Kan een tv buiten hangen?

Kan een TV buiten hangen?

Een normale tv buiten hangen is een vrij lastig opgave. Dit komt omdat je met een hoop dingen rekening moet houden. Het grootste gevaar is natuurlijk het weer. Als je geen maatregelen neemt om je tv te beschermen tegen het weer zal er snel waterschade ontstaan en kan de tv ook vrij snel vies worden.

In het kort:

Ja, het is mogelijk om je tv buiten te hangen. Zorg voor een overkapping, gebruik een beschermhoes, gebruik een tv kast en kies voor een goedkopere tv. Voor de rest is een stopcontact in je tuin de makkelijkste optie.

Niet de juiste maatregelen treffen leidt vaak tot een kortere levensduur van de tv. Verder raak je ook nog eens je garantie kwijt als je een tv buiten gebruikt. De schade die de tv oploopt zal dus niet worden vergoed zodra je een tv buiten aansluit.

Hiermee kun je je tv buiten gebruiken:

De beste tv voor buiten:

Samsung The Terrace tv voor buitengebruik

Samsung The Terrace QE65LST7T 

Het is zeker niet de goedkoopste tv, maar hij is wel ideaal voor buiten.

Kan je een TV buiten hangen?

Ja, het is mogelijk om een normale tv buiten te gebruiken. Ook zijn er tv’s op de markt die speciaal voor buiten zijn gemaakt.

Een normale tv is niet goed genoeg beschermd tegen het weer en heeft een extra bescherming nodig. Naast de tv zijn de kabels ook nog een probleem, omdat die snel kapot kunnen gaan door temperatuurverschillen. Een aanrader is dan ook om de kabels te beschermen met een buis. Er zijn speciale kabels verkrijgbaar voor buiten. Verder kan je draadloos verbinden met je wifi netwerk door bijvoorbeeld een wifi versterker in de buurt te zetten.

Het goede nieuws is dat er speciale tv’s bestaan voor buitengebruik. Deze tv’s zijn erg groot en vaak ook redelijk prijzig, maar bieden wel de ideale oplossing. Ze kunnen veel beter tegen de vocht en de temperaturen in de buitenlucht dan de normale tv’s. Wil je een tv buiten gebruiken, dan heb je 2 opties:

 1. Gebruik een normale tv (die bedoelt is voor binnen) en bescherm deze zo goed mogelijk.
 2. Gebruik een speciale outdoor tv die gemaakt is voor buiten.

Hoe kijk je TV buiten?

Zorg voor een overkapping: om een tv buiten te gebruiken is een overkapping of veranda een goed idee. Hiermee bescherm je niet alleen je tv, maar ook je tv meubel of andere meubels. Een overkapping in je achtertuin is de ideale plek voor een tv buiten, omdat je iets meer privacy hebt en je tv minder snel wordt opgemerkt. Kans op diefstal wordt daardoor ook kleiner.

Gebruik een beschermhoes: verder heb je voor normale tv’s een beschermhoes nodig. Zorg dat je een hoes gebruikt die de gehele tv overkoepelt. Er bestaan echter ook behuizingen voor je tv. Je bent dan duurder uit, maar het biedt meer garantie tegen het weer dan een beschermingshoes. Een beschermingshoes mag dan wel goedkoper zijn dan een behuizing, maar let er wel op dat bij de meeste hoezen de temperatuurverschillen de tv nog steeds kunnen beschadigen.

Gebruik een tv kast: een andere vorm van behuizing is een tv kastje die je openklapt als je de tv gebruikt. Zorg dat de behuizing of het tv kastje een laagje bescherming in de vorm van isolatie bevat. Als je tv in een behuizing zit met de juiste isolatie, dan kan er in principe weinig fout gaan. Door grote temperatuurverschillen is het toch belangrijk dat je rekening houdt met een eventueel kortere levensduur.

Kies voor een goedkopere tv: gebruik absoluut niet je nieuwe tv, maar koop een goedkoper model of gebruik je oude tv. Let er verder ook op dat je de garantie kwijtraakt als je je tv buiten aansluit. De eenvoudigste manier om buiten tv te kijken blijft echter via je tablet of telefoon met behulp van een wifi versterker of Hotspot. Hiermee kan je makkelijk al je programma’s volgen.

TV Beschermhoes voor Buiten

TV-Beschermhoes voor Buiten

Doe deze beschermhoes over je tv heen en bescherm hem tegen regen, vocht, wind, zonlicht, stof en ander vuil.

Hoe sluit ik een TV buiten aan?

Om buiten een tv aan te sluiten heb je ten eerste een goede plek nodig. Het beste is een overkapping of veranda waar je rustig kan zitten en niet te veel last hebt van weeromstandigheden. Daarnaast is een stopcontact nodig binnen bereik van de tv. Een stopcontact in je tuin is de makkelijkste optie, maar dan moet je wel rekening houden met het beschermen van de kabels. In de paragraaf hieronder ga ik hier verder op in.

Je kunt ook een specialist je kabels in de muur weg laten werken naar een stopcontact in je huis. Dit geeft een stuk meer veiligheid en ziet er vele malen beter uit. Vervolgens kan je een wifi versterker gebruiken voor een wifi connectie die buiten werkt. Dit bespaart een hoop kabelwerk en laat het er ook mooier uitzien. Je hoeft namelijk geen kabel te gebruiken voor een verbinding.

