Heb jij een MacBook die niet aan gaat? Dit is uiterst vervelend, maar gelukkig zijn er enkele manieren en trucjes om ervoor te zorgen dat je MacBook het gewoon weer doet. In dit artikel geef ik je tips om je MacBook weer aan de gang te krijgen.

In het kort:
- Laad je MacBook goed op.
- Start je MacBook geforceerd op.
- Koppel alle aangesloten accessoires los.
- Start je MacBook op in de veilige modus.
- Stel de SMC opnieuw in.
- Start je MacBook op in de herstelmodus.
- Neem contact op met de Apple support.
Laad je MacBook goed op
Wellicht is deze reden wel érg voor de hand liggend, maar ik wil ‘m toch even benoemen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je MacBook niet wilt opstarten omdat de batterij leeg is. In dit geval is het nodig om je MacBook op te laden met de oplaadkabel en de stroomadapter. Er zijn in deze situatie 3 variabelen die invloed hebben op het al dan wel of niet opladen van je MacBook.
- De eerste is de stroomvoorziening. Wellicht dat het desbetreffende stopcontact niet werkt. Sluit dit uit door een ander apparaat in het stopcontact te stoppen. Werkt dit? Dan zijn er in elk geval geen problemen met de stroomvoorziening.
- Het kan ook zo zijn dat de stroomadapter niet werkt. Probeer een ander apparaat op te laden aan de hand van de stroomadapter die je gebruikt voor je MacBook. Als dit apparaat wel wil opladen, dan ligt het probleem niet aan de stroomadapter.
- Tot slot is het natuurlijk mogelijk dat de oplaadkabel kapot is. Ook dit is eenvoudig te testen door een ander apparaat aan te sluiten op de oplaadkabel. De oplaadkabel is uiteraard intact wanneer het apparaat wordt opgeladen.
Wanneer je hebt uitgesloten dat de problemen liggen aan de stroomvoorziening, de stroomadapter en de oplaadkabel, dan moet er geconcludeerd worden dat het probleem ligt aan de MacBook zelf. Lees in dit geval gerust verder, waarbij ik je meeneem naar enkele andere mogelijke oplossingen voor het niet opstarten van je MacBook.
Los problemen op met je beeldscherm
Het is mogelijk dat de onderdelen van je MacBook gewoon werken, maar dat je MacBook niet op lijkt te starten, omdat er een probleem is met je beeldscherm. Er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om uit te sluiten of het beeldscherm van je MacBook kapot is:
- Hoor je een startgeluid, of het geluid van de harde schijf of de ventilator?
- Doen de lichten van je toetsenbord en het lampje van de Caps Lock toets het?
Wanneer het antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is, dan weet je in elk geval dat je MacBook nog wel van stroom is voorzien. In dit geval heeft het probleem dat je ervaart dus te maken met een kapot beeldscherm. Aangezien het beeldscherm onderdeel is van de hardware en niet de software, betekent dit ook dat het voor de gemiddelde gebruiker uiterst lastig is om dit probleem zelf op te lossen.
Zeker gezien het feit dat MacBooks van Apple op een manier gebouwd zijn die het lastig maakt voor gebruikers om deze zelf uit elkaar te halen. Het is in dit geval raadzaam om je MacBook naar een specialist te brengen en deze ernaar te laten kijken. Je kunt middels de chat of telefoon contact opnemen met Apple Support om een afspraak in te plannen bij een Apple Store of erkende Apple serviceprovider.
MacBook geforceerd herstarten
Er is een manier waarop je je MacBook geforceerd kunt herstarten, zonder hierbij gebruik te maken van de software en het beeldscherm. Normaliter zet je je MacBook uit door deze optie aan te klikken in het Apple-menu, maar dit is nu natuurlijk niet mogelijk, aangezien je zit te kijken naar een zwart beeldscherm. De manier waarop je je MacBook geforceerd kunt herstarten is als volgt:
- Houd de aan/uit-knop van je MacBook voor ongeveer 10 seconden ingedrukt. Het Apple-logo zou nu in beeld moeten verschijnen. Je kun de aan/uit-knop weer loslaten wanneer dit gebeurt. Je MacBook is nu geforceerd opnieuw opgestart.
Het loskoppelen van accessoires
Het is mogelijk dat accessoires die gekoppeld zijn aan je MacBook ervoor zorgen dat deze niet wilt opstarten. Denk hierbij aan accessoires zoals printers, externe harde schrijven, of andere apparaten. Koppel alle accessoires los van de MacBook en probeer deze wederom geforceerd te herstarten, zoals hierboven beschreven staat.
Je MacBook opnieuw starten in de veilige modus
Het opstarten van je MacBook in de veilige modus zorgt ervoor dat je kunt controleren of de problemen die je ervaart te maken hebben met software. Ook in dit geval variëren de handelingen die je moet uitvoeren, afhankelijk van het type MacBook dat je hebt.
MacBook met Apple Silicon
Voer deze handelingen uit om je MacBook met Apple Silicon in de veilige modus op te starten:
- Houd de aan/uit-knop van je MacBook net zo lang ingedrukt totdat er een melding in beeld komt te staan die aangeeft dat de opstartopties worden geladen.
- Selecteer een volume.
- Klik op ‘Ga door in de veilige modus’ terwijl je de shift-toets indrukt.
