sonos producten met bluetooth gebruiken

Kan Sonos op bluetooth? – Hoe verbind je met bluetooth?

Het draadloos verbinden van een Sonos speaker kan op 2 manieren: via wifi en via bluetooth. Maar welke Sonos apparaten gebruiken bluetooth en welke wifi? Indien ze bluetooth ondersteunen, hoe kan ik Sonos apparaten hier dan mee verbinden? Leer alles over het draadloos verbinden van je Sonos producten via bluetooth.

In het kort:

Ja, de Sonos Move en Sonos Roam kun je met bluetooth gebruiken. Druk aan de achterkant van de speakers op de bluetoothknop om de speaker in de bluetoothmodus te zetten. Zet de speaker in de pairingmodus en maak draadloos verbinding.

Sonos speakers met bluetooth:

Kan Sonos op bluetooth?

Ja, de Sonos Move en Sonos Roam kun je met bluetooth gebruiken. De rest van alle Sonos producten ondersteunen geen bluetooth. Verder heb je de mogelijkheid om een bluetoothadapter te gebruiken, zodat je alsnog een bluetoothverbinding kunt krijgen.

De Sonos Roam en Sonos Move zijn draagbare producten en kunnen daarom met bluetooth gebruikt worden. Het voordeel van bluetooth is dat je het overal kunt gebruiken. Bij gebruik van Wifi is dit niet het geval, aangezien je niet overal internet hebt. De Roam en de Move beschikken ook over de mogelijkheid om via wifi verbinding te maken.

Met een knop op je speaker kun je eenvoudig switchen tussen bluetooth en wifi. Dit is niet ideaal, aangezien Sonos eerst aankondigden dat dit automatisch zou gaan. Zodra je geen wifi meer hebt stopt de muziek en gebruik je de knop om over te schakelen naar bluetooth.

Kan Sonos op bluetooth

Je kunt dus eigenlijk kiezen wanneer je welke verbinding wil gebruiken. Bij het verbinden van meerdere Sonos speakers met elkaar zal je altijd wifi moeten gebruiken. Jammer, want bij veel andere bluetooth speakers (zoals JBL) kan dit wel. Als je thuis bent en een geluidsinstallatie hebt met meerdere Sonos apparaten, dan zal je dus sneller wifi gebruiken. Sonos focust zich dan ook voornamelijk om geluidsapparaten binnenshuis.

Mocht je verder van huis zijn en geen internet hebben, dan is het gebruik van bluetooth weer ideaal. Kortom, zowel bluetooth als wifi hebben voordelen en nadelen. Om je een extra goed beeld te geven vergelijk ik wifi en bluetooth met elkaar in een tabel:

 Sonos met WiFiBluetooth speakers
Goede geluidskwaliteitJaNee
Overal te gebruikenNeeJa
Onderbrekingen door notificaties op je telefoonNeeJa
Goede verbindingJaNee

Op basis van de bovenstaande tabel kunnen we concluderen dat een wifi-verbinding een stuk betere optie is. Het brengt alleen een stuk meer beperkingen met zich mee, aangezien je een internetverbinding nodig hebt. In de ruimte waar wifi aanwezig is hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat de verbinding uitvalt of het geluid hapert. Bij bluetooth heb je dit een stuk sneller, aangezien je speaker dan continu het signaal van bijvoorbeeld je telefoon nodig heeft.

Hoe verbind ik Sonos met bluetooth?

Het verbinden van bluetooth op je Sonos kan op meerdere manieren. Allereerst bespreek ik de Sonos apparaten die een ingebouwde bluetoothverbinding hebben. Dit zijn de Sonos Roam en de Sonos Move. Daarna vertel ik je hoe je een Sonos apparaat zonder bluetooth alsnog kunt verbinden via bluetooth.

Sonos Move via bluetooth verbinden

Voordat je kunt beginnen met het koppelen zal je de Move eerst met de app via wifi moeten verbinden. Daarna kan je overschakelen naar de bluetooth-modus en verbinding maken met andere bluetoothapparaten zoals je telefoon.

Let op dat je tijdens de bluetoothverbinding geen gebruik kunt maken van de app. Het aan of uitzetten en het aanpassen van de volume doe je dan via het aangesloten apparaat. Verder zijn een aantal functies niet beschikbaar. Ik heb het dan over het groeperen van de speaker, de spraakfunctie en het creëren van stereoparen.

 1. Stap 1 is om van de wifi-modus over te schakelen naar de bluetoothmodus. Kijk aan de achterkant van het apparaat voor de bluetoothknop. Je kunt deze herkennen aan het bluetoothicoontje. Ook het wifi icoontje staat hier bij. Druk hier 1 keer op om over te schakelen naar de bluetoothmodus.
 2. Nu je de bluetoothmodus hebt ingeschakeld kan je overschakelen naar de verbindingsmodus. Houd hiervoor de bluetoothknop ingedrukt totdat je een geluidssignaal hoort en een blauw ledlampje ziet knipperen.
 3. Ga naar de instellingen van je apparaat (bijv. je telefoon) en zorg dat bluetooth is ingeschakeld. Bij de bluetooth apparaten zie je als het goed is de Move speaker staan. Selecteer deze en wacht totdat het ledlampje blauw is Als het goed is hoor je weer een geluidssignaal.

Mocht de Sonos Move niet op je apparaat verschijnen, controleer dan of de Sonos Move wel echt in de verbindingsmodus staat. Je kunt dit controleren door te kijken of het ledlampje blauw knippert.

sonos-move-met-wifi-ondersteuning

Sonos Move met bluetooth

Je ziet dat de draagbare speakers van Sonos een bluetoothfunctie hebben. Het gaat dan om de Sonos Move en Sonos Roam.

