Nintendo Switch aansluiten op je TV

Nintendo Switch aansluiten op je TV

Een Nintendo Switch biedt je de mogelijkheid om een gameconsole en een mobiel apparaat in één te gebruiken. Door het formaat van de console is het makkelijk om de console overal naartoe te nemen. De controllers zijn eenvoudig te vinden aan de zijkanten en kunnen draadloos gebruikt worden.

In het kort:

Sluit de HDMI kabel vanaf de Nintendo Switch houder aan op je tv. Sluit daarna de stroomkabel van het console aan op het stopcontact. Zet de Nintendo switch vervolgens in de Switchhouder waardoor hij dient als een game console.

Toch is het verbinden van de console niet altijd zo makkelijk als het vervoer en gebruik. In dit artikel kan je meer informatie vinden over hoe je een Nintendo Switch aansluit op je tv, monitor of pc via verschillende manieren.

Van plan om een Nintendo Switch te halen? Bekijk de actuele prijs:

Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk de huidige prijs van de Nintendo Switch op Bol.com.

Kan een Nintendo Switch op je TV?

Ja, een Nintendo Switch kan je makkelijk aansluiten op je tv via een HDMI kabel. Deze loopt vanuit je Nintendo Switch naar je tv. Als je tv beschikt over een HDMI poort (zoals de meeste tv’s), dan kan je de Nintendo Switch vrijwel direct na het aansluiten gebruiken. 

Je kan de Nintendo Switch makkelijk meenemen en aansluiten op elke tv zolang je de Nintendo Switch houder meeneemt. Door middel van deze houder wordt je Nintendo Switch een echte vaste console. Met behulp van de joysticks die je los kan maken verander je de Nintendo switch van een mobiel apparaat in een gameconsole.

nintendo switch houder

Nintendo Switch aansluiten op je TV

Een Nintendo Switch kan je aansluiten op je tv met een HDMI kabel. Sluit de HDMI kabel vanaf de Nintendo Switch houder aan op je tv. Nadat de HDMI kabel is aangesloten sluit je de stroomkabel van het console aan op je stopcontact.

Vervolgens zet je de Nintendo switch in de Switchhouder waardoor hij dient als een game console. Selecteer daarna het juiste HDMI kanaal op je tv via de source knop op je afstandsbediening. Je vindt deze knop aan de bovenkant van je afstandsbediening, wat staat aangeduid met ‘source’ of ‘input’. Vervolgens heb je het beeld van de Nintendo Switch op je tv. Hieronder een stappenplan hoe je een Nintendo Switch aansluit op je tv.

 1. Check of je een HDMI kabel erbij hebt gekregen en koop indien nodig een nieuwe HDMI kabel.
 2. Sluit de HDMI kabel aan op de HDMI poort van je tv en op de Nintendo Switch houder.
 3. Zet je tv aan en selecteer het juiste HDMI kanaal.
 4. Je Nintendo Switch geeft nu het beeld weer van je tv.
 5. Om de controllers van de Nintendo Switch te gebruiken hoef je alleen de twee zijkanten van de Switch los te koppelen. Nu heb je twee draadloze controllers die je kunt gebruiken.

Nintendo Switch aansluiten op je TV zonder dock

Soms komt het voor dat je de Nintendo Switch houder vergeet mee te nemen of zelfs kapotgaat. Een Nintendo Switch houder wordt ook wel een dock genoemd. Het kan een stuk makkelijker zijn om je dock thuis te laten als je je Nintendo Switch ergens mee naartoe neemt. Om een Nintendo switch zonder dock aan te sluiten met je tv heb je een adapter nodig die het HDMI signaal kan omzetten naar een USB-C signaal.

Ik zou de adapter van A-Konic aanraden. Deze adapter maakt het mogelijk om je HDMI signaal om te zetten naar het USB-C signaal van je Nintendo Switch. Het voordeel aan deze adapter is dat je het ook voor veel andere apparaten kan gebruiken. Haal de benodigde kabels uit je Nintendo Switch dock en sluit de kabels aan op de HDMI adapter. Steek vervolgens de adapter in de Nintendo Switch en je bent klaar voor gebruik. Hieronder een kort stappenplan:

 1. Koop een HDMI naar USB-C adapter.
 2. Pak de HDMI kabel en de stroomkabel van je Nintendo switch dock.
 3. Verbind de HDMI kabel met je tv en de HDMI + stroomkabels met de adapter via de juiste poorten. Sluit de adapter aan via het kleine draadje aan de andere kant.
 4. Zet je tv aan en selecteer het juiste HDMI kanaal op je tv. Je ziet nu het beeld van je Nintendo Switch op je tv.

Usb c naar hdmi adapter van A-Konic

Deze adapter maakt het mogelijk om je HDMI signaal te verbinden met het USB-C signaal van je Nintendo Switch

Nintendo Switch aansluiten op je monitor

Een Nintendo Switch aansluiten op je monitor gaat vrijwel hetzelfde als het aansluiten op een tv. Je kan een Nintendo Switch aansluiten op je monitor via een HDMI kabel. Het ene uiteinde is aangesloten op je monitor en het andere uiteinde op je tv.

