Microfoon van je Airpods werkt niet

Microfoon van je Airpods werkt niet, wat moet je doen?

Een veelvoorkomend probleem bij Airpods is de microfoon die stopt met werken. Denk aan je stem die niet goed klinkt. Het kan voorkomen dat het geluid überhaupt niet wordt opgepakt door de microfoon. Wat het probleem ook exact is, met de onderstaande oplossingen kom je een heel eind. 

In het kort:

 1. Maak opnieuw verbinding met je Airpods.
 2. Airpods voldoende opladen.
 3. Bluetooth verbindingsproblemen.
 4. Maak je Airpods schoon.
 5. Start je apparaat opnieuw op.
 6. Airpods microfooninstellingen.
 7. Reset je Airpods.
 8. Repareer of vervang je Airpods.
Apple AirPods 2

Apple AirPods 2

Tijd voor nieuwe Airpods? Dit zijn de nieuwste Airpods van Apple. Deze wordt meegeleverd met de reguliere oplaadcase.

Waar zit de microfoon op je AirPods?

Voordat we het probleem gaan oplossen is het handig om te weten waar het probleem zit. Oftewel, waar zit de microfoon eigenlijk? Op de afbeelding hieronder kun je zien dat de microfoon aan de onderkant van de Airpods zit. Een tactische plaats, omdat dit gedeelte het dichtst bij je mond zit. De microfoons bevinden zich op beide oortjes. Er zit een kleine metalen beschermkap om elk van de microfoons die ervoor zorgen dat de microfoon niet kapot gaat.

onderdelen airpods microfoon

Desalniettemin kan het altijd een keer fout gaan. 1 van de onderstaande oplossingen zouden je probleem moeten verhelpen. Is dit niet het geval, overweeg dan om contact op te nemen met een reparatiebedrijf die je verder kan helpen. Door de onderstaande oplossingen toe te passen heb je in ieder geval alles gedaan wat je kan doen.

Maak opnieuw verbinding met je Airpods

Opnieuw verbinding maken lost veel algemene problemen met je Airpods op. Het werkt als een soort kleine reset waardoor software of hardware problemen verholpen kunnen worden. Nadat je je Airpods opnieuw hebt verbonden kun je je microfoon weer gebruiken als normaal.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de Airpods terug in de case stoppen. Doe daarna de deksel dicht. Haal ze er daarna weer uit en stop ze in je oren. Hierdoor zullen de Airpods opnieuw verbinding maken. Test opnieuw de microfoon en luister of het probleem is opgelost. Je hebt ook de mogelijkheid om je Airpods te resetten, maar daar kom ik later dit artikel nog op terug.

airpods terug in de case opnieuw verbinden

Airpods voldoende opladen

Het is ook belangrijk dat je Airpods voldoende zijn opgeladen. Als de batterijen van je Airpods bijna leeg zijn, dan kunnen ze zich apart gedragen. Het kan zijn dat de microfoon niet meer werkt, omdat een oortje niet meer goed functioneert. Uiteraard is het eenvoudig op te lossen door simpelweg de Airpods aan de lader te doen. Stop ze terug in de oplaadcase en laadt de case op met de bijbehorende oplader. Wacht totdat ze weer een beetje zijn opgeladen. Laat ze indien nodig ongeveer 30 minuten aan de lader zitten.

Bluetooth verbindingsproblemen

Bluetooth wordt steeds vaker gebruikt, maar werkt niet altijd even goed. Houd er rekening mee dat het bereik van bluetooth beperkt is. Dit is al helemaal het geval als je dagelijks meerdere bluetoothapparaten gebruikt. Signalen kunnen elkaar nu eenmaal verstoren. Soms moet de bluetoothverbinding opnieuw ingesteld worden. Dit kan je doen door opnieuw verbinding te maken met je Airpods, zoals eerder dit artikel al is besproken.

Het uitschakelen van andere bluetoothapparaten is ook een goed idee. Deze proberen mogelijk ook verbinding te maken met bijvoorbeeld je iPhone. Dit kan het signaal van je Airpods verstoren en de kwaliteit van het geluid aantasten. Zorg er ook voor dat je de Airpods niet te ver van het verbonden apparaat gebruikt.

Maak je Airpods schoon

De microfoon van je Airpods functioneert mogelijk niet meer goed door vuil en stof. Denk aan vuil of stof in de microfoongaten. Hierdoor lijkt het alsof de microfoon niet meer werkt of gedempt is. De geluidskwaliteit van de microfoon komt het niet ten goede.

De beste manier om je Airpods grondig schoon te maken (en te reinigen) is het gebruik van een wattenstaafje met ontsmettingsalcohol. Maak deze niet te nat en dep al het vuil/stof uit de microfoongaten aan de onderkant van de Airpods. Op de afbeelding aan het begin van dit artikel kan je goed zien waar de microfoon zich precies bevindt. Voor de schoonmaak kan je ook een microvezeldoekje gebruiken. Voorkom het gebruik van tissues of andere snel brekende doekjes. Om dingen los te wrikken zou je een pincet of tandenstoker kunnen gebruiken.

isopropanol-reinigen-cd-rom

Ontsmettingsalcohol

Gebruik een vochtig wattenstaafje met isopropyl om je Airpods grondig schoon te maken.

