Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten muizen die je op verschillende manieren kunt verbinden met je computer. Toch werkt dit niet altijd even soepel en kunnen er connectie problemen met je muis ontstaan. Ook kan je muis zelf problemen krijgen door verkeerd gebruik of fabrieksfouten. In dit artikel meer over problemen met je muis en wat je er tegen kan doen.

In het kort:
- Controleer of vervang altijd eerst de batterij.
- Vergeet niet dat je muis mogelijk een USB dongel gebruikt die in je computer moet.
- Start je computer opnieuw op.
- Update je Windows systeem: instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.
- Update de stuurprogramma’s van je muis via apparaatbeheer.
Tijd voor een goede muis? Dit is de beste muis van dit moment. De hoge kwaliteit voorkomt dat je muis snel kapotgaat. Gebruik de meegeleverde USB-A dongle om je muis draadloos te verbinden met je computer.
Muis is niet zichtbaar
Controleer de batterij: als je muis is verbonden met je pc maar niet zichtbaar is kan dat verschillende redenen hebben. De oorzaak is vaak afhankelijk van het soort muis dat je gebruikt. Voor draadloze muizen geldt meestal dat de batterij leeg is of dat je bent vergeten om je muis aan te zetten. Hierdoor kan de muis niet meer worden gebruik en zal deze niet zichtbaar zijn of stilstaan op het beeldscherm. Door nieuwe batterijen te pakken of je muis aan je oplader te zetten zal je muis weer zichtbaar worden op je beeldscherm.

Ga terug naar de volledige scherm modus: vaak kan je cursor zomaar verdwijnen van je scherm als je uit een programma gaat. Zo kan je een spel spelen en van full screen modus naar window modus gaan. Je muis wordt dan nog door het spel gebruikt en het lijkt dan alsof je muis ineens is verdwenen. Dit kan erg onhandig zijn als je door een melding ineens uit het programma bent gegooid en je de cursor niet kan zien. Een oplossing is Alt + Enter om weer terug in volledige scherm modus te gaan.
Monitor instellingen aanpassen: als je gebruik maakt van één of meer monitoren kan er soms een probleem zijn met je muis. Zo kan je bij 2 aparte schermen je muis van het ene scherm naar het andere scherm laten gaan en deze kwijtraken. Dit komt meestal doordat je de resolutie van je beide schermen niet goed op elkaar hebt afgesteld. Hierdoor heb je geen soepele overgang van het ene naar het andere scherm met je muis.
Je kan in Windows je monitor instellingen aanpassen in de instellingen > Systeem > Beeldscherm. Bij macOS kan je de monitor instellingen aanpassen door bij Systeem voorkeuren naar ‘Beeldschermen’ te gaan. Voor meer informatie over monitor instellingen kan het artikel ‘Hoe sluit je een monitor aan’ handig zijn.
Vergeet de USB dongel niet: veel draadloze muizen gebruiken een USB dongel om de muis draadloos te verbinden met een pc. Als je muis een USB dongel gebruikt moet je altijd even checken of je deze niet vergeten bent. Een USB dongel is een kleine bluetooth ontvanger die het signaal van je muis oppakt en doorverbindt. Een erg handige en betrouwbare manier van verbinden, maar ook onhandig voor als je meerdere apparaten met dezelfde muis gebruikt. Ik heb zelf ook meerdere ervaringen gehad waarbij ik mijn USB dongel in een andere laptop heb laten zitten en deze weer moest ophalen.

