Modem kapot

Modem kapot? – Dit is wat je moet doen!

Als je internetproblemen hebt kan het voorkomen dat je modem kapot is. De vraag is echter of dit echt zo is en hoe je dit kan oplossen. In dit artikel worden de meest voorkomende problemen met je modem besproken.

In het kort:

  1. Controleer allereerst de bedrading.
  2. Sluit je computer rechtstreeks aan op je modem.
  3. Sluit je modem op een andere voedingsbron aan.
  4. Herstart je modem door de stroomkabels tijdelijk te ontkoppelen.
  5. Geef je modem een reset door de reset knop te gebruiken.

Het probleem hoeft niet te liggen bij je modem, maar kan worden veroorzaakt door storingen. Deze storingen kunnen landelijk, maar ook regionaal voorkomen. Bekijk of er storingen zijn bij jouw internetprovider.

Voordat je je router gaat herstarten is het de moeite waard om te controleren of er storingen zijn. Deze storingen kunnen landelijk, maar ook regionaal voorkomen. Bekijk of er storingen zijn bij jouw internetprovider.

Hoe weet ik of mijn modem kapot is?

Er zijn veel verschillende seintjes die kunnen aangegeven dat je router kapot is of kapot gaat. Sommige zijn vrij eenvoudig op te lossen, andere helaas niet. Het kan ook voorkomen dat je een professional moet inschakelen om je modem weer te repareren. Hieronder bespreek ik symptomen die aangeven dat je modem kapot zou kunnen zijn.

Modem stopt opeens

Als je router plotseling stopt met functioneren, dan kan dit een teken zijn dat je modem kapot is. Controleer in dit geval allereerst de bedrading die mogelijk de oorzaak kan zijn. De meeste mensen gebruiken tegenwoordig een modem en router in 1. Dit betekent dat je 1 apparaat gebruikt die de het internetsignaal opvangt (modem) en verspreidt door de omgeving (router).

Het hoeft niet per se aan de modem te liggen. In plaats daarvan kan je router ook roet in het eten gooien. Als je een modem en router apart gebruikt zou je 1 van de 2 kunnen vervangen, afhankelijk van wat de oorzaak is.

Modem vertraagt

Als je internet slomer wordt kan dit ook een duidelijk signaal zijn. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens het downloaden. Een vertraging in gegevensoverdracht kan een gevolg zijn van grote hoeveelheden netwerkverkeer, maar dat is niet altijd het geval. Om hierachter te komen kan je je computer rechtstreeks aansluiten op de router. Dit kan je doen met behulp van een internetkabel. Je computer heeft aan de zijkant een internetpoort waarop je de kabel kunt aansluiten.

Mocht hij nog steeds zo traag zijn als eerst, dan heeft het zeer waarschijnlijk te maken met een grote hoeveelheid netwerkverkeer.

Modem reageert niet

Als de draden en kabels juist zijn aangesloten zou het apparaat moeten werken. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je modem defect is. Uiteraard kan het ook aan het stopcontact of aan de hoofdaansluiting liggen waarop de modem is aangesloten. Die kans acht ik kleiner, maar controleer dit door de modem op een andere voedingsbron aan te sluiten. Vervang indien nodig de oude kabels door nieuwe.

Modem reset zichzelf

Het kan zijn dat je modem vaak uit zichzelf gaat resetten. Dit is een duidelijk teken dat er iets misgaat. Onderbreek dit proces niet, aangezien dit tot meer ellende kan leiden. Probeer opzoek te gaan naar de oorzaak van het probleem en los het op.

Lampjes op de modem

De lampjes op je modem kunnen enorm veel zeggen over de status van je modem. Daar zijn ze immers ook voor bedoelt. De statuslampjes zouden tijdens een gegevensoverdracht moeten knipperen of branden. Zijn de lampjes uit of hebben ze een andere kleur terwijl alles wel naar behoren werkt, dan kan dit een teken zijn dat je modem kapot zal gaan. Raadpleeg indien nodig de handleiding om erachter te komen wat de lampjes precies betekenen.

