sonos buiten gebruiken waterdicht

Kan Sonos buiten? – Is Sonos waterdicht?

Sonos richt zich met haar producten vooral op je thuisbioscoop binnenshuis. Maar kunnen Sonos apparaten ook buitenshuis gebruikt worden? Zo ja, welke zijn dat dan precies? In deze blog vertel ik je alles over Sonos voor buitengebruik.

In het kort:

Alleen de Sonos Roam en Sonos Move kunnen buiten gebruikt worden, maar niet te lang. De Sonos Roam is waterdicht en de Sonos Move is spatwaterbestendig.

De beste Sonos speakers voor buiten:

Kan Sonos buiten gebruikt worden?

Nee, de meeste Sonos speakers kunnen niet buiten gebruikt of bewaard worden. Sommige Sonos modellen, zoals de Sonos Roam en Sonos Move kunnen wel buiten gebruikt worden. Dit kan echter niet voor een hele lange tijd. Sonos Architectural daarentegen is wel ontworpen voor buitengebruik.

Heel veel outdoor speakers heeft Sonos dus niet, maar ze zijn er zeker. En hoe goed kunnen de speakers van Sonos tegen water? En hoe werkt deze aansluiting buiten dan? Bij de Sonos Architecture zal je de bedrading namelijk wel moeten aansluiten op een versterker binnen.

Kan Sonos tegen water?

Nee, de meeste Sonos apparaten zijn niet waterdicht. Alleen de Sonos Roam is waterdicht. De Sonos Move is spatwaterbestendig, de Play:1 en Sonos One zijn vochtbestendig en de Sonos Architecture is weerbestendig.

Een belangrijk aspect waar we naar moeten kijken is de waterbestendigheid. Regen, mist of een natte ondergrond kan er al snel voor zorgen dat je Sonos apparaat een beetje nat wordt. Sommige Sonos speakers claimen dat ze waterdicht zijn, maar in hoeverre is dit waar? De Sonos speaker zal zeer waarschijnlijk tegen een paar druppels kunnen, maar onderwater zal hij het niet lang overleven.

Neem de Sonos Move als voorbeeld. De Sonos Move kan best tegen wat water, maar je kunt hem zeker niet te lang buiten laten staan zonder dat hij beschadigt. Gelukkig heeft Sonos speakers gemaakt die speciaal voor buiten zijn gebruikt.

Als we kijken naar de hele selectie van Sonos, dan zien we dat de meeste op geen enkele manier geschikt zijn voor buiten. Dit betekent niet dat je ze helemaal niet buiten kunt gebruiken, maar doe dit niet te lang.

Hieronder zie je de beste Sonos speakers die tegen water kunnen:

Het is ook mogelijk om beeld in je tuin te krijgen, zoals een tv. Hierdoor creëer je een kleine thuisbioscoop buiten. Lees hier meer over het plaatsen van een tv buiten.

Beste Sonos speaker voor buiten

Maar welke Sonos speaker kan je het beste buiten gebruiken? Bij het kiezen van een Sonos buitenspeaker kom je uit op 2 opties. De allereerste is de Sonos Move, waar we het eerder ook al even over hebben gehad. Het waterbestendige design zorgt ervoor dat de speaker het buiten langer volhoudt. De Sonos Move is een draagbare speaker met een robuust design. Niet alleen is de speaker bestand tegen wat regen, maar hij is ook schokbestendig. Het nadeel van deze draagbare speaker is dat hij niet een hele tuin kan voorzien van goed geluid. Daar is hij simpelweg niet groot genoeg voor.

Natuurlijk is de waterbestendigheid niet de enige factor die meespeelt buiten. Ook hitte en direct zonlicht moeten we rekening mee houden. Door het felle zonlicht en de zwarte kleur kan de speaker best warm worden. De Sonos move schiet op dit gebied toch echt te kort. Er is echter 1 Sonos speaker die hier wel tegen opgewassen is, namelijk de buitenspeaker van Sonos.