Losse kabel, losse dongel of kapotte USB poort: als je gebruik maakt van een kabel is het belangrijk om te checken of je muis nog goed is aangesloten op je computer. Dit geldt ook voor muizen met een usb dongel. Als je deze er vaak uit haalt kan de kleine receiver loszitten. Hierdoor pakt je computer het signaal niet op en is je muis niet zichtbaar. Ook kan je een andere USB poort proberen. Soms kan een USB poort kapot gaan of verbindingsproblemen hebben. Check dus eerst altijd of een ander USB poort wel werkt.
Computer opnieuw opstarten: je computer opnieuw opstarten is een makkelijke stap die veel problemen kan oplossen. Soms heeft je computer simpelweg een restart nodig. Als je muis niet zichtbaar is kan het lastig zijn om je computer opnieuw op te starten, omdat je de muis niet kunt gebruiken.
Je kan je computer uitschakelen door via de trackpad van je laptop te navigeren naar de aan/uit opties van je computer. Als je een vaste computer hebt of liever geen trackpad wilt gebruiken, dan kan je ook simpelweg de normale power knop van je computer langdurig indrukken. Je computer op die manier inschakelen is niet schadelijk zoals soms wordt beweerd.
Systeem updaten: een verouderd computersysteem kan ook leiden tot muisproblemen. Zo zijn oudere versies van Windows soms niet stabiel genoeg of zijn er juist nieuwere versies waarin nog veel bugs zitten. De slimste optie is echter om je systeem bij te werken als je nog oudere versies van Windows gebruikt. Om je Windows systeem te updaten ga je naar de instellingen. Bij ‘Windows Update’ onderaan het lijstje kan je de updates die klaarstaan vinden. Hier kan je de nieuwste versie van Windows installeren.
Voor macOS ga je via het menu van Apple of rechtermuisknop naar Systeem voorkeuren waar je ‘Software Update’ kunt kiezen. Er wordt nu gecheckt of er updates klaarstaan die je kan uitvoeren.
Muis drivers updaten: een andere optie om je muis weer zichtbaar en werkend te krijgen is door de drivers van je muis te updaten. Dit kan je bij Windows apparaten doen via ‘Apparaat beheer’. Je komt bij apparaat beheer door ‘Apparaat beheer’ in te typen in de windows zoekbalk of ‘Control panel’ als je computer in het Engels staat ingesteld.
- Vervolgens zoek je daar naar ‘muizen en andere aanwijsapparaten’.
- Klik daar op het pijltje links en dubbelklik op ‘HID-muis’.
- Bij get tabblad ‘Stuurprogramma’s’ klik je op ‘Stuurprogramma bijwerken’.
- De drivers van je muis zullen nu worden bijgewerkt met de nieuwste stuurprogramma’s als dat nog niet is gedaan.
Voor macOS gebruikers is het bijwerken van je macOS systeem naar de nieuwste versie de beste optie.
Muis klikt niet
Een muis die niet klikt kan kapot zijn maar kan ook simpelweg niet worden geregistreerd door het systeem van je computer. Je zult dus eerst moeten nagaan waar het probleem zich precies bevindt. Als je muis zichtbaar is op je scherm en kan bewegen, dan kan je een andere muis pakken en checken of deze wel werkt.
Als een andere muis wel werkt is de knop van je huidige muis waarschijnlijk kapot. Laptop gebruikers kunnen dit testen met behulp van de track pad. Als je muis niet klikt kan je het stappenplan hieronder volgen om te checken waar het probleem zit:
- Vervang de batterijen van je muis of stop de kabel van je muis opnieuw in je computer.
- Check of je computer niet aan het laden is waardoor je computer tijdelijk niet reageert.
- Check of er geen pop up op je computer staat waardoor je nergens kan klikken.
- Controleer of er geen knop vast zit op je muis. Druk eventueel alle knoppen op je muis in.
- Zorg dat er geen programma’s open staan op Window modus.
- Herstart je computer.
- Update je computer naar de nieuwste versie van Windows of macOS.
Het kan voorkomen dat je een programma open hebt staan op window modus. Hierdoor kan je soms geen gebruik maken van andere functies op je computer totdat je het programma afsluit. Gebruik alt + enter om weer in fullscreen modus te gaan of sluit je computer af door de power knop in te drukken.