Ruikt de modem naar verbrand plastic, dan kan dit iets te maken hebben met de kabels. Kabelmodems kunnen oververhit raken. Dit kan veroorzaakt worden door:

  1. Defect van de fabrikant
  2. Dicht bij hete objecten
  3. Geen ventilatie
  4. Continu in gebruik

Ook als je modem erg harde en rare geluiden maakt kan dit een teken zijn. Uiteraard moet je er rekening mee houden dat alle bovenstaande symptomen ook door andere dingen veroorzaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zwakke stroombronnen, lage brandbreedte of ISP-problemen.

Of er daadwerkelijk iets mis is met je modem kan je controleren door het aantal storingen in de gaten te houden. Storingen komen regelmatig voor en leiden vaak tot internetproblemen. Op deze website kan je precies in de gaten houden wie wanneer een storing heeft. 

Ook kan het aan het apparaat liggen waarmee je verbinding probeert te maken. Gebruik dus ook een ander apparaat om te controleren of het internet hierop wel werkt.

modem werkt niet meer problemen

Waarom is je modem kapot?

Er kunnen een hoop oorzaken zijn van een defecte modem. Meestal ligt dit niet aan jouw, maar aan andere factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Losse stroom- of coax-aansluitingen
  2. Beschadigde internetkabel
  3. Miscommunicatie met de router
  4. Oververhitting
  5. Verouderde firmware of apparatuur

Als je helemaal geen verbinding kan maken met je wifi-netwerk, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je router en niet bij je modem. In dit geval moet je je focus verleggen naar het wifi-signaal. Het kan zijn dat je verbinding kan maken, maar geen internettoegang hebt. In dit geval is er waarschijnlijk iets mis met je modem.

Wat moet je doen als je modem kapot is?

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen om een modem weer te laten werken. Hieronder zet ik alle oplossingen in het kort onder elkaar:

  1. Controleer de kabels die aan je modem zitten aangesloten, waaronder de voedingskabel.
  2. Herstart je modem en je router.
  3. Controleer je internetkabels. Hiermee verbind je je modem met je router, tenzij je een modem en router in 1 apparaatje hebt zitten.
  4. Sluit alle aangesloten apparaten op je modem opnieuw aan.
  5. Sluit je computer rechtstreeks aan op je modem met behulp van een internetkabel. Als je het internet nu wel kan gebruiken, dan is er niets mis met je modem.
  6. Houd de modem koel en zorg dat hij niet is oververhit. Update de firmware van je modem.
  7. Verander het wifi-kanaal.
  8. Reset je router naar de fabrieksinstellingen.
  9. Neem contact op met je serviceprovider. Zij kunnen je verder helpen en persoonlijke advies geven.
  10. Vervang je oude modem door een nieuwe.
router oorzaken kapot gaan controleren status

Hoe weet je of je een nieuwe modem nodig hebt?

Nu is de vraag, wanneer is het tijd om een nieuwe modem aan te schaffen?  Waarschijnlijk heb je de modem 24/7 aanstaan. Je modem communiceert continu met je ISP en handelt het verkeer af tussen elk apparaat in je huis dat automatisch verbinding kan maken met internet. Dit kan ertoe leiden dat je modem warm wordt. De meeste modems geven storingssignalen af voordat ze definitief worden uitgeschakeld.

De volgende stappen helpen je bij het bepalen of je modem definitief defect is. Zo kan je bepalen of je modem aan vervanging toe is ja of nee. Uiteraard kan je hiervoor ook de onderstaande punten gebruiken die eerder dit artikel zijn besproken:

  1. Modem stopt opeens
  2. Modem vertraagt
  3. Modem reageert niet
  4. Lampjes op de modem

Elke modem beschikt over een hulpprogramma voor het oplossen van administratieve problemen. Ze beschikken vaak ook over ene foutenlogboek. Hiervoor zal je eerst moeten inloggen op je modem. Vervolgens ga je naar het geavanceerde beheergedeelte. Zoek een ‘Event Log’ of ‘Error Log’. Hierin kan worden aangegeven of je software/hardware van je modem niet werkt. 

Over de auteur

Scroll naar boven