De waarde van je oude radio hangt van aardig wat factoren af. Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn echter een paar belangrijke punten waarop je kunt letten om de waarde van je oude radio te achterhalen. In dit artikel bespreek ik waar je op kunt letten en hoe je je oude radio eventueel kunt herstellen.

In het kort:
De meeste oude radio’s zijn maximaal een paar tientjes waard. Een radio waar veel vraag naar is kan enkele honderden euro’s waard zijn. Let bij het bepalen van de waarde vooral op het design, het bouwjaar en de conditie.
Hoe bepaal je de waarde van je oude radio?
Als je echt een mooie radio hebt kan deze enkele honderden euro’s waard zijn. In de meeste gevallen is het echter niets waard, helaas. De waarde van je antieke radio bepalen is verre van eenvoudig. Alhoewel een hoop factoren dit beïnvloeden, is het uiteindelijk maar de vraag of er ook interesse in is. De allereerste stap is om te bepalen wat voor soort radio je hebt. Hiervoor controleer je de fabrikant en het modelnummer. Dit is de gebruikelijke manier om je oude radio te identificeren.
Houd er voor de rest ook rekening mee dat er verschillende merknamen zijn. Dit kan voorkomen doordat de fabrikant in het verleden onderdelen van verschillende leveranciers krijgt. Het komt ook voor dat bepaalde onderdelen zijn vervangen die van andere leveranciers komen.
Modelnummers bestaan meestal uit cijfers of een combinatie van cijfers. Sommige fabrikanten gebruiken lange modelnummers, terwijl anderen korte nummers gebruiken. In plaats van een modelnummer hebben veel antieke radio’s ook een naam.
Je vindt het modelnummer vaak op een papieren etiket dat aan de zijkant, onderkant, achterkant of binnenkant zit geplakt. Uiteraard heeft de ene fabrikant waardevollere radio’s gemaakt dan de ander. Houd de onderstaande fabrikanten goed in de gaten:
- Admiral
- Crosley
- Emerson
- Majestic
- General Electric
- Magnavox
- Philco
- Atwater Kent
Nu we weten welk model je hebt kunnen we de bijbehorende waarde achterhalen. Hiervoor heb je meerdere methodes:
Websites: er zijn op het internet genoeg verzamelwebsites te vinden. Hier kan je het modelnummer van je radio invullen. Populaire websites hiervoor zijn:

Bezoek deze websites om meer informatie te krijgen over de waarde van antieke radio’s. Naast deze websites speciaal bedoelt voor radio’s kan je ook marktplaats of eBay raadplegen. Zoek je radio op en kijk hoeveel hiervan worden verkocht. Zo kan je ook kijken wat er voor gevraagd wordt. Algemene verzamelsites kunnen je ook verder helpen.
Verzamelaarsboeken: naast websites zijn er ook genoeg verzamelaarsboeken waarin veel verschillende antieke radio’s staan. Meestal staat er een datum waarop de radio is gemaakt, een foto, een korte beschrijving en de geschatte waarde. Het kan zijn dat je specifieke model er niet in staat, maar soortgelijke modellen kun je vaak wel vinden. Ik heb een voorkeur voor websites, aangezien deze op den duur worden geüpdatet. Een paar radio verzamelboeken zijn:
- Hallicrafters book by Chuck Dachis
- A flick of the switch by Morgan McMahon
Schakel professionals in: de waardebepaling van oude apparatuur is altijd lastig en erg afhankelijk van de vraag. Mensen die veel afweten van radio’s kunnen je hier mogelijk bij helpen. Neem bijvoorbeeld contact op met een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van radio’s. Zij weten meer en kunnen je mogelijk verder helpen. Doe dit alleen als je echt denk dat je wat moois hebt, want je zal niet de enige zijn die dat vraagt. Een voorbeeld van zo’n winkel is radiowinkel.com.
Wat beïnvloedt de waarde van je oude radio?
Maar wat maakt een oude radio nu waardevol? We hebben het net al gehad over bepaalde modellen en merken, maar er zijn meer factoren. Er zijn een aantal cruciale factoren die de waarde van je radio beïnvloeden. Hieronder bespreek ik ze:
Design: het ontwerp van je radio zegt veel over de leeftijd en het type van je radio. De echt oude radio’s werden ondergebracht in houten of metalen kisten. Tegen de jaren 40 begonnen er andere ontwerpstijlen te komen. Als je een uniek design hebt dat erg geliefd is, dan is de kans groter dat je radio wat waard is. Uiteindelijk is het niet per se een kwestie van het meest zeldzame design. De waarde hangt af van de vraag, dus er moet genoeg vraag zijn naar een specifiek design.
Bouwjaar: uiteraard is het jaar waarin je radio is gebouwd ook een belangrijke factor. Oudere radio’s hebben meer historisch belang, maar zijn niet per direct meer waard. Zo kan een oude radio uit de jaren 60 meer opleveren. Ook in de jaren 20 van de vorige eeuw werden er goedkope radio’s gemaakt van slechte kwaliteit. Daar komt bij dat hele oude radio’s vaak minder goed presteren en (wegens gebrek aan onderdelen) niet altijd makkelijk te repareren zijn.
Conditie: een ander belangrijk punt is natuurlijk de staat waarin de radio verkeerd. Hierbij is het belangrijk dat alles origineel en compleet is. Als je de originele verpakking ook nog hebt is dit een bonuspunt. Gebruikerssporen zoals krassen en andere beschadigingen gaan uiteraard ten koste van de totale waarde. Het is in ieder geval belangrijk dat de volgende onderdelen compleet zijn: knoppen, draaimechanisme, afstemknop, tandwielen, transformatoren en afstemcondensator.
Een voordeel is wel dat lang niet alle verzamelaars opzoek zijn naar een werkende radio. Vaak moet je radio nog goed worden afgesteld. Daar komt bij dat veel verzamelaars het leuk vinden om een oude radio weer op te knappen. Uiteraard blijft een goedwerkende radio in de meeste gevallen je beste optie. Als je niets van antieke radio’s weet raad ik je aan om deze niet aan te sluiten op het stroom. Dit kan namelijk schade aanrichten en gevaarlijk zijn.
De bovenstaande factoren hebben te maken met de radio zelf. Er zijn ook nog genoeg externe factoren die van invloed zijn op de waardebepaling. Stel jezelf de volgende vragen om rekening te houden met de externe factoren:
- Is er vraag naar het product? Zonder vraag kan je het niet verkopen en blijft de waarde 0.
- Staan er al modellen te koop? Hoe meer aanbod, hoe lager de prijs.
- Wat zijn de marktinvloeden? Op het ene platform kan je de radio mogelijk voor meer verkopen dan op het andere platform.
- Hoe is je timing? Je moet ook geluk hebben dat die ene persoon je aanbod tegenkomt en erop ingaat.
Uiteraard zijn er ook andere factoren waar je wel invloed op hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je de oude radio hebt schoongemaakt. Maak voldoende foto’s van de radio zodat het duidelijk is voor de koper wat hij koopt. Ook een duidelijke beschrijving van je radio helpt mee, zodat de geïnteresseerde weet wat hij/zij aantreft. Denk hierbij aan het merk, het model en eventuele accessoires zoals een afstandsbediening.