Vervolgens moet je nog de stroomkabel van je Nintendo Switch houder aansluiten op je stopcontact. Zorg ook dat je monitor van stroom is voorzien. Zet tot slot de Nintendo Switch en de monitor en het beeld van je Switch verschijnt op je beeldscherm. Hieronder een kort stappenplan:

 1. Pak of koop een HDMI kabel.
 2. Sluit de HDMI kabel aan op je Nintendo Switch en je Monitor. Gebruik hiervoor de HDMI 1 van de HDMI poorten.
 3. Sluit zowel de stroomkabel van je Nintendo Switch dock als je monitor aan op het stopcontact en zet beide apparaten aan.
 4. Je ziet nu het beeld van je Nintendo Switch op je monitor.

Nintendo Switch aansluiten op je TV zonder HDMI

Als je tv geen gebruik maakt van HDMI of problemen heeft met HDMI, dan zal je hoe dan ook een converter moeten kopen die je HDMI signaal kan omzetten. Deze converter maakt het mogelijk om het HDMI signaal van je Switch om te zetten naar bijvoorbeeld een RCA signaal.

Dit kan meestal niet via alleen een kabel en dus heb je een klein boxje nodig. Ik raad de converter van MMOBIEL aan. Het is een betaalbare converter waar ik zelf ook een goede ervaring mee heb. Sluit je Nintendo Switch met een HDMI kabel aan op HDMI poort van de converter. Sluit je tv (die RCA ondersteunt) aan op de converter met RCA kabels. Deze kabels worden ook wel Tulp of Composiet genoemd.

MMOBIEL HDMI Converter 

Zet het HDMI signaal van je Nintendo Switch om in een RCA signaal. Hierdoor is het mogelijk om je Nintendo Switch aan te sluiten op een apparaat dat HDMI niet ondersteunt.

Nintendo Switch aansluiten op je PC

Je kan een Nintendo Switch natuurlijk altijd aansluiten op de monitor van je pc, zoals hierboven is beschreven. Maar een Nintendo Switch aansluiten op je laptop als display scherm is niet zo makkelijk. De meeste laptops maken gebruik van een output HDMI poort en kunnen dus geen signaal ontvangen van een Nintendo Switch. Dit kan alleen via een HDMI video en audio capture card. Dit is echter vrij duur en voor een prijs van 160 euro kan je misschien beter een monitor kopen.

Mocht je toch een HDMI video capture card willen kopen, dan raad ik de Elgato HD60 S aan. De goedkopere varianten werken meestal niet hetzelfde of helemaal niet. Een beter alternatief voor de Nintendo Switch op je pc is het spelen van pc games. Dit zij spellen die bedoelt zijn voor je pc. De meeste spellen hebben een pc versie die je kan spelen zonder problemen.

Elgato HD60 S Game Capture Kaart

Gebruik een video capture card om je Nintendo Switch aan te sluiten op je PC/laptop.

Welke TV heb je nodig voor je Nintendo Switch?

De Nintendo Switch kan op de meeste tv’s aangesloten worden, maar heeft toch een voorkeur voor een bepaalde beeldkwaliteit. De beste kwaliteit waarop een Nintendo Switch kan presteren is 1080p HD. Dit is een prima kwaliteit die vrijwel elke moderne tv makkelijk kan halen.

De 4K kwaliteit is helaas geen optie voor de Nintendo Switch en dus zal je bij een betere tv niet per se betere beeldkwaliteit krijgen. Een laag geprijsde tv waarop de Nintendo Switch werkt is de LG 32LM6370PLA. Het is een zeer laag geprijsde tv met een 1080p HD beeldkwaliteit. De tv heeft verder ook een HDMI aansluiting en wifi. Kortom, alle benodigde functies voor een lage prijs.

Een tv die ik zou aanraden is de LG 32LM6370PLA, vanwege de relatief lage prijs en de grote hoeveelheid functies. Een goedkoop model betekent vaak weinig functies en een lage kwaliteit, maar voor alleen een de Nintendo Switch is deze tv ideaal. Dit komt omdat de Switch toch geen 4K kwaliteit nodig heeft.

Als we het hebben over een hogere prijsklasse maakt het eigenlijk niet echt uit welke je kiest. Ik zou persoonlijk een wat grotere tv kiezen, omdat je de Nintendo Switch als een gameconsole gebruikt. Bij bijvoorbeeld Mario Kart spellen wordt het beeld opgesplitst en kan het bij een kleiner beeldscherm erg lastig zijn om te zien wat er gebeurt.

Als gemiddelde prijsklasse zou ik de LG 55NANO886PB aanraden, vanwege de goede prijskwaliteitverhouding en doordat de tv een prima formaat heeft voor spellen op de Nintendo Switch.

Een goede tv in een wat hogere prijsklasse is de Samsung QE55QN95A (2021).

Scroll naar boven