Hoelang gaat een Macbook mee

Hoelang gaat een Macbook mee?

Net zoals alle andere apparaten hebben ook Macbooks een bepaalde levensduur. Hoelang een Macbook meegaat hangt af van verschillende factoren. Het is ook maar de vraag wanneer je Macbook toe is aan vervanging. Wanneer is het tijd om afscheid te nemen van je (oude) Macbook?

In het kort:

Een Macbook gaat gemiddeld ruim 7 jaar mee. Het is tijd om je Macbook te vervangen zodra er geen nieuwe updates meer worden doorgevoerd, programma’s niet werken en je Macbook moeite heeft met het uitvoeren van taken. Hardware-problemen kunnen leiden tot een vroegtijdige vervanging.

Apple MacBook Air

Apple MacBook Air 

Tijd voor een nieuwe Macbook? Bekijk de huidige prijs van de Macbook Air. Een lange levensduur en energiezuiniger.

Hoelang gaat een Macbook mee?

Volgens experts gaat een gemiddelde Macbook ongeveer ruim 7 jaar mee. De meeste mensen besluiten echter na 5 jaar hun Macbook weg te doen.

Uiteraard hangt dit van een hoop factoren af. Denk bijvoorbeeld aan hoe je omgaat met je Macbook. Waar heb je je computer al die jaren voor gebruikt en nog belangrijker: hoe intensief? Zware laptopgebruikers zullen hoogstwaarschijnlijk eerder toe zijn aan een ander nieuwer model. Zware laptopgebruikers kunnen rekenen op een levensduur van tussen de 5 en 7 jaar. Met zware laptopgebruikers worden mensen bedoelt die hun Macbook gebruiken voor gaming, videobewerking, animatie of andere CPU-intensieve taken. Vergelijk het met telefoongebruikers. De ene is al na 2 jaar toe aan een nieuwe telefoon, terwijl de ander er 4 jaar mee rondloopt.

Ook hetgeen wat je doet is van invloed op het consumentengedrag. Laptopgebruikers die alleen rondneuzen op het web zullen minder snel last hebben van een oude computer dan mensen die zware software gebruiken. Denk hierbij aan videobewerkingssoftware of 3D-software.

De vraag is natuurlijk wanneer je Macbook is verouderd, maar dat verschilt dus per persoon. Apple zelf geeft hier echter ook een definitie van op hun website. Vintage producten zijn volgens Apple producten die meer dan 5 jaar maar minder dan 7 jaar niet meer worden verkocht. Dit betekent nog niet dat je Macbook dan verouderd is. Volgens Apple is je Macbook echt verouderd na 7 jaar.

Maar wat maakt een Macbook nu verouderd? Het belangrijkste waarop we moeten letten zijn de software-updates. Om van de nieuwste functies te kunnen profiteren heb je wel de nieuwste software nodig. Als we kijken naar macOS-compatibiliteit, dan zien we dat Macbooks meestal ongeveer 7 jaar in aanmerking komen voor de nieuwe softwareversies.

Wanneer is het tijd om je Macbook te vervangen?

Wanneer kom je erachter dat je Macbook echt toe is aan vervanging? Dat de levensduur 7 jaar is wil niet zeggen dat je hem dan ook echt weg moet doen. Ook is de exacte levensduur voor iedereen weer anders. Zo kunnen bepaalde hardware-problemen ook leiden tot een vroegtijdige vervanging. Uiteindelijk hangt het er vanaf hoe je laptop presteert en of deze nog aan je eisen voldoet. Vervang je Macbook door een nieuwe als je veel last hebt van de volgende verschijnselen:

  1. Apple ondersteunt niet langer de nieuwste versie van de software die wordt uitgevoerd. Dit maakt je kwetsbaarder als Macbook-gebruiker.
  2. De programma’s die je gebruikt op je Macbook werken niet meer op je verouderde laptop.
  3. Je Macbook heeft moeite met het uitvoeren van taken.
  4. Bepaalde onderdelen in je laptop zijn defect en zijn te duur om te repareren / te vervangen.
  5. Je Macbook wordt onbetrouwbaar en loopt niet meer soepel. Denk aan plotselinge shutdowns of andere computerproblemen.

Er zijn in principe 3 verschillende dingen die je kunt doen als een verouderde Macbook hebt:

  1. Een nieuwe Macbook kopen.
  2. De oude Macbook repareren.
  3. De oude Macbook upgraden.

Macbook repareren: we hebben het tot nu toe vooral gehad over het vervangen door een nieuwe Macbook, maar wat nou als je je oude Macbook repareert? De vraag is echter hoe moeilijk het is om je oude Mac te repareren. Het is namelijk best moeilijk om de onderdelen te vinden van verouderde Macbooks.

