Kan ik een USB stick aansluiten op mijn TV

Kan ik een USB stick aansluiten op mijn TV?

Een hoop van je apparaten in je huis maken gebruik van een USB-aansluiting. De inhoud van deze apparaten wil je via een USB-aansluiting op je tv weergeven, maar is dat mogelijk? En zo ja, hoe sluit je een USB-apparaat dan aan op je tv? Alles over de USB-aansluiting van je tv vind je in dit artikel.

In het kort:

Ja, vrijwel alle moderne tv’s hebben tegenwoordig 1 of meer USB-poorten. Sluit de USB-kabel of USB-stick aan op je tv en schakel over naar de juiste tv bron. Gebruik hiervoor de source knop van je afstandsbediening.

De beste USB-stick voor je tv zie je hieronder:

kingston-datatraveler-usb-stick-in-tv-stoppen

Kingston DataTraveler

Hiernaast zie je een 128GB USB-stick 3.0. Een prima optie voor als je zoekt naar een USB-stick voor je tv.

Kan ik een USB stick aansluiten op mijn TV?

Ja, de meeste televisies beschikken over een ingebouwde USB-poort. De oudere modellen hebben dit mogelijk niet. Controleer dit dus van tevoren door te kijken of je USB-poorten op je tv hebt zitten.

Mocht je een redelijk nieuw model hebben, dan hoef je niet te twijfelen over het gebruik van een USB-aansluiting. Ik heb het dan bijvoorbeeld over flatscreen Samsung tv’s. Het kan echter voorkomen dat de USB-poorten op je tv al worden gebruikt.

Verder is het nog handig om te controleren of het USB-apparaat wat je op je tv wil aansluiten wel wordt ondersteund. Het kan zijn dat niet alle inhoud van je USB-apparaat overgezet kan worden naar je tv. Op de website van de grote tv-merken kun je hier genoeg over vinden. Uiteindelijk hangt het soms af van het soort model en het merk wat de tv allemaal ondersteunt. Op de pagina’s kun je ook vinden welke bestanden je op je tv kunt afspelen.

usb stick aansluiten op tv

Er is echter nog een scenario waarbij je tv niet beschikt over een USB-poort. Foto’s en video’s via een USB op je tv aansluiten wordt dan lastig. In plaats van een USB-aansluiting zou je dan een hdmi-aansluiting kunnen gebruiken. Stel dat je je laptop op je tv wil aansluiten, gebruik hier dan een hdmi-kabel voor. Een DVI- of S-videokabel kan ook een goed alternatief zijn. De kans dat je tv een hdmi of DVI-aansluiting gebruikt is erg groot. Een oudere laptop en tv verbinden kan met behulp van een S-videokabel. Een S-videokabel is een lagere kwaliteit dan een hdmi-kabel, maar het werkt prima. 

Hoe speel je een USB af op je TV?

Als je eenmaal de USB-aansluiting hebt gevonden is het aansluiten niet zo spannend. Toch zet ik hieronder de stappen kort voor je onder elkaar.

Stap 1: Sluit het USB-apparaat aan op de USB-poort van je tv. Je moet alleen weten waar de USB-aansluiting op je tv zit. De USB-poort zit aan de achterkant van de tv waar alle andere aansluitingen zich ook bevinden. De USB-poort op je tv ziet er precies hetzelfde uit als op alle andere USB apparaten. Zorg dat je de USB-kabel of USB stick goed in de USB-poort stopt, anders kan de tv de USB niet lezen.

Stap 2: Stop het USB-apparaat in het stopcontact. Vooral bij grotere apparaten zoals camera’s raad ik je dit aan.

Stap 3: zet de tv aan en selecteer de USB-ingang. Tv’s hebben vaak meerdere ingangsaansluitingen, zoals HDMI en VGA, waartussen je kunt schakelen. De inhoud van je USB-apparaat zal niet worden weergegeven als je de tv niet hebt ingesteld op de goede ingang. 

Hoe kan je een film afspelen via USB op je TV?

