Kan een JBL speaker tegen water

Kan een JBL speaker tegen water? – Is hij waterdicht?

Een JBL speaker neem je overal naartoe en de kans dat hij nat wordt is aanwezig. Alhoewel veel bedrijven en merken claimen dat hun producten waterdicht zijn, wil dat niet altijd het geval zijnIn deze blog vertel ik je in hoeverre ze tegen water kunnen en hoe je dit kunt controleren.

In het kort:

De meeste JBL speakers zijn dompeldicht. Dit betekent dat je de speaker maximaal 30 minuten onderwater kan houden. Houd de speaker niet dieper dan 1 meter onderwater.

De beste JBL speakers tegen water en vuil:

Kan een JBL speaker tegen water?

Ja, alle JBL speakers kunnen erg goed tegen water. Er kan geen water binnendringen zolang je de speaker niet langer dan 30 minuten onderdompelt.

Elektronische apparaten krijgen een IP-score die aanduidt in hoeverre ze bestand zijn tegen water. Je IP-score bevat altijd minstens 2 cijfers, zoals IP57 of IPX7. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen aanrakingen en binnendringen van objecten. Denk bijvoorbeeld aan stof. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen het binnendringen van vocht. De X in je IP-score betekent dat het apparaat op dit gebied niet is getest.

Op deze website vind je de IP-waardes met de bijbehorende betekenis. In deze blog ga ik alleen verder in op de IP-waardes die voor de JBL speakers relevant zijn. Welke IP-waarde je speaker heeft staat duidelijk in de handleiding of bij de productinformatie. Hieronder heb ik de bekendste JBL modellen met bijbehorende IP-scores al voor je op een rijtje gezet.

Hieronder zie je een lijstje waarin je kunt zien wat de IP-waardes zijn van de verschillende JBL modellen:

 • JBL Charge 3: IPX7
 • JBL Charge 4: IPX7
 • JBL Charge 5: IP67
 • JBL GO 2: IPX7
 • JBL GO 3: IP67
 • JBL Flip 4: IPX7
 • JBL Flip 5: IPX7
 • JBL Xtreme 3: IP67
 • JBL Boombox 3: IP67

We zien dat er 2 verschillende IP-scores zijn, namelijk:

 • IPX7
 • IP67

Je JBL speaker heeft een IPX7-waarde: hij is dompeldicht. Bij het onderdompelen van je speaker zal er geen waterindringing zijn. Doe dit maximaal 30 minuten lang en minder dan 1 meter diep. Je speaker is dus zo goed als waterdicht, als je hem maar niet te lang of te diep onderwater houdt.

Hoe goed je bent beschermd tegen het binnendringen van vaste objecten, zoals stof, is niet getest. Hiervoor staat de ‘X’ aangeduid in de IP-score.

Je JBL speaker heeft een IP67-waarde: ook deze speakers zijn dompeldicht. Je kunt je speaker onderdompelen zonder dat er waterindringing zal optreden. Doe dit maximaal 30 minuten lang en 1 meter diep. Er is echter ook nog een andere cijfer van de IP-score getest, namelijk de 6. Deze 6 staat voor stofvrij. De behuizing is geheel dicht en dat beschermt je volledig tegen stof.

Is een JBL speaker waterdicht?

Ja, de meeste JBL speakers zijn bijna helemaal waterdicht. Officieel zijn ze dompeldicht, wat inhoudt dat ze maximaal 30 minuten onderwater kunnen en 1 meter diep.

Er valt een hoop te zeggen over de term ‘waterdicht’. Dat je speaker waterproof is, wil nog niet zeggen dat je 100% veilig bent. Bovendien heb je naast de term ‘waterdicht’ nog termen als spatdicht, plensdicht en waterbestendig. Het verschil hiertussen is goed te zien op deze website. Het gebruik van een JBL Speaker onder de douche of op het strand is dus mogelijk.

Voor mensen die het met eigen ogen willen zien zijn er ook video’s gemaakt. Hier worden verschillende JBL modellen in het water getest. Zo zie je in de video hieronder de JBL Charge 4 in het water:

Scroll naar boven