wifi-installatie-sonos-illustratie

Kan Sonos op wifi? – Hoe sluit je wifi aan op Sonos?

Tegenwoordig maken elektronische apparaten gebruik van een bluetoothverbinding of een wifiverbinding. Elke vorm van verbinding heeft zo zijn voordelen en nadelen. Zo levert een wifi-verbinding je een hogere kwaliteit geluid op dan een bluetoothverbinding. Maar hoe zit het met Sonos? Kan je Sonos verbinden met een wifi-netwerk?

In het kort:

Ja, alle Sonos speakers kunnen verbinden met wifi. Download de Sonos app, selecteer ‘nieuw systeem installeren’. Volg vervolgens alle stappen die de app van je vraagt. Zorg dat je binnen het bereik van je wifi zit.

Opzoek naar een Sonos speaker met wifi?

Kan Sonos op wifi?

Ja, alle Sonos speakers kunnen verbinden met wifi. Net zoals je telefoon worden ze gebruikt met de wifi die je thuis gebruikt.

Zolang je binnen bereik bent van je wifi kan je je Sonos speaker draadloos verbinden met je andere apparaten. Aan de hand van wifi kun je gebruik maken van de app en meerdere Sonos apparaten met elkaar koppelen. Je kunt hierdoor in meerder kamers tegelijk muziek afspelen en geavanceerde afstandsbedieningsfuncties gebruiken. Kortom, het gebruik van wifi maakt het mogelijk om het meeste uit je Sonos apparaten te halen.

kan sonos op wifi

Een nadeel van wifi-gebruik is dat je niet onbeperkt bereik hebt zoals bij bluetooth. Je Sonos buiten gebruiken kan dus niet altijd, aangezien je wel genoeg wifi in je tuin nodig hebt. Aangezien de meeste mensen Sonos gebruiken als geluidssysteem voor thuis maakt dit niet heel veel uit. Het voordeel van wifi is echter de betere geluidskwaliteit. Ook verlies je de verbinding van een Sonos speaker minder snel zodra je een wifi-verbinding gebruikt. Heb je toch echt liever bluetooth, dan heb je nog genoeg opties. Lees voor meer informatie: kan Sonos op bluetooth?

Hoe sluit je Sonos aan op wifi?

Het verbinden van je Sonos op wifi is niet een erg moeilijk proces. Je hebt echter meerdere mogelijkheden. Zo kan je een bekabelde en een draadloze verbinding gebruiken. Ik hoor je denken: waarom zou ik een bekabelde aansluiting gebruiken met wifi? Meer hierover vertel ik straks.

zwarte sonos plaatsen met wifi

Het draadloos koppelen via wifi kan met zowel de S1 app als de S2 app. Beide verbindingsmethodes zijn net weer wat anders. Weet je niet welke app je moet gebruiken? Welke app moet ik downloaden voor Sonos? Hieronder bespreek beide methodes.

Je Sonos draadloos verbinden via wifi

Het verbinden van je Sonos apparaat met wifi is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Zodra je de juiste app hebt gedownload hoef je alleen nog maar de stappen te volgen. Zolang je alle aangegeven stappen in de app volgt wordt de verbinding met wifi gemaakt. Zorg er hierbij voor dat je zowel je apparaat (zoals je telefoon) als je Sonos speaker bij de hand hebt. Uiteraard is het ook belangrijk dat je in een ruimte zit met wifi. Zorg ervoor dat dit het wifisignaal is waar je je speaker voor een langere tijd op wil gebruiken. Zo hoef je later niet te switchen.

 1. Sluit je speaker aan op het stroom.
 2. Download de S2 app.
 3. Open de S2 app op je iOS of Android apparaat. Het is niet mogelijk om je Sonos te verbinden met de Sonos app op je Mac en Windows.
 4. Klik op ‘nieuw systeem installeren’.
 5. Zet de automatische detectie aan. Door deze functie aan te zetten heeft Sonos toegang tot je locatiegegevens, waardoor je speaker automatisch opzoek gaat naar speakers in de buurt.
 6. Vervolgens krijg je de speakers te zien die klaar zijn om te installeren.
 7. Daarna zie je een knop met ‘ga naar Accessoire-instellingen’. Na het drukken op de knop kan je Sonos speaker verbinden met wifi. Wacht even totdat de wifi-verbinding is afgerond.
 8. Druk op de ‘Join’ knop van je speaker. Je kunt de knop herkennen aan dit tekentje: ∞
 9. Nadat je op de knop hebt gedrukt moet je aangeven waar je je Sonos gaat gebruiken.
 10. Je Sonos installatie is voltooid. Klik op ‘klaar’ om de installatie af te sluiten.

Je Sonos met bekabeling op wifi verbinden

Er is ook een mogelijkheid om je Sonos speaker via een kabel op je wifi-router aan te sluiten. Het instellen van een Sonos apparaat op je router kan met behulp van een ethernetkabel. Bij deze installatie sluit je 1 Sonos apparaat aan op de router. De andere Sonos speakers die onderdeel uitmaken van het geluidssysteem sluit je dan via wifi aan op dit Sonos apparaat. In de afbeelding hieronder wordt deze aansluiting duidelijk geïllustreerd.

wifi installatie sonos illustratie

Bron: assets.sonos.com

Maar waarom zou je deze vorm van aansluiting gebruiken? Je kunt deze aansluiting gebruiken als je wifinetwerk traag of onbetrouwbaar is. Ook bij een wifinetwerk dat niet alle kamers bereikt of niet voldoet aan de systeemeisen kan het handig zijn.  