- Je MacBook wordt nu automatisch opnieuw opgestart.
MacBook met Intel
Voer deze handelingen uit om je MacBook met Intel in de veilige modus op te starten:
- Houd de aan/uit-knop van je MacBook tegelijkertijd met de shift-toets ingedrukt totdat het inlogvenster op je scherm verschijnt.
- Je wordt gevraagd om in te loggen. Vul hierbij je wachtwoord in.
- Het kan zo zijn dat je opnieuw gevraagd wordt om in te loggen.
- Je MacBook wordt nu automatisch opnieuw opgestart.
Bekijk de video hieronder om te kijken hoe je een MacBook met Intel in de veilige modus zet:
Het opnieuw instellen van de SMC
Deze optie is enkel van toepassing op oudere MacBooks die voorzien zijn van een Intel-chip.
Deze oplossing is niet van toepassing op de volgende modellen (Apple Silicon):
- MacBook Air (M2, 2022)
- MacBook Pro (13-inch, M2, 2022)
- MacBook Pro (14-inch, 2021)
- MacBook Pro (16-inch, 2021)
- MacBook Air (M1, 2020)
- MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)
Het opnieuw instellen van de SMC (System Management Controller) kan een van de laatste manieren zijn om ervoor te zorgen dat je MacBook weer opstart. De eerste stap die ondernomen moet worden, is het bepalen van het type MacBook dat je hebt. Ga dit na door bijvoorbeeld te kijken op de doos of de factuur.
Deze oplossing is wel van toepassing op de volgende modellen (Intel-Macs):
- MacBook Air (Retina, 13-inch, 2020)
- MacBook Air (Retina, 13-inch, 2019)
- MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
- MacBook Pro (13-inch, 2020, twee Thunderbolt 3-poorten)
- MacBook Pro (13-inch, 2020, vier Thunderbolt 3-poorten)
- MacBook Pro (16-inch, 2019)
- MacBook Pro (13-inch, 2019, twee Thunderbolt 3-poorten)
- MacBook Pro (15-inch, 2019)
- MacBook Pro (13-inch, 2019, vier Thunderbolt 3-poorten)
- MacBook Pro (15-inch, 2018)
- MacBook Pro (13-inch, 2018, vier Thunderbolt 3-poorten)
Is jouw MacBook er eentje uit de bovenstaande lijst? Mooi, dan is het nu tijd om de SMC te resetten. Dit doe je als volgt:
- Houd de toetsen control, option aan de linkerkant van het toetsenborden shift aan de rechterkant van het toetsenbord voor 7 seconden ingedrukt.
- Nadat de 7 seconden voorbij zijn, houd je de aan/uit-knop ingedrukt, samen met drie andere toetsen. De eerste 7 seconden houd je dus drie toetsen ingedrukt en de tweede, aansluitende 7 seconden houd je 4 toetsen ingedrukt. Laat de 3 toetsen tussen de eerste en tweede 7 seconden niet los!
- Laat alle toetsen los na 14 seconden en wacht heel even.
- Start je MacBook opnieuw op door de aan/uit-knop in te drukken.
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je de SMC van je Macbook opnieuw kunt instellen. Vanaf minuut 2:00 worden de stappen hierboven gedemonstreerd:
Je MacBook herstarten via Recovery Mode
Dit is een methode die je zou kunnen gebruiken om je MacBook opnieuw op te starten. Echter werkt deze methode enkel voor MacBooks met Intel. Bekijk het overzicht hierboven om te achterhalen welk model je hebt.
- Gebruik de toetscombinatie command + R op je toetsenbord. Dit geeft je de mogelijkheid om de meest recente softwareversie van macOS opnieuw te installeren.
- Het is mogelijk dat je een slotje in beeld te zien krijgt. Voer in dit geval het wachtwoord van je MacBook in om het slotje te ontgrendelen.
- Selecteer de desbetreffende schijf die je wilt herstellen.
- Het kan zijn dat je gevraagd wordt om het wachtwoord van je beheerdersaccount in te vullen. Vul het wachtwoord in en klik daarna op ‘Ga door’.
- De Herstel-app wordt nu zichtbaar. Volg de stappen in het menu.
- Je MacBook zou opnieuw moeten opstarten na dit proces.
Bekijk de video hieronder waarin wordt gedemonstreerd hoe je je MacBook in de herstelmodus zet:
Contact opnemen met Apple Support
Heb je alle bovenstaande oplossingen geprobeerd, maar je MacBook start nog steeds niet op? Dan is het wellicht een goed idee om contact op te nemen met Apple Support. Via de chat of telefoon kunnen medewerkers van Apple je te woord staan en helpen met het zetten van de juiste vervolgstappen. Denk hierbij aan hulp op afstand, of het meenemen van je MacBook naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider.
Ik snap als geen ander dat het uiterst vervelend is wanneer een product niet naar behoren werkt. Het kan erg frustrerend zijn, zeker als je het desbetreffende probleem niet begrijpt, of als alle oplossingen die ik hierboven heb benoemd alsnog niet hebben geleid tot het gewenste resultaat.
Wil je MacBook nog steeds niet opnieuw opstarten en heb je alle bovenstaande oplossingen geprobeerd? In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. De werknemers bij de Apple Store en erkende Apple resellers, waaronder Amac, hebben hier veel verstand van.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.