Macbook maakt te veel geluid

Macbook maakt te veel geluid? – Geluidsproblemen oplossen

Stel je voor. Het is maandagochtend en je pakt je MacBook erbij om wat dingetjes voor school of je werk op te pakken. Je zit er net lekker in, maar ineens word je enorm afgeleid door het ruisende lawaai van de blazende ventilatoren van je MacBook. Super vervelend, want nu ben je al je focus verloren.

In het kort:

 1. Zorg ervoor dat je de MacBook op een vlakke ondergrond gebruikt.
 2. Herstart je MacBook.
 3. Stel de SMC (System Management Controller) opnieuw in.
 4. Gebruik de officiële oplaadkabel en adapter van Apple.
 5. Zorg dat de kamertemperatuur ligt tussen de 10 en 35 graden Celsius.

Niet alle MacBook-modellen beschikken over ventilatoren. Ben jij in het bezit van een MacBook die wel een ventilator heeft en maakt deze nogal veel geluid? Dan leg ik je in dit artikel graag uit hoe je geluidsproblemen met je MacBook kunt oplossen!

Wat moet je doen als je MacBook te veel geluid maakt?

Het is uiteraard erg storend als je MacBook te veel geluid maakt. Ben je net lekker bezig met je werk, word je weer afgeleid door dat rare geluid. Waarom heeft een MacBook deze ventilatoren überhaupt? Dit leg ik je graag even uit.

Je MacBook wordt aangedreven door een chip. Deze chip zorgt ervoor dat de taken die jij op je MacBook wilt uitvoeren, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Soms is het echter zo dat er zwaardere taken op je MacBook volbracht moeten worden. Denk hierbij aan het bewerken van video’s of het open hebben staan van meerdere schermen tegelijk.

In dit soort scenario’s wordt de chip harder aan het werk gezet, wat ervoor zorgt dat deze opwarmt. Dit is het moment dat de ventilator van je MacBook wordt ingeschakeld. Deze zorgt er namelijk voor dat de chip koel blijft. De prestaties van je MacBook leiden hier dus niet onder, omdat de chip op deze manier altijd koel blijft. Je kunt dus stellen dat de ventilator van je MacBook voor een groot deel verantwoordelijk is voor jouw productiviteit.

Maar wat nou als het rare geluid van de MacBook al heel snel op komt zetten? Of als het geluid zo hard en irritant wordt dat je je niet meer kunt concentreren? Wanneer dit het geval is, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand met de ventilatoren van je MacBook. In het onderstaande overzicht neem ik de oplossingen graag met je door.

Het blokkeren van de ventilatieopeningen

Zoals je weet beschikken sommige MacBook-modellen over een ventilator. Aan de buitenkant van de MacBook zitten ventilatieopeningen. Deze openingen zuigen koele lucht naar binnen en voeren hete lucht af.

Wanneer de ventilatieopeningen geblokkeerd zijn wordt dit proces belemmerd. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat de MacBook op een vlakke ondergrond wordt gebruikt. Dit heeft namelijk het meest positieve effect op de ventilatoren. Het gebruik van je MacBook op een niet zo vlakke ondergrond, zoals op schoot of op de bank, kan ertoe leiden dat de ventilatoren sneller gaan draaien en hierdoor dus meer lawaai maken.

Ventilator wordt veelvuldig gebruikt

Heb je het idee dat de ventilator van je MacBook veelvuldig wordt gebruikt, zelfs als deze geen zware taken, zoals videobewerking aan het uitvoeren is? Dan is het verstandig om de onderstaande stappen te ondernemen.

Echter dien je allereerst te weten of jouw MacBook over een Intel-chip of Apple-chip beschikt. Gelukkig is dit makkelijk om te achterhalen. Dit doe je door naar het Apple-menu op je MacBook te gaan, welke zich linksboven in je scherm bevindt. Klik vervolgens op ‘Over deze Mac’. De naam van jouw MacBook, samen met wat andere informatie, wordt hier weergegeven. Controleer of er ’Intel’ of ‘Apple’ staat achter het woord ‘Chip’. Je weet nu of je een Intel MacBook hebt of een MacBook met Apple silicon.

MacBook met Apple silicon: Herstart je MacBook en controleer of het probleem hierna verdwenen is.

MacBook met Intel-chip: Het opnieuw instellen van de SMC (System Management Controller) kan ervoor zorgen dat de ventilatoren niet meer zo veelvuldig worden gebruikt. De SMC stel je op deze manier opnieuw in:

 1. Houd de toetsen control, option aan de linkerkant van het toetsenborden shift aan de rechterkant van het toetsenbord voor zeven seconden ingedrukt.
 2. Nadat de zeven seconden voorbij zijn, houd je de aan/uit-knop ingedrukt, samen met drie andere toetsen. De eerste zeven seconden houd je dus drie toetsen ingedrukt en de tweede, aansluitende zeven seconden houd je vier toetsen ingedrukt. Laat de drie toetsen tussen de eerste en tweede zeven seconden niet los!
 3. Laat alle toetsen los na 14 seconden en wacht heel even.
 4. Start je MacBook opnieuw op door de aan/uit-knop in te drukken.