Mocht je tv een USB-aansluiting hebben, dan kun je deze eventueel gebruiken om films via je USB op je tv af te spelen. Deze films heb je bijvoorbeeld gedownload op je laptop en wil je graag op je tv kijken. Mocht een aansluiting via USB op je tv niet werken, dan zou je de oorzaak hieronder kunnen vinden.

Stap 1: controleer de poorttoegankelijkheid. Ook al heeft je tv een USB-poort, je kunt er niet vanuit gaan dat deze bestanden van je USB-drive kan afspelen. In sommige gevallen wordt de poort gebruikt door technici die software op de tv moeten draaien. Denk bijvoorbeeld aan het updaten of repareren van je tv. In de meeste gevallen kun je er echter vanuit gaan dat het gewoon werkt.

usb stick op flat screen tv aansluiten

Bron: dignited.com

Stap 2: als je tv video van een USB ondersteunt, dan is het belangrijk dat je kijkt naar het bestandsformaat. Elke video heeft een bestandsformaat en dat moet wel op je tv afgespeeld kunnen worden. De bestandsformaten die door de tv worden ondersteunt kan je vinden in de handleiding. videoformaten die over het algemeen afgespeeld kunnen worden zijn: MPG, MP4, DIVX, XVID, WMA en AVI.

Videoformaten die niet zo vaak worden gebruikt zijn MKV (voor high-definition) , VOB (bestanden die op dvd’s worden gebruikt) en 3GPP (wordt gebruikt op oudere mobiele telefoons met videocamera’s).

In sommige gevallen wordt de video alleen afgespeeld in een bepaalde resolutie of binnen een bepaald resolutiebereik. Al deze beperkingen kunnen ervoor zorgen dat je video via USB niet kan worden afgespeeld. In dit geval moet je de video converteren naar het juiste formaat of opnieuw coderen.

Welke USB-stick voor TV?

Maar welke USB-stick of USB kabel kan ik dan gebruiken voor mijn tv? Zoals al eerder in dit artikel vermeld is de USB-aansluiting van je tv precies hetzelfde als die van elk ander USB-apparaat. Er zijn echter wat specificaties waar je op kunt letten bij het kiezen van een USB-stick voor je tv. Zeker als je je tv wil opnemen is het verstandig om de juiste USB-stick te kiezen. De eisen die ik hieronder benoem zijn dan ook voornamelijk van belang bij het opnemen van je tv.

De beste USB-stick voor je tv beschikt over 128 GB met USB 3.0. Er zijn een hoop factoren die de bestandsgrootte kunnen beïnvloeden, zoals videoresolutie en framesnelheid. Vooral bij het opnemen van een high-definition tv-programma heb je voldoende vrije ruimte nodig. 128 GB zal dan meer dan genoeg zijn. In de meeste gevallen is een 84 GB USB stick ook al voldoende, maar dit hangt er uiteraard vanaf hoeveel je opneemt.

kingston-datatraveler-usb-stick-in-tv-stoppen

Kingston DataTraveler

Hiernaast zie je een 128GB USB-stick 3.0. Een prima optie voor als je zoekt naar een USB-stick voor je tv.

Gelukkig zijn USB-sticks vrij goedkoop, zelfs als je er een koopt met veel opslag. In plaats van een USB-stick zou je ook een externe harde schijf kunnen gebruiken. Het nadeel hiervan is echter de grootte, de prijs en het is minder makkelijk mee te nemen. De kans is niet zo groot dat je meer dan 10 GB gaat gebruiken.

Het verschil tussen USB 2.0 en USB 3.0 is de schrijfsnelheid. De USB 3.0 kan een stuk sneller data overzetten dan de USB 2.0. Let erop dat je een USB 3.0 altijd moet aansluiten op een USB-poort met 3.0. Een USB 3.0 op een USB-poort met 2.0 aansluiten kan ook, alleen dan krijg je niet meer de schrijfsnelheid van de 3.0.

Heb je te weinig USB-poorten op je tv? Gebruik een USB-splitter zoals hieronder:

USB Splitter

Sluit deze splitter aan op je tv om meer usb-poorten te creëren. Hierdoor kunnen meerdere externe usb-apparaten aangesloten worden.

Scroll naar boven