Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig voor mijn laptop

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig voor mijn laptop?

Het is belangrijk dat je vooraf weet welke taken je gaat uitvoeren op je computer. Zodra je daar een goed beeld van hebt kan je bepalen hoeveel RAM-geheugen je ongeveer nodig hebt. Een gamer zal meer RAM-geheugen nodig hebben dan iemand die zijn/haar computer minder intensief gebruikt.

In het kort:

Hoeveel RAM-geheugen je gebruikt is afhankelijk van hoe je je computer gebruikt.

  1. 8GB: voor internet browsing, emails, video’s kijken en luisteren naar muziek.
  2. 16GB: voor het runnen van slechts 1 software programma tegelijk, zoals Adobe.
  3. 32GB: voor hoog niveau gaming, 4K editing, 3D ontwerp en intensieve multitasking.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig voor mijn laptop?

Het RAM-geheugen is 1 van de belangrijkste onderdelen van een laptop. Je processor slaat hier tijdelijk bestanden op. Hoe meer RAM-geheugen je hebt, hoe meer programma’s er op de achtergrond uitgevoerd kunnen worden. Over het algemeen zijn laptops met meer RAM-geheugen daarom sneller dan laptops met minder RAM-geheugen. RAM-geheugen is echter vrij duur, vandaar dat je goed moet inschatten hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt.

Door voldoende RAM-geheugen te gebruiken heb je makkelijker toegang tot alle gegevens. Na een bepaalde tijd kan de computer trager worden, omdat er weinig of geen RAM-geheugen meer over is. In dit geval kan het interessant zijn om je RAM-geheugen uit te breiden. Er bestaat RAM-geheugen van 2 GB en 64 GB. Veel meer of minder dat dit komt nauwelijks voor. De meeste mensen zullen echter een keuze moeten maken tussen 8 GB, 16 GB of 32 GB, wat hieronder uitgebreider wordt besproken.

8 GB: wat basis computergebruikers nodig hebben

De meeste mensen hebben minstens 8 GB aan RAM-geheugen nodig. Dit is de minimale hoeveelheid voor als je alledaagse computertaken uitvoert. Denk hierbij aan het gebruik van Word, het browsen op internet of het kijken van films op Netflix of Disney Plus. Verder hoef je je geen zorgen te maken over het laden van meerdere tabs als je aan het browsen bent op internet. Over het algemeen komen hier geen zware programma’s aan te pas.

Het is eventueel ook mogelijk om lichte games en zelfs bewerkprogramma’s te gebruiken met 8 GB. Denk hierbij aan hele lichte onschuldige games en bewerkprogramma’s. Mogelijk kan je de zwaardere games niet op de hoogste kwaliteit spelen. Over het algemeen raad ik je echter aan om dan voor meer RAM-geheugen te kiezen, zeker als de games iets zwaarder zijn. Denk bijvoorbeeld aan Modern Warcraft, Call of Duty Warzone of Fortnite.  

8 GB is voor mensen die:

  • Alledaagse programma’s gebruiken, zoals Word en Teams.
  • Lichte games spelen zoals het kaartspel Patience.
  • Streamingplatformen gebruiken, zoals Netflix, Disney Plus of YouTube.

8 GB is niet voor mensen die:

  • Zwaardere games willen spelen op de hoogste kwaliteit.
  • Foto’s en video’s willen bewerken met bijvoorbeeld software van Adobe.
  • Werken met Grote Excel spreadsheets.

16 GB: wat de meeste mensen nodig hebben

De meeste mensen kunnen het beste voor 16 GB RAM-geheugen kiezen. Het is niet voor niets dat de beste laptops van tegenwoordig al standaard over 16 GB beschikken. Je hebt met deze hoeveelheid meer dan voldoende voor de standaardtaken, maar er is ook ruimte over voor moderne games. De meeste games kan je spelen met 16 GB.

Je zult tijdens het runnen van de games ook verschillende applicaties op de achtergrond kunnen runnen. Het is echter niet aannemelijk dat je naast het spelen van een game ook nog 30 tabs open hebt staan. Naast moderne games voldoe je ook aan de eisen van veel andere moderne software.

16 GB is voor mensen die:

  • Meerde standaardtaken tegelijk willen runnen.
  • Bewerkingsprogramma’s eenvoudig gebruiken.

16 GB is niet voor mensen die:

  • Mensen die meerdere zware programma’s tegelijk willen runnen.
  • Professioneel aan de slag willen gaan met zware bewerkingssoftware van bijvoorbeeld Abobe.