Overige oplossingen

Indien de bovenstaande oplossingen niet hebben geleid tot een vermindering van het geluid van de ventilatoren, dan heeft het wellicht zin om de onderstaande oplossingen eens uit te voeren:

 • Zorg ervoor dat de oplaadkabel en adapter die je gebruikt officieel en gemaakt door Apple zijn. Apple raadt het (vanzelfsprekend) af om oplaadkabels en adapters van externe partijen te gebruiken
 • Wees je bewust van je omgeving. Gebruik je jouw MacBook op een zomerse dag in een snikhete kamer? Dan is het logisch dat de ventilatoren sneller zijn werk moeten doen, aangezien de MacBook door externe factoren wordt opgewarmd. In dit geval is het raadzaam om je MacBook naar een andere ruimte te verplaatsen en je werk daar vervolgens op te pakken. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 10 en 35 graden Celsius.

Wat moet je doen als je MacBook geen geluid heeft?

Zoals eerder genoemd, beschikken niet alle modellen van de MacBook over een ventilator. Dit betekent dan ook dat je het ruisende geluid bij deze MacBooks niet zal horen. In dit onderdeel wil ik het echter met je hebben over andere geluiden die de MacBook maakt. Deze geluiden zijn afkomstig uit de ingebouwde luidsprekers. Dus, wat moet je doen als je MacBook helemaal geen geluid maakt?

Problemen met de luidsprekers

Wanneer je geen systeemgeluiden uit de luidsprekers hoort komen, is het zaak om de geluidsinstellingen te controleren. Dit doe je als volgt:

 1. Ontkoppel alle kabels van je MacBook
 2. Ga naar het Apple-menu op je MacBook, linksboven in je scherm
 3. Selecteer ‘Systeemvoorkeuren’ en klik vervolgens op ‘Geluid’
 4. Op het tabblad ‘Uitvoer’ selecteer je de luidsprekers van je MacBook
 5. Het kan zo zijn dat de regelaar voor ‘Uitvoervolume’ laag staat, dus aan de linkerkant. Probeer de regelaar meer naar rechts te schuiven om het volume te verhogen
 6. Als het vakje ‘Geluid uit’ is ingeschakeld, dien je deze uit te schakelen

Hopelijk heeft een van deze oplossingen ervoor gezorgd dat er weer geluid uit de ingebouwde luidsprekers komt.

Overige oplossingen

Er zijn nog wat andere oplossingen die ik met je wil delen. In het onderstaande overzicht staan deze vermeld:

 • Het kan de beste overkomen, maar check of je volume niet per ongeluk is gedempt. Je zet het volume hoger door op F12 op je toetsenbord te drukken, of door naar het bedieningspaneel te gaan en de schakelaar onder ‘Geluid’ meer naar rechts te slepen
 • Start je MacBook opnieuw op. Het uit- en inschakelen van je apparaat is een eeuwenoud kunstje, maar vaak heeft dit een positief effect op technische problemen die je ervaart
 • Wellicht is je MacBook verbonden met een extern audioapparaat, zoals een luidspreker of koptelefoon. Het verbreken van deze verbinding is eenvoudig. Ontkoppel alle kabels van de MacBook om bekabelde verbindingen met externe apparaten uit te schakelen. Is jouw MacBook verbonden met een extern apparaat middels Bluetooth? Zorg er dan voor dat Bluetooth op je MacBook is uitgeschakeld. Dit doe je door naar het bedieningspaneel te gaan, op ‘Bluetooth’ te klikken en de schakelaar vervolgens uit te zetten
 • Controleer of het geluid bij andere apps of programma’s werkt. Heb je bijvoorbeeld wel geluid wanneer je een filmpje op YouTube kijkt, maar niet als je een nummer op Spotify afspeelt? Dan ligt het probleem aan de desbetreffende app of programma

Hebben de bovenstaande oplossingen niet tot het gewenste resultaat geleid? Dan is het wellicht verstandig om contact op te nemen met Apple Support. Zij kunnen jou middels de telefoon en chat te woord staan. Ook kunnen de medewerkers van Apple een afspraak voor je inplannen bij een Apple Store of erkende Apple serviceprovider. Technici en experts van Apple kunnen tijdens je afspraak kijken of er een oplossing gevonden kan worden voor de geluidsproblemen van je MacBook. 

Het is erg vervelend als jouw MacBook over geluidsproblemen beschikt. Uiteraard wil je gewoon dat alles werkt hoe het zou moeten werken. Ik hoop dan ook dat dit artikel ervoor heeft gezorgd dat de geluidsproblemen van je MacBook zijn opgelost!

Scroll naar boven