Nintendo switch gaat niet aan

Nintendo switch gaat niet aan? – Nintendo switch werkt niet

Het komt regelmatig voor dat mensen last hebben van een Nintendo Switch die niet aangaat. In de meeste gevallen is dit probleem vrij eenvoudig te verhelpen. Naast een Switch die niet aangaat zijn er ook nog andere veelvoorkomende problemen die in dit artikel worden besproken.

In het kort:

 1. Stop de Switch in het stopcontact.
 2. Reset je Nintendo Switch.
 3. Schakel je Switch handmatig in.
 4. Controleer op schade.
 5. Vervang de batterij.
 6. Laat je Nintendo Switch repareren.
 7. Controleer of je de nieuwste software hebt gedownload.
Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk de huidige prijs van de Nintendo Switch op Bol.com.

Wat moet ik doen als mijn Nintendo Switch niet aangaat?

Zoals ik al zei kan je een Nintendo Switch met opstartproblemen meestal vrij eenvoudig oplossen. Het is dan ook verstandig om eerst de meest makkelijke oplossingen te proberen. Zo hoef je niet meteen onnodig de hele console uit elkaar te halen.

Stop de Switch in het stopcontact: dit klinkt vrij vanzelfsprekend, maar soms komt het voor dat je de Switch bent vergeten op te laden. Een Switch die niet kan worden ingeschakeld wordt meestal veroorzaakt dor een gebrek aan stroom. Het kan zijn dat je de oplader niet goed hebt aangesloten of dat er geen stroom uit het stopcontact komt. Controleer daarom of je console wel juist oplaadt.

Als je de Switch aansluit op het stroom zal er op het scherm een batterij-indicator verschijnen. Mogelijk moet je even wachten voordat je Switch voldoende stroom heeft om deze indicator te zien. Een Nintendo Switch die niet aangaat kan dus worden veroorzaakt door oplaadproblemen.  

Reset je Nintendo Switch: net zoals bij veel andere elektronische apparaten is een reset erg effectief. In sommige gevallen is dit het enige wat je hoeft te doen om het probleem op te lossen. Je hoeft niet bang te zijn dat alle opgeslagen data op je Switch verdwijnt. Alle progressie die je tot nu in de games hebt gemaakt zal niet verloren gaan.

Je kan je Nintendo Switch een soft reset geven door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Houd de aan-/uitknop voor 20 seconden ingedrukt.
 2. Laat de aan-/uitknop knop los.
 3. Druk de aan-/uitknop opnieuw in om de console opnieuw op te starten.

Het is ook mogelijk om je Nintendo Switch een hard reset te geven. De methode die hieronder wordt gebruikt is effectief in veel situaties waarbij de console niet meer opstart. Hiermee zet je de Nintendo Switch terug naar de fabrieksinstellingen, wat ook de prestaties van je console kan verbeteren. Om je Nintendo Switch een hard reset te geven zal je eerst de onderhoudsmodus moeten openen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Houd de aan-/uitknop en de volumeknoppen +/- tegelijkertijd ingedrukt voor 5 seconden. Op deze manier open je de onderhoudsmodus.
 2. Gebruik vervolgens de joy-con controllers om naar rechts te navigeren. Selecteer vervolgens ‘initialiseren zonder opgeslagen gegevens te verwijderen’ en druk op ‘ok’. Mogelijk staat dit in het Engels, selecteer in dit geval ‘Initialize Console Without Deleting Save Data’. Je kunt ook de optie eronder selecteren, namelijk ‘initialize console’. In dit geval verlies je wel alle opgeslagen gegevens.
 3. Volg vervolgens de instructies die in beeld verschijnen. Test daarna of je console nu wel aangaat.

Er is echter ook een andere manier om het systeem te resetten. Het is namelijk ook mogelijk om de bijbehorende AC adapter van je Switch te resetten. Hiermee kan je eventuele oplaadproblemen verhelpen, waardoor het apparaat weer stroom krijgt. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ontkoppel de AC-adapter van je Switch en het stopcontact.
 2. Wacht minimaal 30 seconden voordat je de adapter weer aansluit.
 3. Terwijl je de AC-adapter hebt ontkoppeld houd je de aan-/uitknop linksboven op het console voor 20 seconden ingedrukt.
 4. Druk de aan-/uitknop 1 keer in om het console in te schakelen.

