Muis is niet zichtbaar

Muis is niet zichtbaar? – Muis werkt niet meer

Het komt regelmatig voor dat de cursor op het beeldscherm plotseling is verdwenen. Om dit probleem op te lossen zijn er een hele hoop mogelijkheden. Uiteraard kun je dit probleem oplossen zonder daarvoor de muis te gebruiken.

In het kort:

 1. Sluit de muis opnieuw aan.
 2. Start je computer opnieuw op.
 3. Zorg dat je muis is ingeschakeld.
 4. Controleer de muisinstellingen.
 5. Controleer op Windows-updates.
 6. Verwijder de muis-driver.
 7. Zet de tabletmodus uit.

Tijd voor een nieuwe muis? Dit de beste van dit moment:

Logitech MX Master 3 muis aansluiten

Logitech MX Master 3

Gebruik de meegeleverde USB-A dongle om je muis draadloos te verbinden met je computer. Er zit ook een oplaadkabel bij om de muis te voorzien van stroom.

Er zijn een paar mogelijke oorzaken waardoor je je muis niet kunt vinden:

 1. Een Windows-update heeft je muis mogelijk uitgeschakeld tijdens een upgrade van een vorige versie.
 2. Je computer komt net uit de slaapmodus.
 3. Het touchpad van je laptop gebruiken.
 4. Je muis is niet zichtbaar in 1 browser, zoals Google Chrome.

Let op: je kunt je computer gebruiken terwijl je je muis kwijt bent. Zo kun je alsnog programma’s openen en gebruiken om het probleem met je muis op te lossen. Hiervoor gebruik je over het algemeen de onderstaande toetsen van je toetsenbord:

 1. Tab
 2. Pijltjestoetsen
 3. Enter

Vind je het lastig om je computer te gebruiken met alleen je toetsenbord? Overweeg dan de video hieronder te bekijken:

Oplossing 1: sluit de muis opnieuw aan

Het is belangrijk om allereerst de meest eenvoudige oplossingen te proberen. Probeer je muis eerst opnieuw aan te sluiten. Hierdoor doe je een soort reset waardoor je de verbinding kunt herstellen. Haal de bijbehorende USB van de muis uit de computer en stop deze er weer in. Wacht even en kijk of de computer je muis herkend. Probeer de USB van de muis eventueel te gebruiken op een andere USB-poort.

Je kan ook de muis opnieuw aan en uit zetten. Aan de onderkant van je muis zit meestal een aan-/uitknop die je hiervoor kunt gebruiken. Vervang indien nodig de batterijen om de muis van voldoende stroom te voorzien.

Oplossing 2: start je computer opnieuw op

Een ander eenvoudige oplossing is het herstarten van je computer. Ook dit is een manier om je systeem een kleine reset te geven. Veel computerproblemen kun je oplossen door deze methode, dus zeker het proberen waard. Maar hoe zet je je computer uit zonder een muis te gebruiken? Dit kan je doen door eerst het bureaublad te openen. Gebruik hiervoor de toetsen op je toetsenbord: Windowstoets + D. Gebruik vervolgen ALT + F4 om de afsluitopties te openen.

Oplossing 1 en 2 gelden voor meerdere problemen die je mogelijk ervaart met je muis. Het kan verder ook geen kwaad om de muis op een andere computer te gebruiken. Zo kan je kijken of het aan je muis of aan je computer ligt.

Oplossing 3: zorg dat je muis is ingeschakeld

Het kan voorkomen dat een Windows-update ervoor zorgt dat je muis is uitgeschakeld. Er is een manier waarop je je muis weer kunt inschakelen. Dit doe je door enkel je toetsenbord te gebruiken. Gebruik de toetsen op je toetsenbord. Houd de Fn-toets (linksonder op je toetsenbord) + de F3, F5, F9 of F11 toetsen ingedrukt. Welke F-toets je in moet drukken verschilt per laptop model.

Oplossing 4: controleer de muisinstellingen

Bij de muisinstellingen zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Door deze instellingen te controleren weet je zeker of je muis wel goed staat ingesteld. We zullen hiervoor echter wel dit menu moeten openen. Ik laat je uitgebreid zien hoe je dit kunt doen zonder de muis of touchpad te gebruiken.

Volg de onderstaande stappen om bij het menu van de muisinstellingen te komen:

 1. Druk op de Windowstoets van je toetsenbord. Je kan ook de Windowstoets + S command gebruiken.
 2. Typ in de zoekbalk ‘muisinstellingen’.
 3. Er verschijnen een paar zoekresultaten die je kunt selecteren door de pijltjestoetsen van je toetsenbord te gebruiken. Selecteer de muisinstellingen (waarschijnlijk het eerste resultaat) en druk op enter om het te openen.
 4. Eenmaal in dit menu kun je de ‘Tab-toets’ van je toetsenbord gebruiken om te navigeren. Dit is een toets op je toetsenbord die je vaak gebruikt als je geen cursor (muis) tot je beschikking hebt. Selecteer met Tab de optie ‘Extra muisopties’. Als je het hebt geselecteerd druk je op enter om het te openen.
muisinstellingen windows zoekbalk
extra muisopties windows instellingen
eigenschappen van muis aanpassen