Je zou een oude Macbook tweedehands kunnen kopen om daarvan de onderdelen te gebruiken, maar dat is het meestal niet waard. Voor vintage Macbooks (tussen de 5 en 7 jaar oud) heb je mogelijk nog een kans dat Apple de onderdelen levert. Met een beetje geluk kan een Apple-serviceprovider je oude Macbook repareren, maar dan moet dit wel opwegen tegen de kosten.

Je kunt er vanuit gaan dat een Macbook die ouder is dan 5 jaar het niet waard is om te repareren. Het is natuurlijk een ander geval als je belangrijke bestanden of foto’s wil herstellen van je verouderde laptop.

Macbook upgraden: je zou ook nog kunnen denken aan het upgraden van je oude Macbook. Zo kan je er weer nieuw leven inblazen. Is dit echter wel zo’n goed idee? Bij het upgraden van je laptop moet je denken aan het uitbreiden van je RAM-geheugen of het vervangen van je HDD door een SSD schijf. Op die manier kan je je Macbook versnellen en de prestaties van je laptop verbeteren.

Het probleem is echter dat de meeste Macbooks helemaal niet geüpgraded kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het RAM-geheugen dat vast is gemaakt en niet meer gedemonteerd kan worden. Ook zijn bepaalde componenten weggestopt, waardoor je er niet meer bij kunt komen. Maar welke onderdelen kan je nu wel of niet vervangen? Het is misschien mogelijk om andere onderdelen te vervangen, zoals een SSD of HDD, batterij of een logic board. Dit is echter lang niet bij alle Macbooks mogelijk en het upgraden ervan moet worden gedaan door een expert. Kortom, in de meeste gevallen ben je beter uit als je een nieuw model koopt, tenzij je Macbook vroegtijdig kapot gaat.

Hoe verleng je de levensduur van je Macbook?

Zoals al eerder aangegeven is de levensduur van je Macbook afhankelijk van veel factoren. Je hebt dit echter ook deels zelf in de hand. Door op de juiste manier met je Macbook om te gaan houdt je laptop het langer vol. Dit geldt immers voor alle apparaten en spullen. Maar hoe doe je dit dan?

Let op je budget bij aankoop: voordat je je Macbook in handen hebt kan je de levensduur al beïnvloeden. Het is belangrijk dat je een Macbook koopt die je zowel nu als in de toekomst genoeg kan bieden. Een voorbeeld hiervan is een Macbook met voldoende RAM-geheugen. Naarmate de tijd verstrijkt worden de programma’s die op je Macbook staan groter en nemen ze meer opslag in beslag. Het gevolg hiervan is dat je resterende opslag steeds kleiner wordt totdat hij vol zit.

Het is dus slim om bij de aankoop van je Macbook rekening te houden met voldoende RAM-geheugen. Je kunt in de toekomst ook meer opslag krijgen door een externe harde schijf te kopen en deze aan te sluiten op je laptop. Het upgraden van RAM op de nieuwe Macbooks is moeilijk en duur.

WD My Passport Ultra voor ram geheugen

WD My Passport Ultra

Gebruik deze externe harde schijf om je RAM-geheugen van je Macbook uit te breiden. Ideaal voor als je oude Macbook te weinig opslagruimte heeft.

Gebruik beschermende hoesjes: een Macbook bestaat uit bepaalde onderdelen die je goed moet beschermen. Het gaat hierbij om de behuizing van de laptop. Het belangrijkste zijn hierbij het chassis, het scherm en het toetsenbord. Voor je chassis kan je heel veel verschillende beschermhoezen gebruiken. Meestal is dit een zachte neopreenhoes, maar je kunt ook stevige, robuuste hoezen gebruiken. Je beeldscherm kan je ook beschermen met een screenprotector. Tot slot heb je ook nog toetsenbordhoezen. Deze laatste 2 zijn misschien ietwat overdreven, maar het is het overwegen waard.

MacBook beschermhoezen

Gebruik een beschermhoes om je Macbook voor de lange termijn in goede staat te behouden.

Gebruik de batterij verstandig: Macbook maakt gebruik van erg goede batterijen die makkelijk meer dan 5 jaar meegaan. Zorg ervoor dat de batterij zo min mogelijk leeg is. Heb je een stopcontact in de buurt, gebruik deze dan om je Macbook rechtstreeks op het stroom aan te sluiten. Hierdoor gebruik je de batterij minder en houd je het aantal cycli laag. Dit zorg ervoor dat je de oplaadcapaciteit op peil houdt. Een cycli betekent dat je je batterij leegmaakt en weer oplaadt. Hoe lager het aantal cycli, hoe langer je batterij meegaat.

Over de auteur

Scroll naar boven