Hoelang gaat een TV mee

Hoelang gaat een TV mee?

Een tv kan soms uit het niets kapotgaan of kan een tv op den duur problemen ervaren. Veel tv gebruikers maken geen gebruik van de garantie die veel tv’s voor jaren hebben. Ook worden ze niet goed onderhouden of wordt er te snel een nieuwe tv gekocht, meestal omdat er nieuwere modellen verschijnen.

In het kort:

Als je een tv koopt kan je rekenen om een minimale levensduur van 4 tot 5 jaar. Bij goed gebruik kan je tv ongeveer 10 jaar meegaan. Na 5 jaar krijgt je tv mogelijk geen updates meer.

In dit artikel wordt er meer vertelt over hoelang een tv meegaat en hoe je ervoor kan zorgen dat je tv langer meegaat.

Tijd voor een nieuwe tv? De beste tv’s van dit moment:

Hoelang gaat een TV mee?       

Een tv gaat bij normaal gebruik gemiddeld tussen de 5000 tot 10000 uur mee voordat vervanging nodig is. Dit komt uit op ongeveer 4 tot 5 jaar en bij goed gebruik soms wel tien jaar. Hoelang je tv meegaat wordt uiteraard beïnvloedt door de manier waarop je je tv gebruikt.

Bij intensief gebruik gaat een tv waarschijnlijk eerder kapot. Verder zit er een verschil in de techniek die wordt gebruikt om het beeld weer te geven. OLED tv’s zijn vooral gefocust op zwarte waarden en natuurlijke kleuren, maar gaan gemiddeld gezien minder lang mee dan QLED tv’s.

QLED tv’s maken gebruik van achtergrondverlichting en hebben een hogere helderheid. In de realiteit zul je waarschijnlijk niet erg veel verschil zien tussen de levensduur van de verschillende soorten beeldtechnieken. Toch is een QLED de veiligste optie wat betreft de levensduur van een tv. Dit komt omdat je je over het algemeen minder zorgen hoeft te maken over het inbranden.

Onder het kopje ‘Hoe verleng je de levensduur van een tv’ wordt er meer uitgelegd over inbranden en hoe je een tv zo lang mogelijk mee laat gaan.

Een tv gaat uiteindelijk na een aantal jaar zelfs bij normaal gebruik kapot. Dit komt omdat onderdelen het opgegeven moment langzaam gaan begeven. Pixels stoppen er opgegeven moment mee en het energieverbruik neemt toe. Meestal zie je dit langzamerhand doordat de tv trager reageert, het beeld verslechtert of de audio hapert.

Bij normaal gebruik kan een tv echter minimaal 5 jaar mee en dus ben je tegen die tijd waarschijnlijk toe aan een nieuw model. Mocht je tv eerder kapotgaan, check dan hoelang er garantie op zit. Bij vroegtijdig defecte tv’s kan er sprake zijn van een fabrieksfout. In dit geval kan je een nieuw model krijgen of je geld terug krijgen, afhankelijk van de garantievoorwaarden.

Vergeet daarom nooit de betaalgegevens en de oorspronkelijke doos ergens veilig neer te zetten. Vaak zit er op tv’s minimaal 2 jaar garantie en is er zelfs daarna nog een mogelijkheid tot garantie als het om een intern defect gaat.

tv kapot levensduur

Hoe vaak vervang je een TV?

Een tv gaat bij normaal gebruik minimaal 5 jaar mee, maar als je er echt zuinig mee doet kan je dit rekken naar 10 jaar. Dit hangt natuurlijk af van wat voor een tv je hebt en wat je wil kunnen met een tv. Tegenwoordig domineren smart tv’s de markt en vrijwel elk jaar worden er grote stappen gemaakt op gebied van kwaliteit en functionaliteit.