Nu de stroom en kabels klaarliggen heb je de tv zelf nog nodig. Dit is een belangrijke keuze, omdat er een kans bestaat dat je bij een normale tv de tv beschadigd. Een speciale outdoor tv zou een hoop moeite besparen, maar die zijn erg prijzig. Een normale tv heeft een beschermingshoes, behuizing of kastje nodig met de juiste isolatie en weerbestendigheid. Dit is wat je nodig hebt als een tv buiten wil aansluiten:

 • Een overkapping waarbij de tv geen last krijgt van regen of zand.
 • Een tv met wifi.
 • Een wifi versterker indien nodig.
 • Een tv met een beschermhoes of een kast waarin de tv kan staan.
 • Een speciale kabel voor buiten als je niet via draadloze wifi tv kijkt.
 • Een bekabeling via de muur.
 • Een speaker/soundbar voor geluid.
 • Een mediaspeler voor smartfuncties, zoals een Google Chromecast of een Apple tv. Vooral geschikt voor goedkopere modellen waarbij veel functies ontbreken.

Welke kabel voor TV buiten?

Als je een kabel gebruikt om tv te kijken, dan is het belangrijk dat je de juiste gebruikt. Er bestaan tv kabels die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Deze kabels zijn net zoals outdoor tv’s een stuk prijziger dan de varianten voor binnen. Ze zijn echter wel noodzakelijk zodra je een tv buiten gaat gebruiken. Een speciale tv voor buiten is niet perse nodig, maar een goed beschermde kabel is erg belangrijk. Je kan de kabel namelijk moeilijk beschermen tegen de temperaturen en UV licht.

Ik zou de Hirschmann kabel aanraden vanwege de lage prijs en de goede bescherming. Als je een binnenkabel koopt is de kans erg groot dat de kabel in een korte tijd kapotgaat.

Verder is natuurlijk een goede stroomkabel nodig. Zorg dat zowel de stroomkabel en de aansluiting goed is beschermd. Toch is het wegwerken van de kabels in je muur het veiligst. Heb je een pilaar waar je de tv aan kunt verbinden of een muur van het huis, dan is een specialist inschakelen een slim plan. De specialist kan de kabels veilig wegwerken ze niet beschadigen.

outdoor coaxkabel voor tv in de tuin

Hirschmann KOKA 799 Eca outdoor coaxkabel

Gebruik deze outdoor coaxkabel zodat je buiten tv kunt kijken. De kabel is extra goed beschermd waardoor je deze zonder problemen in je tuin kunt leggen.

Hoe kan ik TV kijken zonder kabel?

Een tv heeft ten eerste altijd een stroomkabel nodig. Zonder stroomkabel heb je geen power en kan je tv niet aan gaan. Verder wordt er vaak ook een coax kabel en een HDMI kabel gebruikt. Tegenwoordig is een coax kabel echter niet meer noodzakelijk.

Met behulp van een draadloze wifi connectie hoef je alleen maar een stroomkabel te gebruiken. Deze kabel kan je wegwerken door hem via de muur weg te laten lopen. Je kan eventueel ook een kastje gebruiken waar de kabel achter zit.

Een tv met zo min mogelijk kabels is belangrijk, want dan is de kans op schade kleiner. Om zonder kabels tv te kijken heb je een smart tv nodig of een mediaspeler die je de benodigde smartfuncties geeft. Voorbeelden van goede mediaspeler zijn:

 1. Google Chromecast
 2. Apple tv
 3. Amazon Fire stick

Omdat je met de tv buiten zit is het natuurlijk erg belangrijk dat je een wifi signaal hebt. Bij gebruik van een veranda of overkapping is een wifi versterker optimaal. Ik zou zelf de TP-Link RE200 aanraden vanwege de lage prijs. Zolang je het wifi netwerk niet overbelast is de verbinding prima via deze versterker. Als je toch niet zeker bent van een tv buiten, dan is er altijd nog een simpele oplossing.

De makkelijkste oplossing om buiten tv te kijken is via een telefoon of tablet. Met de wifi versterker kan je eenvoudig een goede verbinding hebben en via een tv app alle programma’s volgen. Het nadeel is natuurlijk wel een kleiner scherm en iets minder comfort dan met een tv scherm. Wil genieten van de zon terwijl je je favoriete programma kijkt en niet te veel moeite doen, dan is dit toch echt de makkelijkste optie.

tp link wifi versterker signaal uitbreiden

TP-LINK RE200

Versterk het wifi signaal in je tuin om een betere verbinding te krijgen. Zo kan je ongestoord online tv blijven kijken.

Welke TV voor buiten?

Een tv gemaakt voor buiten is een stuk duurder dan de gemiddelde tv voor binnen. De tv’s zijn goed beschermd tegen temperatuurverschillen en zijn waterdicht. Toch is de prijs voor de meeste mensen een reden om voor een normale tv te kiezen.

Mocht je willen investeren in een erg goede outdoor tv, dan raad ik The Terrace aan. Dit is een tv speciaal gemaakt voor de buitenlucht. De prijs is vrij hoog, maar dan heb je ook één van de beste tv’s voor buiten. Als je toch een normale tv buiten zet, kies dan niet voor je nieuwste tv. Je oude tv of een goedkoop model is de beste optie, omdat de kans op schade aanwezig is en je de garantie kwijtraakt.

Samsung The Terrace tv voor buitengebruik

Samsung The Terrace QE65LST7T 

Het is zeker niet de goedkoopste tv, maar hij is wel ideaal voor buiten.

Scroll naar boven