JBL werkt niet

JBL werkt niet – JBL problemen oplossen

Er zijn veel algemene oplossingen die voor meerdere soorten problemen werken. Denk bijvoorbeeld aan het resetten van je JBL apparaat. Alles hierover komt uitgebreid aan bod. Lees dit artikel als je denkt dat je JBL kapot is en je het wil repareren.

In het kort:

 1. Controleer of bluetooth aan staat.
 2. Controleer de handleiding voor het verbindproces.
 3. Controleer voor meerdere apparaten.
 4. Zet hem aan en uit.
 5. Apparaat ontkoppelen.
 6. Update je apparaten.
 7. Reset je JBL.

Is je JBL speaker kapot? Overweeg dan een nieuw model:

JBL verbindt niet

Een JBL die niet verbindt wordt vaak veroorzaakt doordat je hem te ver weg hebt staan. Het kan ook zijn dat een ander apparaat je verbinding verstoort. Zorg ervoor dat je speaker voldoende is opgeladen, dat beide apparaten bluetooth aan hebben staan en dat ze dicht genoeg bij elkaar staan. Mocht dit niet werken, reset je luidspreker dan.

Naast een opgeladen speaker en een speaker die niet te dichtbij staat moet je ook:

 • Zorgen dat beide apparaten op bluetooth zijn aangesloten
 • Volg het verbindingsproces zoals die in de handleiding staat beschreven
 • Reset de luidspreker
 • Verwijder de bluetooth cache van opgeslagen apparaten

In de meeste gevallen is geen verbinding met je JBL erg eenvoudig op te lossen. Mochten de bovenstaande stappen niet helpen, dan kan er iets mis zijn met de bluetooth chip. Deze zal dan vervangen moeten worden. Problemen met je JBL verbinding heeft vrijwel altijd te maken met je bluetooth dat niet werkt.

Controleer of bluetooth aan staat: of je je JBL apparaat nu verbindt met een laptop of een telefoon, zorg er altijd voor dat beide apparaten zijn verbonden met bluetooth. Als 1 van de 2 apparaten geen bluetooth aan heeft staan kunnen ze niet met elkaar verbinden. Meestal kun je de bluetooth aan/uitzetten bij de instellingen van je apparaat.

Controleer de handleiding voor het verbindproces: sommige apparaten verbinden meteen zodra je ze aanzet. Bij JBL speakers gaan er echter nog enkele stappen aan vooraf. Een JBL speaker verbind je door: hem helemaal op te laden > aan te zetten > de bluetooth-knop ingedrukt te houden totdat de powerknop begint te knipperen. Het apparaat zou nu zichtbaar moeten zijn. Zodra je speaker is verbonden hoef je deze stappen in het vervolg niet nog eens te volgen.

jbl-verbindt-niet-

Controleer voor meerdere apparaten: veel apparaten verbinden automatisch met bluetooth zolang ze dichtbij genoeg zijn. In dit geval kan het zijn dat je dat apparaat moet loskoppelen om ervoor te zorgen dat je JBL verbindt.

Zet hem aan en uit: problemen met het interne programma en software kunnen heel vaak opgelost worden door het apparaat simpelweg opnieuw op te starten. Naast je JBL kun je ook het apparaat waarmee je probeert te verbinden opnieuw op te starten. Probeer je JBL eventueel aan te sluiten op een ander apparaat om te kijken of hij dan wel verbindt.

Apparaat ontkoppelen: het ontkoppelen van je JBL speaker kan interne bugs tegengaan en ervoor zorgen dat hij in de toekomst wel verbindt. Om je apparaat te ontkoppelen ga je naar de bluetoothinstellingen van bijvoorbeeld je telefoon of laptop. Hier zie je de JBL speaker als het goed is staan. Deze kun je vervolgens ontkoppelen of verwijderen, om vervolgens het verbindingsproces opnieuw te beginnen.

Update je apparaten: nieuwe updates van bijvoorbeeld je laptop of telefoon kunnen verbinding via bluetooth belemmeren. Denk aan een nieuwe versie op je laptop die nog niet wordt ondersteunt door je JBL. Zorg dat beide apparaten up to date zijn. Update je JBL speaker door de bijbehorende JBL app te gebruiken.

Reset je JBL: het resetten van je JBL is bij vrijwel alle problemen een mogelijke oplossing. Hoe je dit precies doet hangt af van het JBL model. Later dit artikel ga ik hier uitgebreid op in.

JBL gaat niet aan

Zorg er allereerst voor dat je JBL is opgeladen. Mocht je zeker weten dat je JBL genoeg stroom heeft, let dat op het volgende:

 1. Kapotte kabel of oplaadpoort
 2. Batterij kapot
 3. Softwareprobleem
 4. Aansluiting niet goed
 5. Bluetooth werkt niet

Bekijk de uitgebreide blog over een JBL die niet aan gaat.

jbl-charge-speaker-resetten

JBL gaat niet uit

Een JBL die niet uitgaat is vaak op te lossen door de speaker te resetten. Er kan namelijk iets niet kloppen aan de software. Door je speaker te resetten kan je eventuele bugs of problemen met je software oplossen. Hoe je een speaker reset vind je aan het eind van dit artikel. Het kan ook voorkomen dat je je JBL in een rare modus hebt gezet. Dit kan gebeuren doordat je de verkeerde knoppen hebt indrukt. Meestal los je dit op door dezelfde knoppen, waarmee je hem in een andere stand hebt gezet, in te drukken.