Schakel je Switch handmatig in: het kan voorkomen dat de joy-con controllers van je Switch leeg zijn. Het inschakelen van je Switch via je joy-con controllers is in dit geval niet mogelijk. Mocht dit het geval zijn, volg dan de onderstaande stappen:

 1. Haal de Nintendo Switch uit het docking station.
 2. Zet de Switch handmatig aan.
 3. Zet hem terug in het docking station.

Controleer op schade: controleer of de Switch ergens is beschadigd. Let voornamelijk op de oplaadkabel en de adapter. Controleer of de voedingskabel goed zit aangesloten op je Switch. Het kan zijn dat je de kabel moet vervangen zodra deze los zit of rammelt. Uiteraard is een gesmolten, verbande of verkleurde kabel ook aan vervanging toe. Ligt het niet aan de kabel, dan ben je mogelijk verder van huis. In dit geval kan een beschadiging aan de aansluitingspoort de boosdoener zijn. Overweeg in dit geval een reparatiebedrijf in te schakelen.

Vervang de batterij: zonder stroom gaat het niet lukken om je Nintendo Switch op te starten. Om stroom te kunnen krijgen zal de batterij goed moeten werken. Is dit niet het geval, dan zal je deze moeten vervangen. Het vervangen van de batterij is niet erg eenvoudig en raad ik niet iedereen aan. Als je niet handig bent met elektronica, kies er dan voor om een reparatiebedrijf in te schakelen. Zodra je zelf gaat rommelen aan de Switch vervalt je garantie. Nintendo zal in dit geval je apparaat niet meer repareren of vervangen door een nieuwe indien nodig.

Nu is het ook zeker niet onmogelijk om een nieuwe batterij in de Switch te plaatsen. Het is voornamelijk een kwestie van schroeven verwijderen en een aantal onderdelen losmaken. Gebruik eventueel een uitgebreid stappenplan om de batterij van je Nintendo Switch te vervangen. Ga er ongeveer vanuit dat de vervanging tussen de 1 en 2 uur gaat duren.

Laat je Nintendo Switch repareren: mochten alle hierboven genoemde oplossingen niet hebben geholpen, overweeg dan om je Switch te laten repareren. Je kunt je console laten repareren bij Nintendo zelf of bij een andere reparatiebedrijf. In dit laatste geval moet je wel opletten. Zodra iemand anders buiten Nintendo aan je console sleutelt, weigert Nintendo je console te repareren of te vervangen in de toekomst.

Voor een reparatie kan je dus het beste eerst contact opnemen met Nintendo zelf. Zij kunnen je verder helpen en je console eventueel repareren of vervangen. Het kan zijn dat hier wat kosten tegenover staan.

Mochten de bovenstaande stappen niet duidelijk genoeg zijn, kijk dan eventueel de video hieronder. Veel van de bovenstaande oplossingen worden in de video nogmaals besproken en duidelijk gedemonstreerd.

Hoe voorkom je dat je Nintendo Switch niet meer aangaat?

Als je Switch eenmaal weer aangaat wil je niet dat dezelfde problemen weer terugkomen. Om problemen met de werking van je Switch te voorkomen heb ik een paar tips. Niet alleen problemen met het opstarten, ook oplaadproblemen en softwareproblemen kunnen hiermee voorkomen worden.

 1. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of je de nieuwste software hebt gedownload. Uiteraard zijn deze updates er niet voor niets en zorgen ze ervoor dat het console beter functioneert. Eventuele bugs of storingen worden opgelost zodra je de nieuwste software hebt bijgewerkt.
 2. Zorg ervoor dat de joy-con controllers zijn verbonden met je Nintendo Switch zodra je ze niet gebruikt. Zo weet je zeker dat ze altijd zijn opgeladen als je ze gaat gebruiken.
 3. Zorg dat je de Nintendo Switch opbergt op een goede plek. Leg hem niet op de grond en zorg dat je hem in een schone, droge ruimte opbergt. Houd je console ook uit de buurt van warmte en direct zonlicht.
 4. Houd je Nintendo Switch schoon en houd vloeistoffen/stof uit de buurt van de voedingspoort en de ventilatieopeningen.

Je kan er eventueel ook nog voor kiezen om de bestanden op je Switch eens in de zoveel tijd op te slaan op een externe harde schijf. Op die manier kan je een back-up maken van alle opgeslagen gegevens op je Switch. Denk aan alle progressie die je in een game hebt gemaakt.  

Scroll naar boven