JBL laadt niet op

JBL laadt niet op, wat moet je doen?

Ook al gaan JBL producten erg lang mee, je zult ze toch een keer op moeten laden. Maar wat als je JBL product niet oplaadt? Door dit probleem is het niet meer mogelijk om je JBL luidspreker te gebruiken en dat is vervelend. In deze blog bespreek ik vrijwel alle veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor dit probleem.

In het kort:

 1. Vervang de batterij van je JBL speaker.
 2. Gebruik een nieuwe micro-USB oplaadkabel.
 3. Reset je JBL.
 4. Probeer een ander stopcontact.
 5. Laat je JBL repareren.

Is je JBL speaker kapot? Overweeg dan een nieuw model:

Waarom laadt je JBL niet op?

Als je JBL niet oplaadt ligt dit in de meeste gevallen aan een beschadigde batterij. Een JBL die niet oplaadt wordt vaak veroorzaakt door de software die niet werkt. De onderstaande factoren zijn vaak de oorzaak:

 1. Beschadigde batterij
 2. Defecte Micro-USB oplaadkabel
 3. Defecte configuratie-instellingen
 4. Defecte oplaadpoort
 5. Iets in het circuit klopt niet
 6. Defect stopcontact
 7. Verouderde JBL-software gebruiken

Wat moet je doen als je JBL niet oplaadt?

Beschadigde batterij

Een kapotte JBL-batterij komt niet vaak voor, maar net als elk ander elektronisch product is dit mogelijk. Je JBL product maakt gebruik van lipo-batterijen die honderden keren opgeladen kunnen worden. Op den duur neemt de hoeveelheid lading die ze vasthouden af en gaat je batterij sneller leeg. Dit zou je tegen kunnen gaan door simpelweg een nieuwe JBL accu te kopen.

Ook al is een beschadigde batterij vaak de oorzaak van een niet opladende JBL speaker, toch kan je er 100% vanuit gaan. Om te kijken of dit het probleem is kun je eerst een andere oplader gebruiken. Heb je geconcludeerd dat de batterij de boosdoener is, vervang deze dan door een nieuwe te bestellen. Bij alle modellen is het mogelijk om de batterij te vervangen, maar eenvoudig is het helaas niet. Ook verschilt de manier waarop je deze vervangt per model. Een voordeel is dat populaire apparaten zoals de JBL GO2, JBL Flip 5 en JBL Boombox 2 geleverd worden met een batterijvervangingskit.

Defecte Micro-USB oplaadkabel

Net had ik het er al even over. Ik raad je aan om eerst een nieuwe oplader te gebruiken om te kijken of dit de oorzaak is. Ik zou dit doen voordat je de batterij gaat vervangen, aangezien dit eenvoudiger en goedkoper is. Mocht dit niet het probleem zijn, dan zou je naar andere oorzaken in dit lijstje kunnen kijken. Voor JBL apparaten gebruik je een micro USB-kabel.

De nieuwe USB C kabels die worden gebruikt kunnen ook defect zijn, alhoewel door het robuuste design de kans kleiner is. Controleer tot slot of de kabel wel stevig is aangesloten en er niet heel losjes in zit.

Defecte configuratie-instellingen

De meeste JBL producten worden van tevoren geconfigureerd. Hierdoor is de kans kleiner dat configuratie-instellingen het opladen beïnvloeden. De kans op een bug in de software is groot en daarom is het gebruik van de nieuwste software en de juiste instellingen belangrijk.  

Mocht je alsnog problemen op dit gebied ervaren, probeer de JBL speaker dan te resetten. Hierbij worden de standaardinstellingen van het systeem hersteld en worden eventuele oplaadproblemen met betrekking tot de software opgelost. Let erop dat de manier van resetten van je JBL apparaat afhangt van het model. In de blog ‘JBL problemen oplossen’ vind je hoe je je JBL product reset per model. Je zou eventueel ook de handleiding kunnen raadplegen. Zodra na de reset het systeem weer is hersteld kun je hem aansluiten op het stopcontact.

Defecte oplaadpoort

Een oplaadpoort kan vrij snel kapot gaan. Denk aan een oplaadpoort met vuil wat ervoor kan zorgen dat je kabel niet goed in de USB-poort past. Het kan ook zijn dat de connectorpinnen aan de binnenkant van je oplaadpoort verbogen zijn. Mocht er waterschade zijn, gebruik dan een föhn om het te drogen.

stopcontact werkt niet jbl opladen

Iets in het circuit klopt niet

Een beschadigd circuit kan ook de boosdoener zijn. Dit onderdeel, ook wel moederbord genoemd, is eigenlijk het brein van je apparaat. Vanuit hier wordt alles bestuurt. Zo bereikt de stroom de batterij via het circuit. Als dit circuit niet werkt krijgt de batterij geen stroom en kan je JBL product niet opladen.

Vermoed je dat het circuit niet meer werkt, overweeg dan om je JBL speaker te laten repareren. Het circuit is een belangrijk en gevoelig onderdeel van je luidspreker. Ik raad je aan om alleen een professional er naar te laten kijken. Zelf aan het circuit rommelen kan leiden tot kortsluiting en dat wil je ten alle tijden voorkomen.

Defect stopcontact

Natuurlijk kan het stopcontact ook roet in het eten gooien. Soms kan de spanning van je stopcontact zo hoog of laag zijn dat het interne mechanisme stroomtoevoer voorkomt. Dit is uiteraard vrij eenvoudig te controleren door simpelweg een ander apparaat op het stopcontact aan te sluiten. Kijk dan of dat apparaat werkt zoals het hoort.

Verouderde JBL-software gebruiken

Mochten de bovenstaande oorzaken niet voor jou gelden, dan kan het liggen aan de software van je JBL speaker. Verouderde software kunnen bugs bevatten die oplaadmogelijkheden belemmeren. Een software-fix is dan hetgeen wat je uit de brand kan halen. Ook hiervoor kun je het systeem van je JBL het beste resetten. Hoe je dit doet kan je vinden in de blog ‘JBL problemen oplossen’. Raadpleeg eventueel je handleiding om te kijken hoe je het apparaat reset.

jbl software veranderen

Heel veel meer kan niet de oorzaak van dit probleem zijn. Als alle bovenstaande punten in orde zijn zou de JBL moeten opladen. Mocht dit niet het geval zijn of je wil niet rommelen aan de luidspreker, overweeg dan om een extern bedrijf in te schakelen.

Scroll naar boven