Als je nadenkt over een nieuwe tv en deze zo lang mogelijk mee wil laten gaan, dan zijn gemiddeld geprijsde tv’s een goede keuze. Zeker bij een tv rond de 1200 tot 1500 euro kan je er zeker van zijn dat je alles hebt. Een grote kans dat je tv na een paar jaar weer achterloopt, maar meestal is dat alleen op het gebied van kwaliteit en niet op functionaliteit.

Zo worden veel smart tv’s ondersteund met updates nog jaren nadat ze zijn uitgekomen op de markt. Eenmaal na 5 jaar kan het zijn dat je tv geen updates meer kan krijgen. Meestal is dit niet het geval, maar je kan altijd een mediaspeler aansluiten op je tv om nog steeds smartfuncties te gebruiken.

Een tv wordt dus eigenlijk niet zo vaak vervangen, zelfs niet als je gebruik wil maken van de nieuwste functies. Ook verouderde tv’s kan je voorzien van veel nieuwe features, namelijk met behulp van een mediaspeler.

oude tv staat vervangen

Hoe verleng je de levensduur van je TV?

Om een tv langer mee te laten gaan is het belangrijk dat je de tv goed onderhoudt. Dit betekent dat je regelmatig stof moet weghalen op en rondom de tv. Stof kan leiden tot vervuiling en ophoping die de tv kan beschadigen en het signaal kan verstoren. Hieronder lees je tips over hoe je de levensduur van je tv kunt verlengen.

Geef de tv genoeg ruimte: vergeet verder niet om de tv genoeg ruimte te geven zodat de tv goed kan afkoelen.

Gebruik goede kabels: als de kabels kapotgaan kan je tv stoppen met werken. Veel mensen denken dan dat het probleem wordt veroorzaakt door de tv zelf, terwijl het eigenlijk de kabels zijn.

Zet je tv volledig uit: ook de stroomtoevoer van je tv is een belangrijk punt. Zo kan je de levensduur van je tv makkelijk verlengen met 1 simpele stap. Zet de tv af en toe uit in de plaats van op stand-by. Als je een tv met de afstandsbediening of via de powerknop uitzet gaat de tv in stand-by. Of een tv in stand-by staat kan je zien aan het rode knop dat brandt op je tv.

In de stand-by modus gaat je tv eenvoudig weer aan, maar hij is nooit helemaal uitgeschakeld. Als je de stroomkabel na gebruik even ontkoppelt van je tv zal je tv langer meegaan. Dit bespaart overigens ook op je energieverbruik.

Voorkoming inbranding: verder is het handig om de tv te ontkoppelen van stroom nadat je deze meer dan 3 uur achter elkaar aan hebt laten staan. Dit kan de tv beschadigen en de levensduur inkorten. Bij OLED tv’s kan dit probleem al helemaal voorkomen door het gevaar van inbranden.

Als een beeld inbrandt blijft een deel van het scherm onveranderd, waardoor de tv vastzit op het beeld waar het eerst op zat. Dit is erg slecht voor de tv en moet je proberen te voorkomen. Af en toe je tv uitzetten en bij een OLED tv je scherm niet stil laten staan is dus belangrijk voor de levensduur van je tv.

Stel je tv goed in: Tot slot heeft de batterij van je tv invloed op de levensduur. Zo kan de batterijbesparingsmode en een lagere helderheid de tv veel langer mee laten gaan. Het nadeel hiervan is dat je vaak inlevert op kwaliteit. Dit is dus meer gericht op een tv die zo lang mogelijk mee kan gaan. Vind je de beeldkwaliteit belangrijker dan de levensduur, lees dan eventueel hoe je een tv kalibreert.

Ook een handige manier om de tv te beschermen is het gebruik van een spanningsregelaar. Door een spanningsregelaar wordt je tv beschermd voor fluctuaties in de stroomtoevoer. Er kan namelijk ineens veel of weinig stroomtoevoer zijn, wat slecht is voor je tv.

Over de auteur

Scroll naar boven