Hoe herstel je een oude radio?
Nadat je de waarde van je oude radio hebt bepaalt kan je overwegen om je oude radio op te knappen. Als je geen verstand hebt van radio’s kan je het beste een professional inschakelen. Diegene kan je helpen om te bepalen of je bepaalde onderdelen wel/niet hoeft te vervangen. Let erop dat het vervangen/herstellen van je oude radio niet altijd de beste optie is. Je wil je radio zo veel mogelijk in de originele staat houden.
Als je een zeldzame radio gaat restaureren, dan kan dit best hoog in de kosten oplopen. Een complete elektronische restauratie kan best een arbeidsintensieve klus zijn. Uiteindelijk is het maatwerk en verschilt het per radio hoeveel er moet gebeuren. Een voorbeeld van een onderdeel dat je na een lange tijd moet vervangen zijn de condensatoren.
Mocht je zelf aan de gang gaan met de reparatie van je radio, zorg dan dat het apparaat staat uitgeschakeld. Je kunt schade aanbrengen aan de radio als deze staat ingeschakeld en je de condensatoren niet hebt vervangen. Raadpleeg eventueel de handleiding om meer te weten te komen. Deze kan je eventueel ook online proberen op te zoeken.

Hoe bouw je een oude radio om naar DAB+?
Nederland gaat steeds meer over op een analoog DAB+ signaal. Vandaar dat een hoop mensen nu een oude radio willen overzetten naar DAB+. Hieronder vertel ik je hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.
Het is ook mogelijk om van een oude FM-radio een DAB+ radio te maken. Hiervoor heb je iets van een externe ontvanger nodig die het DAB+ signaal kan opvangen. Je sluit vervolgens je radio hierop aan en je hebt DAB+. Denk bijvoorbeeld aan een receiver als dab+ ontvanger van je oude radio. Het is hierbij belangrijk dat je oude radio kan worden aangesloten op de receiver. Meestal wordt hiervoor een AUX-aansluiting gebruikt.
Daarnaast kan je soms ook USB of bluetooth gebruiken. Je kunt eventueel ook een tuner of versterker gebruiken die over DAB+ beschikt. Naast je oude digitale radio kan je met zo’n externe ontvanger je cd-receivers of andere stereoapparaten omzetten naar DAB+.
In plaats van je oude radio om te bouwen kan je ook een FM-antenne aansluiten. Hierdoor kan je alsnog een digitaal signaal opvangen. Zo kunnen Ziggo-klanten bijvoorbeeld zo’n gratis antennekabel bestellen. Het signaal ontvang je vervolgens via de ether of via de lucht. Let erop dat de kwaliteit van dit signaal niet optimaal is. Het is echter wel een vrij eenvoudige en goedkope oplossing.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.