De Sonos Move is natuurlijk niet echt een buitenspeaker, ook al presteert hij prima op dit gebied. De Sonos Architectural daarentegen is wel speciaal gemaakt voor buitengebruik. Deze modellen zijn tegen een hoop situaties beschermd:

  • Vochtigheid
  • Water
  • Zout
  • Warmte
  • UV straling
  • Vriezende temperaturen
vocht-op-sonos-speaker
sonos-buiten-gebruiken
vrieskou-met-sonos

Met al de bovenstaande punten krijg je te maken als je je speaker door het jaar heen veel buiten gebruikt. Alhoewel de geluidskwaliteit even goed is als bij andere Sonos speaker, zal deze speaker geen gebruik maken van de smartfunctie die alle andere Sonos speaker wel hebben. Ook al is het zeker geen oude technologie, deze speakers hebben wel een versterker of ontvanger nodig om stroom te krijgen en een audiosignaal te leveren.

Dat je gebruik moet maken van een versterker of een vervanger is een groot nadeel. De versterker en ontvanger mogen namelijk niet te lang buiten staan. Denk bijvoorbeeld aan de Sonos Amp die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Let erop dat ook de Sonos Architecture niet voor eeuwig buiten kan staan. Een hele lange tijd buiten laten staan, zeker bij extreme temperaturen, kan de speaker op den duur niet ten goede komen.

Natuurlijk zijn er ook zelf dingen waar je op kunt letten zodat je speaker voor een langere tijd buiten kan staan. Zet de speaker bijvoorbeeld op een droge ondergrond zonder water of zand. Of zet de speaker op een plek waar het droog is terwijl het regent.

Sonos apparaten zijn over het algemeen niet bedoelt voor buiten, maar zijn wel van hoge kwaliteit. De kans dat ze buiten nog goed functioneren is een stuk groter dan bij veel andere goedkopere merken. Er is dan ook al in het verleden gebleken dat Sonos apparaten het buiten best goed kunnen redden. Je zal alleen moeten onthouden dat buiten nooit een goede omgeving is voor elektronica. Ook al is je speaker er helemaal voor gemaakt, de omstandigheden buiten zullen altijd ten koste gaan van de levensduur van je speaker. 

Je zou eventueel nog een beschermhoes voor je Sonos speaker kunnen halen. Deze beschermhoes beschermt je speaker voor als je hem buiten of in een schuur bewaart.

Soundskin Sonos Speaker

Soundskin Sonos Speaker

Deze beschermhoes kun je gebruiken ter bescherming voor je Sonos speaker. Handig voor als je hem buiten wil gebruiken. Zand, vocht en kou zullen minder snel van invloed zijn op het apparaat.

Kan Sonos in de badkamer?

Ja, de Sonos Move, Roam, One en Play:1 zijn geschikt om te gebruiken in je badkamer.

De Sonos Roam heeft een IP67. Dit betekent dat hij het beste tegen water kan. Je kunt hem onder de douche houden. De 6 geeft aan dat hij stofbestendig is, terwijl de 7 aangeeft dat de speaker tot 30 minuten onderwater kan op maximaal 1 meter. De Sonos Move IP56 is iets minder bestemd voor water, deze is namelijk spatwaterbestendig. Tot slot hebben we de vochtbestendige Sonos One. Deze heeft geen IP rating, wat wil zeggen dat we niet weten in hoeverre hij tegen water kan. Maar een vochtige ruimte zoals een badkamer zal geen probleem zijn.

Of een Sonos speaker in de badkamer gebruikt kan worden hangt af van hoe waterbestendig ze zijn. Je krijgt in een badkamer natuurlijk te maken met stoom, vocht of condens. Hoe waterbestendig ze zijn wordt aangegeven door elk product een IP-code te geven. Deze IP code geeft aan hoe waterbestendig het elektronische apparaat is.

Maar hoe zit het dan met de andere Sonos producten? De rest van de Sonos apparaten zou ik niet in de badkamer gebruiken. Ze zijn simpelweg niet vochtdicht, wat wil zeggen dat vocht de speaker kan beschadigen. Tot slot moet je er natuurlijk ook op letten dat je speaker stroom nodig hebt.

Beste speakers voor in de badkamer:

Scroll naar boven