16 GB is onder andere voor mensen die veel grafisch ontwerpwerk doen of zware games spelen. Voordat je überhaupt een applicatie opstart runt Windows 10 al ongeveer 2 GB op de achtergrond. Over het algemeen is 16 GB goed in balans. Meerdere tabbladen tegelijk openen in Google en moderne games spelen is geen probleem.

Zelf gebruik ik ook een laptop met 16 GB werkgeheugen. Ik heb in het verleden gewerkt met Adobe apps als Premiere Pro en Lightroom, wat prima werkte. Ook heb ik regelmatig een stuk of 20 tabbladen tegelijk open in Google. Ik speel vrijwel geen games, alhoewel er in het verleden ooit Minecraft op heeft gestaan. Toen ik 4K beelden ging bewerken werd mijn laptop een stuk trager, wat ik niet kan aanraden.

Het hangt er echter ook vanaf hoe je bepaalde programma’s gebruikt. Photoshop, Blender en Adobe Premiere zijn programma’s die je kunt gebruiken met 16 GB, maar zodra de projecten erg complex worden kan je beter naar 32 GB gaan. Denk aan grote video- en fotobestanden.

32 GB: wat professionals en gamers nodig hebben

Voor de meeste mensen is 32 GB meer dan dat ze nodig hebben. Dit betekent dat je meer betaalt dan dat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Iets wat je uiteraard wil voorkomen, aangezien extra RAM-geheugen niet goedkoop is. Er is dan ook maar een relatief kleine groep die dit echt nodig heeft. Je kunt immers de meeste (zware) games al spelen met 16 GB aan RAM-geheugen.

Eigenlijk ben ik er net al op ingegaan. 32 GB gebruiken in plaats van 16 GB is alleen een logische stap als je echt professioneel aan de slag gaat met programma’s als Adobe Premiere Pro. Ook hele fanatieke gamers die meerdere programma’s tegelijk willen runnen zouden dit eventueel nodig kunnen hebben.

Ben je van plan om in 4K video te renderen, dan raad ik je aan om 32 GB te gebruiken. Hetzelfde geldt voor andere programma’s zoals Photoshop en Blender. Over het algemeen is 32 GB niet noodzakelijk, tenzij je van plan bent om een hele film in elkaar te zetten.

32 GB is voor mensen die:

  • Zware games spelen.
  • Naast grote games en software ook andere programma’s willen runnen.

32 GB is niet voor mensen die:

  • Maar een programma tegelijk hoeven te gebruiken, zoals Photoshop.
  • Games spelen die niet al te zwaar zijn, zoals Minecraft.

Wanneer gebruik je 2 GB, 4 GB en 64 GB?

Ik heb tot nu toe 8 GB, 16 GB en 32 GB RAM-geheugen besproken. De meeste mensen zullen een keuze moeten maken tussen die 3. Er zijn echter nog andere mogelijkheden die minder vaak voorkomen en voor een kleinere groep relevant zijn. Hier ga ik wat minder diep op in en zet ik hieronder onder elkaar.

Een laptop met 2 GB RAM-geheugen: 2 GB is echt één van de laagste opties die je hebt. Je zult deze hoeveelheid RAM-geheugen niet vaak tegenkomen bij laptops. Je zult het immers niet lang volhouden, zeker niet met de huidige programma’s die beschikbaar zijn. Over het algemeen wordt 2 GB enkel gebruikt op voor smartphones en Tablet. Zij hebben immers een stuk minder geheugen nodig, omdat je er niet zulke zware programma’s op draait.

De nieuwe laptops hebben meestal minimaal 4GB als basisconfiguratie. Heb je dus zelf een laptop met 2GB of een laptop gekocht met 2GB RAM-geheugen, dan is het verstandig om deze een upgrade te geven. Je hebt dan de mogelijkheid om meer te doen op je laptop. Een oude laptop hoef je namelijk niet altijd meteen weg te doen, aangezien een RAM-upgrade een laptop nieuw leven kan inblazen.

Een laptop met 4 GB RAM-geheugen: een oude laptop die maar 2GB heeft kun je eventueel uitbreiden naar 4 GB. 4 GB is het absolute minimum wat je nodig hebt voor een basiscomputermodel. 2 programma’s tegelijk gebruiken kan je echter vergeten. Internetten terwijl je email openstaat kan al tot problemen leiden. In deze situatie kan je het beste gaan naar een laptop met minstens 8 GB.