Als je eenmaal in dit menu bent zijn er een paar dingen die je moet controleren. Stel het aanwijzerschema in op geen en schakel de aanwijzerschaduw uit. Vanuit de muisinstellingen kun je dit beheren en instellen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Als je in de muisinstellingen bent selecteer je het tabblad ‘Knoppen’ door de Tab-toets te gebruiken op je toetsenbord.
 2. Als het tabblad is geselecteerd kun je met de pijltjestoetsen naar het tabblad ‘aanwijzers’ gaan.
 3. Onder ‘schema’ selecteer je ‘geen’.
 4. Onderaan het menu zie je ook een optie ‘aanwijzerschaduw inschakelen’. Zorg dat deze optie niet is geselecteerd.
aanwijzers eigenschappen muis
systeemschema muis instellen
aanwijzerschema inschakelen

Ook andere muisinstellingen kunnen roet in het eten gooien. Verdwijnt je muis alleen als je aan het typen bent, dan is de kans groot dat de optie ‘Aanwijzer verbergen tijdens typen’ is ingeschakeld. Ook deze functie kun je uitschakelen in dit menu. Selecteer met de Tab-toets op je toetsenbord wederom het tabblad. Ga met de pijltjestoetsen naar ‘opties voor de aanwijzer’ en kijk onderaan naar de optie ‘Aanwijzer verbergen tijdens het typen’.

Naast deze bovenstaande functies kun je in dit menu nog veel meer aanpassen. Neem gerust de instellingen door om ze helemaal naar wens aan te passen.

Oplossing 5: controleer op Windows-updates

Ook dit is een oplossing die heel veel algemene problemen kan verhelpen. Het is 1 van de eerste dingen die je kunt proberen als je problemen ervaart binnen Windows. Het controleren op Windows-updates kan ook zonder een muis te gebruiken. Dat zal ik hieronder stap voor stap laten zien:

 1. Druk op de Windowstoets om de zoekbalk te openen.
 2. Typ in de zoekbalk het volgende in: Naar updates zoeken. Selecteer het eerste resultaat wat tevoorschijn komt door op enter te drukken.
 3. Indien er beschikbare updates zijn wordt dit aangegeven. Je kunt in dit geval op de knop ‘Nu installeren’ klikken. Gebruik de Tab-toets om de knop te selecteren en druk op enter om de installatie te starten.
naar updates zoeken windows zoekbalk
updates zoeken en installeren windows instellingen

Oplossing 6: verwijder de muis-driver

Verwijder de muis-driver en laat Windows deze opnieuw installeren. Zo kun je problemen met een verkeerd of incompatibel apparaat stuurprogramma oplossen. Hiervoor kun je de onderstaande stappen volgen:

 1. Open allereerst apparaatbeheer. Druk op de Windowstoets en typ in ‘apparaatbeheer’. Druk op enter om het programma te openen.
 2. In apparaatbeheer zie je als het goed is ‘Muizen en andere aanwijsapparaten’ staan. Selecteer dit door met je pijltjestoetsen naar beneden te gaan.
 3. Gebruik je rechter pijltjestoets om de drive open te vouwen.
 4. Gebruik wederom de pijltjestoetsen om de muis te selecteren die je wil gebruiken.
 5. Zodra je de muis hebt geselecteerd druk je op Alt + A. Je ziet nu een vervolgkeuzemenu voor je waarin je ‘Apparaat uitschakelen’ kunt selecteren.
 6. Bevestig je keuze door op enter te drukken.
 7. Start je computer opnieuw op. Ook dit kun je doen zonder een muis. Druk op de Windowstoets en gebruik de pijltjestoetsen + de Tab-toets om de computer af te sluiten.
apparaatbeheer openen windows zoekbalk
muizen en andere aanwijsapparaten
muis station apparaat verwijderen

Een andere optie is om het stuurprogramma van de muis te updaten. Dit kan je doen in hetzelfde menu als hierboven.

Oplossing 7: zet de tabletmodus uit

Sommige laptops hebben een touchscreen functie. Dit soort computers kun je in een zogeheten tabletmodus zetten. Hierdoor maak je van je computer een tablet, waarbij je in principe geen muis hoeft te gebruiken. Niet gek dus als in dit geval de cursor van je beeldscherm verdwijnt. Je kunt de muis weer vinden door de tabletmodus uit te zetten.

Om de tabletmodus uit te zetten klik je op de knop helemaal rechtsonder op je beeldscherm. Hier vind je alle meldingen van je computer en kan je een aantal dingen instellen. Als het goed is zie je hier ook de tablet modus bij staan. Zorg dat deze grijs is en dus niet geselecteerd is.

Er zijn voor de rest nog genoeg andere oplossingen die het probleem eventueel kunnen verhelpen. Toch zouden de bovenstaande methodes in bijna alle gevallen voldoende moeten zijn. In veel gevallen is het een vrij onschuldige oorzaak. Zo kan het ook voorkomen dat je meerdere monitors gebruikt. Misschien dat je muis op 1 van deze monitoren zit. Soms is het nodig om de muis meerdere keren naar links of naar rechts te slepen voordat hij zichtbaar wordt. 

Scroll naar boven