Extra tip! Bij een fysiek probleem met je muis kan je altijd nog een nieuwe muis aanschaffen. Vaak vergeet men echter dat veel elektronische producten een garantieperiode van 1 of 2 jaar hebben. Check dus eerst altijd of je muis nog onder de garantie periode valt. Vermijd het zelf sleutelen aan de muis omdat je anders mogelijk geen aanspraak krijgt op de garantie.
Muis scrolt niet
Een muis die niet scrolt is meestal een fysiek probleem van de muis zelf. Na langdurig gebruik of verkeerd gebruik kan de scrol optie van je muis stoppen met werken. Dit komt meestal doordat er veel stof en vuil binnen in je muis zit. Hierdoor kan de muis geen signaal meer ontvangen wanneer je scrolt.
Het probleem kan echter ook worden veroorzaakt door een lege batterij. Bij een lege batterij worden er vaak geen signalen in de muis opgepakt en kunnen sommige functies stoppen met werken totdat er een nieuwe batterij inzit. Hieronder een paar tips voor als je muis niet kan scrollen.
- Vervang de batterij van je muis.
- Zorg dat er geen stof of viezigheid in de muis zelf zit.
- Typ voor Windows muisinstellingen in de zoekbalk en voor macOS bij systeemvoorkeuren ‘Muis’ om je instellingen van je muis te checken.

Muis reageert niet
Als je muis niet reageert moet je ten eerste checken of je muis aanstaat en de batterij nog werkt. Veel van de problemen die worden benoemd in de kopjes hierboven kunnen er ook voor zorgen dat een muis helemaal niet reageert. Veel mogelijke oplossingen vind je dus onder het kopje “Muis niet zichtbaar”. Hieronder een lijst met mogelijke problemen die kunnen leiden tot een muis die niet reageert.
- Je muis kan uitstaan of leeg zijn.
- Een usb dongel zit los of de kabel van je muis zit los.
- Je computer is aan het laden.
- Je scherm zit in window modus.
- Je muis heeft waterschade.
- Je muis heeft een fabrieksprobleem (check de garantie).
Muis sensor functioneert niet: deze problemen komen allemaal vrij veel voor en kunnen ook tot andere muisproblemen leiden. Een specifieke reden waardoor je muis helemaal niet reageert is de sensor onder je muis. Als je geen muismat gebruikt kan de ingebouwde sensor beginnen met slijten en minder goed werken. Daar komt bij dat de sensor van een muis slecht functioneren op een glad oppervlak. Pak eventueel een krant of een stuk stof om te gebruiken als oppervlak voor de muis en check of het probleem aanhoudt.
Gebruik een muismat als je een slechte ondergrond hebt voor je muis. Zonder een goede ondergrond reageert je muis mogelijk niet/slecht. Zeker van belang als je snelle bewegingen maakt met je muis, zoals tijdens het gamen.
Muis reageert traag: als je muis wel werkt maar traag reageert kan dat komen door lege batterijen. Echter kan de vertraging ook vaak ontstaan door vuil op de sensor. In het kopje hierboven is meer uitgelegd of de sensor van je muis. Zorg ervoor dat je muis schoon is en een goede ondergrond heeft.
Check vervolgens of je dezelfde problemen ervaart met een andere muis of je track pad. Deze kunnen namelijk wijzen op problemen met je computer in de plaats van je muis. De laatste stappen die je nog kan ondernemen is het updaten van de software van je computer, het updaten van de drivers van je muis en het lager zetten van de sensitiviteit van je muis.
Hoe reset je een muis?
Een muis is niet zo makkelijk te resetten als andere apparaten (zoals je tv). De meeste merken van muizen hebben vrij simpele designs en bieden niet veel mogelijkheden wat betreft het resetten. Muizen van bedrijven die meer gericht zijn op gaming muizen hebben daarentegen meestal een uitgebreidere reeks van opties.
Power reset: De enige manier om een muis te ‘resetten’ is door een power reset uit te voeren. Dit betekent dat je alle stroom van de muis afhaalt om zo eventuele problemen in de circulatie op te lossen.
- Dit kan je doen door de muis uit te zetten en zowel de linkermuisknop als rechtermuisknop ingedrukt te houden.
- Doe dit voor enkele seconden en zet je muis nu weer opnieuw aan.
De muis is nu ‘gereset’ en je kan vervolgens testen of de problemen met je muis zijn opgelost. De kopjes hierboven geven meer informatie over wat je nog meer kan proberen als je muis niet werkt.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.