Sonos Roam via bluetooth verbinden

Ook bij de Sonos Roam zal je eerst met behulp van de app wifi moeten installeren. Controleer allereerst of de Roam niet in de slaapstand staat voordat je de onderstaande stappen gaat doorlopen. In tegenstelling tot de Sonos Move kan je bij de Roam wel een stereopaar maken terwijl hij is verbonden met bluetooth.

 1. Houd de aan/uitknop aan de achterkant van de Roam voor 2 seconden ingedrukt. Na die 2 seconden laat je de knop los en hoor je een geluidje. Ook het ledlampje op de voorkant gaat blauw knipperen.
 2. Ga naar de bluetooth-instellingen van je apparaat en kijk of je bluetooth hebt aan staan. Kijk bij je apparaten of je je Sonos Roam erbij ziet staan. Selecteer dit apparaat.
 3. Nadat je het apparaat hebt geselecteerd wordt de verbinding gemaakt, hoor je een geluidje en gaat er een blauw lichtje branden.

Nadat je je Sonos product eenmaal hebt verbonden met een apparaat zal hij dit onthouden. Het koppelingsproces hierboven hoef je dan niet te herhalen. De Sonos Move kan bijvoorbeeld 6 apparaten in totaal onthouden.

sonos-roam-met-bluetooth-ingebouwd

Sonos Roam met bluetooth

Je ziet dat de draagbare speakers van Sonos een bluetoothfunctie hebben. Het gaat dan om de Sonos Move en Sonos Roam.

Sonos aansluiten op bluetooth

Maar hoe zit het met alle andere Sonos apparaten die geen ingebouwde bluetooth hebben? Hiervoor zal je een aparte bluetoothadapter moeten gebruiken. Met deze adapter kun je ervoor zorgen dat de Sonos speaker bluetoothsignalen van bijvoorbeeld je telefoon kan ontvangen.

Een voorbeeld van zo’n bluetooth adapter is deze. Je stopt deze adapter in je Sonos apparaat en je kunt beginnen met het verbindingsproces. Dit doe je via een analoge of digitale verbinding. Niet alle Sonos apparaten beschikken echter over deze aansluiting.

logitech-bluetooth-audio-adapter-versterker-draadloos-maken

Logitech Bluetooth Audio Adapter

Op de afbeelding hiernaast zie je bluetoothadapter die je kunt gebruiken. Hiervan zijn meerdere modellen op de markt.

Bij de adapter krijg je een RCA naar 3,5mm kabel meegeleverd. Het RCA uiteinde sluit je aan op de adapter. Het 3,5mm uiteinde sluit je aan op de Sonos speaker. Indien dit niet mogelijk is, gebruik dan een ander Sonos apparaat om de verbinding alsnog mogelijk te maken. Sommige Sonos apparaten, zoals de Sonos One, Sonos One SL of Play:1 beschikken niet over zo’n aansluiting. In dit geval moet je deze Sonos apparaten eerst verbinden aan een ander Sonos apparaat dat wel de juiste aansluiting ondersteunt.

Een Sonos apparaat wat je zou kunnen gebruiken is de Sonos Connect. Je sluit bijvoorbeeld de Sonos One aan op je Sonos Connect. De Sonos Connect kun je vervolgens aansluiten op de bluetoothadapter. Het gaat erom dat je een ander Sonos apparaat kunt gebruiken die wel gebruik maakt van een 3,5mm ingang. Naast de Sonos Connect hebben ook de Sonos Connect:Amp en Sonos Amp een ingang die werkt.

Het gebruiken van zo’n extra Sonos apparaat is voornamelijk handig als je toevallig meerdere Sonos apparaten gebruikt. Een aparte Sonos speaker kopen om deze verbinding mogelijk te maken is het meestal niet waard. Daar komt ook nog bij kijken dat je de bluetoothadapter moet bestellen. Hieronder laat ik je zien welke stappen je moet volgen om deze verbinding mogelijk te maken.

 1. Indien je Sonos apparaat geen 3,5 mm ingang heeft, gebruik dan een ander apparaat zoals de Sonos Connect.
 2. Sluit de bluetooth adapter met de meegeleverde RCA naar 3,5mm kabel aan op het Sonos apparaat.
 3. Verbind het apparaat (bijv. je telefoon) met de bluetoothadapter. Dit kun je doen door naar instellingen van je apparaat te gaan. Hier vind je je Sonos speaker staan die je wil verbinden.
 4. Selecteer indien nodig het apparaat waar de bluetooth ontvanger op zit.  

Welke Sonos heeft bluetooth?

We hebben het nu over verschillende mogelijkheden gehad. Welke stappen je precies moet volgen hangt af van het soort Sonos speaker die je gebruikt. Ik zet de 3 opties nog even op een rijtje:

 1. Je hebt een speaker die al een ingebouwde bluetoothverbinding heeft.
 2. Je hebt een speaker die gebruik moet maken van een bluetoothadapter.
 3. Je hebt een speaker nodig die gebruik moet maken van een bluetoothadapter en een extra Sonos apparaat.

Hieronder zie je welke optie je hebt bij de verschillende Sonos speakers.

Ingebouwde bluetoothverbindingAlleen een bluetoothadapter nodigBluetoothadapter + extra Sonos apparaat nodig
Sonos RoamSonos FiveAlle overige Sonos apparaten
Sonos MoveSonos Port 
 Sonos Amp 

Uit de tabel is af te leiden dat je voor de Sonos apparaten in de rechterkolom de Sonos Five, Sonos Port of Sonos Amp nodig hebt.

Scroll naar boven