Kan ik USB op mijn Macbook gebruiken

Kan ik USB op mijn Macbook gebruiken?

Nieuwe aansluitingen worden niet altijd ondersteund door oudere apparaten. Een apparaat met USB werkt dan ineens niet meer op je nieuwe Macbook, wat nu? Gelukkig zijn er altijd oplossingen te vinden die ik in dit artikel ga bespreken.

In het kort:

Ja, de nieuwste Macbooks van tegenwoordig ondersteunen USB-C. Met een adapter is het ook mogelijk om USB-A kabels aan te sluiten. De modellen voor 2018 gebruiken nog USB-A.

usb c naar usb a adapter in macbook

USB-C naar USB-A adapter

Sluit het USB-C uiteinde aan op je Macbook. Sluit het apparaat met USB-A vervolgens aan op de adapter.

Kan ik USB op mijn Macbook gebruiken?

Ja, de oudere Macbook modellen maken nog gebruik van een USB-aansluiting. De nieuwere Macbooks, zoals alle Macbooks na 2018 gebruiken een USB-C aansluiting.

Dit laatste geldt ook voor de Macbook Pro modellen. Over het algemeen gebruiken Macbooks dus een USB of USB-C. Welke modellen nu precies welke aansluiting gebruiken vind je op de site van Apple zelf. De USB-aansluiting die voor de meeste mensen bekend voorkomt is de USB-A. De USB-A wordt vaak aangegeven als gewoon ‘USB’.

Om de USB-poort op je Macbook te herkennen kun je kijken naar de vorm van de poort op je computer en die van het apparaat/kabel. Aan de hand van een icoontje wordt er ook duidelijk aangegeven om welke aansluiting het gaat. Hieronder zie je 2 icoontjes die je kan vinden op Macbooks. Op de linker afbeelding zie je de USB-aansluiting en op de rechter afbeelding de USB-C.

Linker afbeelding: USB-A
Rechter afbeelding: USB-C

macbook pro usb poort icoon

Bron: support.apple.com

thunderbolt 3 macbook poort

Bron: support.apple.com

usb c naar usb a adapter in macbook

USB-C naar USB-A adapter

Sluit het USB-C uiteinde aan op je Macbook. Sluit het apparaat met USB vervolgens aan op de adapter.

Ik heb je net een erg eenvoudige en goedkope adapter aanbevolen. Er zijn echter meerder adapter in allerlei verschillende soorten en maten. Mocht je het budget hebben, kies dan voor een adapter van het merk Apple zelf. Je kunt er verder ook voor kiezen om een adapter te gebruiken met meerdere aansluitingsmogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld deze adapter. De prijs is een stuk hoger, maar de kwaliteit ook. Bovendien kan je er naast een USB ook een USB-C en HDMI op aansluiten.

Rolio USB C Hub poorten adapter

Rolio USB C Hub

Sluit het USB-C uiteinde aan op je Macbook. Sluit het apparaat met USB vervolgens aan op de adapter. Naast USB-poorten beschikt de adapter ook over een SD-poort en een micro SD-poort.

Heeft de Macbook Air een USB-aansluiting?

Ja, ondanks dat Apple voor zijn nieuwere modellen de aansluitingen heeft gewijzigd, zijn er nog een aantal functionerende Macbooks met een traditionele USB-poort. Hetzelfde hebben ze gedaan met de iPhones. Als je een Macbook Air uit 2017 koopt heb je toegang tot de traditionele USB-poort, ook wel USB-A en USB 3-poort genoemd. Hetzelfde geldt voor sommige oudere Macbook Pro modellen.

Houd er echter rekening mee dat Apple nieuwe software updates op oudere modellen steeds minder uitvoert. Dit betekent dat je opgegeven moment wel over moet stappen naar de nieuwere systemen, en dus ook naar nieuwere aansluitingen. 

Welke USB-stick voor MacBook?

Net zoals verschillende aansluitingspoorten op je Macbook zijn er ook veel verschillende USB-sticks verkrijgbaar. Afhankelijk van de soort aansluiting die je hebt kun je een USB-stick uitkiezen. Kijk dus eerst van welke aansluiting je Macbook gebruik maakt. Hoe je hierachter kunt komen vind je aan het begin van dit artikel. De 2 afbeeldingen eerder in dit artikel laten de 2 soorten aansluitingen duidelijk zien.

Heeft je Macbook een USB-aansluiting, gebruik dan een normale USB-stick zoals je die gewend bent. Een voorbeeld van zo’n USB stick zie je hieronder.

Heeft je Macbook een USB-C aansluiting, koop dan een USB stick die dit ondersteunt. Een goede USB-stick die je dan kunt gebruiken is degene hieronder.

Is het na het lezen van dit artikel nog niet allemaal duidelijk, overweeg dan om de video hieronder te kijken. Hier wordt duidelijke uitgelegd en gedemonstreerd hoe je omgaat met USB-aansluitingen op je Macbook.

Scroll naar boven