bestanden en ga naar ‘Eigenschappen’. Hier kan je de schijfgrootte controleren. Het is natuurlijk belangrijk dat deze lager is dan de maximale schijfgrootte van je USB-stick, anders heb je te weinig ruimte.

muziekbestanden selecteren bestandsverkenner
eigenschappen muziekbestanden usb openen
bestandsgrootte geselecteerde bestanden

Stap 8: de volgende stap is om de muziek daadwerkelijk te kopiëren naar je USB-stick. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder leg ik de meest eenvoudige en meest voorkomende methodes uit:

 • Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde bestanden. Er verschijnt nu een vervolgkeuzemenu waarin je op ‘Kopiëren’ kunt klikken. Open vervolgens in de bestandsverkenner de USB-stick. Klik met je rechtermuisknop op een leeg wit vlak van de inhoud van je USB. Selecteer vervolgens ‘plakken’.

  Als je bestanden met veel opslagruimte in 1 keer kopieert kan het even duren voordat ze zijn overgezet. Dit is afhankelijk van de snelheid van je computer, de bestandsgrootte en de snelheid van je USB-stick.

video bestanden selecteren en kopieren
 • Een andere manier om je muziek te kopiëren is door op ctrl + C in te drukken. Doe dit zodra je alle gewenste bestanden hebt geselecteerd. Open vervolgens je USB-stick en druk op ctrl + V.
 • Dan is er ook nog een derde methode. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde muziekbestanden en klik op ‘Kopiëren naar’. Er verschijnt nu weer een nieuw menu waarin je opzoek kunt gaan naar je USB-stick. Klik op de USB-stick als je hem ertussen ziet staan. Nadat je hier op hebt geklikt worden de bestanden gekopieerd naar je USB-stick.

Er zijn nog veel meer verschillende methodes om je muziekbestanden over te zetten naar een andere locatie. De bovenstaande methodes zijn echter 1 van de meest eenvoudige en efficiënte. 

Niet alle audioformaten worden door alle besturingssystemen ondersteunt. Een MP3 van Windows werkt bijvoorbeeld niet altijd op Mac. Dit probleem had ik laatst ook, maar het is vrij eenvoudig op te lossen. Er zijn verschillende websites die een MP3 audiobestand kunnen converteren naar een ander bestandsformaat dat wel werkt op je Mac.

Een voorbeeld van zo’n website is convertio.co. Wil je bijvoorbeeld je MP3 bestand op je Mac gebruiken, converteer deze dan naar WAV. Dit is een bestandstype dat op veel verschillende systemen werkt, waaronder op je Mac. 

Hoeveel muziek kan je op een USB-stick zetten?

Een terechte vervolgvraag is hoeveel muziek je op 1 USB-stick kwijt kunt? Dit hangt uiteraard van een paar dingen af. De volgende punten zijn hierop van invloed:

 1. De maximale opslaggrootte van je USB-stick.
 2. De duur van het audiobestand.
 3. De geluidskwaliteit van de MP3.

Een USB-stick kan 2, 4, 6, 8, 16 of meer aan opslagruimte bevatten. We kunnen ervan uitgaan dat een MP3 muziekbestandje ongeveer 6 MB is. Het kan ook hoger zijn, zoals 10 of 15 MB.  Ik heb een tabel gevonden waarin je per situatie kunt zien hoeveel muziekbestanden je erop kwijt kunt. Zowel muziekbestanden van 6 MB als 8 MB staan in de tabel.

USB-Stick grootte

8 MB MP3

6 MB MP3

512 MB

64

85

1 GB

128

170

2 GB

256

341

3 GB

384

512

4 GB

512

682

5 GB

640

853

6 GB

768

1,024

8 GB

1,024

1,365

16 GB

2,048

2,730

32 GB

4,096

5,461

64 GB

8,192

10,922

128 GB

16,384

21,845

256 GB

32,768

43,690

Uiteraard zijn de bovenstaande gegevens slechts een schatting, maar ze komen erg dicht in de buurt. Zoals je ziet hebben de meeste mensen genoeg aan een USB-stick die meer dan een paar GB aan opslagruimte hebben.

Muziek van YouTube op je USB-stick zetten

Muziek op een USB-stick zetten is niet zo ingewikkeld zodra je alle bovenstaande stappen kunt volgen. Er komt hier echter een stap aan vooraf, namelijk het downloaden van de audio. Zoek de YouTube video op en klik erop. Klik daarna met je rechtermuisknop op de video en selecteer ‘Video-URL kopiëren’.

Er zijn meerdere websites waarmee je de YouTube video en audio kunt downloaden. Plak de URL in de balk midden op de pagina en klik op ‘Download now’. Selecteer vervolgens dat je alleen audio wil downloaden. Dit is zeer waarschijnlijk een MP3-bestand dus houd hier rekening mee. Klik vervolgens weer op ‘Download now’. Je ziet nu de audio in beeld staan. Klik op de 3 bolletjes aan de rechterkant en selecteer ‘Downloaden’.

Het MP3-bestand staat nu opgeslagen in de map van downloads in je bestandsverkenner. Vanuit hier kan je hem kopiëren naar de USB-stick, zoals eerder dit artikel uitgebreid is besproken. Vanaf dit punt kan je dus de stappen doorlopen die bovenaan deze pagina staan.

Muziek van Spotify op je USB-stick zetten

Hier zijn iets meer stappen voor nodig. Je hebt namelijk software nodig die de muziek van Spotify kan converteren naar muziek voor op je USB. Spotify-nummers worden gecodeerd naar een speciaal OGG Vorbis-formaat. De meeste apparaten zijn hier niet rechtstreeks compatibel mee, waaronder USB-sticks. Er zijn een hoop converters die je hiermee kunnen helpen, bijvoorbeeld:

 1. ViWizard 
 2. Tunelf 
 3. Sidify 

Op de websites van de softwarebedrijven vind je vaak een duidelijk stappenplan van hoe het werkt. Kies een software uit en volg de stappen die op de website staan. Hierboven zie je verschillende software met pagina’s waarop de stappen staan uitgelegd.

Scroll naar boven