Bekijk de uitgebreide blog over een JBL die niet uit gaat.

JBL valt uit

Het is ook erg vervelend als tijdens het afspelen van muziek je speaker uitvalt. Er kunnen hier verschillende redenen voor zijn:

 1. Batterij is bijna leeg
 2. Beschadigde oplaadkabel of oplaadpoort
 3. Ingebouwd beveiligingscircuit
 4. Automatische uitschakelfunctie
oplader-jbl-speaker-problemen

JBL laadt niet op

Ook bij het opladen van je JBL kunnen er problemen opduiken. De oorzaken hiervan zijn vergelijkbaar met de oorzaken van de bovenstaande problemen. Hieronder zie je ze kort onder elkaar:

 1. Beschadigde batterij
 2. Defecte Micro-USB oplaadkabel
 3. Defecte configuratie-instellingen
 4. Defecte oplaadpoort
 5. Iets in het circuit klopt niet
 6. Defect stopcontact
 7. Verouderde JBL-software gebruiken

Bekijk de uitgebreide blog over een JBL die niet oplaadt.

JBL geeft geen geluid

Je JBL gaat aan en is verbonden met bluetooth, maar er komt geen geluid uit je JBL speaker. Hieronder heb ik een paar methodes gevonden die andere mensen hebben geholpen bij het oplossen van het probleem.

Methode 1:

 1. Zet je JBL uit
 2. Houd de aan/uitknop ingedrukt, zelfs als de knop licht geeft
 3. Houd hem ingedrukt totdat je het opstartgeluid hoort

Methode 2: verwijder het apparaat in de bluetoothinstellingen. Als je een apparaat eenmaal met bluetooth hebt aangesloten, dan zal je telefoon of laptop dit product onthouden. Door hem helemaal te verwijderen/vergeten kun je de verbinding opnieuw maken.

Methode 3:

 1. Zet je JBL speaker aan.
 2. Houd de aan/uitknop ingedrukt totdat je een bekend geluidje hoort.
 3. Gebruik een AUX kabel om de JBL luidspreker te verbinden met je laptop. Stop de AUX kabel eerst in je laptop en daarna in je JBL apparaat.
 4. Koppel je JBL speaker vervolgens aan je computer.
 5. Ontkoppel de AUX kabel van beide apparaten.
 6. Koppel de JBL vervolgens weer met de computer

Kort gezegd zou je de JBL luidspreker eerst via een AUX kabel op je computer/telefoon kunnen verbinden. Daarna sluit je hem weer draadloos via Bluetooth aan, in de hoop dat het geluid weer terug is. 

Methode 4: het kan zijn dat je je luidsprekers op een erg hoog volume hebt gebruikt. Als gevolg hiervan kunnen de luidsprekers opblazen. Je kunt dit oplossen door de luidsprekers te verwijderen en te vervangen door nieuwe. Je kunt de achterkant van de JBL losschroeven waardoor je toegang krijgt tot de binnenkant van het JBL product. Het vervangen hiervan kan best een gedoe zijn, maar er is een duidelijk stappenplan die je kunt volgen.

Methode 5: reset je JBL. Dit is raad ik je aan bij vrijwel alle problemen die je hebt bij je JBL producten. Het simpelweg resetten van je JBL zorgt ervoor dat eventuele bugs of software problemen eenvoudig verholpen kunnen worden. Aan het eind van dit artikel kun je precies zien hoe je een JBL kunt resetten.

JBL resetten, hoe doe je dat?

Het resetten van je JBL, zoals al eerder besproken, kan veel verschillende soorten JBL problemen oplossen. Vandaar dat ik hier uitgebreid op inga als algemene oplossing voor problemen. Elk JBL model reset je weer net op een andere manier, vandaar dat ik elk model apart bespreek. Je moet de bluetoothknop gebruiken, die je kunt herkennen aan het icoontje.

bluetoothknop JBL resetten problemen

Bluetooth icoontje

JBL Charge: zet het apparaat aan, houd de + volumeknop en de bluetoothknop tegelijkertijd ingedrukt en wacht totdat het lampje gaat branden.

JBL Flip: zet het apparaat aan, houd de + volumeknop en de afspeelknop tegelijkertijd ingedrukt en wacht totdat het apparaat uitgaat. 

JBL Link: zet het apparaat aan, houd de mute-knop voor 15 seconden ingedrukt en wacht totdat het apparaat uitgaat.

JBL Go: zet het apparaat aan, houd de – volumeknop en de bluetoothknop tegelijkertijd ingedrukt voor 5 seconden totdat het apparaat uitgaat.

JBL Xtreme: zet het apparaat aan, houd de + volumeknop en de afspeelknop tegelijkertijd ingedrukt voor 5 seconden en wacht totdat het apparaat uitgaat. 

JBL Clip: zet het apparaat aan, houd de afspeelknop/pauzeknop en de aan/uitknop voor 30 seconden tegelijkertijd ingedrukt totdat het apparaat uitgaat. 

JBL Tune: zet het apparaat aan en de bluetooth uit, houd de + volumeknop en de – volumeknop tegelijkertijd ingedrukt voor 5 seconden en wacht totdat het LED lampje knippert.

JBL Boombox: zet het apparaat aan, houd de + volumeknop en de afspeelknop tegelijkertijd ingedrukt voor 5 seconden en wacht totdat het apparaat uitgaat. 

Hoe reset je je JBL speaker?

Scroll naar boven