Een laptop met 64 GB RAM-geheugen: eerder dit artikel ben ik al uitgebreid ingegaan op 32 GB. Alhoewel sommige mensen dat nodig hebben, is het voor de meeste mensen meer dan voldoende. 64 GB daarentegen is zeer waarschijnlijk veel te veel RAM-geheugen. Mensen die deze hoeveelheid gebruiken zijn vaak 3D animators of game ontwikkelaars. Hier is enorm veel werkgeheugen voor nodig wat alleen op professioneel gebied van pas komt. Professionele videobewerkers en gamers hoeven dit echter niet te overwegen.

Hoeveel RAM geheugen heb ik?

Om erachter te komen hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt is het handig om te weten hoeveel je nu gebruikt. Zo weet je waar je nu staat en waar je naartoe wil gaan. Op je computer kan je hier  eenvoudig achter komen. Volg de onderstaande stappen voor Windows of Mac.

RAM-geheugen zoeken op Windows:

  1. Start je computer op.
  2. Gebruik de Windows zoekbalk linksonder in je beeldscherm. Typ hier in het Engels ‘System Information’.
  3. Er opent nu een nieuw venster waarin alle eigenschappen van je computer verschijnen. Naast ‘Totaal geheugen’ zie je het aantal GB’s staan. Ook zie je hoeveel GB je van je RAM-geheugen momenteel gebruikt.
system information windows zoekbalk
totaal werkgeheugen laptop systeem informatie

RAM-geheugen zoeken op Mac:

  1. Start je Macbook op.
  2. Klik op het Apple-icoontje linksboven in je beeldscherm.
  3. Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘Over deze Mac’.
  4. Naast ‘Geheugen’ vind je over hoeveel je RAM-geheugen je Mac nu beschikt.

Is meer RAM geheugen beter?

Over het algemeen kunnen we stellen dat meer RAM-geheugen beter is. Het kan nooit kwaad, omdat je mogelijk in de toekomst meer zwaardere programma’s tegelijk gaat gebruiken. Ben je dit niet van plan en heb je al genoeg werkgeheugen, dan heeft meer werkgeheugen niet zoveel zin. Het wil dus niet zeggen dat je altijd meer RAM-geheugen nodig hebt.

Als je de helft van je RAM-geheugen gebruikt, dan heeft het niet zoveel zin om extra geheugen toe te voegen. Je laptop heeft dan immers geen moeite om de verschillende taken uit te voeren, waardoor je laptop niet sneller zal zijn. Als je je laptop sneller wil maken kan je beter je HDD vervangen door een SSD of de processor vervangen.

Hoeveel RAM geheugen kan je maximaal gebruiken?

Hoeveel RAM-geheugen je maximaal kan gebruiken is voornamelijk afhankelijk van de versie van Windows en Mac wat je gebruikt. Welke versie van Windows je gebruikt (hoeveel bits) is weer afhankelijk van je processor. Hieronder zet ik het onder en rijtje:

  • De 32-bit versie van Windows: ondersteunt RAM-geheugen tot 4 GB.
  • De 64-bit versie van Windows: ondersteunt RAM-geheugen tot 128 GB.
  • Windows 10 Pro, Education en Enterprise ondersteunen RAM-geheugen tot 2 TB.

Bij Macbooks verschilt het aantal RAM-geheugen per model veel meer. Hiervoor kan ik je het beste doorsturen naar de Apple Support website.

Hoe kan je je RAM-geheugen uitbreiden?

Was het opschonen van je RAM-geheugen niet voldoende? Dan heb je de mogelijkheid om de hoeveelheid werkgeheugen uit te breiden. Het uitbreiden van je RAM-geheugen is niet erg moeilijk voor mensen die al wat ervaring/aanleg hebben op dit gebied. We kunnen het uitbreiden van je RAM geheugen in 7 stappen verdelen:

  1. Zoek uit of je het RAM-geheugen kan uitbreiden.
  2. Bekijk hoeveel RAM je nu hebt.
  3. Schakel je computer uit.
  4. Ontlaad jezelf.
  5. Open de behuizing van je computer.
  6. Plaats de nieuwe RAM-module.
  7. Maak je computer weer dicht.

Wil je een uitbreid stappenplan? Lees dan hier hoe je het RAM-geheugen kunt uitbreiden.

Over de auteur

Scroll naar boven