Hoe verander je de wifi op Sonos?

Het veranderen van wifi op je Sonos komt vaker voor dan je denkt. Bijvoorbeeld als je een ander wifinetwerk gebruikt of als je het wifiwachtwoord wijzigt. Eerder dit artikel heb ik al verteld dat je Sonos zowel met als zonder kabel aan kunt sluiten op wifi. Zo kun je de Sonos BOOST en Sonos Play via een ethernetkabel op je router aansluiten. Of je nu wel of geen kabel gebruikt, hieronder bespreek ik beide methodes.

Wifi-netwerk veranderen op Sonos die draadloos is aangesloten op wifi:

 1. Zorg er allereerst voor dat het apparaat waarmee je Sonos wordt bestuurd is verbonden op het nieuwe wifi-netwerk. Dit kan bijvoorbeeld een telefoon of tablet zijn waarop je de Sonos app hebt geïnstalleerd.
 2. Verbind je Sonos speaker vervolgens met een ethernetkabel met je wifi-router.
 3. Open de Sonos app en ga naar instellingen > systeem > netwerk > draadloze setup. Vanaf hier word je verder geholpen door de app.
 4. Na het invoeren van je wachtwoord geeft de app aan dat de speaker is aangesloten op het nieuwe wifi-netwerk. Je kunt de ethernetkabel nu loskoppelen van de wifi-router en Sonos speaker.

Wifi-netwerk veranderen op Sonos die met een kabel is aangesloten op wifi:

Dit proces is nog eenvoudiger en kun je volgen als je de Sonos BOOST of Sonos Player gebruikt. Verbind je Sonos BOOST met een ethernetkabel op de nieuwe router. Mocht je andere Sonos speakers draadloos hebben aangesloten op de BOOST, haal deze dan van het stroom en sluit hem daarna weer aan.

Draagbare Sonos speakers met wifi:

Hoe verwijder je een wifi-netwerk van Sonos?

Je Sonos apparaat slaat alle wifi-netwerken op zodra je deze hebt gebruikt. Als je het netwerk niet meer nodig hebt kun je hem verwijderen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Sonos app voor iOS of Android
 2. Ga naar de instellingen > Systeem
 3. Ga naar Netwerk > Netwerken
 4. Selecteer het wifi-netwerk wat je wil verwijderen
 5. Tik op verwijderen

Kan Sonos ook zonder wifi?

Ja, het is mogelijk om Sonos apparaten zonder wifi te gebruiken. De Sonos Move en de Sonos Roam kunnen gebruik maken van bluetooth. Verder kan een kabel ook voor verbinding zorgen, zonder dat hier wifi voor nodig is.

Zonder het gebruik van wifi loop je echter een heleboel handige functies mis. Ook de geluidskwaliteit is minder goed zodra je bluetooth gebruikt. Over het algemeen is het de bedoeling dat je Sonos via wifi verbindt. Dat is dan ook hetgeen wat ik je aanraad. Desalniettemin is het mogelijk om audio af te spelen op je Sonos speaker zonder een wifi-verbinding.

sonos zonder wifi gebruiken

Maar hoe speel je dan muziek af op je Sonos speaker zonder wifi te gebruiken? De meest eenvoudige optie is om de Sonos Move of Roam te kopen. Deze hebben een knop waarmee je kunt switchen tussen bluetooth en wifi. Meer hierover: kan Sonos op bluetooth?

Beschikt je Sonos speaker niet over bluetooth, dan is er nog een andere manier. Een Sonos speaker zonder wifi gebruiken kan ook door een 3.5 mm aux kabel te gebruiken.

 1. Open de Sonos app en ga naar de instellingen.
 2. Verbind een 3.5 mm aux kabel met de Sonos speaker en met de audiobron (het apparaat dat de audio naar je speaker stuurt).
 3. Klik op de kamerinstellingen.
 4. Zodra je de aux kabel hebt aangesloten zie je als het goed is de instellingen voor de Line-in-kamer.
 5. Klik op deze optie en regel de line-in auto-play-ruimte naar het gebied waar je je Sonos speaker wil gebruiken.

Na het volgen van de bovenstaande stappen kun je audio naar je Sonos speaker sturen zonder hiervoor wifi te gebruiken. Ideaal is het niet, maar het is een goede tijdelijke optie.  

Wifi op Sonos werkt niet

We hebben net gezien dat er een mogelijkheid is om je Sonos te gebruiken zonder wifi. Toch kun je het beste gewoon gebruik blijven maken van een wifi-verbinding. Maar wat als je Sonos geen wifi heeft? In veel gevallen is het afspelen van muziek dan niet mogelijk.

sonos move wifi werkt niet

Kijk allereerst of je andere apparaten in je huis wel kan verbinden met wifi. Op die manier kun je erachter komen waar het probleem zit.

Dit is waar het aan zou kunnen liggen:

 1. Onjuist wifi-netwerk: dit kan de oorzaak zijn van het probleem. In de app kun je naar ‘ander netwerk gebruiken’ gaan en opnieuw verbinding maken met het juiste wifi-netwerk.
 2. Wifi-netwerk wordt niet ondersteund: er zijn netwerktypes die een draadloze verbinding niet ondersteunen. Om hierachter te komen kun je je Sonos speaker aansluiten op een ander wifi-netwerk.

Lukt het nog steeds niet om je Sonos speaker te verbinden, bekijk dan deze blog voor meer informatie: Sonos werkt niet meer

Scroll naar boven