Start je apparaat opnieuw op

We hebben net besproken hoe je je Airpods opnieuw kunt verbinden. Het probleem kan echter ook zitten bij het apparaat waarmee je Airpods zijn verbonden. Start dit apparaat opnieuw op. Dit kan een iPhone, tablet of computer zijn. Ook dit werkt als een soort reset die een hoop problemen kan oplossen.

opnieuw opstarten iphone functie

Update je apparaten

Zowel je iPhone als je Airpods hebben zo nu en dan een update nodig. Het is belangrijk dat je dit goed bijhoudt om problemen te voorkomen. Zorg er allereerst voor dat de firmware van je Airpods is bijgewerkt.

Om je Airpods op updates te controleren ga je naar de instellingen van je mobiel of tablet. Zorg ervoor dat je Airpods zijn verbonden met je iPhone en aan staan. Open vervolgens de instellingen van je iPhone. Ga naar algemeen > Info > Airpods. De opties voor Airpods vind je halverwege in het menu. Vervolgens kun je zien welke software versie je Airpods momenteel gebruiken.

Dan is het nu tijd om je Airpods te updaten. Meestal gaat dit automatisch, maar je hebt ook de optie om dit handmatig te doen. Je Airpods update je als volgt:

 1. Stop je Airpods in de oplaadcase en sluit deze aan op stroom.
 2. Zorg dat het klepje van je oplaadcase open staat.
 3. Ga naar de instellingen van je iPhone of iPad. Open vervolgens de bluetoothinstellingen.
 4. Selecteer je Airpods en maak verbinding.
 5. Sluit het klepje van de oplaadcase weer.

Dit is genoeg om je Airpods een update te geven. Controleer daarna of de nieuwe versie is geïnstalleerd.

Naast het updaten van je Airpods is het ook belangrijk dat je je iPhone up to date houdt. Open hiervoor wederom de instellingen > algemeen > software-update. Als er updates zijn zal je deze in dit menu vinden.

Airpods microfooninstellingen

Problemen met je microfoon kunnen op allerlei verschillende manieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het probleem waarbij de microfoon van het ene oortje goed werkt, maar de ander niet. In dit geval kan het geen kwaad om de microfooninstellingen van je Airpods te controleren. Voordat je begint met het volgen van de onderstaande stappen stop je je Airpods in je oren en zorg je dat ze zijn verbonden. Zorg dat ze verbonden zijn aan bijvoorbeeld je Samsung telefoon of iPhone.

 1. Open de instellingen op je telefoon/tablet.
 2. Ga naar de bluetoothinstellingen.
 3. Hier zie je als het goed is een lijst met al je bluetoothapparaten. Als het goed is staan je Airpods hier ook tussen. Tik op het i’tje naast de Airpods.
 4. Je krijgt nu een nieuw menu te zien waar je je Airpods kunt instellen. Hier kan je ook de optie ‘microfoon’ selecteren.
 5. Zorg dat de optie ‘Airpods automatisch wisselen’ is geselecteerd.

Sluit de instellingen weer en probeer opnieuw de microfoon te gebruiken. Luister of het probleem is verholpen.

Reset je Airpods

Mochten alle bovenstaande stappen niet hebben gewerkt, overweeg dan om je Airpods opnieuw in te stellen. Dit kan je doen door het apparaat te vergeten. Volg de onderstaande stappen om je Airpods een reset te geven:

 1. Stop de Airpods in de oplaadcase, doe het dekseltje dicht en wacht voor ongeveer 30 seconden.
 2. Open de oplaadcase en laat je Airpods erin zitten.
 3. Ga naar de instellingen van je iPhone of Android telefoon. Je kan in principe ook een tablet of computer gebruiken. Ga in de instellingen naar de bluetoothinstellingen.
 4. In de lijst van bluetoothapparaten zie je als het goed is je Airpods staan. Tik op het i’tje wat je ernaast ziet staan.
 5. Je opent nu een nieuw menu waarin je de instellingen van je Airpods kunt aanpassen. Helemaal onderaan heb je de optie om het ‘apparaat te vergeten’.
 6. Selecteer dat je het apparaat wil vergeten.
 7. Bevestig dat je de Airpods wil vergeten.
airpods vergeten resetten iphome instellingen

Je telefoon, tablet of computer zullen de Airpods niet meer herkennen. Wil je ze weer gebruiken, dan zal je de Airpods opnieuw moeten verbinden. Hiervoor kun je de knop aan de achterkant van de Airpods ingedrukt houden. Nadat je het lang genoeg hebt ingedrukt gaat het statuslampje wit knipperen en zal het apparaat opnieuw verschijnen in de lijst van bluetoothapparaten. Je kunt dan opnieuw selecteren dat je verbinding wil maken met je Airpods.

Repareer of vervang je Airpods

In het ergste geval zal je professionele hulp moeten inschakelen. Dit is natuurlijk nooit leuk, maar soms heb je geen andere keus. Door de bovenstaande stappen te volgen heb je in ieder geval alles gedaan wat je kan doen. Ook al kunnen Airpods tegen een stootje, op den duur kan slijtage en het laten vallen van het apparaat zijn tol eisen. Overweeg om contact op te nemen met de Apple Support of een reparatiebedrijf die je verder kan helpen.

Scroll naar boven